Prazolex 0,25 mg x 2bl x 15 compr. ARM - Catena
Ce contine acest medicament?
Un comprimat Prazolex 0,25 mg contine ca substanta activa alprazolam 0,25 mg, iar un comprimat Prazolex 1 mg contine alprazolam 1 mg.
Comprimatele contin de asemenea: lactoza monohidrat, amidon de porumb, celuloza microcristalina, stearat de calciu, dioxid de siliciu coloidal anhidru.
Va rugam, cititi cu atentie acest prospect deoarece contine INFORMATII importante pentru dumneavoastra.
Ce contine acest medicament?
Un comprimat Prazolex 0,25 mg contine ca substanta activa alprazolam 0,25 mg, iar un comprimat Prazolex 1 mg contine alprazolam 1 mg.
Comprimatele contin de asemenea: lactoza monohidrat, amidon de porumb, celuloza microcristalina, stearat de calciu, dioxid de siliciu coloidal anhidru.
Ce este Prazolex si cand se utilizeaza?
Prazolex este anxiolitic. Prazolex contine alprazolam, care apartine unui grup de substante numite benzodiazepine. Alprazolamul actioneaza impotriva starilor de stress, frica, anxietate si poate fi util ca adjuvant in depresie. Poate produce sedare.
Prazolex 1 mg si Prazolex 0,25 mg sunt utilizate pentru tratamentul starilor de anxietate, fobie, stress fizic inclusiv simptomele asociate cum ar fi palpitatiile (batai anormale ale inimii), insomnie, nervozitate etc. fiind, de asemenea, utilizat in tratamentul anxietatii in diverse boli depresive si pentru tratamentul starilor de panica.
Cand nu trebuie sa folositi Prazolex
Prazolex 1 mg si Prazolex 0,25 mg nu trebuie administrate in caz de hipersensibilitate la alprazolam, la alte benzodiazepine (de exemplu unele hipnotice) sau la oricare dintre excipientii produsului; este contraindicat in glaucom si in bolile caracterizate de stare de slabiciune generalizata si disfunctii musculare (asa numita miastenia gravis), in insuficienta respiratorie severa, in insuficienta hepatica severa, in caz de pauze scurte in respiratie pe timpul somnului (asa numitul sindrom de apnee in somn). In unele boli, este necesara atentie atunci cand se utilizeaza Prazolex 1 mg si Prazolex 0,25 mg. Medicul dumneavoastra trebuie sa fie informat in legatura cu bolile de care suferiti pentru a putea evalua eficacitatea Prazolex. In caz de administrare la pacienti cu boli renale sau hepatice si la pacientii care au fost dependenti de alcool si medicamente, utilizarea produsului trebuie sa aiba motive intemeiate.
Produsul nu se administreaza in timpul sarcinii. De aceea, informati medicul dumneavoastra imediat in legatura cu o posibila sarcina, pentru a putea decide administrarea viitoare.
Alaptarea este contraindicata in timpul tratamentului. Produsul nu se administreaza la pacienti cu varste sub 18 ani.
Datorita prezentei lactozei, acest medicament este contraindicat in caz de galactozemie congenitala, sindrom de malabsorbtie a glucozei si a galactozei sau de deficit de lactaza.
Cand trebuie luate precautii deosebite la administrarea Prazolex?
Prazolex 1 mg si Prazolex 0,25 mg si alte medicamente administrate concomitent se pot influenta reciproc. In particular, medicamentele care influenteaza sistemul nervos central (cum ar fi medicamentele hipnotice, medicamentele impotriva durerii, medicamentele antiepileptice, medicamentele impotriva depresiei precum si unele medicamente impotriva alergiilor - antihistaminice) si alcoolul pot creste efectul Prazolex. De aceea, medicul dumneavoastra trebuie sa fie informat despre orice medicamente pe care le folositi sau le veti folosi, chiar si cele eliberate fara prescriptie medicala (medicamente OTC). Nu utilizati medicamente OTC concomitent cu Prazolex fara a intreba medicul.
Daca vi se prescrie orice alt medicament, medicul trebuie informat ca utilizati deja Prazolex.
Precautii in timpul tratamentului cu Prazolex
Urmati cu strictete dozele prescrise de medicul dumneavoastra. Daca credeti ca actiunea produsului este prea slaba sau prea puternica, consultati medicul dumneavoastra in privinta ajustarii dozelor. Nu utilizati produsul mai mult decat v-a fost prescris; nu intrerupeti tratamentul din proprie initiativa.
