Lista de boli pentru pensionare pe caz de boala

Lista de boli pentru pensionare pe caz de boala Lista de boli pentru pensionare pe caz de boala

Ultima actualizare: 28 martie 2024

Bolile pentru pensionare pe caz de boala sunt o categorie de afectiuni diverse care au in comun faptul ca determina pierderea capacitatii de munca in proportie de cel putin 50%. Prin urmare, o persoana care sufera de o astfel de boala nu isi mai poate continua activitatea profesionala indiferent de domeniul de activitate, vechimea in munca sau nivelul de pregatire si poate sa se pensioneze anticipat, inainte de implinirea varstei prevazute de lege.

Asadar, bolile pentru pensionare pe caz de boala permit unei persoane sa iasa la pensie inainte de termen, evident dupa ce trece de evaluarea unei comisii care decide daca indeplineste sau nu conditiile necesare.

In cele ce urmeaza va vom spune care sunt bolile pentru pensionare pe caz de boala precum si care sunt documentele de care aveti nevoie pentru intocmirea dosarului ce trebuie depus la Casa Nationala de Pensii Publice sau la casa judeteana de pensii de care apartineti


Lista de boli pentru pensie de invaliditate (pensie pe caz de boala)

Asa cum spuneam, bolile pentru pensionare pe caz de boala acopera o plaja vasta de afectiuni, in functie de care sunt impartite pe mai multe categorii. In prezentarea pe care v-am promis-o vom tine si noi cont de aceste categorii de boli pentru pensionare pe caz de boala, pentru a va fi mai usor sa gasiti in lista afectiunile care va intereseaza in mod special.

Boli pentru pensionare pe caz de boala – afectiuni psihice

In sfera afectiunilor psihice mentionate in lista de boli pentru pensionare pe caz de boala intra schizofrenia, sindromul Down, autismul, depresia clinica, tulburarile severe de anxietate, tulburarile de personalitate, diverse tipuri de psihoze, boala Creutzfeldt-Jacob, boala Huntington si boala Binswanger. Aceste boli afecteaza considerabil capacitatile cognitive, implicit capacitatea de munca a persoanelor diagnosticate.

Boli pentru pensionare pe caz de boala – afectiuni neurologice

Problemele neurologice sunt considerate boli pentru pensionare pe caz de boala intrucat afecteaza sistemul nervos si odata cu el capacitatile motorii. In aceasta categorie sunt incadrate accidentele vasculare, boala Parkinson si scleroza multipla, afectiuni in baza carora pacientii se pot pensiona pe caz de boala.

Boli pentru pensionare pe caz de boala – afectiuni cardiovasculare

Afectiunile cardiovasculare constituie principala cauza de mortalitate la nivel national si mondial, iar in formele avansate pot fi considerate boli pentru pensionare pe caz de boala. Este vorba de hipertensiune arteriala severa, cardiomiopatii, angiopatii congenitale, insuficienta cardiaca congestiva, afectiuni ale valvelor inimii si complicatii aparute in urma unui transplant cardiac.

Boli pentru pensionare pe caz de boala – afectiuni respiratorii

Din aceasta categorie, astmul bronsic, tuberculoza, cancerul pulmonar, anomaliile congenitale ale aparatului respirator sunt considerate boli pentru pensionare pe  caz de boala. Totodata, de o astfel de pensie pot beneficia si pacientii care au suferit un transplant pulmonar.

Boli pentru pensionare pe caz de boala – afectiuni digestive

Cancerele de pancreas, ficat sau stomac pot fi un motiv de pensionare pe caz de boala, la fel si ciroza hepatica in stadii avansate sau transplantul hepatic.

Boli pentru pensionare pe caz de boala – afectiuni senzoriale

Orice afectiune ce reduce semnificativ si iremediabil calitatea vederii sau auzului poate fi inclusa intre bolile pentru pensionare pe caz de boala, la fel si tumorile laringiene, paralizia corzilor vocale sau parezele care afecteaza capacitatea de exprimare verbala.

