Lista alimentelor care cresc tensiunea arteriala

Lista alimentelor care cresc tensiunea arteriala Lista alimentelor care cresc tensiunea arteriala

Ultima actualizare: 4 iulie 2023

alimentele-care-cresc-tensiunea-arteriala

Cresterea tensiunii arteriale duce la aparitia hipertensiunii – o afectiune care se poate manifesta multa vreme fara niciun fel de simptome. Aceasta nu inseamna ca nu este o boala periculoasa, pentru ca in tot acest timp poate duce la aparitia unor afectiuni cardiovasculare, fiind de altfel principala cauza a aparitiei acestora.

De cele mai multe ori, totul porneste de la alimentatie, mai precis de la consumul frecvent al unor alimente care cresc tensiunea arteriala. In general, este vorba de alimente bogate in grasimi saturate, sare si zaharuri, care ar trebui consumate cu moderatie sau chiar excluse din dieta zilnica.

Pentru a va ajuta sa preveniti aparitia hipertensiunii si a problemelor cardiace generate de aceasta, va prezentam in continuare o lista cu cele mai cunoscute alimente care cresc tensiunea arteriala, insotita de cateva sfaturi pentru sanatatea inimii.

Pentru a va ajuta sa mentineti sanatatea sistemului cardiovascular, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3. Acest produs contribuie la functia normala a inimii si la producerea energiei celulare, precum si la protejarea celulelor de stresul oxidativ. De asemenea, este un supliment util pentru momentele cu stari de oboseala si favorizeaza combaterea proceselor de imbatranire prematura.

Informatii privind alimentele care cresc tensiunea arteriala

Daca va intrebati cum pot alimentele care cresc tensiunea arteriala sa va afecteze sanatatea, trebuie sa stiti ca acestea actioneaza in doua moduri, fie prin cresterea volumului de sange, fie prin ingustarea vaselor sanguine, in urma depunerilor de grasime in interiorul acestora.

Nu alimentele care cresc tensiunea arteriala sunt direct responsabile de acest lucru, ci ingredientele pe care le contin si care au un efect nociv asupra sistemului circulator. Sarea si grasimile saturate sunt cele mai nocive ingrediente din acest punct de vedere, iar lista alimentelor care cresc tensiunea arteriala include in majoritate produse care contin cantitati mari din acestea.

Pentru favoriza scaderea colesterolului „rau” si a trigliceridelor, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Omega 3 forte 1000mg. Acest produs contine o formula concentrata de acizi grasi polinesaturati indispensabili functionarii sanatoase a inimii. De asemenea, contribuie la restabilirea echilibrului nervos si la stimularea vitalitatii intelectuale. Are rol in reducerea riscului cardiovascular si mareste nivelul colesterolului „bun” – HDL.

Muraturile

Este bine cunoscut faptul ca muraturile contin o cantitate mare de sare, iar din acest motiv pot fi plasate in fruntea listei de alimente care cresc tensiunea arteriala. Sarea determina retentia de apa in organism, ceea ce duce la o crestere a volumului de sange. Capacitatea sistemului circulator ramane aceeasi, astfel ca o consecinta a consumului frecvent de muraturi si alte alimente sarate este cresterea tensiunii (hipertensiune).

Chipsurile si snacksurile

Desi par inofensive, chipsurile si snacksurile de orice fel sunt considerate alimente care cresc tensiunea arteriala, din cauza faptului ca si ele contin multa sare. Tocmai sarea este cea care le da gustul, insa cantitatea folosita este prea mare, iar daca va faceti o obisnuinta din a consuma astfel de alimente, mai devreme sau mai tarziu veti avea probleme cu tensiunea.

Pentru a sprijini buna functionare a sistemului imunitar, a celui digestiv si a celui cardiovascular, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Omega 369. Aceasta sursa vegetala de acizi grasi 3, 6 si 9 ajuta la mentinerea unui aspect tanar al pielii si favorizeaza diminuarea ridurilor. De asemenea, acest produs este recomandat in tratamentul pentru colesterol marit, pentru boli digestive sau cardiovasculare, fiind util si pentru ameliorarea starilor de depresie.

Mezelurile

Pentru a se pastra pentru mai mult timp, carnea din care se prepara mezelurile trebuie sa fie foarte bine sarata. Asa se face ca 100 de grame de mezeluri contin circa 750 de miligrame de sare – cantitate suficient de mare pentru putea fi considerate alimente care cresc tensiunea arteriala.

Semipreparatele congelate

Nu doar refrigerarea mentine aceste produse proaspete, ci si cantitatea generoasa de sare adaugata in compozitia lor. La aceasta se adauga si o serie de conservati si alti aditivi, iar faptul ca aceste produse sunt preparate, apoi congelate pentru a fi decongelate si consumate ulterior constituie un alt factor de risc.

Pizza congelata, burgerii, fish fingers, pieptul de pui pane refrigerat sunt cele mai cunoscute produse din aceasta categorie, care pot fi considerate la randul lor alimente care cresc tensiunea arteriala.

