Limba alba la copii – cauze si tratament

Limba alba la copii – cauze si tratament Limba alba la copii – cauze si tratament

Ultima actualizare: 25 septembrie 2023

limba-alba-copii

Limba alba la copii este un simptom frecvent intalnit, care le da multor parinti motive de ingrijorare, insa nu intotdeauna acestea sunt intemeiate. Nu trebuie totusi sa cadeti nici in extrema cealalta ignorand total aspectul nefiresc al limbii copilului, pentru ca acesta poate trada anumite probleme usoare in prima instanta, dar care se pot agrava daca nu sunt tratate la timp.

Asadar, aparitia limbii albe la copii trebuie sa constituie un semnal de alarma care sa va dea de inteles ca ceva este in neregula cu sanatatea celui mic, si sa va determine sa actionati imediat pentru a afla care este cauza si solutia pentru rezolvarea problemei.

Din cuprinsul acestui articol puteti afla care sunt posibilele cauze ale aparitiei limbii albe la copii, precum si metodele de tratament recomandate. De asemenea, la final puteti gasi si cateva sfaturi pentru prevenirea acestei probleme.

Pentru a sustine buna functionare a sistemului imunitar al copiilor, farmacistii Catena recomanda administrarea de Imunovit. Acest supliment alimentar sub forma de jeleuri gumate intareste organismul si il ajuta in lupta cu racelile si virozele. Datorita vitaminei C, absorbtia fierului este mai eficienta si se mentine un metabolism energetic normal. Zincul ajuta la mentinerea vederii si a sanatatii sistemului osos. De asemenea, sprijina dezvoltarea normala a functiei cognitive.


Limba alba la copii – care ar putea fi cauzele

In mod normal, limba trebuie sa aiba o culoare roz sau roz pal, distribuita uniform si fara pete. De asemenea, suprafata trebuie sa fie neteda, cu o textura poroasa, iar prezenta unui strat subtire de culoare alba care poate fi usor inlaturat este considerata normala. Limba alba la copii se mai numeste si limba incarcata/saburala sau leucoplazie si consta in aparitia unor pete albe sau gri pe limba, care nu dispar dupa periaj sau clatire.

Nu este vorba de o afectiune a limbii, ci de un efect al unor probleme de alta natura pe care vi le prezentam in cele ce urmeaza.

Igiena orala precara

Este una din cauzele cele mai comune ale limbii albe la copii si apare atunci cand acestia se spala pe dinti mai rar sau nu o fac asa cum trebuie. Este important ca in timpul spalarii sa fie curatata si limba, pentru a indeparta bacteriile moarte si resturile alimentare. In caz contrar, aceste bacterii moarte se acumuleaza, ducand la aparitia acelor pete greu de indepartat caracteristice limbii albe la copii.

Daca sunteti in cautarea unei periute de dinti care sa nu zgarie si sa nu raneasca gingia copilului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Foramen Junior Animals periuta dinti+ ceas digital. Aceasta periuta are niste peri extrafini, cu capetele rotunjite, ceea ce inseamna ca nu afecteaza smaltul dentar. Indeparteaza cu delicatete resturile de alimente si placa bacteriana, favorizand sanatatea gingiilor printr-un masaj delicat.

Deshidratarea

Daca cei mici transpira mult si nu consuma suficiente lichide, limba alba la copii constituie un semn al deshidratarii. In conditii de deshidratare scade secretia de saliva, care are un rol esential si in ceea ce priveste protejarea cavitatii bucale. Astfel, din cauza lipsei de saliva, gura se usuca si incep sa se acumuleze bacterii pe suprafata limbii, care totodata devin mai vizibile din cauza uscaciunii. In acest mod, o hidratare insuficienta duce la aparitia limbii albe la copii.

Infectiile

Indiferent ca vorbim de infectii bacteriene, de infectii virale sau fungice la nivelul cavitatii bucale sau al gatului, acestea reprezinta o alta cauza a limbii albe la copii. Un exemplu des intalnit este amigdalita - o afectiune inflamatorie a amigdalelor, cauzata de o varietate de bacterii si virusuri. De asemenea, si candidoza orala este afectiune des intalnita, cauzata de ciuperci. 

Infectiile determina o acumulare de bacterii sau alti agenti patogeni in cavitatea bucala, ceea ce explica limba alba la copii, care este un simptom comun al acestor probleme.

