Lecitina – beneficii, surse, moduri de administrare

Lecitina – beneficii, surse, moduri de administrare Lecitina – beneficii, surse, moduri de administrare

Ultima actualizare: 22 iulie 2024

lecitina

Lecitina este un termen general care face referire la un amestec de grasimi din grupul glicofosfolipidelor – compusi grasi – care se gasesc in mod natural in alimente precum ouale, pestele, laptele si boabele de soia. De asemenea, lecitina este folosita in industria alimentara ca emulgator – un ingredient care ajuta la impiedicarea separarii substantelor.

Se spune ca suplimentele cu lecitina ofera o serie de beneficii pentru sanatate, cum ar fi scaderea nivelului de colesterol si imbunatatirea digestiei. De asemenea, poate reduce vascozitatea laptelui matern si poate contribui la ameliorarea colitei ulcerative.

Cu toate acestea, persoanele alergice la oua sau la soia ar trebui sa evite lecitina.

Lecitina este o substanta care se gaseste in mod natural in tesuturile corpului. Este formata din acizi grasi si are o varietate de utilizari comerciale si medicale.

Doua linguri (15 g) de granule de lecitina de soia contin urmatorii nutrienti:

  • calorii: 80
  • grasimi: 8 g
  • colina, din fosfatidilcolina: 3.260 mg
  • fosfor: 230 mg (23% valoarea zilnică, VZ)
  • potasiu: 180 mg (5% VZ)

 


Ce este lecitina?

Lecitina reprezinta un grup de substante grase care se gaseste in tesuturile animale si in plante si care contribuie in mod esential la mentinerea sanatatii organismului. Lecitina face parte din categoria fosfolipidelor si are rol important in formarea si intretinerea membranelor celulare. In corpul uman se gaseste in compozitia principalelor organe, cum ar fi creierul, ficatul, inima. Dincolo de rolul sau remarcabil in imbunatatirea sanatatii, lecitina are si marea calitate de a fi un bun emulgator si de a prelungi durata de viata a alimentelor. Chiar daca poate fi produsa si de organismul uman, pentru a folosi pe deplin beneficiile lecitinei este necesara suplimentarea sa, fie prin alimentatie, aspect destul de dificil, fie prin administrarea suplimentelor cu lecitina.

Tipuri de lecitina

Lecitina este de mai multe feluri, in functie de alimentul de provenienta. In cele mai multe cazuri, lecitina se obtine din soia, cu precadere daca este vorba de lecitina din suplimentele naturale, insa ea poate fi obtinuta si din oua, seminte de floarea soarelui, seminte de bumbac, canola (un hibrid de rapita) sau din grasimile animale.

Cand este recomandata lecitina?

Lecitina este indicata in perioadele de stres, de oboseala cronica, de surmenaj, de suprasolicitare fizica si psihica, in perioadele in care este nevoie de concentrare si de acumulare masiva de informatii, fiind de un real ajutor pentru imbunatatirea memoriei. De asemenea, lecitina este un bun adjuvant in tratarea dementei si bolii Alzheimer, a bolii Parkinson, in caz de accident vascular cerebral, dar si in cazul pierderilor de memorie.

lecitina-cand-este-indicata

Dincolo de beneficiile remarcabile pe care le aduce sistemului nervos, cura cu lecitina este indicata pentru sustinerea sanatatii sistemului imunitar, a sistemului cardiovascular, a ficatului, dar si in perioadele de alaptare, inainte de a se instala mastita. De asemenea, persoanele anxioase si depresive isi pot administra suplimente cu lecitina, de preferat la recomandarea medicului.

Ce beneficii poate avea lecitina?

Beneficiile lecitinei sunt remarcabile si aceasta poate fi administrata atat adolescentilor, cat si persoanelor varstnice. Lecitina pentru memorie este recunoscuta ca fiind esentiala, insa beneficiile sale sunt mult mai multe si mult mai complexe.

Poate imbunatati functia cognitiva

Lecitina contine colina, una dintre vitaminele din complexul B, cu rol esential in mentinerea integritatii membranelor celulare. Colina din lecitina este esentiala pentru dezvoltarea normala si sanatoasa a creierului, pentru imbunatatirea capacitatii de atentie si de concentrare, pentru dezvoltarea si imbunatatirea memoriei, fiind implicata si in procesele de coordonare psihica si motorie. De altfel, lecitina este recomandata in perioadele de surmenaj, de oboseala cronica, in perioadele de studiu intens, dar si persoanelor diagnosticate cu Alzheimer sau alte forme de dementa. Lecitina pentru memorie poate fi de mare ajutor in cazul celor care se pregatesc pentru un examen.

