![Lentigo-solar](/assets/uploads/files/images/Lentigo-solar.jpg)
Lentigo solar (pete solare) reprezinta o afectiune dermatologica benigna cauzata, in esenta, de expunerea indelungata la radiatiile ultraviolete (UV). Aceste leziuni hiperpigmentare apar mai ales in zonele corpului expuse frecvent la soare, cum ar fi fata, mainile, bratele, umerii si partea superioara a pieptului si spatelui. De asemenea, persoanele cu varsta de peste 40 de ani sunt in general mai des afectate, ca urmare a anumitor modificari enzimatice asocierii imbatraniri, cum ar fi cresterea activitatii tirozinazei (care catalizeaza sinteza melaninei, pigmentul pielii). Petele solare (lentigo solar) sunt inofensive din punct de vedere medical, dar au impact estetic negativ.
Ce este lentigo solar?
Lentigo solar reprezinta o leziune hiperpigmentata care apare ca urmare a expunerii neprotejate si indelungate la soare. Petele rezulta in urma proliferarii melanocitelor incarcate cu melanina, in stratul bazal al epidermei. Spre deosebire de efelide (pistrui), care pot disparea iarna, lentigo solar persista pe tot parcursul anului si devine mai evident odata cu inaintarea in varsta. Aceasta afectiune este mai frecventa la persoanele cu varsta de peste 40 de ani, in special femei, dar pot aparea si la tinerii adulti care petrec mult timp la soare sau folosesc intens alternativele de bronz artificial (in aceasta situatie, foarte multe persoane dezvolta pete albe de la solar).
Cum arata lentigo solar? Simptome si manifestari
Lentigo solar se prezinta sub forma unor pete rotunde sau ovalare, de culoare bruna sau uneori maro inchis, cu margini bine delimitate de restul pielii sanatoase. Caracteristicile de baza sunt:
-
dimensiuni variabile, de la cativa milimetri pana la cativa centimetri;
-
forma rotunda sau ovala;
-
culoare uniforma, de la galben-brun la maro inchis;
-
suprafata neteda, care nu iese in relief, fara descuamare sau mancarime;
-
localizare pe zonele expuse la soare, cum ar fi fata, mainile, antebratele, decolteul, umerii;
-
apar in special la persoanele cu pielea deschisa la culoare.
Trebuie mentionat si faptul ca, desi lentigo solar reprezinta o leziune benigna, in situatia in care apar modificari bruste ale culorii, formei sau dimensiunii, ar putea fi vorba despre o leziune cu potential malign, cum ar fi melanomul lentiginos. Se recomanda ca orice modificare de aceasta natura sa fie prezentata medicului dermatolog.
Lentigo solar – cauze si factori de risc
Lentigo solar este cauzat de expunerea excesiva, neprotejata, la radiatiile ultraviolete, care pot induce modificari precum hiperplazia melanocitelor si cresterea productiei de melanina. Exista mai multi factori care contribuie la aparitia petelor hiperpigmentare, cum ar fi:
Expunere la radiatii UV
-
Expunerea prelungita la soare, fara protectie solara adecvata;
-
Utilizarea frecventa a solarului si a altor surse artificiale de ultraviolete;
-
Istoricul de arsuri solare severe, mai ales in perioada copilariei;
-
Administrarea medicamentelor fotosensibilizante.
Factori genetici
-
Persoanele cu pielea deschisa la culoare (fototip Fitzpatrick I si II) sunt usor mai predispuse sa dezvolte lentigo solar;
-
Exista o predispozitie familiala spre aparitia petelor solare, observata prin studiile de natura epidemiologica (daca un membru al familiei are lentigo solar, este posibil ca urmasii sai sa dezvolte, de asemenea, pete solare).
Imbatranirea pielii
-
Cresterea activitatii tirozinazei, enzima implicata in biosinteza melaninei;
-
Procesul natural de imbatranire, pe de alta parte, reduce capacitatea de reparare a daunelor induse de radiatiile ultraviolete.
Factori hormonali si stilul de viata
-
Sarcina si administrarea de contraceptive orale pot favoriza hiperpigmentarea pielii, asadar aparitia leziunilor de lentigo solar;
-
Fumatul si dieta saraca in antioxidanti, consumul de alcool, contribuie la imbatranirea pielii in mod prematur si la accentuarea leziunilor pigmentare.
Deoarece lentigo solar este mai frecvent la persoanele in varsta si are la baza o hiperactivitate a tirozinazei, uneori mai poarta si denumirea de „lentigo senil”.
Diagnosticul de lentigo solar
Diagnosticul de lentigo solar este, in general, unul clinic, bazandu-se pe aspectul caracteristic al leziunilor. Examinarea dermatologica implica:
-
dermatoscopia, in scopul identificarii structurilor hiperpigmentare specifice si, de altfel, in vederea excluderii leziunilor suspecte de malignitate;
-
examinarea cu lampa Wood ajuta la evidentierea diferentelor de pigmentare ale pielii.
