Leucemie – factori de risc, simptome, tratament

Leucemie – factori de risc, simptome, tratament Leucemie – factori de risc, simptome, tratament

Ultima actualizare: 9 februarie 2024

Leucemia este un cancer care rezulta dintr-o productie excesiva de globule albe anormale in organism. Aceasta productie necontrolata are ca rezultat un numar excesiv de celule albe in sange, care pot fi imature (leucemie acuta) sau mature (leucemie cronica). Este posibil ca celulele leucemice sa nu lupte eficient impotriva infectiilor si sa interfereze cu productia de globule rosii (care transporta oxigenul) si de trombocite (care controleaza sangerarile).

In mod normal, celulele albe din sange joaca un rol important in sistemul natural de aparare al organismului. Acestea ataca si distrug corpurile straine, cum ar fi virusii si bacteriile. Globulele albe sunt produse in maduva (centrul spongios) oaselor. Fara globule albe sanatoase si functionale, organismul risca sa dezvolte infectii grave si uneori fatale.


Fabricarea celulelor sanguine: sistemul hematopoietic

Hematopoieza este procesul natural prin care se produc celulele sanguine. Este un proces continuu si reglementat de reinnoire celulara, care mentine constant numarul si varietatea celulelor sanguine. Toate celulele sanguine provin dintr-un singur tip de celule: celulele stem hematopoietice, care se gasesc in maduva osoasa (a nu se confunda cu maduva spinarii), care la randul ei se gaseste in interiorul oaselor plate (craniu, pelvis, coaste, stern si coloana vertebrala). Sub influenta mai multor factori de crestere, celulele stem hematopoietice se inmultesc si se diferentiaza, ducand la formarea a trei tipuri de celule sanguine:

  • globule rosii (sau eritrocite), care transporta oxigenul in tot corpul;
  • globule albe (sau leucocite), care lupta impotriva infectiilor;
  • si trombocitele, care intervin in caz de hemoragie: acestea se unesc la locul leziunii vaselor de sange si elibereaza substante chimice pentru a opri hemoragia.

Pentru a realiza acest lucru, sunt necesare mai multe etape. Initial, celulele stem hematopoietice evolueaza in celule stem mieloide sau in celule stem limfoide. Celulele stem mieloide se diferentiaza apoi in mai multe etape, pentru a produce in cele din urma globule rosii, trombocite sau anumite tipuri de leucocite (monocite, polimorfonucleare). Celulele stem limfoide, pe de alta parte, evolueaza prin mai multe etape.

Leucemie: cauze si factori de risc

La majoritatea persoanelor cu leucemie, nu exista nicio modalitate de a determina cauza bolii.

In unele cazuri, insa, pot fi identificati factori de risc specifici:

  • un istoric de chimioterapie sau radioterapie;
  • expunerea la doze mari de radiatii sau la benzen (o substanta care se gaseste in benzina fara plumb, in fumul de tutun si in uzinele de productie chimica);
  • un istoric familial;
  • anomalie genetica, cum ar fi o anomalie a cromozomului 22 (numit uneori cromozomul Philadelphia);
  • tulburari genetice, cum ar fi sindromul Down si anemia Fanconi (o boala genetica rara).

Se considera ca formele de cancer care se raspandesc in tot corpul (forme maligne), inclusiv leucemia, sunt cauzate de anomalii genetice (mutatii). In caz de leucemie, anomalia provoaca deteriorarea celulelor stem din maduva osoasa. Aceste celule speciale ajuta la producerea tuturor celorlalte celule din sange. Rezultatul este o crestere dezordonata a celulelor, fara nicio forma de restrictie.

Tipuri de leucemie

Leucemie acuta apare in cateva zile sau saptamani si implica acumularea unui numar mare de celule imature, nedezvoltate, numite blaste. Aceste celule nu pot functiona ca niste globule albe normale, ceea ce face ca persoanele cu leucemie acuta sa fie expuse riscului de infectie. Mai mult, pe masura ce organismul se concentreaza pe producerea de blastocite, nu mai produce suficiente globule rosii sau trombocite, astfel ca exista riscul de anemie si tulburari de sangerare.

Leucemie cronica progreseaza mai lent, pe o perioada de luni sau ani, si se caracterizeaza printr-o supraproductie de globule albe mature care nu pot functiona normal.