Alergiile sau iritatiile

Cei mici pot avea sensibilitate la anumite alimente sau bauturi, iar in acest caz, limba alba la copii este o reactie a sistemului imunitar la substantele continute de acestea.

De exemplu, alimentele foarte picante sau acide pot provoca iritatii ce duc la aparitia unor pete albe pe limba. De asemenea, reactiile alergice la alimente precum laptele, ouale, nucile sau alimentele care contin gluten se manifesta deseori si prin aparitia limbii albe la copii.

Afectiunile digestive

Limba alba la copii poate fi si un semn al unor afectiuni digestive, asa cu ar fi refluxul gastroesofagian. Aceasta problema consta in refularea continutului acid al stomacului in esofag, iar uneori acest continut ajunge pana in cavitatea bucala. Daca acest fenomen are loc frecvent, se produc iritatii ale mucoasei bucale si totodata se creeaza conditii pentru aparitia placii bacteriene, care poate avea drept consecinta si aparitia limbii albe la copii.

limba-alba

Limba alba la copii - tratament

Dupa cum ati putut constata, limba alba la copii poate avea mai multe cauze, iar in functie de acestea se alege si metoda adecvata de tratament. In primul rand, trebuie sa incercati sa indepartati stratul alb de pe suprafata limbii cu ajutorul unei periute de dinti sau prin clatire cu apa. Daca acesta dispare, nu trebuie sa va faceti niciun fel de griji in privinta limbii albe la copii, pentru ca nu este vorba de o problema de sanatate, ci doar de o acumulare recenta de bacterii si resturi alimentare.

In cazul in care aspectul de limba incarcata persista si nu depistati alte indicii despre posibila cauza, trebuie sa va adresati unui medic pediatru pentru a stabili un diagnostic.

In functie de cauza astfel identificata, limba alba la copii poate fi tratata printr-o igiena orala adecvata, prin administrarea de medicamente impotriva agentilor patogeni care cauzeaza infectii, prin excluderea din dieta a alimentelor care provoaca iritatii sau alergii si printr-un aport optim de lichide, pentru o buna hidratare.

De asemenea, daca limba alba la copii se datoreaza altor afectiuni, se impune tratarea corespunzatoare a acestora.

 Limba alba la copii - sfaturi pentru preventie

Cunoscand cauzele, va va fi foarte usor si sa evitati aparitia limbii albe la copii, iar in acest sens va mai oferim cateva sfaturi dupa cum am promis la inceput.

Primordiala este igiena orala, astfel ca trebuie sa invatati copii sa se spele corect pe dinti, cel putin de doua pe zi – dimineata  si seara – curatindu-si cu aceasta ocazie si limba. De asemenea, este important sa ii invatati sa se spele pe maini inainte de fiecare masa, pentru ca problemele pot aparea si ca urmare a bacteriilor ajunse in cavitatea bucala pe aceasta cale.

O dieta echilibrata si sanatoasa contribuie la mentinerea sanatatii orale, iar pentru a preveni riscul aparitiei limbii albe la copii, limitati consumul de alimente cu zahar adaugat, de preparate foarte condimentate si de bauturi carbogazoase care au o aciditate ridicata. In schimb, incurajati copiii sa consume cat mai multe de fructe si legume proaspete, precum si  alte alimente bogate in nutrienti.

Asigurati-va totodata ca cei mici beau suficiente lichide pe timpul zilei, mai ales pe timpul verii, cand se joaca pe afara si transpira intens.

Toate aceste masuri nu exclud necesitatea unor vizite regulate la cabinetul medicului stomatolog pentru consultatiile de rutina, cu ocazia carora sunt depistate din timp eventualele probleme de sanatate orala. Totodata, medicul stomatolog isi poate da usor seama daca limba copilului nu are un aspect normal, iar in acest mod vor fi depistate din timp cauzele, inainte ca acestea sa dea nastere unor complicatii.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Foramen Junior periuta pt.copii+ceas-352430

    Foramen Junior periuta pentru copii + ceas

    Periuta de dinti pentru copii + ceas cu afisaj electronic este o periuta de dinti copii cu peri extrafini perfect rotunjiti care nu zgarie si nu ranesc gingia. Periuta de dinti este un accesoriu foarte…