Lipsa de calciu se mai numeste si hipercalcemie, iar in unele cazuri poate fi determinata de transpiratia abundenta care, la randul sau, are diferite cauze despre care vom vorbi pe parcursul acestui articol. Atat lipsa de calciu, cat si transpiratia abundenta nu pot fi considerate stari normale pentru organism, iar daca nu sunt tratate la timp pot da nastere unor complicatii severe pe care, de asemenea, le veti putea afla din randurile de mai jos.
Totodata, va vom mai arata cum poate transpiratia abundenta sa influenteze lipsa de calciu si cum puteti preveni astfel de situatii.
Despre lipsa de calciu si consecintele sale
Calciul este elementul mineral cel mai bine reprezentat in organismul uman, reprezentand aproximativ 2% din greutatea corporala. In proportie de 99%, este prezent in oase si dinti, fiind astfel o componenta de baza a sistemului osos si a dentitiei. Desi proportia pare insignifianta, procentul de 1% care se gaseste in afara sistemului osos este esential pentru functionarea muschilor, ajutand la contractia si relaxarea acestora. In aceste conditii, este evident ca lipsa de calciu are implicatii negative asupra sistemului osos si sistemului muscular, iar de aici rezulta o serie de alte complicatii.
Aceasta apare ca urmare a unui aport redus de calciu, fie pe fondul unei alimentatii sarace in acest nutrien, fie pe fondul unor probleme de sanatate sau tratamente care afecteaza absorbtia calciului in sange. Capacitatea de absorbtie a acestui mineral scade si odata cu inaintarea in varsta, astfel ca lipsa de calciu este o problema frecvent intalnita in randul persoanelor de varsta a treia. Si persoanele cu intoleranta la lactoza se confrunta destul de des cu lipsa de calciu, dat fiind faptul ca nu pot consuma lapte si produse lactate, in conditiile in care acestea alimente sunt principala sursa naturala de calciu.
Indiferent de cauze, lipsa de calciu netratata la timp poate duce la scaderea densitatii osoase si la aparitia osteoporozei, dureri osoase, slabiciune musculara, crampe, dureri si furnicaturi la nivelul muschilor. De asemenea, persoanele cu lipsa de calciu sunt predispuse la fracturi chiar si in urma traumatismelor usoare si totodata au un risc mai mare de a face carii din cauza ca slabeste rezistenta smaltului dintilor in fata bacteriilor din cavitatea bucala.
De ce apare transpiratia abundenta
Transpiratia abundenta este cunoscuta si sub denumirea de hiperhidroza, fiind o manifestare exagerata a unui proces fiziologic, de altfel normal. Este vorba de transpiratie, care are rolul de a regla temperatura organismului, mai precis de a scadea temperatura acestuia in conditii de caldura intensa ori efort fizic sustinut. In cadrul acestui proces fiziologic, organismul elimina prin glandele sudoripare o cantitate de apa in care sunt dizolvate si saruri minerale, iar aceasta se evapora pe suprafata pielii, racorind-o si reducand temperatura corpului.
Despre transpiratie abundenta se poate vorbi cand glandele sudoripare elimina in mod repetat mai mult lichid decat ar fi necesar, generand astfel o pierdere importanta de apa si saruri minerale. Daca se manifesta doar in anumite zone ale corpului cum ar fi palmele, talpile sau axilele, transpiratia abundenta este primara, de cele mai multe ori fiind urmarea unei predispozitii genetice. Exista si transpiratie abundenta secundara, care este asociata cu diferite afectiuni endocrine, crize de anxietate, unele tulburari ale sistemului nervos, anumite tipuri de cancer, obezitate, stres, infarct, menopauza si alte probleme de sanatate.
Transpiratia abundenta genereaza in primul rand disconfort, insa in anumite situatii poate duce la deshidratare si la anumite deficiente, cum este si lipsa de calciu.
