Mango este fructul arborelui de mango, originar din India, Pakistan si Birmania, si are avantajul de a fi nu doar delicios, ci si plin de substante nutritive! Cu un aport deosebit de mare de vitaminele A si C, precum si de alte vitamine, minerale, fibre si apa, este plin de beneficii care nu trebuie ratate!
Mango este al doilea cel mai consumat fruct tropical din lume (dupa banana). Pulpa sa suculenta si dulce este foarte apreciata in multe tari. Originar din India, mango este cultivat in multe tari calde, inclusiv in Asia, America de Sud, Africa si insulele Caraibe. In functie de soi, coaja variaza de la verde la rosu, galben si portocaliu. Pe de alta parte, pulpa este intotdeauna galbena (de la foarte palida la stralucitoare) si mai mult sau mai putin fibroasa, in functie de specie.
Mango este disponibil pe tot parcursul anului, deoarece este cultivat in ambele emisfere. Cu toate acestea, sunt deosebit de gustoase vara, cand sosesc direct din America Centrala.
Ce contine fructul de mango?
Mango nu are doar un gust bun, ci este bun si pentru digestie, ochi, inima si nu numai.
Vitamine
Mango este deosebit de bogat in vitamina C, care ajuta la intarirea sistemului imunitar, sustine functia sistemului nervos, absoarbe fierul de origine vegetala si formeaza colagen pentru o piele supla. O jumatate de mango asigura aproximativ 42% din doza zilnica recomandata din aceasta vitamina antioxidanta.
Acest fruct tropical contine, de asemenea, si alte vitamine cu beneficii pentru sanatate:
-
Vitamina A: vederea, apararea imunitara si cresterea oaselor
-
Vitamina B6: metabolismul proteinelor, productia de neurotransmitatori
-
Vitamina B9 (folat): productia de ADN, cresterea si repararea celulelor
-
Vitamina E: antioxidant, sanatatea pielii
-
Vitamina K: coagularea sangelui, sanatatea oaselor
Minerale
Mango contine o varietate de minerale, in special cupru, care este necesar pentru productia de globule rosii si pentru mentinerea functiei nervoase. De asemenea, contine putin potasiu, bun pentru sanatatea inimii, si magneziu, esential pentru sanatatea oaselor si reglarea zaharului din sange.
Antioxidanti
Mangiferina, o substanta fitochimica care se gaseste in mango, este considerata un antioxidant puternic si are proprietati antiinflamatorii. Diverse studii indica faptul ca este deosebit de benefica pentru sanatatea inimii.
Alti antioxidanti prezenti in mango, cum ar fi luteina, licopenul si betacarotenul, sustin o buna vedere. Acesti compusi pot ajuta la prevenirea anumitor probleme de sanatate a ochilor, cum ar fi degenerescenta maculara legata de varsta.
Fibre alimentare
La fel ca majoritatea fructelor si legumelor, mango contine fibre alimentare, carbohidrati care nu sunt digerate de organism, dar care joaca un rol important in sanatatea digestiva. Pe langa reglarea tranzitului intestinal, printre beneficiile fibrelor alimentare se numara prevenirea constipatiei, promovarea senzatiei de satietate, scaderea colesterolului din sange si reducerea riscului de boli cronice.
Precautii
Persoanele alergice la latex pot avea o reactie atunci cand mananca mango (si alte fructe exotice).
Unele persoane pot avea, de asemenea, dermatita de contact (urticarie) atunci cand ating mango.
Mango poate reduce eficacitatea anumitor medicamente anticoagulante, deoarece contine vitamina K, care are o actiune coagulanta.
Beneficii ale consumului fructului de mango
Reduce nivelul de zahar din sange
Un studiu care a implicat participanti adulti obezi a aratat ca consumul de mango a ajutat la reducerea nivelului de zahar din sange la aceste persoane, chiar si fara a duce la pierderea in greutate. In mod similar, alte studii indica faptul ca mango ajuta la gestionarea nivelului de glucoza la persoanele sanatoase. Asadar, in ceea ce priveste nivelul de zahar din sange, consumul acestui fruct poate fi benefic atat pentru a preveni nivelul ridicat al glicemiei, cat si pentru a trata problema in mod natural.
Gestionarea tensiunii arteriale
Deoarece mango este bogat in magneziu si potasiu si contine putin sodiu, acesta este eficient in reducerea tensiunii arteriale, cea mai frecventa boala cardiovasculara.
Bun pentru sanatatea creierului
Fructele de mango sunt pline de vitamina B6, ceea ce le face un aliment excelent pentru sanatatea creierului. De fapt, aceasta vitamina joaca un rol important in mentinerea functiei cerebrale si poate chiar sa o imbunatateasca: vitamina B6 (si celelalte vitamine B) mentin neurotransmitatorii sa functioneze corect, ajuta la gestionarea starilor de spirit si promoveaza un somn de calitate.
Poate proteja impotriva degenerarii maculare legate de varsta
Mango este o sursa de zeaxantina, un antioxidant care filtreaza razele UV daunatoare, protejand sanatatea si functia ochilor. Prin urmare, mango ar putea fi folosit si pentru a preveni degenerescenta maculara legata de varsta.
Bun pentru sanatatea oaselor
Mango contine vitamina K, care este esentiala pentru sanatatea oaselor, deoarece permite organismului sa absoarba calciul: de fapt, deficientele de vitamina K sunt legate de un risc mai mare de fractura osoasa. Mai mult, mango contine si calciu, necesar pentru formarea oaselor, deci are toate calitatile necesare pentru oase sanatoase!