Omiterea unei doze: daca ati uitat sa luati Prazolex asa cum v-a fost prescris, luati medicamentul imediat daca v-ati amintit in decurs de 1 ora. Daca v-ati amintit prea tarziu, nu mai luati acea doza. Nu luati o doza dubla pentru a recupera doza uitata.
Nu trebuie sa consumati bauturi alcoolice in timpul tratamentului cu Prazolex.
In caz de supradozaj sau utilizare accidentala a comprimatelor de catre un copil, adresati- va imediat unui medic.
Se poate utiliza Prazolex in timpul sarcinii si alaptarii?
Este contraindicata utilizarea Prazolex in timpul primului trimestru de sarcina si alaptarii. In trimestrele 2-3 de sarcina, administrarea se va face numai la recomandarea medicului.
Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje in timpul tratamentului cu Prazolex
Mai ales la inceputul tratamentului, produsul influenteaza negativ activitatile diverse care cer o atentie sporita, coordonare motorie si decizii rapide. Alprazolamul este contraindicat la persoanele care conduc vehicule sau folosesc utilaje.
Cum se utilizeaza Prazolex?
Dozarea Prazolex trebuie facuta intotdeauna de medic. Dozarea se face strict individualizat si depinde de boala tratata si de reactia pacientului la tratament. De obicei, pentru controlul anxietatii se incepe terapia cu 1-2 comprimate de Prazolex 0,25 mg sau ½ Prazolex 1 mg (0,25 – 0,5 mg alprazolam) de 3 ori pe zi. Doza poate fi crescuta gradat pana la 12 –16 comprimate Prazolex 0,25 mg sau 3 – 4 comprimate Prazolex 1 mg (3 – 4 mg alprazolam) pe zi.
La pacientii in varsta, pacientii debilitati sau cei care sufera de diferite boli (scaderea functiilor renale si hepatice, concentratie scazuta a albuminei sanguine) se administreaza 1 comprimat Prazolex 0,25 mg sau ¼ comprimate Prazolex 1 mg (0,25 mg alprazolam) de 3 ori pe zi, apoi doza poate fi crescuta incet.
Doza poate fi marita in anumite boli (stari de panica). In acest caz se administreaza la inceputul tratamentului 2 comprimate Prazolex 0,25 mg sau ½ comprimat Prazolex 1 mg (0,5 mg alprazolam) de 3 ori pe zi si daca este posibil, se mareste doza la 10 mg alprazolam pe zi.
La intreruperea tratamentului, mai ales atunci cand se folosesc doze mari, se recomanda reducerea progresiva a dozelor - doza zilnica nu trebuie redusa cu mai mult de 2 comprimate Prazolex 0,25 mg sau ½ comprimat Prazolex 1 mg (0,5 mg alprazolam), o data la 3 zile. Comprimatele trebuie inghitite intregi cu putina apa, fara a fi mestecate.
Ce efecte nedorite poate sa aiba Prazolex?
Produsul este bine tolerat, dar este posibil sa apara cateva efecte nedorite, cum ar fi ameteala sau oboseala in timpul zilei, mai ales la inceputul tratamentului. Foarte rar, este posibil sa apara slabiciunea muschilor, mers instabil sau dureri de cap, confuzie, apatie, vedere incetosata, uscaciunea gurii sau salivatie, dureri abdominale, constipatie sau eczeme si tulburari emotionale.
Uneori, in caz de tratament de lunga durata cu doze mari, pot sa apara tulburari de memorie si dependenta de medicament. La intreruperea brusca a tratamentului, in special la doze mari, pot sa apara simptome ale sindromului de abstinenta, manifestate prin dureri de cap, nervozitate, stare de neliniste, cresterea iritabilitatii si chiar confuzie.
Daca apar orice reactie adversa prezentata sau alte reactii adverse nementionate in acest prospect, adresati-va medicului dumneavoastra care poate ajusta dozele daca este necesar.
Foarte rar, Prazolex poate produce anxietate brusca, pierderea memoriei, confuzie, dezorientare, halucinatii, agitatie, agresivitate si tulburari de somn. Daca apar oricare dintre aceste reactii adverse, anuntati imediat medicul dumneavoastra.
Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.
Ambalaj
Prazolex 0,25 mg
Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 15 comprimate.
Prazolex 1 mg
Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 15 comprimate.
Producator
S.C. Gedeon Richter Romania S.A., Romania
Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata
S.C. Gedeon Richter Romania S.A.
Str. Cuza Voda Nr. 99-105, Targu Mures, Romania
Data ultimei verificari a prospectului
Iunie 2004