Lemongrass este o planta aromatica cunoscuta si sub denumirile de citronela, verbina de India sau iarba de lamaie. Face parte din familia Graminee, inrudindu-se cu graul, orzul si secara. Cu toate ca seamana cu usturoiul verde ca aspect, are o puternica aroma de lamaie, foarte revigoranta. Se foloseste in special in bucataria asiatica, pentru a aromatiza diverse preparate, dar si in medicina populara.
Pe scurt despre lemongrass
Lemongrassul este o planta versatila si apreciata nu doar pentru aroma sa distincta, ci si pentru beneficiile pentru sanatate. Este utilizat in diferite moduri si este apreciat in diverse culturi, pentru contributia sa in bucatarie si in sanatate.
-
Descriere: lemongrassul este o planta perena care creste sub forma de tufis, avand frunze lungi si subtiri, asemanatoare cu cele ale ierbii de bambus. Are un miros puternic si un gust similar cu cel al lamaii.
-
Utilizari culinare: este utilizat pe scara larga in bucataria asiatica, in special in preparatele din Thailanda, Vietnam, India si alte tari din Asia de Sud-Est. Lemongrassul este adaugat la supe, curry-uri, fripturi si alte feluri de mancare, pentru a oferi o aroma unica si proaspata.
-
Beneficii pentru sanatate: lemongrassul este asociat cu diverse beneficii pentru sanatate, cum ar fi proprietati antioxidante, antimicrobiene si antiinflamatorii. De asemenea, se spune ca ar avea efecte benefice asupra digestiei si ca ar putea ajuta la reducerea stresului.
StresControl Naturalis este un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si la reducerea oboselii si extenuarii.
-
Ceai si ulei: lemongrassul este folosit si pentru prepararea ceaiurilor, care pot avea efecte relaxante si revigorante. De asemenea, uleiul de lemongrass este utilizat in aromoterapie si in produse cosmetice, datorita aromei sale placute si a beneficiilor pentru piele.
-
Partea de planta utilizata: partile aeriene si frunzele se folosesc uscate.
Cum se utilizeaza?
Lemongrass are un miros care aminteste de lamai. Tulpinile proaspete sunt folosite in bucataria asiatica pentru aroma lor de lamaie, infuzate in ciorbe sau sosuri, dar cele mai cunoscute sunt proprietatile lor de respingere a tantarilor. Aceasta nu este insa singura calitate a acestei plante medicinale, ale carei frunze sunt folosite in mod traditional si in alte scopuri.
Uleiul esential de lemongrass
„Ca ulei esential, este antiinflamator si amelioreaza durerile in caz de reumatism si artrita”, explica Marie-Ange Guillemet, consultant in fitoaromaterapie si aromacolog.
Uleiul esential de citronella are, de asemenea, proprietati anxiolitice. In fine, in caz de transpiratie abundenta pe picioare, acest ulei are actiune deodoranta si reglatoare, daca diluati 5 picaturi intr-o lingura de ulei de migdale dulci sau de macadamia si le intindeti pe picioare in fiecare seara, la culcare. De asemenea, puteti pune cateva picaturi in pantofi, pentru a preveni mirosurile neplacute.
Sub forma de ulei esential: pentru proprietatile sale repelente si calmante impotriva intepaturilor de insecte, in special impotriva celor de tantari. Uleiul esential de lemongrass se foloseste diluat 10% in ulei vegetal sau gel de aloe vera, aplicat pe cos de 2 sau 3 ori pe zi, sau se intinde pe zonele expuse la intepaturi, pentru a evita alte muscaturi. Nu folositi acest ulei esential la copiii cu varsta mai mica de 6 ani, la persoanele astmatice sau epileptice, pe piele, sub forma de vapori sau pe cale orala si nici in primele 3 luni de sarcina.
Cataplasma de ulei esential: pentru ameliorarea durerilor reumatice si artritice. „Puneti 2-3 picaturi de ulei esential pe o baza de argila sau pe un prosop cald”, si lasati-l sa actioneze pe zona afectata, recomanda expertii.
In difuzor: „Uleiurile esentiale pot fi difuzate timp de 10-20 de minute la fiecare ora, pentru a respinge tantarii, dar niciodata in prezenta copiilor, si asigurati-va ca aerisiti incaperea dupa difuzie. Pe de alta parte, lumanarile cu citronella trebuie evitate, deoarece sunt toxice”.
Inhalare: pentru proprietatile sale anxiolitice. Inhalarea a trei picaturi de ulei esential raspandite pe o batista, de exemplu, are un efect calmant imediat in cazul stresului.
Contraindicatii
Sub forma de planta proaspata, nu exista contraindicatii deosebite atunci cand se utilizeaza in dozele recomandate. Uleiul esential nu trebuie utilizat inainte de varsta de 6 ani, de catre astmatici sau epileptici, pe piele, sub forma de vapori sau pe cale orala, si nici in primele 3 luni de sarcina. Ca masura de precautie, cereti intotdeauna sfatul unui farmacist inainte de a utiliza un ulei esential.
Proprietatile si beneficiile ceaiului de lemongrass
„Infuzia de lemongrass are proprietati digestive (utila pentru digestia lenesa) si diuretice (sustine functia renala)”, spun cercetatorii francezi.
Cum trebuie folosita infuzia?
Sub forma de infuzie: pentru proprietatile sale digestive si diuretice, o lingura la o cana de 250 ml de apa clocotita, infuzata timp de 10 minute. Se poate savura calda sau rece.