Reducerea riscului de boli de inima
Mango este o sursa de pectina, o fibra solubila care ajuta in mod natural la scaderea nivelului de colesterol. Astfel, alaturi de calitatile lor de combatere a tensiunii arteriale, mango ajuta la prevenirea a doua dintre patologiile majore legate de bolile de inima.
Prevenirea cancerului
Pectina care se gaseste in mango nu este utila doar impotriva colesterolului, ci si in prevenirea cancerului de prostata, la fel ca si betacarotenul pe care il contine . In plus, studiile sugereaza ca acest fruct ar putea fi eficient si impotriva cancerului de san.
Tratamentul natural al anemiei
Fructele de mango contin si fier si, prin urmare, ar putea combate eficient deficitul de fier si anemia. In plus, bogatia in vitamina C a mango-ului face ca acest fruct sa fie foarte favorabil pentru o mai buna absorbtie a fierului de origine vegetala.
Proprietati anti-imbatranire
Mango ajuta la incetinirea procesului de imbatranire datorita vitaminelor sale A si C, care ajuta organismul sa produca colagen. Colagenul ajuta la incetinirea imbatranirii pielii, contribuie la mentinerea sanatatii vaselor de sange si a tesuturile. La fel, vitaminele A si C sunt antioxidanti, care lupta impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi si protejeaza organismul impotriva efectelor nocive ale stresului oxidativ.
Sustine apararea imunitara
Beta-carotenul prezent in mango stimuleaza apararea sistemului imunitar, care este prima bariera a corpului nostru impotriva bolilor si, prin urmare, este esential pentru mentinerea in forma. De asemenea, antioxidantii din mango sunt, de asemenea, esentiali pentru o sanatate buna.
Digestie imbunatatita
Un studiu a dovedit ca mango-ul are efecte impresionante in ameliorarea problemelor cronice de constipatie. Participantii au avut, de asemenea, cantitati mai mari de acizi grasi esentiali (omega-3 si omega-6) si au prezentat si alte semne de sanatate digestiva mai buna, cum ar fi productia de secretii gastrice care fac alimentele mai usor de digerat. Aceste rezultate pozitive se pot datora continutului ridicat de apa si fibre din mango, pe langa antioxidantii sai.
Prevenirea astmului
Persoanele care consuma alimente care contin beta-caroten, cum ar fi mango, sunt mai putin susceptibile de a dezvolta astm.
Cum se gateste mango?
Mango este delicios intr-o gama larga de retete dulci si sarate.
Mango verde se preteaza la o serie de retete originale:
-
Sarate, in unt pentru a insoti carnea la gratar.
-
Folosit pentru a face chutney picant pentru a insoti curry, kebab, etc.
-
Razuit si asezonat cu ulei si suc de lamaie pentru o salata racoritoare.
Mango copt este dulce si delicios.
El poate fi folosit:
-
Ca atare, ca fruct de masa.
-
In salate de fructe sau cu iaurt.
In prajituri si briose, dar aveti grija sa gatiti mango timp de cel putin 15 minute inainte de a-l include in amestec, altfel va impiedica aluatul sa creasca.
In mousse-uri, inghetate si milkshake-uri (ganditi-va la deliciosul lassi din restaurantele indiene).
Pentru un sorbet usor taiati mango coapte in cuburi mici si congelati-le. Dupa ce s-au intarit, amestecati-le intr-un blender cu putin lapte de cocos sau suc de mango (sau de portocale) si puneti-le din nou in congelator. Se amesteca la fiecare 30 de minute. Rezultatul este un sorbet perfect, delicios si fara adaos de zahar.
In compoturi, coulis, gem sau jeleu.
In celebrul orez lipicios cu mango si lapte de cocos.
Pe frigarui, alternand cu creveti sau cuburi de pui marinat.
In salate exotice: se potriveste perfect cu coriandru, rucola si alte frunze cu gust usor amarui.
In salsas, guacamole, condimente si chutney picante.
Se adauga la curry sau la orezul prajit.
Cine nu ar trebuie sa manance mango?
Mango este un fruct delicios si plin de nutrienti, dar exista anumite situatii in care unele persoane ar trebui sa fie atente sau sa evite consumul de mango:
Alergie la mango: Unele persoane pot avea alergii la mango, in special la contactul cu coaja fructului sau cu sucul din mango. Alergiile pot varia in severitate, de la mancarime si iritatie la umflaturi sau chiar reactii alergice severe. Daca aveti simptome de alergie dupa ce ati mancat mango sau ati intrat in contact cu fructul, este important sa va consulte un medic.
Intoleranta la fructoza: Mango este o sursa naturala de zaharuri, inclusiv fructoza. Persoanele cu intoleranta la fructoza ar putea experimenta simptome digestive neplacute, cum ar fi balonare, flatulenta sau diaree, dupa consumul de mango sau alt fruct bogat in fructoza.
Diabet zaharat: Mango are un continut semnificativ de zaharuri naturale si poate avea un impact asupra nivelului de zahar din sange. Persoanele cu diabet ar trebui sa fie atente la cantitatea de mango consumata si sa monitorizeze nivelurile de glucoza din sange.
Consumul excesiv: Consumul excesiv de mango sau de orice alt fruct poate duce la aport caloric ridicat si poate contribui la cresterea in greutate pentru unele persoane.
Este important sa consumati mango si alte fructe in cadrul unei diete echilibrate.