Matreata la copii – cauze si remedii

Matreata la copii – cauze si remedii Matreata la copii – cauze si remedii

Ultima actualizare: 10 iunie 2024

matreata-la-copii

Cu toate ca multi oameni ar putea crede ca matreata ii afecteaza doar pe adulti, adevarul este ca si copiii pot suferi de aceasta problema.

Matreata este cunoscuta in mod stiintific sub denumirile de pitiriazis capitis sau dermatita seboreica. Matreata pare a fi o afectiune destul de neclara pentru comunitatea medicala, fara o cauza evidenta.

O trecere in revista a studiilor disponibile despre matreata indica diferite cauze, cum ar fi o ciuperca sau un anumit tip de drojdie numita Malassezia, o predispozitie genetica la o descuamare excesiva a pielii, fluctuatii hormonale sau doar un scalp sensibil.

Dupa cum subliniaza specialistii de la Clinica Cleveland din SUA, matreata la adulti este de fapt doar o alta forma de dermatita seboreica, care in cazul copiilor poarta denumirea de dermatita seboreica infantila. Cel mai frecvent, dermatita seboreica infantila apare la sugarii cu varsta cuprinsa intre 0 si 3 luni si dispare de la sine la varsta de 1 an. Cu toate acestea, afectiunea poate persista pana in perioada copilariei.

 


Informatii generale despre matreata la copii

Denumita oficial dermatita seboreica, matreata la copii este asemanatoare cu matreata la adulti, o afectiune care se manifesta prin uscarea si descuamarea pielii de pe scalp.

Cu toate acestea, exista o diferenta intre matreata la copii si bebelusi si matreata la adulti. In cazul celor mici, matreata poate avansa catre o afectiune numita dermatita seboreica infantila. Aceasta este o forma severa de matreata la copii si bebelusi care poate provoca pete si cruste de piele iritata de culoare galbena sau rosie. La fel ca matreata la copii, dermatita seboreica infantila este destul de frecventa. Multi sugari dezvolta aceasta afectiune. Un studiu estimeaza ca pana la 70% dintre sugari se confrunta cu dermatita seboreica infantila in primele trei luni de viata.

Matreata la copii si dermatita seboreica infantila nu sunt contagioase, nu provoaca nicio durere sau disconfort copilului si, in general, dispar in decurs de o saptamana sau doua.

In concluzie, este important de retinut ca matreata la copii nu avanseaza neaparat in dermatita seboreica infantila. De multe ori, ramane la nivelul de baza sub forma de piele uscata si descuamata pe scalpul micutului.

Ce cauze poate avea matreata la copii

Matreata la copii poate avea urmatoarele cauze:

Samponare necorespunzatoare

Uneori, atunci cand samponati parul copilului, celulele moarte ale pielii, care ar trebui sa fie indepartate, raman pe scalp din cauza spalarii necorespunzatoare a capului. Acest lucru provoaca o acumulare de piele moarta pe scalp, ducand la matreata.

matreata-la-copii-cauze-samponare

Malnutritie

Malnutritia este cea mai frecventa cauza a matretii la copii. Cei mici obisnuiesc sa manance de multe ori alimente nesanatoase in detrimentul celor hranitoare, ceea ce duce la prurit (mancarime) sau matreata.

Sensibilitate la produsele pentru par

Uneori, produsele pentru par pot sa nu fie potrivite pentru cel mic, iar acest lucru poate provoca matreata. Incercati sa folositi alte produse, insa este recomandat sa faceti acest lucru numai dupa ce consultati un medic.

Malassezia

Malassezia este o ciuperca asemanatoare drojdiei, care, atunci cand se inmulteste rapid, perturba dezvoltarea naturala a celulelor scalpului. Acest lucru duce, la randul sau, la matreata si mancarimi la nivelul scalpului. Anumite boli sau modificari hormonale la copii provoaca, in general, aparitia unor astfel de ciuperci.

Dermatita seboreica

Aceasta afectiune are ca rezultat inflamarea pielii. Acest tip de tulburare a pielii nu dispare usor, insa matreata este o forma mai usoara a acestei afectiuni la copii cu implicatii mai putin grave.

Reactii alergice

Copiii pot dezvolta simptome asemanatoare matretii din cauza unei reactii alergice la anumite produse de ingrijire a parului, cum ar fi sampoane, balsamuri sau produse de coafat. Ingredientele din aceste produse, cum ar fi parfumurile sau conservantii, pot irita scalpul si pot duce la descuamare.

