O nutritie buna inseamna o buna crestere si dezvoltare. Daca un copil isi pierde pofta de mancare, acest lucru poate starni ingrijorare in randul parintilor. Cu toate acestea, daca micutul pare sanatos si fericit, probabil ca nu exista niciun motiv ca parintii sa se ingrijoreze daca apare lipsa poftei de mancare. Cel mai important lucru este (si stim este usor de spus) sa incercati sa nu va faceti griji, deoarece, in majoritatea cazurilor, problema se remediaza destul de repede.
Lipsa poftei de mancare la copii este frecventa la anumite varste?
Nu exista statistici clare, dar lipsa poftei de mancare la copii este cea mai frecventa intre varstele de doi si sase ani. Unii dintre ei pot incepe sa refuze mancarea inca de la sfarsitul primului an de viata, pe masura ce sugarii devin copii mici si incep sa fie receptivi la alimentele noi.
Pofta de mancare poate fluctua de la o zi la alta: chiar si copiii sanatosi trec prin perioade in care nu au pofta de mancare. Motivul pierderii apetitului este rareori de origine medicala. Cu toate acestea, unele afectiuni precum refluxul gastroesofagian si constipatia, problemele tiroidiene si anemia cu deficit de fier pot provoca lipsa poftei de mancare la copii, la fel ca unele medicamente.
Afectiunile, in general, ii tin pe oameni departe de mancare, asa ca tusea, raceala si durerile in gat ii pot impiedica pe copii sa manance pentru cateva zile, iar asta este destul de normal. Lipsa poftei de mancare la copii poate fi cauzata si de eruptia unui dinte, proces care produce durere la nivelul gurii.
De asemenea, apetitul celor mici poate fi afectat si de puseurile de crestere. Atunci cand cresterea copilului incetineste, cum se intampla in cazul copiilor mai mari, apetitul lor scade pentru ca si nevoile lor nutritionale sunt mai mici. In mod similar, lipsa poftei de mancare este frecventa in randul copiilor care devin mai putin activi fizic.
Lipsa poftei de mancare la copii: cand ar trebui sa provoace ingrijorari
Daca un copil are greutatea si inaltimea normale (pentru varsta lui), dar are apetitul scazut, acest lucru nu ar trebui sa-i ingrijoreze pe parinti, deoarece unii copii au corpul mai mic si, in mod automat, un apetit mai redus. Parintii ar trebui sa-si puna semne de intrebare in momentul in care copilul este mai mare si renunta brusc sa mai manance suficient si pierde in greutate. In acest caz, este nevoie ca parintii sa mearga cu cel mic la pediatru pentru a descoperi cauza si pentru a o remedia.
Lipsa poftei de mancare la copii – posibile cauze
Daca observati ca micutul este intotdeauna obosit si nervos, cauza ar putea fi lipsa poftei de mancare si a alimentatiei corecte. Lipsa poftei de mancare la copii poate avea urmatoarele cauze:
Crestere lenta
Modificarea modului de crestere si dezvoltare poate provoca lipsa poftei de mancare la copii. Cei mici cresc rapid in primul an de viata. Dupa aceea, insa, rata de crestere incetineste iar apetitul copilului se poate reduce. Lipsa poftei de mancare este perfect normala in aceasta perioada. De fapt, in cel de-al doilea an de viata, copiii trebuie sa acumuleze doar 2,3 kg si 12 cm fata de 7 kg si 21 cm in primul an.
Lipsa poftei de mancare la copii cauzata de afectiuni
Copiii pot experimenta o pierdere semnificativa a apetitului ca urmare a anumitor alergii, boli cronice sau infectii. Daca micutul are dureri in gat, gastroenterita, diaree, dureri de cap, febra sau alte simptome, atunci este posibil sa manance mai putin decat de obicei. Din fericire, majoritatea copiilor isi recapata pofta de mancare dupa ce problemele medicale dispar.
Naturalis Imunovit este un supliment alimentar, sub forma de jeleuri gumate, special creat pentru sustinerea bunei functionari a sistemului imunitar. Contine un amestec optim de nutrienti, vitamina C si zinc, care contribuie la intarirea organismului.
Stresul poate genera lipsa poftei de mancare la copii
Stresul poate avea multe efecte negative, inclusiv lipsa poftei de mancare la copiii mici. Daca observati ca micutul nu mai vrea sa manance sau are probleme de somn, atunci este posibil sa sufere de stres. Pentru a rezolva problema apetitului, trebuie sa identificati cauza stresului si sa o atenuati. Printre motivele de stres ale unui copil se numara:
-
problemele de familie, cum ar fi decesul unui membru al familiei, pierderea unui animal de companie, nasterea unui frate sau schimbari in dinamica familiei
-
hartuirea (“bullying”)
-
incapacitatea de a face fata presiunii la scoala sau acasa
Depresie
Depresia ar putea fi un alt motiv pentru lipsa poftei de mancare la copii. Cei mai multi parinti confunda depresia cu tristetea, insa cele doua nu reprezinta acelasi lucru. Starile de tristete dispar cu timpul, insa depresia nu. Depresia nu numai ca provoaca tristete, ci ii afecteaza viata celui mic.
Potrivit specialistilor, depresia este una dintre cele mai diagnosticate probleme de sanatate mentala la copii.
