Maduva spinarii este parte a sistemului nervos central. Maduva spinarii porneste de la baza creierului si continua pe canalul vertebral pana la coccis.
In fiecare dintre numeroasele segmente ale maduvei spinarii exista o pereche de radacini care sunt formate din fibre nervoase. Fiecare nerv spinal are doua radacini, una anterioara sau ventrala si alta posterioara sau dorsala. Coloana vertebrala este cea care sustine corpul si protejeaza in acelasi timp maduva spinarii de eventualele leziuni. Daca maduva spinarii este afectata de o leziune, pot aparea probleme precum:
-
modificari permanente ale fortei corpului;
-
pierderea sensibilitatii;
-
pierderea controlului motor sau a altor functii.
Deoarece maduva spinarii este esentiala pentru functiile corpului, viata unei persoane poate fi afectata drastic daca leziunea este suficient de grava. Vestea buna este ca cercetatorii realizeaza o multime de studii pentru a descoperi tratamente pentru leziunile maduvei spinarii. Oamenii de stiinta sunt optimisti ca progresele din domeniul medicinei vor fi in cele din urma suficiente pentru a repara complet daunele in viitor.
Ce este maduva spinarii?
Maduva spinarii este o structura anatomica esentiala a sistemului nervos central care se gaseste in canalul vertebral al coloanei vertebrale. Maduva spinarii este un cordon lung si subtire de tesut nervos care se extinde de la baza creierului si ajunge pana la nivelul vertebrei L1 (prima vertebra lombara), fiind protejata de o serie de vertebre.
Maduva spinarii este una dintre componentele principale ale sistemului nervos.
Anatomie
Lungimea maduvei spinarii variaza de la o persoana la alta. Potrivit unor estimari, in cazul femeilor, maduva spinarii are aproximativ 43 de centimetri (cm), in timp ce in cazul barbatilor, maduva spinarii are aproximativ 45 cm.
Maduva spinarii este formata din trei parti: zona cervicala (gat), zona toracica (piept) si zona lombara (partea inferioara a spatelui).
Trei straturi de tesut (membrane) protejeaza maduva spinarii: dura mater, arahnoida si pia mater. Aceste membrane formeaza meningele.
Acesta este stratul exterior al meningelui. Este un strat dur, protector.
Intre dura si spatiul arahnoidian se afla spatiul epidural. In acest spatiu, medicii introduc anestezic local pentru a reduce durerea in timpul nasterii si al unor proceduri chirurgicale.
Arahnoida este stratul mijlociu al maduvei spinarii.
Acesta este situat intre arahnoida si pia mater. Prin acest spatiu trece lichidul cefalorahidian (LCR), un fluid natural care inconjoara si protejeaza creierul si maduva spinarii. In anumite situatii, medicii preleveaza probe de LCR pentru a verifica prezenta unei infectii, cum ar fi meningita. De asemenea, medicii injecteaza anestezic local in acest spatiu pentru a preveni durerile in timpul unor proceduri chirurgicale, cum ar fi o cezariana sau o artroplastie de genunchi.
Pia mater este stratul care acopera direct maduva spinarii.
Sectiune transversala a maduvei spinarii
Privita in sectiune transversala, maduva spinarii are aspect de fluture, cu doua coarne anterioare si doua coarne posterioare, unite prin comisura cenusie, strabatuta de canalul ependimar. Intre coarnele anterioare si posterioare se afla coarnele laterale, care sunt mai pronuntate in regiunea toracica si cea lombara.
Zonele principale ale maduvei spinarii sunt:
Substanta cenusie este regiunea inchisa la culoare, in forma de fluture, a maduvei spinarii. Substanta cenusie este formata din corpuri de celule nervoase.
Substanta alba inconjoara substanta cenusie din maduva spinarii si contine celule acoperite cu mielina, o substanta vitala care ajuta la transmiterea rapida a semnalelor nervoase. Celulele nervoase din substanta cenusie nu sunt la fel de puternic acoperite cu mielina.
Radacina posterioara este partea nervului care se ramifica din partea din spate a coloanei vertebrale. Privind sectiunea transversala a maduvei spinarii, aripile superioare ale „fluturelui” materiei cenusii se intind spre oasele coloanei vertebrale. Aripile inferioare se intind spre partea din fata a corpului.