Modificari hormonale

Fluctuatiile hormonale pot influenta aparitia matretii la copii, in special in timpul pubertatii. Aceste modificari pot perturba productia de ulei natural la nivelul scalpului, crescand riscul de matreata. Matreata cauzata de fluctuatiile hormonale este adesea temporara si se amelioreaza de obicei pe masura ce organismul se adapteaza la aceste schimbari hormonale.

matreata-la-copii-cauze-modificari-hormonale

Semne si simptome de matreata la copii

Semnele si simptomele matretii la copii sunt:

  • “fulgi” albi uscati vizibili pe scalp sau pe hainele copilului
  • “fulgi” uleiosi pe scalp
  • mancarime continua la nivelul scalpului
  • pete rosii pe scalp cauzate fie de mancarime, fie de matreata excesiva
  • un miros neplacut cauzat de o combinatie intre matreata, exces de sebum, celule moarte ale pielii si anumite bacterii sau ciuperci pe scalp
  • matreata la copii se poate extinde uneori dincolo de scalp, provocand descuamare si in alte zone, cum ar fi sprancenele, pleoapele si fata.

Poate matreata sa afecteze scalpul copilului?

In cele mai multe cazuri, matreata usoara irita scalpul copilului si nu afecteaza foarte mult zona scalpului. Cu toate acestea, in anumite cazuri rare, cum ar fi dermatita seboreica, eczema, Malassezia sau psoriazisul, zona scalpului se inflameaza si se inroseste. In astfel de situatii, este esential sa discutati cu un specialist in ingrijirea pielii pentru a afla cum puteti ameliora matreata la copii.

Tratament pentru matreata la copii

Va intrebati cum puteti trata matreata la copii? Iata cateva metode testate si incercate:

Utilizati un sampon medicinal

Sampoanele medicinale ar putea trata intr-o mare masura matreata la copii. Inainte de a face acest lucru este esential sa consultati un specialist in ingrijirea pielii care va poate recomanda un sampon medicinal eficient, in functie de situatia copilului.

matreata-la-copii-tratament-sampon

Asigurati-va ca micutul se hidrateaza corespunzator

Recomandati-le celor mici sa bea cat mai multa apa. Daca nu beau de unii singuri din diverse motive, oferiti-le apa in cantitatile recomandate pentru a le satisface nevoia zilnica in mod regulat. Hidratarea optima poate reduce matreata.

Periati-le parul inainte de samponare

Periati bine parul copiilor inainte de a-i spala cu samponul medicinal recomandat de specialist. Periajul contribuie la indepartarea “fulgilor” intr-o oarecare masura, ceea ce, la randul sau, ajuta la o mai buna curatare a scalpului dupa samponare.

Folositi piepteni si prosoape separate

Poate fi necesar sa folositi piepteni si prosoape separate pentru copii, deoarece microbii de pe prosoape si piepteni pot provoca si mai multa matreata.

Alimentatie adecvata

Legumele verzi si cu frunze reprezinta o necesitate pentru copiii care se confrunta cu matreata. Proteinele, carbohidratii si ceilalti nutrienti necesari imbunatatesc sanatatea pielii, lucru care reduce sau indeparteaza complet matreata.

matreata-la-copii-tratament-alimentatie

Aplicati uleiuri pe scalp copilului

Aplicati uleiuri pe scalpul copilului in mod regulat sau chiar in zile alternative pentru a mentine scalpul umed si, astfel, pentru a preveni matreata.

Nu aplicati niciun produs daunator pentru par

Copiii sunt cei mai predispusi la probleme ale pielii si, din acelasi motiv, gelurile sau cremele de par nu trebuie aplicate pe parul copiilor, deoarece pot provoca matreata sau alte probleme legate de par.

Samponare frecventa

Samponati parul copiilor in zile alternative. Samponarea frecventa ajuta la prevenirea acumularii prafului, principala cauza a matretii la copii. Cu toate acestea, nu este recomandata samponarea in fiecare zi.

Remedii naturiste pentru matreata la copii

De asemenea, exista remedii naturiste pentru matreata la copii, cum ar fi:

Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la exfolierea scalpului. Este suficient sa adaugati putin bicarbonat de sodiu in samponul obisnuit si sa il aplicati in mod normal pe scalpul copilului inainte de a-l clati bine.

Lamaie

Lamaia contine vitamina C care ajuta la tratarea problemelor scalpului, cum ar fi matreata. Aplicati suc de lamaie pe o discheta de bumbac si lasati-l sa-si faca efectul timp de o jumatate de ora inainte de a clati parul copilului.

Ulei de cocos

Nuca de cocos contine proprietati anti-fungice si actioneaza si ca un bun hidratant pentru scalp. Aplicati ulei de cocos direct pe scalpul copilului si lasati-l sa-si faca putin efectul inainte de samponare.

matreata-la-copii-remedii-ulei-de-cocos

Gel de aloe vera

Aloe vera contine proprietati anti-fungice. Aplicati gel de aloe vera pe scalpul copilului inainte de samponare.

 

 

 

Referinte:

https://parenting.firstcry.com/articles/dandruff-in-kids-causestreatment-and-home-remedies/

https://www.healthline.com/health/parenting/toddler-dandruff

https://www.mustelausa.com/blogs/mustela-mag/baby-dandruff-signs-symptoms-causes-and-treatments