Carnea grasa

Grasimile de origine animala sunt considerate daunatoare pentru sanatate, intrucat determina cresterea nivelului de colesterol rau (LDL). Colesterolul este acea grasime despre care spuneam mai devreme ca se depune pe peretii interiori ai vaselor de sange, ducand la ingustarea acestora si la cresterea tensiunii.

Grasimile de origine animala sunt numite grasimi saturate si se gasesc cu precadere in carnea rosie, precum carnea de porc, oaie, vita. Totodata, si pielea de pasare care un continut ridicat de grasimi saturate.

Astfel, orice preparat pe baza de carne grasa poate fi considerat ca facand parte din grupa alimentelor care cresc tensiunea arteriala.

Lactatele nedegresate

Grasimile nesaturate se gasesc in cantitati mari si in lapte, implicit in produsele lactate si branzeturile preparate pe baza acestuia. Astfel, smantana, untul, cascavalul, iaurtul gras, branza sunt alimente care cresc tensiunea arteriala. O alternativa mai sanatoasa este consumul de lactate si branzeturi degresate, care contin o cantitate mai mica de grasimi saturate.

Alimentele tip fast-food

Aceste produse intrunesc mai multe caracteristici negative mentionate in cazul alimentelor care cresc tensiunea arteriala enumerate pana acum. De multe ori, se folosesc semipreparate congelate, carora li se mai adauga un supliment de sare dupa ce sunt dezghetate. De asemenea, carnea are un continut ridicat de grasimi, la care se adauga si grasimile din sosurile sau branzeturile folosite.

Din acest motiv, fie ca e vorba de pizza, shaorma, kebap, sandwichuri, piept pane sau alte produse similare, toate sunt alimente care cresc tensiunea arteriala.

Prajelile

Orice prajeala implica o anumita cantitate de grasime, fiind vorba de grasimi saturate despre care am precizat ca sunt unii dintre factorii determinanti ai hipertensiunii arteriale.

Chiar si carnea slaba sau legumele devin alimente care cresc tensiunea arteriala daca sunt prajite in ulei sau in untura.

Produsele de patiserie

Exista mai multe argumente pentru care aceste preparate pot fi considerate alimente care cresc tensiunea arteriala, prin urmare este bine sa le evitati.

De multe ori, aluaturile folosite sunt congelate, ceea ce inseamna ca au un continut mare de sare si conservanti, dar nici celelalte ingrediente nu sunt foarte sanatoase. Este vorba de faina alba, grasimi vegetale hidrogenate, zaharuri, indulcitori artificiali, conservanti, substante aromatizante si alti aditivi alimentari.

Alimentele care contin zahar

Zaharul nu actioneaza in mod direct asupra sistemului circulator, insa favorizeaza cresterea in greutate si formarea depozitelor de grasime, care duc la aparitia hipertensiunii. In plus, este un important factor determinant pentru aparitia diabetului de tip 2 – afectiune care are repercusiuni negative si asupra sistemului cardiovascular.

Prin urmare, dulciurile care contin zahar, dar si alte produse precum sucurile sau bauturile carbogazoase, sunt alimente care cresc tensiunea arteriala.

alimente-care-cresc-tensiunea-arteriala

Cafeaua, energizantele si alcoolul

Ultimul punct din lista este destinat bauturilor, care pot avea la randul lor o inerenta negativa asupra sanatatii sistemului cardiovascular.

Cafeaua contine cofeina care, consumata in cantitati mari, accelereaza ritmul cardiac, ceea ce duce la cresterea tensiunii arteriale. Aceeasi substanta se gaseste si in compozitia multor energizante, care pot avea acelasi efect.

In ceea ce priveste bauturile alcoolice, acestea contin mult zahar, despre care am precizat deja ca este nociv. Cat despre alcoolul propriu-zis, acesta ingusteaza vasele de sange daca este consumat in mod constant, pentru o perioada indelungata, si totodata determina ingrosarea sangelui.

Asadar, exista suficiente argumente pentru a adauga aceste bauturi pe lista de alimente care cresc tensiunea arteriala.

Sfaturi pentru sanatatea inimii

Un prim sfat este gasirea unei alternative mai sanatoase pentru toate aceste alimente care cresc tensiunea arteriala, iar in acest sens va recomandam fructele, verdeturile, legumele, carnea de pasare, pestele, fructele de mare, oleaginoasele, cerealele integrale, leguminoasele si dulciurile cu indulcitori naturali, precum mierea sau stevia.

Pe langa o alimentatie sanatoasa, trebuie sa aveti in vedere si un stil de viata mai activ, cu un program de cel putin 30 de minute de activitati fizice, pe care sa-l respectati zilnic. Miscarea imbunatateste activitatea inimii si totodata ajuta la eliminarea excesului de grasime, care constituie un factor de risc pentru cresterea tensiunii arteriale.

Renuntarea la fumat este o alta decizie care va avea consecinte pozitive in ceea ce priveste sanatatea inimii, iar daca veti reduce si consumul de alcool la 1-2 pahare baute ocazional, cu atat mai bine.

Nu in ultimul rand, evitati pe cat posibil stresul si incercati sa va relaxati ori de cate ori aveti ocazia, pentru ca astfel eliminati un alt factor de risc important.