Compusii antiseptici si antimicrobiali din lemongrass pot contribui la reducerea bacteriilor si parazitilor din tractul digestiv, ajutandu-ne sa crestem numarul de bacterii benefice. Dezechilibrul dintre aceste bacterii conduce la dezvoltarea unor tulburari precum indigestia, constipatia, diareea, crampele abdominale, astfel ca un ceai cu lemongrass ne este foarte util.
-
Detoxifierea organismului
Proprietatile detoxifiante ale ceaiului de lemongrass sunt de fapt principalul motiv pentru care este atat de apreciat de vedetele din strainatate. Prin efectul diuretic, infuzia de lemongrass ne ajuta sa eliminam acid uric, toxinele, colesterolul, grasimile, prin cresterea diurezei pe parcursul zilei. De aceea, nu se recomanda consumul de ceai de lemongrass inainte de culcare.
-
Combaterea gripei si racelii
Proprietatile antibacteriene si continutul de vitamina C din lemongrass ne ajuta sa stimulam si sistemul imunitar, principala arma a organismului nostru in lupta cu virusii cu care avem de-a face toamna si iarna. Este un tip de ceai pe care este bine sa-l aveti in ceainarie de acasa si in timpul sezonului racoros si pe care sa-l consumati chiar si fara a resimti semnele vreunei raceli sau gripe.
-
Ceaiul de lemongrass contra insomniei
Infuzia de ceai de lemongrass ne poate fi de ajutor si in cazurile de insomnie, cand trebuie sa ne linistim in primul rand mintea prea agitata. Insa poate reduce si tensiunile musculare, pentru a asigura un somn odihnitor.
-
Proprietatile antiinflamatoare ale ceaiului de lemongrass
Se pare ca acest tip de ceai poate diminua inflamatiile cronice si durerile asociate. Avand in vedere ca inflamatiile sunt unul dintre simptomele multor afectiuni, este bine sa avem la dispozitie cat mai multe produse care le pot diminua intensitatea.
-
Ceaiul de lemongrass ne ajuta sa reducem nivelul colesterolului
Compusii din ceaiul de lemongrass pot contribui la reducerea colesterolului rau si la mentinerea in limite normale ale colesterolului bun. Daca totusi va confruntati cu un nivel ridicat al colesterolului trebuie sa consultati medicul de familie sau un medic specialist si sa urmati tratamentul indicat de acesta. Planta de lemongrass nu contine colesterol.
-
Lemongrassul si problemele respiratorii
Lemongrassul este folosit in special in medicina Ayurvedica, atunci cand anumite persoane sufera de nas infundat sau astm bronsic.
-
Ceaiul de lemongrass reduce intensitatea migrenelor
Migrenele, sau durerile de cap, ne pot cauza niste stari foarte neplacute, atat pe parcursul zilei, cat si in timpul noptii, afectand calitatea somnului. O ceasca de ceai de lemongrass consumata atunci cand incepem sa simtim durerea de cap ne poate ajuta.
-
Lemongrassul si reumatismul
In ceea ce priveste reumatismul, se pare ca nu prea exista tratamente care sa-i reduca simptomele pe termen lung, iar orice tratament miraculos nou care apare trezeste suspiciuni. Se pare insa ca lemongrassul ar putea totusi reduce partial durerile si disconfortul cauzate de reumatism.
Naturalis ArtroSuport Colagen, aroma de lamaie este un supliment alimentar care sprijina sanatatea si flexibilitatea articulatiilor si tendoanelor. Avand o cantitate mare de colagen, 12 grame, acesta este rapid absorbit in organism si ajuta la sprijinirea mobilitatii articulare.
.
-
Reduce retentia de lichide in organism
Efectele retentiei de apa nu sunt doar inestetice, ci si foarte inconfortabile. Edemul, sau umflaturile pot degenera in timp in probleme mai serioase, daca aceasta tulburare nu este tratata. Ceaiul de lemongrass poate reduce congestia limfatica, ajutandu-ne sa reducem si umflaturile cauzate de retentia de apa.
-
Lemongrass pentru un ten sanatos
Pe langa faptul ca este un excelent tonic pentru piele, ceaiul de lemongrass se poate folosi pentru a curata tenul gras sau afectat de acnee, datorita proprietatilor astringente si antiseptice ale acestei plante. Infuzia de ceai de lemongrass poate fi folosita atat intern, cat si extern. Extern, se foloseste prin tamponarea tenului cu comprese de ceai cu lemongrass.
-
Lemongrass pentru un par frumos
Ceaiul de lemongrass ne poate ajuta si podoaba capilara. Puteti clati parul cu aceasta infuzie pentru a-i reda stralucirea naturala si pentru ca podoaba capilara sa fie curata si sanatoasa.
-
Ceai de lemongrass pentru sanatatea sistemului nervos
Efectul sedativ al lemongrassului recomanda acest ceai si in situatiile cand ne simtim agitati. Este un ceai revigorant care imbunatateste si calitatea somnului. Studii in domeniu au atestat beneficiile lemongrassului asupra sistemului nervos. Astfel, daca va simtiti stresat din cand in cand si vreti sa incercati produse naturale care sa reduca efectele stresului, ceaiul de lemongrass poate fi una dintre alternative.
-
Poate reduce mirosurile neplacute
In special, pe cele cauzate de transpiratie. Asa ca, in timpul sezonului cald, un ceai rece de lemongrass poate avea dublu efect: ne racoreste si reduce transpiratia.
-
Ceai de lemongrass in lupta impotriva obezitatii
Este unul dintre ceaiurile care ne pot ajuta sa reducem kilogramele in plus si sa ne mentinem silueta in limite normale. Lemongrassul accelereaza metabolismul si ne ajuta sa ardem mai multe grasimi.