Exista patru tipuri de leucemie

  1. Leucemie limfoblastica acuta (ALL), care este cea mai frecventa forma la copii. Aceasta rezulta din inmultirea si acumularea necontrolata a limfocitelor imature (celule albe din sange). Acest lucru duce la o acumulare de limfocite imature in organism si, de asemenea, perturba productia de globule rosii din sange. Aceasta acumulare perturba inclusiv productia de globule rosii si trombocite.
  2. Leucemie limfocitara cronica (LLC), care apare aproape intotdeauna la persoanele cu varsta de peste 55 de ani. Aceasta este cea mai frecventa forma de leucemie in general, afectand aproximativ de doua ori mai multi barbati decat femei. Ea se dezvolta mai lent decat LLA. Progresiv, celulele leucemice depasesc in numar celulele sanatoase, inclusiv in maduva osoasa, unde sunt produse alte celule sanguine.
  3. Leucemie mieloblastica acuta (LMA), care implica cresterea necontrolata si acumularea unui alt tip de celule sanguine numite mieloblaste. Rezultatul este o crestere excesiva a mieloblastelor imature. Aceasta afectiune perturba functia normala a globulelor rosii, a trombocitelor si a globulelor albe. LMA este forma de leucemie acuta care afecteaza cel mai adesea adultii.
  4. Leucemie mieloida cronica (LMC), care se dezvolta mai lent decat LMA si este mai putin probabil sa interfereze cu productia altor tipuri de celule. Riscul de a dezvolta LMC este foarte scazut la copii, dar creste odata cu varsta. LMC este asociata cu cromozomul Philadelphia.

Leucemie, simptome si complicatii

Leucemia poate duce la o lipsa de globule albe functionale, ceea ce perturba functionarea sistemului imunitar sau duce la o acumulare de globule albe supranumerare.

In cazul leucemiei acute, majoritatea globulelor albe supranumerare sunt imature, in timp ce in cazul leucemiei cronice aceste celule sunt mature, dar nu functioneaza normal. In ambele cazuri, insa, productia de trombocite (celulele care asigura coagularea sangelui) devine insuficienta, ceea ce duce la sangerari excesive. Chiar si socurile sau ranile minore pot provoca vanatai mari sau sangerari prelungite, iar sub piele pot aparea mici pete rosii.

Deoarece sistemul imunitar este in stare proasta, infectiile sunt mai frecvente. Ganglionii limfatici si splina se pot mari, provocand dureri in partea stanga a abdomenului.

In cazul in care celulele anormale se acumuleaza in creier si maduva spinarii (de exemplu, in cazul LMA), pot aparea varsaturi si dureri de cap.

Uneori, celulele anormale se acumuleaza in piele, provocand aparitia unor mici umflaturi (cloroame) sau eruptii cutanate. Lipsa de globule rosii provoaca un ten palid, oboseala si dificultati de respiratie.

Diagnosticul de leucemie

Se preleva o proba de sange si de maduva osoasa, pentru a se determina tipul si numarul de celule sanguine. O concentratie mare de globule albe imature (si un numar scazut de globule rosii si trombocite) indica leucemie.

Anumite teste, cum ar fi analiza citogenetica si citometria in flux, pot ajuta la identificarea celulelor anormale. Este important sa se cunoasca tipul de leucemie, pentru ca medicul sa poata decide ce tratament sa recomande.

Leucemie, tratament si prevenire

Intrucat leucemia limfocitara cronica nu provoaca modificari majore in sange, aceasta poate ramane stabila ani de zile si nu necesita niciun tratament. Cu toate acestea, medicul poate decide sa prescrie un tratament usor, pentru a mentine numarul de celule sanguine la un nivel adecvat. Mai rar, poate fi necesar un tratament mai agresiv, pentru a creste numarul de celule albe din sange sau pentru a trata complicatii precum anemia.

In general, medicii trateaza leucemia mieloida cronica cu o clasa de medicamente numite inhibitori de tirozin kinaza. Acest tip de tratament se numeste terapie moleculara tintita si actioneaza prin blocarea capacitatii celulelor anormale de a stimula excesiv productia diferitelor tipuri de celule sanguine. In multe cazuri, acest tratament determina disparitia semnelor de leucemie si se spune ca persoana respectiva se afla in remisiune (stadiul in care nivelul normal al celulelor sanguine este restabilit). Remisiunea poate fi de scurta durata, dar atunci cand dureaza timp indelungat, nu mai exista celule anormale in sange.

Numarul de celule albe din sange si starea generala de sanatate trebuie monitorizate, dar bolnavii isi pot continua, de obicei, activitatile normale in timpul tratamentului.

Se prescriu tratamente mai agresive pentru a induce remisiunea leucemiei acute – stadiul in care numarul normal de celule sanguine este restabilit. Pentru a realiza acest lucru, se folosesc diferite combinatii de medicamente chimioterapice. Unele persoane pot avea nevoie de radioterapie si de un transplant de celule stem.

Transplantul de maduva osoasa, combinat cu chimioterapia pentru persoanele cu leucemie mieloida cronica poate duce la o vindecare completa, dar acest tratament este rezervat persoanelor care nu au raspuns la alte terapii. Datorita succesului inhibitorilor in inducerea remisiunii, majoritatea persoanelor cu leucemie mieloida cronica primesc ca prim tratament inhibitori de tirozin kinaza, care actioneaza asupra cromozomului Philadelphia.