Recent, tot mai multe discutii in spatiul public se concentreaza asupra unui virus nou, denumit HMPV (“Human Metapneumovirus”). Cu doar cinci ani in urma, o "epidemie misterioasa de pneumonie" la Wuhan, in centrul Chinei, a dus la pandemia de Covid-19, iar acum un "nou" virus respirator - metapneumovirusul uman (cunoscut si ca virusul HMPV) a provocat panica pe retelele sociale de la inceputul anului, alimentata de numeroase rapoarte false.
Au inceput sa circule imagini cu spitale care ar fi fost coplesite, reinviind traumele unei epoci recente in care serviciile de sanatate din intreaga lume s-au prabusit in fata reactiilor in lant provocate de Covid. Au aparut, de asemenea, rapoarte alarmiste conform carora autoritatile chineze au declarat stare de urgenta si ca rata mortalitatii asociate virusului este de aproximativ 43 %. Aceste rapoarte au fost intre timp verificate si dezmintite pe scara larga.
Desi panica in randul populatiei este naturala, este important sa intelegem mai bine ce este HMPV, cum actioneaza si daca reprezinta cu adevarat o amenintare semnificativa pentru sanatatea publica.
De la sfarsitul anului 2024, s-a observat o crestere a numarului de cazuri de infectie cu virusul HMPV in nordul Chinei, ceea ce a crescut presiunea asupra sistemelor locale de sanatate. Autoritatile chineze au recunoscut aceasta crestere, dar au subliniat ca este in conformitate cu modelul sezonier obisnuit al infectiilor respiratorii in timpul iernii si ca situatia actuala difera de pandemia cu care s-a confruntat lumea in urma cu cinci ani. Spre deosebire de Covid-19, virusul HMPV este un virus bine cunoscut.
Human Metapneumovirus, denumit la noi virusul HMPV, este un virus respirator descoperit pentru prima data in anul 2001 de catre cercetatori olandezi. Cu toate acestea, studiile ulterioare au demonstrat ca acest virus circula intre oameni de zeci de ani, fiind probabil o cauza frecventa a infectiilor respiratorii (atat a cailor respiratorii superioare cat si inferioare), mai ales la copii mici, persoane in varsta si indivizi cu un sistem imunitar compromise, mai ales la sfarstitul iernii si inceputul primaverii.
Virusul HMPV face parte din familia Paramyxoviridae, aceeasi familie care include virusuri precum cel al rujeolei sau virusul sincitial respirator (RSV). Este o cauza comuna a infectiilor respiratorii acute, dar, pana acum, nu a fost considerat un agent patogen cu impact pandemic.
Cum se manifesta infectia cu virusul HMPV?
Simptomele infectiei cu virusul HMPV sunt similare cu cele ale altor infectii respiratorii virale. Printre cele mai frecvente se numara:
-
Tuse persistenta;
-
Congestie nazala si rinoree;
-
Febra moderata;
-
Dureri in gat;
-
Oboseala generala;
-
Dificultati de respiratie in cazurile severe.
Cine prezinta un risc ridicat de complicatii din cauza HMPV?
Virusul HMPV poate provoca complicatii (probleme) grave la:
- copiii cu varsta sub 1 an si varstnicii
- persoanele cu o tulburare subiacenta, cum ar fi :
-
afectiune a sistemului imunitar
-
afectiune pulmonara (boala pulmonara cronica sau astm sever)
-
primitorii de transplant de organe
La sugari, varstnici sau persoanele imunocompromise, infectia poate evolua spre complicatii severe, cum ar fi bronsiolita, pneumonia sau chiar insuficienta respiratorie.
Cum se transmite virusul HMPV?
Virusul HMPV se transmite pe cale aeriana, prin picaturi respiratorii eliberate in timpul tusei, stranutului sau vorbirii.
De asemenea, contactul direct cu suprafete contaminate sau cu persoane infectate poate duce la raspandirea virusului.
Perioada de incubatie este de aproximativ 5-7 zile, iar persoanele infectate pot fi contagioase inainte de aparitia simptomelor.
Exista un tratament pentru boala cauzata de virusul HMPV?
In prezent, nu exista un tratament antiviral specific pentru virusul HMPV. Terapia se concentreaza pe ameliorarea simptomelor prin:
Administrarea de antipiretice pentru reducerea febrei;
Consumul crescut de lichide pentru prevenirea deshidratarii;
Odihna adecvata;
In cazuri severe, spitalizarea poate fi necesara pentru administrarea de oxigen sau suport ventilator.
Cercetatorii lucreaza in prezent la dezvoltarea unui vaccin si a unor tratamente antivirale specifice, dar aceste solutii nu sunt inca disponibile pe scara larga.
Care sunt complicatiile posibile?