Radacina anterioara este partea nervului care se ramifica dinspre partea din fata a coloanei vertebrale.
Ganglionul spinal este format din corpurile neuronilor care alcatuiesc radacina senzitiva a unui nerv spinal.
Radacinile posterioare si anterioare se unesc pentru a crea un nerv spinal. Exista 31 de perechi de nervi spinali. Acestea controleaza sensibilitatea si miscarea.
Maduva spinarii nu se extinde pe toata lungimea coloanei vertebrale. Ea se opreste in partile superioare ale coloanei lombare, de obicei in prima sau a doua vertebra lombara in cazul adultilor. In cazul copiilor, maduva spinarii se opreste de regula putin mai jos, la a doua sau a treia vertebra lombara.
Ce functii indeplineste maduva spinarii?
Scopul principal al maduvei spinarii este de a transmite semnale nervoase in tot corpul. Aceste mesaje nervoase au trei functii vitale. Mai exact, ele:
1. Controleaza miscarile si functiile corpului
Semnalele transmise de la creier catre alte parti ale corpului controleaza miscarile organismului. Ele dirijeaza, de asemenea, functiile autonome (involuntare), cum ar fi respiratia si bataile inimii, precum si functiile intestinului si vezicii urinare.
2. Transmit semnale catre creier
Semnalele trimise de alte parti ale corpului ajuta creierul sa inregistreze si sa proceseze senzatii precum presiunea sau durerea.
3. Controleaza reflexele
Maduva spinarii controleaza unele reflexe (miscari involuntare) fara sa implice creierul. De exemplu, maduva spinarii controleaza reflexul rotulian (reflexul de a ridica piciorul atunci cand este lovit intr-o anumita zona).
Posibile afectiuni si probleme medicale
Maduva spinarii poate fi afectata de o serie de tulburari sau leziuni. De obicei, aceste probleme medicale sunt grave. Orice leziune a maduvei spinarii poate provoca simptome severe in partile corpului aflate sub locul in care s-a produs leziunea.
Printre simptomele severe care pot rezulta dintr-o leziune la nivelul maduvei spinarii se numara pierderea controlului vezicii urinare sau paralizia. In cazul anumitor tulburari, interventia medicala rapida poate reduce riscul de aparitie a simptomelor pe termen lung sau permanente.
Principalele conditii care pot afecta maduva spinarii sunt:
Mielita transversa este cauzata de o inflamatie aparuta in unul sau mai multe segmente ale maduvei spinarii.
Spondiloza cervicala este cauzata de uzarea progresiva a discurilor coloanei vertebrale de la nivelul gatului (discurile cervicale), care pot apasa pe maduva spinarii (mielopatie cervicala).
Hernia de disc se manifesta prin evadarea unui fragment din nucleul discului in afara inelului fibros, printr-o ruptura produsa in acesta. Acest lucru apasa pe nervii din apropiere, provocand durere.
-
Fracturi ale coloanei vertebrale
Fracturile vertebrale sunt fisuri sau discontinuitati partiale sau totale ale uneia sau mai multor vertebre, adica ale oaselor care formeaza coloana vertebrala.
-
Atrofie musculara spinala
Atrofia musculara spinala reprezinta un grup de afectiuni neuromusculare transmise genetic, caracterizate prin pierderea celulelor nervoase din maduva spinarii. Atrofia spinala provoaca slabiciune musculara si atrofie (epuizare).
Stenoza spinala este o afectiune care produce compresia nervilor de la nivelul coloanei vertebrale.
-
Tumori ale coloanei vertebrale
Aceste tumori – care pot fi canceroase (maligne) sau nu (benigne) – apar la nivelul coloanei vertebrale si pot pune presiune asupra maduvei spinarii.
-
Infectii ale coloanei vertebrale
Aceste infectii pot pune, de asemenea, presiune pe maduva spinarii.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/body/21946-spinal-cord
https://www.medicalnewstoday.com/articles/326984
https://www.kenhub.com/en/library/anatomy/the-spinal-cord
https://www.spinalcord.com/blog/functions-of-the-spinal-cord-what-you-need-to-know