Biopsia cutanata este rareori necesara, indicata doar daca se suspecteaza o potentiala progresie maligna a leziunilor sau daca diagnosticul – desi relativ rar – este incert.
Poate lentigo solar indica un posibil cancer de piele?
Desi lentigo solar este un diagnostic benign, este esentiala monitorizarea periodica a leziunilor aparute, pentru a preveni confuzia cu alte afectiuni pigmentare. Criteriile care ar putea ridica o suspiciune de transformare maligna includ:
-
cresterea rapida a dimensiunii leziunilor;
-
modificari de culoare (aparitia nuantelor rosii, albastrui, negre);
-
margini neregulate;
-
sangerare, eroziune, prurit intens.
Daca exista suspiciunea unui melanom se impune excizia unei parti din leziunea pigmentara si analiza histopatologica a acesteia.
![Solar-Lentigo](/assets/uploads/files/images/Solar-Lentigo.jpg)
Tratament lentigo solar
Lentigo solar nu necesita tratament, deoarece nu provoaca simptome si nu ridica risc major de complicatii. De cele mai multe ori, persoanele cu lentigo solar opteaza pentru un tratament doar din considerente pur estetice. Alternativele terapeutice includ:
Optiuni de tratament medical
-
Crioterapie: aplicarea de azot lichid pentru a distruge celulele pigmentare;
-
Terapie cu laser (laser Q-switched, laser CO2): descompune pigmentul din petele solare si, de asemenea, favorizeaza reinnoirea pielii afectate;
-
Peeling chimic (acid glicolic, acid tricloracetic): exfolizeaza stratul superficial al pielii, iar acest lucru reduce intensitatea leziunilor de lentigo solar;
-
Terapie cu IPL (lumina intens pulsata): reprezinta o metoda non-invaziva, insa cu eficienta variabila, pentru reducerea petelor pigmentare.
Tratament topic (creme pentru pete de la soare)
-
Hidrochinona 4-6% (agent depigmentant);
-
Retinoizi (tretinoin, adapalen);
-
Vitamina C, vitamina E, acidul azelaic.
Tratamente naturiste pentru lentigo solar
Eficienta acestor alternative nu este pe deplin sustinuta, insa in unele cazuri folosirea lor poate imbunatati aspectul leziunilor hiperpigmentare. Alternativele includ:
-
extract de lemn dulce;
-
extract de aloe;
-
extract de soia;
-
extract de Haloxylon articulatum si Cleoma arabica.
Tratamentul pentru petelor solare se prescrie doar de catre medicul dermatolog, dupa stabilirea diagnosticului.
Lentigo solar – complicatii si riscuri asociate
Lentigo solar nu ridica risc de complicatii, fiind o afectiune benigna. Totusi, persoanele opteaza pentru tratament intrucat petele hiperpigmentare devin o preocupare estetica majora. Pe de alta parte, in lipsa adoptarii masurilor de gestionare eficienta se poate ajunge la hiperpigmentare de grad extins, persistenta. Prin expunere prelungita la UV, riscul de deteriorare cutanata creste si, implicit, creste riscul altor afectiuni dermatologice. Foarte rare sunt cazurile in care aceste pete de la soare (lentigo solar) evolueaza spre cancer (melanom lentiginos). Drept urmare, leziunile ar trebui monitorizate in permanenta pentru a evalua potentialele semne de:
-
modificari ale dimensiunii;
-
aparitia marginilor neregulate;
-
schimbarea culorii;
-
aparitia altor simptome (sangerare, prurit, roseata, durere).
Daca apar astfel de modificari, se recomanda consultul de urgenta al medicului dermatolog.
Sfaturi pentru preventie
Pentru a reduce riscul de a dezvolta pete solare, se recomanda urmatoarele:
-
aplicarea de crema cu factor de protectie solara 50+, mai ales in zilele de vara. Totusi, ideal ar fi ca o astfel de crema sa fie aplicata pe intreg parcursul anului. Crema cu SPF se aplica cu 30 de minute inainte de a iesi din casa. In contextul expunerii prelungite la soare, aceasta se reaplica al fiecare 2-3 ore;
-
purtarea articolelor vestimentare care acopera pielea, de preferat de culoare deschisa. Vara, se recomanda purtarea de palarii cu boruri largi sau chiar a unei umbrele;
-
evitarea fumatului, limitarea consumului de alcool;
-
abordarea unei diete bogate in antioxidanti naturali si asigurarea unui aport zilnic adecvat de vitamina E, vitamina C;
-
hidratarea corespunzatoare a pielii si consumul adecvat de lichide;
-
examinarea regulata a leziunilor pigmentare si consultarea unui dermatolog in cazul in care apar modificari suspecte;
-
de preferat ar fi sa se opteze pentru produse cosmetice si de machiaj care au in compozitie si factor de protectie solara.
Surse:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10895154/
https://dermnetnz.org/topics/solar-lentigo
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6132099/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/exd.12937
https://www.jaad.org/article/S0190-9622(05)04969-8/abstract
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ajd.12447