Daca cel mic nu mai este interesat de activitatile pe care le aprecia anterior, acesta ar putea fi deprimat. Modificarea obiceiurilor alimentare ar putea fi un indicator puternic al depresiei. Este recomandat sa solicitati sfatul medicului daca sunteti ingrijorat de sanatatea mintala a copilului.
Anorexia nervoasa si legatura cu lipsa poftei de mancare la copii
Uneori, in incercarea de a-si copia idolii, dar si din alte motive, copiii dezvolta o aversiune psihologica fata de mancare. Isi reduc aportul alimentar sau evita sa manance cat mai mult timp posibil. Chiar si atunci cand mananca, dezvolta preferinte alimentare sau devin pretentiosi la mancare, aleg alimente cu continut scazut de grasimi si mai tarziu se simt vinovati ca le consuma. Anorexia nervoasa poate fi cauzata si de genetica, dezechilibrele chimice din creier si problemele de dezvoltare.
Daca micutul evita mancarea sau face miscare mai mult decat ar trebui si slabeste drastic, este posibil sa sufere de anorexie nervoasa. Un specialist in tulburari de alimentatie va poate spune cum sa va ajutati copilul anorexic sa-si recapete apetitul sanatos.
Appetito bimbi sirop este un stimulant natural al apetitului. Compozitia sa este obtinuta dintr-un extract riguros controlat de plante plus polen.
Medicamente
Daca cel mic a urmat un tratament recent cu antibiotice, apetitul sau poate fi afectat din cauza potentialelor efecte secundare ale medicamentelor. Lipsa poftei de mancare la copii poate fi provocata si de alte medicamente.
Anemie
Anemia este o alta cauza posibila a scaderii poftei de mancare la copii. Copiii cu anemie par letargici, obositi si iritabili. Daca nu este tratata, anemia poate perturba dezvoltarea si performantele scolare ale copilului. Anemia poate fi descoperita cu ajutorul analizelor de sange.
Viermii intestinali pot provoca lipsa poftei de mancare la copii
Viermii intestinali pot cauza lipsa poftei de mancare la copii. Viermii patrund in sistemul digestiv al copilului si traiesc acolo ca paraziti, provocand sangerari intestinale, pierderea poftei de mancare, dizenterie etc.
Daca aveti animale de companie, deparazitati-le de doua ori pe an si deparazitati copiii dupa implinirea varstei de doi ani cel putin o data pe an sau conform recomandarilor medicului pediatru.
Constipatie
Miscarile intestinale neregulate pot cauza constipatie la copii. Lipsa poftei de mancare la copii poate cauza constipatie. Unul dintre semnele constipatiei este scaunul tare.
Pe langa motivele de mai sus, lipsa poftei de mancare la copii ar putea avea si alte cauze, cum ar fi educatia parentala autoritara, nivelul de hrana al familiei, statutul socioeconomic si teama de a incerca alimente noi.
Cum poate fi imbunatatit apetitul copilului
Iata cateva modalitati naturale de a creste apetitul copilului:
-
Copiilor le plac gustarile. Dar aceste gustari ar trebui sa fie la fel de bune ca si mesele. Faceti alegeri inteligente. De exemplu, dati-i copilului arahide prajite in loc de chipsuri si sandviciuri sau legume coapte in loc de fursecuri.
-
Nu-i lasati sa ia gustari cand este timpul pentru mese; mentineti un interval de timp constant intre ambele.
-
Alunele ar putea creste pofta de mancare si, in plus, contin proteine. Prin urmare, oferiti-le alimente pe baza de arahide.
-
Daca cel mic refuza sa bea lapte, ii puteti asigura doza de calciu cu ajutorul branzei de vaci, al iaurtului sau al altor lactate delicioase. Puteti folosi si lapte fara lactoza daca doreste.
-
Daca micutul are apetitul scazut, oferiti-i bucati mai mici de mancare pana cand incepe sa manance corect pe cont propriu. Cantitatile mai mici ar putea ajuta la cresterea metabolismului si, la randul sau, la imbunatatirea poftei de mancare.
-
Faceti un inventar al alimentelor hranitoare pe care copilul le mananca de obicei si adaptati mesele dupa gusturile sale. Cand copilul va vedea mancarea preferata in farfurie, ar putea incepe sa manance.
-
Alege alimente sanatoase, bogate in calorii pentru a creste in greutate.
-
Unele plante si condimente precum ghimbirul, pot stimula apetitul. Puteti amesteca ierburi si condimente cu ulei de masline pentru un plus de aroma.
-
Se crede ca sucul de lamaie, ghimbirul si otetul ar putea stimula secretiile gastrice si apetitul.
-
Amestecati verdeturi si alte cateva legume pentru a aduce o varietate de culori in farfuria copilului.
-
Faceti un smoothie cu capsuni, miere, banane, gheata si iaurt grecesc pentru a face mancarea mai interesanta.
-
Incercati sa introduceti treptat alimente si arome noi, astfel incat copilul sa se obisnuiasca cu gusturile lor.
Referinte:
https://www.momjunction.com/articles/reasons-for-loss-of-appetite-in-children_00349759/
https://www.proeves.com/blog/index.php/2017/02/09/top-10-reasons-for-loss-of-appetite-in-your-toddler/
https://prodietnutrition.com/childrens-lack-of-appetite-my-child-doesnt-eat-now-what/
https://raisingchildren.net.au/toddlers/nutrition-fitness/common-concerns/toddler-not-eating
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/why-has-my-child-stopped-eating