Afinele sunt considerate de mult timp super-alimente, in special datorita continutului ridicat de antioxidanti. Sunt recomandate mai ales pentru a combate declinul functiei cognitive determinat de imbatranire. Dar, se pare ca micile bobite albastre pot avea si un alt efect benefic, ele sustinand sanatatea cardiovasculara.
Afinele pot fi considerate alimente sanatoase pentru creier. Antocianinele, compusii cu rol antioxidant care dau afinelor culoarea inconfundabila, pot proteja celulele creierului fata de efectele negative ale inflamatiei, prevenind declinul cognitiv. Un studiu recent, desfasurat la Universitatea de Stat din Florida a demonstrat ca afinele pot fi bune si pentru inima, datorita activitatii antioxidante a unui alt compus: oxidul nitric.
Afinele si proprietatile lor miraculoase
Studiul cercetatorilor americani a fost efectuat pe 48 de femei trecute de menopauza. In general, femeile din aceasta grupa de varsta sunt mai predispuse la tensiune marita (hipertensiune) si rigiditate arteriala. Aceasta din urma este o conditie care apare inaintea aterosclerozei, fiind considerata un factor de risc pentru aceasta. Femeile incluse in studiu avea fie prehipertensiune sau hipertensiune de grad 1. R
Dintre aceste femei, un grup a primit zilnic pudra de afine – echivalentul unei cesti de fructe proaspete, in timp ce al doilea grup a primit un placebo. Dupa 8 saptamani, femeile din primul grup au avut tensiunea mai scazuta si s-a observat reducerea rigiditatii arteriale. In mod special, cercetatorii au observat si ca nivelul de oxid nitric crescuse cu 68,5%. Oxidul nitric joaca un rol important in scaderea rigiditatii arteriale, acesta dilatand si relaxand vasele de sange.
Pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, farmacistii Catena recomanda produsul CardioSuport. Acesta contine trei dintre cele mai cunoscute ingrediente care pot proteja sistemul cardiovascular: resveratrol, Omega-3 si coenzima Q10. Resveratrolul este o substanta cu efecte antioxidante extrasa din strugurii rosii. Coenzima Q10 este un antioxidant care protejeaza celulele. Acizii grasi Omega-3 (EPA si DHA) contribuie la functia normala a inimii.
Exista si alte studii care au aratat ca antioxidantii in general sustin producerea de oxid nitric.
Concluzia cercetatorilor de la Universitatea de Stat din Florida a fost ca un consum regulat de afine poate ajuta la intarzierea progresiei prehipertensiunii catre hipertensiune de grad 1, reducand astfel riscul cardiovascular.
Antioxidantii si protectia cardiovasculara
Acesta nu a fost primul studiu in care sa se arate ca afinele pot reduce riscul cardiovascular. Un alt studiu, publicat in Jurnalul Asociatiei Americane a Inimii a demonstrat ca in urma consumului de afine si capsuni riscul cardiovascular al pacientilor a scazut cu 33%.
Se pare ca proprietatile benefice ale afinelor se datoreaza in buna masura antioxidantilor. Continutul de antioxidanti al alimentelor se masoara pe o scara numita ORAC. Afinele au un scor ORAC urias, de 9621, fiind considerate unele dintre cele mai puternic antioxidante alimente.
Daca doriti sa va bucurati de beneficiile antioxidante ale afinelor, incercati sa consumati cel putin o ceasca de fructe proaspete in fiecare zi pentru cel putin doua saptamani. Fiind fructe deosebit de versatile, pot fi incluse in diverse retete, mai ales in aluaturi pentru diverse prajituri si briose. Aveti insa grija la continutul ridicat de zahar al acestora, el putand anula beneficiile afinelor.
Pentru sustinerea sanatatii cardiovasculare, farmacistii Catena recomanda produsul CardioVita. Acesta, prin continutul echilibrat de potasiu si magneziu, ofera protectie sistemului cardiovascular. Potasiul contribuie la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale si la functionarea normala a sistemului nervos si a sistemului muscular. Magneziul contribuie la reducerea oboselii si la echilibrul electrolitic.
Cum ne mai poate ajuta consumul de afine?
-
Pentru ca au un continut redus de zaharuri si in acelasi timp un continut ridicat de fibre, afinele au un indice glicemic scazut. Acesta, alaturi de continutul ridicat de antioxidanti, este un avantaj pentru persoanele cu diabet, carora le sunt recomandate afinele si alte fructe de padure. Continutul de antioxidanti al acestora sustine sanatatea aparatului circulator, deseori afectat de diabet.
-
Consumul regulat de afine poate sustine sanatatea aparatului ocular odata cu inaintarea in varsta. Aportul ridicat de antioxidanti poate proteja fata de cataracta sau degenerescenta maculara.
-
Medicina traditionala recomanda afinele pentru diverse tulburari gastrointestinale, dar si pentru probleme urinare, ele fiind inrudite cu merisoarele, fructe incluse frecvent in produsele pentru tractul urinar.
Referinte: https://food.news/2021-06-10-blueberries-lower-blood-pressure-lessen-arterial-stiffness.html