Boli pentru pensionare pe caz de boala – afectiuni endocrine

Sunt boli datorate disfunctiilor unor glande, care determina aparitia unor dezechilibre hormonale cu consecinte negative semnificative asupra calitatii vietii pacientilor. Hipercalcemia, nanismul hipofizar, hiperparatiroidismul, tumora hipofizara, acromegalia, sindromul Sheehan sunt cele mai importante afectiuni endocrine pe baza carora se poate obtine pensionarea pe caz de boala.

Boli pentru pensionare pe caz de boala – afectiuni hematologice

In aceasta categorie intra bolile care afecteaza sangele si sistemul limfatic precum mielomul multiplu, boala Hodgkin, limfomul non Hodgkin sau leucemia. Toate constituie anumite tipuri de cancer care, prin manifestarile specifice, afecteaza considerabil capacitatea de munca a pacientilor.

Boli pentru pensionare pe caz de boala – alte afectiuni

Lista bolilor pentru care se poate obtine pensionarea pe caz de boala mai contine afectiuni oncologice in anumite stadii, diabet zaharat in faze avansate, infectia cu HIV/SIDA, afectiuni cronice, boli genetice, boli rare cu potential invalidant, epilepsie, osteoartrita severa sau artrita reumatoida care ingreuneaza considerabil mobilitatea.

Pensionare pe caz de boala – acte necesare

Persoanele care doresc sa se pensioneze pe caz de boala trebuie sa treaca de evaluarea unei comisii, precedata de o etapa birocratica ce presupune intocmirea unui dosar. Dupa cum am precizat, acesta se depune la Casa de pensii si intra in procedura de aprobare, cea mai importanta etapa fiind evaluarea de catre comisia de specialitate.

Pana la comisie, este important ca dosarul de pensionare pe caz de boala sa fie complet, iar in acest sens va prezentam documentele pe care trebuie sa le contina, conform listei publicate de Casa Nationala de Pensii Publice.

  • Cerere tip pentru pensionarea pe caz de boala;
  • Carnetul de munca in original si copie (daca este cazul, se ataseaza la dosar in original si copie carnetul de munca pentru membrii CAP si carnetul de asigurari sociale pentru agricultori;
  • Actele prevazute in lege pentru confirmarea vechimii in munca;
  • Buletin sau carte de identitate in original si copie;
  • Certificat de nastere in original si copie;
  • Livret militar si certificat de casatorie (daca este cazul) in original si copie;
  • Diploma de studii;
  • Dovada echivalarii in Romania a cursurilor urmate  in strainatate (daca este cazul);
  • Adeverinta privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prevazute in contractul de munca;
  • Adeverinta privind incadrarea in grupele de munca sau in conditii speciale si deosebite (daca este cazul);
  • Procura speciala pentru mandatar, in original si copie (daca este cazul);
  • Documente care sa ateste calitatea de erou al Revolutiei din1989 sau de participant la revolta muncitoreasca de la Brasov din 15 noiemgrie1987 (daca este cazul);
  • Alte acte prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii dreptului la pensie pe caz de boala;
  • Decizia medicala asupra capacitatii de munca;
  • Adeverinta din care sa rezulte data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca sau copia ultimului certificat de concediu medical ori, dupa caz, adeverinta din care sa rezulte data incetarii calitatii de asigurat.
  • Copie a formularului pentru inregistrarea accidentului de munca sau copie a fisei de declarare a cazului de boala profesionala pentru accident de munca, respectiv boala profesionala, daca este cazul.

De asemenea, mai trebuie atasata si o adeverinta de la angajator care sa contina datele de identificare ale acestuia, in scopul comunicarii ulterioare a deciziei de pensionare. Pentru persoanele care isi desfasoara activitatea la mai multi angajatori este necesara cate o astfel de adeverinta de la fiecare in parte.