Desi majoritatea cazurilor de infectie cu virusul HMPV sunt uȟoare si se vindeca de la sine, virusul poate cauza complicatii grave in anumite situatii:
-
Pneumonie severa;
-
Insuficienta respiratorie;
-
Exacerbarea bolilor pulmonare cronice, precum astmul sau BPOC;
-
Risc crescut de deces la pacientii vulnerabili.
Cum se poate preveni raspandirea virusului HMPV?
Iata cateva masuri pe care le puteti lua pentru a limita raspandirea metapneumovirus:
Ramaneti acasa daca sunteti bolnav.
Acoperiti-va gura si nasul cu un servetel atunci cand tusiti sau stranutati.
Daca nu aveti o batista, tusiti in maneca sau in cot.
Spalati-va pe maini frecvent si in mod corespunzator.
Folositi dezinfectant pentru maini pe baza de alcool. mainile sunt adesea purtatoare de germeni.
Evitati sa va atingeti ochii, nasul sau gura.
Curatati suprafetele dure pe care le atingeti in mod regulat, cum ar fi manerele usilor, jucariile si telefoanele.
Cum este diagnosticat virusul HMPV
Pentru a diagnostica virusul HMPV medicul dumneavoastra va lua un tampon din partea din spate a cailor nazale (tampon nazal) cu ajutorul unui betisor de bumbac. Cu toate acestea, nu se efectueaza inca un screening regulat pentru infectia cu virusul HMPV cu exceptia cazului in care apare un focar.
Este virususl HMPV un pericol pentru populatia generala?
Desi metapneumovirusul (virusul HMPV) este un virus care necesara o monitorizare atenta, nu exista dovezi in acest moment care sa sugereze ca ar putea declansa o pandemie globala similara celei cauzate de COVID-19. Rata mortalitatii asociata infectiei cu virusul HMPV este relativ scazuta, iar majoritatea infectiilor sunt uȟoare.
Cu toate acestea, autoritatile sanitare din Romania si la nivel global sunt vigilente, iar populatia este incurajata sa adopte masuri de igiena corespunzatoare pentru a preveni raspandirea virusului. Spalarea frecventa a mainilor, purtarea mastilor in spatii aglomerate si evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave raman cele mai eficiente masuri de protectie.
HMPV este un virus care merita atentie in special in randul categoriilor vulnerabile. Cu toate acestea, nu trebuie sa declanseze panica inutila. Informarea corecta, monitorizarea evolutiei situatiei si respectarea regulilor de igiena sunt cele mai bune metode prin care ne putem proteja pe noi si pe cei din jur.
Un virus nou, care are mai mult de 60 de ani!
Metapneumovirusul uman (virusul HMPV) a fost descoperit in Tarile de Jos in 2001 (fereastra noua) la copiii care sufereau de infectii respiratorii inexplicabile. O examinare mai atenta a genelor virusului a dezvaluit o ruda apropiata: metapneumovirusul aviar, care infecteaza pasarile. Oamenii de stiinta cred ca virusul a trecut probabil de la pasari la oameni si a evoluat din aceasta mutatie. Desi descoperit recent, studii serologice au aratat ca majoritatea copiilor sunt expusi la acest virus pana la varsta de cinci ani, ceea ce sugereaza ca virusul HMPV a circulat in populatia umana cu mult inainte de a fi identificat. Cercetatorii au analizat, de asemenea, probe de sange pastrate din 1958 si au aratat ca acest virus circula de cel putin o jumatate de secol.
In prezent, virusul HMPV este raspandit la nivel global si poate provoca infectii respiratorii, in special la copii mici, varstnici si persoane cu sisteme imunitare compromise. Recent, au fost raportate focare semnificative in China, unde autoritatile sanitare au observat o crestere a infectiilor respiratorii asociate cu virusul HMPV, in special la copiii sub 14 ani.
China, vinovatul de serviciu?
Este important de mentionat ca, desi virusul HMPV a fost identificat in diverse regiuni ale lumii, nu exista dovezi care sa sugereze ca originea sa este specifica unei anumite tari, cum ar fi China. Prin urmare, asocierea directa a HMPV cu o anumita regiune geografica nu este sustinuta de datele stiintifice disponibile.
https://www.francetvinfo.fr/sante/maladie/sante-qu-est-ce-que-le-metapneumovirus-humain-qui-inquiete-les-scientifiques-et-medecins-americains_5858960.html
https://www.ottawahospital.on.ca/fr/documents/2017/01/human-meta-pneumo-virus_hmpv_info-sheet-fr.pdf/
https://www.leparisien.fr/societe/sante/metapneumovirus-humain-hmpv-quest-ce-que-ce-virus-venu-de-chine-dont-les-cas-augmentent-07-01-2025-LKQ57PEBSVGCLJKIZ5FCXNQALQ.php
https://www.bbc.com/afrique/articles/cre7g3wqyx3o
https://www.france24.com/fr/asie-pacifique/20250109-que-sait-on-du-hmpv-mpvh-virus-respiratoire-qui-se-repand-en-chine-et-sur-les-reseaux-sociaux