Daca aveti artroza, atunci cel mai probabil stiti deja ca alimentatia va influenteaza starea de sanatate. Specialistii nu au descoperit exact care este legatura dintre sanatatea articulatiilor si dieta, cum se intampla in cazul altor afectiuni, cum ar fi diabetul sau bolile de inima. Cu toate acestea, in timp, calitatea alimentelor pe care le consumati afecteaza sanatatea cartilajului, lichidului sinovial, tesuturilor si nivelul de inflamatie din corp. Lichidul sinovial lubrifiaza articulatiile, facilitand miscarea.
Pentru a va mentine un nivel bun de activitate fizica si o calitate optima a vietii pe masura ce inaintati in varsta este important sa descoperiti ce alimente pot contribui la avansarea mai rapida a artrozei, o afectiune cunoscut si sub denumirea de osteoartrita.
Dieta occidentala aduce probleme
Specialistii au cercetat relatia dintre progresia artrozei si nutritie. Ei au descoperit ca dieta occidentala – bazata pe cantitati mari de carne rosie, zahar, grasimi, sare si cereale rafinate – poate contribui la progresia mai rapida a artrozei si la instalarea obezitatii.
In contrast, alimentatia bogata in fructe, legume, peste, cereale integrale si leguminoase a fost legata de incetinirea progresiei bolii.
Ce trebuie sa stiti despre artroza?
Artroza, cunoscuta si sub denumirea de osteoartrita, este cea mai comuna forma de artrita, care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. Artroza se produce atunci cand cartilajul protector care amortizeaza capetele oaselor se uzeaza in timp.
Desi osteoartrita poate afecta orice articulatie, ea apare de cele mai multe ori la nivelul articulatiilir mainilor, genunchilor, soldurilor si coloanei vertebrale.
Simptomele artrozei pot fi de obicei tinute sub control, cu toate ca deteriorarea articulatiilor nu poate fi inversata. Pentru a incetini avansarea afectiunii si pentru a pastra functia articulatiilor este important ca pacientii sa faca activitate fizica, sa se mentina la o greutate sanatoasa si sa ia tratamentul conform indicatiilor medicului.
ArtroSuport Forte Naturalis contine o combinatie echilibrata de glucozamina, condroitina, MSM (MetilSulfonilMetan) si extracte de boswellia serrata si ginkgo biloba.
Ce alimente sunt interzise in artroza?
Unele alimente contribuie la aparitia inflamatiilor in organism, ceea ce poate agrava artroza. Aceste alimente trebuie evitate sau consumate doar ocazional.
Zahar
Zaharul adaugat este prezent in multe alimente procesate, cum ar fi produsele de patiserie, bauturile indulcite cu zahar si bomboanele. De asemenea, zaharul adaugat este abundent si in preparate precum sosul de gratar.
Conform cercetarilor, consumul excesiv de zahar poate provoca si mai multa inflamatie in organism si poate creste riscul de obezitate, iar acest lucru poate afecta sanatatea articulatiilor.
Naturalis ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic care poate fi eliberat fara prescriptie medicala.
Sare
Sarea este un element important al unei alimentatii sanatoase, deoarece ajuta organismul sa functioneze corect. Cu toate acestea, un consum excesiv de sare poate poate provoca retentie de lichide in organism. Acest lucru, la randul sau, poate creste inflamatia si umflarea articulatiilor.
Cea mai mare cantitate de sodiu alimentar (aproximativ 70%) provine din alimentele procesate si preparate. De aceaa, pentru a tine sub control aportul de sodiu este esential sa verificati etichetele nutritionale de pe alimentele pe care le cumparati.
Grasimi saturate si grasimi trans
Alimentele bogate in grasimi saturate pot cauza, de asemenea, cresterea nivelului de inflamatie in organism. Alimentele bogate in grasimi saturate sunt untul, carnea rosie, carnea procesata, lactatele bogate in grasimi, alimentele fast-food, prajelile si nuca de cocos.
Unele produse de origine animala contin in mod natural cantitati mici de acizi grasi trans. De asemenea, acizii grasi trans pot fi creati artificial in timpul procesarii si, in plus, sunt folositi pentru a adauga textura, aroma si pentru a prelungi perioada de valabilitate a produselor.
Grasimile trans cresc nivelul de “colesterol rau” (lipoproteine cu densitate scazuta sau LDL). Potrivit studiilor, grasimile trans provoaca inflamatie sistemica.
Naturalis ArtroSuport RECE gel este un produs topic care contine mentol si ulei de menta.
Carbohidrati rafinati
In timpul procesarii, fibrele si nutrientii sunt eliminati din cereale, fiind private de cea mai mare parte a valorii lor nutritionale. Faina alba si orezul sunt carbohidrati simpli, care sunt mai usor digerati si absorbiti in fluxul sanguin, provocand cresteri ale nivelului de zahar din sange.
Multe alimente cu cereale rafinate - cum ar fi cerealele pentru micul dejun, produsele de patiserie si dulciurile - sunt foarte procesate cu adaos de zahar, sare si grasimi, ceea ce le pune in categoria alimentelor interzise in artroza.
Acizi grasi omega-6
In alimentatie exista doua tipuri de acizi grasi polinesaturati principali: acizii grasi omega-3 si acizii grasi omega-6. Fiecare tip are un efect diferit asupra corpului.
Acizii grasi omega-3 au proprietati antiinflamatorii, in timp ce acizii grasi omega-6 sunt proinflamatori.
De regula, oamenii consuma prea multi acizi grasi omega-6 si prea putini acizi omega-3. Persoanele cu artroza pot schimba acest obicei consumand mai multe boabe de soia, porumb, ulei de sofran, ulei de floarea soarelui, ulei de canola, carne de pasare si seminte. Pentru a va satisface nevoia de proteine este recomandat sa inlocuiti carnea rosie cu mai multe portii pe baza de lactate, leguminoase si nuci. Nucile si leguminoasele sunt similare, dar leguminoasele isi pastreaza semintele in pastai, cum ar fi mazarea si fasolea verde.
Naturalis ArtroSuport colagen lamaie este un supliment alimentar care contine colagen hidrolizat de tip 1, acid citric, aroma de lamaie, acid ascorbic, gluconat de zinc, betacaroten, sucraloza, gluconat de cupru, sulfat de mangan.
Lactate
Produsele lactate bogate in grasimi contin grasimi saturate si sunt asociate cu niveluri crescute de inflamatie. Branza, laptele integral, smantana si untul sunt toate bogate in grasimi saturate.
Pe langa faptul ca sunt bogate in grasimi, unele produse lactate, cum ar fi inghetata, iaurtul indulcit si laptele cu ciocolata, sunt, de asemenea, bogate in zahar. Iar aceasta combinatie de grasimi si zahar in cantitati mari provoaca si mai multa inflamatie. Acesta este motivul pentru care lactatele se numara printre alimentele interzise in artroza
Alcool
Consumul cronic de alcool poate provoca inflamatie care afecteaza organismul in timp.
Specialistii recomanda un consum moderat de alcool pentru a reduce riscurile pentru sanatate pe termen scurt si lung. Acest lucru se traduce prin nu mai mult de un pahar pe zi pentru femei si doua pahare pe zi pentru barbati.
Unele bauturi alcoolice sunt, de asemenea, bogate in zahar, ceea ce se adauga la efectul lor inflamator.
Referinte:
https://health.umms.org/2020/12/21/control-osteoarthritis-symptoms/
https://www.verywellhealth.com/osteoarthritis-diet-foods-to-avoid-5092239
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322603