Cum influenteaza transpiratia abundenta lipsa de calciu
Spuneam mai devreme ca transpiratia este alcatuita din apa in care sunt dizolvate saruri minerale care se gasesc in organism. Aceste saruri minerale se numesc electroliti si joaca o serie de roluri importante in buna functionare a organismului. Este vorba de substante care se dizolva in apa in interiorul organismului si se descompun in particule incarcate electric, numite ioni. Astfel, electrolitii contribuie la mentinerea nivelului pH-ului in sange, la transmiterea impulsurilor nervoase, la contractia muschilor, absorbtia nutrientilor si mentinerea echilibrului hidric.
Calciul face parte din categoria acestor saruri numite electroliti, alaturi de sodiu, potasiu, magneziu, clor si fosfor. Asadar, prin transpiratie se elimina si o anumita cantitate de calciu, impreuna cu alti electroliti, iar daca vorbim de transpiratie abundenta este evident ca pierderea va fi mai mare. Astfel, prin intermediul transpiratiei abundente se elimina in mod direct o anumita cantitate de calciu din organism, iar legatura care face subiectul acestui articol este evidenta.
Totodata, prin transpiratia abundenta se elimina si alti electroliti, precum magneziul, care sunt implicati in absorbtia calciului. Se creeaza astfel un dezechilibru electrolitic ce afecteaza printre altele si absorbtia calciului din tractul digestiv in sange. Asadar, chiar daca organismul primeste un aport optim de calciu prin alimentatie, acesta nu este eficient absorbit, iar o parte din el se pierde, ramanand in tractul digestiv si fiind eliminat pe cale naturala.
Cum pot fi prevenite complicatiile
Nu sunt cunoscute pana la acest moment tratamente care sa vindece complet transpiratia abundenta in forma primara, persoanele care se confrunta cu o astfel de problema avand la dispozitie o serie de produse antiperspirante ce reduc volumul transpiratiei sau chiar stopeaza temporar acest proces. Formele severe necesita o consultatie medicala, iar in urma acesteia pacientilor le pot fi prescrise medicamente mai puternice, care inhiba procesul de transpiratie.
Daca ne referim la transpiratia abundenta secundara, prioritara in acest caz este identificarea cauzei care o genereaza si administrarea tratamentului adecvat, in functie de diagnosticul stabilit. De asemenea, si de aceasta data pot fi folosite produse antiperspirante pentru a reduce intensitatea transpiratiei, pana la inlaturarea cauzei.
In ceea ce priveste lipsa de calciu, aceasta poate fi prevenita in primul rand prin alimentatie. Dupa cum am precizat deja, laptele si produsele derivate constituie cea mai importanta sursa naturala de calciu, urmate de spanac, broccoli, varza de Bruxelles, patrunjel, migdale si smochine. De asemenea, si pestele care poate fi consumat cu tot cu oase este o buna sursa de calciu, iar ca exemple putem mentiona sardinele, hamsiile sau sprotul.
Este important pentru persoanele care transpira abundent sa consume frecvent aceste alimente, iar aportul de calciu poate fi suplinit si cu ajutorul suplimentelor alimentare care nu trebuie totusi sa inlocuiasca sursele naturale, adica produsele enumerate mai sus.
Nu in ultimul rand, este foarte importanta si expunerea la soare, pentru ca sub actiunea razelor ultraviolete organismul sinterizeaza vitamina D, iar aceasta este esentiala pentru absorbtia calciului in sange.
In concluzie, transpiratia abundenta face ca organismul sa piarda calciu in mod direct, care se elimina impreuna cu apa si alte saruri, prin glandele sudoripare, si totodata poate genera un dezechilibru electrolitic ce afecteaza absorbtia calciului. Astfel, persoanele care transpira abundent pe termen lung pot dezvolta la un moment dat lipsa de calciu, mai ales daca nu includ frecvent in dieta alimente care contin acest mineral.