Poate ajuta la reducerea nivelului de colesterolul

Printre beneficiile lecitinei se numara si capacitatea remarcabila de a reduce nivelul colesterolului “rau” si de a creste nivelul colesterolului “bun” din sange.

lecitina-beneficii-colesterol

Poate imbunatati digestia

Lecitina contine fosfatidilcolina, un compus care se gaseste in mod natural in mucoasa gastrointestinala, si care are rolul de a o apara. Din acest motiv, unul din beneficiile lecitinei este imbunatatirea digestiei, dar mai ales reducerea simptomelor de colita ulcerativa. Totodata, lecitina poate imbunatati absorbtia digestiva a vitaminelor liposolubile.

Conform unor cercetari, lecitina este utila si in procesul de slabire gratie faptului ca ajuta la dizolvarea grasimilor si impiedica zaharurile sa se transforme si sa se depuna sub forma de grasime.

Poate sustine imunitatea

Lecitina joaca un rol esential in sustinerea si imbunatatirea functiei imunitare si poate fi un real ajutor in mentinerea sub control a bolilor autoimune, in special a diabetului zaharat. Lecitina are capacitatea remarcabila de a creste numarul de celule albe si limfocite, vitale pentru sistemul imunitar, acestea fiind responsabile cu anihilarea agentilor patogeni din mediu care pot provoca afectiuni.

Poate ajuta la protejarea ficatului

Un beneficiu al lecitinei mai putin cunoscut este faptul ca aceasta protejeaza si sustine sanatatea ficatului. Lecitina ajuta la digestia grasimilor si impiedica depozitarea acestora la nivelul ficatului, fiind recomandata persoanelor care consuma alcool, tutun si cafea in exces.

Poate sustine sistemul cardiovascular

Printre beneficiile lecitinei se numara si capacitatea sa de a sustine sanatatea sistemului cardiovascular. Pe langa rolul benefic in reglarea nivelului de colesterol, lecitina contribuie si la normalizarea presiunii arteriale si a ritmului cardiac, protejeaza vasele de sange de depunerea grasimilor, mentine flexibilitatea arterelor si astfel previne eficient bolile cardiovasculare.

Poate sustine alaptarea

Un alt beneficiu al lecitinei este ca aceasta poate preveni eficient blocarea canalelor de lapte. Aceasta afectiune se numeste mastita si este extrem de dureroasa, iar administrarea suplimentelor cu lecitina poate preveni neplacerile produse de aceasta in cazul femeilor care alapteaza.

lecitina-beneficii-alaptare

Alte beneficii ale lecitinei

Lecitina are beneficii remarcabile in tratarea afectiunilor vezicii biliare, afectiunilor hepatice, in tulburarea bipolara, in tratarea anxietatii si depresiei, dar si in tratarea eczemei, a dermatitei si chiar a afectiunilor care provoca uscarea pielii.

Lecitina, beneficii pentru memorie

Persoanele care doresc sa ia lecitina pentru a-si imbunatati memoria trebuie sa stie ca aceasta poate oferi rezultatele asteptate daca si stilul de viata este unul adecvat. Astfel, se recomanda odihna suficienta, minim 7-8 ore pe noapte, dar si deconectarea de la activitatile solicitante psihic, cel putin o data la o ora. Cei care invata ar trebui sa faca o pauza de 10 minute la fiecare 30 de minute.

Plimbarile in natura sau in aer liber sunt eficiente pentru imbunatatirea memoriei. Lecitina nu creste pofta de mancare, insa imbunatateste circulatia sangelui, atat la nivel cerebral, cat si periferic, creste tonusul general si motivatia, inducand organismului o stare de bine, motiv pentru care nu este recomandat a se administra inainte de culcare, cu minim 4-5 ore.

Surse de lecitina

Printre alimentele care contin o concentratie mai mare de lecitina se numara:

  • ficatul de vitel si organele animale
  • carnea rosie
  • ouale
  • soia
  • germenii de grau
  • arahidele
  • fructele de mare
  • broccoli
  • varza de Bruxelles
  • fasolea.

lecitina-surse

Cum se administreaza lecitina?

Lecitina, atunci cand este administrata din alimente, nu are contraindicatii, insa, pentru administrarea sa din suplimente naturiste, atunci doza recomandata nu trebuie sa depaseasca 5000 mg/zi. Aceste indicatii, de obicei, se regasesc in prospectul suplimentelor, insa poate fi consultat si medicul atunci cand se doreste administrarea tintita pentru o anume problema de sanatate, mai ales daca aceasta este relationata cu o problema cardiovasculara.

In cazuri rare, atunci cand se depaseste dozajul, lecitina poate provoca diaree, greata, dureri de stomac, nivel crescut de saliva si senzatie permanenta de satietate.

 

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/lecithin-benefits

https://www.health.com/lecithin-benefits-7105113

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319260

https://www.verywellhealth.com/lecithin-benefits-and-nutrition-4771091