Lapte de soia – beneficii si recomandari de consum

Lapte de soia – beneficii si recomandari de consum Lapte de soia – beneficii si recomandari de consum

Ultima actualizare: 13 aprilie 2023

lapte-de-soia

In zilele noastre, se pare ca plaja de tipuri de lapte vegetal este mai mare ca niciodata. Alternativa vegetala originala, laptele de soia, este inca la mare cautare. Laptele de soia este o bautura vegetala si o alternativa extrem de populara la laptele de vaca. Este obtinut din boabele de soia, iar multe marci fortifica laptele de soia cu vitamine si minerale, cum ar fi vitamina D si calciu. Laptele de soia ofera diversitate culinara, textura cremoasa si un profil nutritional sanatos, cum ar fi acizi grasi omega-3 esentiali (daca este fortificat) si flavonoide care exercita proprietati antioxidante, antiinflamatorii si cardioprotectoare.

Pe langa profilul nutritional excelent al acestui produs, exista multe motive pentru care puteti pune lapte de soia in cafea, smoothie sau peste cereale. Multi oameni beau lapte de soia deoarece nu le place gustul laptelui de vaca sau incearca sa evite lactatele.

Alte persoane au alergie la lapte sau intoleranta la lactoza, ceea ce inseamna ca au probleme cu digerarea lactozei (carbohidratul care se gaseste in laptele de vaca).

 


Cum se obtine laptele de soia

Pentru a face lapte de soia este nevoie sa puneti 250g de boabe de soia la inmuiat in apa la temperatura camerei timp de 12 ore, sau de seara pana dimineata. A doua zi, scurgeti si clatiti soia care s-a hidratat peste noapte, puneti-o intr-o oala si peste ea adaugati apa cat s-o acopere. Soia trebuie pusa la fiert timp de 1 minut, apoi scursa din nou si curatata pe cat posibil de coji.

Lapte de soia – valori nutritionale

Boabele de soia contin o multime de nutrienti, ceea ce face din laptele de soia o bautura hranitoare. O cana (240 ml) de lapte de soia neindulcit ofera, mai exac:

  • calorii: 80
  • grasimi: 4 grame
  • carbohidrati: 4 grame
  • proteine: 7 grame

Multe variante comerciale de lapte de soia sunt imbogatite cu vitamine si minerale precum riboflavina, calciu si vitaminele A, B12 si D. In plus, laptele de soia nefortificat, neindulcit este o sursa buna de vitamina B6, magneziu, acid folic si zinc. Unele tipuri contin, de asemenea, vitamina K si fier.

Variantele indulcite contin de obicei zahar din trestie si ofera aproximativ 5-15 grame de zahar adaugat per portie.

lapte-de-soia-valori-nutritionale

Unii oameni sustin ca produsele pe baza de plante nu ar trebui sa primeasca denumiri de lactate, cum ar fi lapte, deoarece acest lucru ar putea transmite ca produsele vegetale au acelasi profil nutritional ca produsele lactate.

Cu toate acestea, laptele de soia fortificat are niveluri egale de calorii, grasimi, proteine, vitamina D, calciu si potasiu ca laptele de vaca.

Lapte de soia – beneficii pentru sanatate

Poate imbunatati nivelul colesterolului

Laptele de soia contine in mod natural izoflavone si saponine care pot avea proprietati antioxidante. Potrivit studiilor, acestea pot reduce nivelul colesterolului rau si pot creste nivelul colesterolului bun.

Lapte de soia – efecte asupra aterosclerozei

Ateroscleroza este o afectiune caracterizata prin depunerea de grasimi pe peretii interiori ai arterelor. Conform studiilor subclinice, consumul de lapte de soia poate fi benefic in cazul aterosclerozei prin faptul ca intarzie depunerea grasimilor. Cu toate acestea, sunt necesare studii clinice suplimentare pentru a vedea efectul laptelui de soia in cazul aterosclerozei.

Laptele de soia poate ameliora simptomele menopauzei

Potrivit cercetarilor, fitoestrogenii reduc severitatea simptomelor menopauzei, in special bufeurile.

Climenum, un produs care contine, printre altele, seminte de soia, reprezinta un aliat de nadejde in menopauza, asupra bufeurilor, starilor de neliniste, a sanatatii oaselor si a echilibrului sistemului nervos.

Lapte de soia – beneficii in caz de osteoporoza

Laptele de soia poate reduce riscul de osteoporoza la femeile aflate in postmenopauza, a caror densitate minerala osoasa se reduce din cauza reducerii nivelurilor de estrogen si a terapiei de substitutie hormonala. Un studiu a aratat ca izoflavonele din laptele de soia pot creste nivelul de calciu din oase. In plus, continutul ridicat de proteine din laptele de soia poate imbunatati sanatatea oaselor.

Laptele de soia poate ajuta la gestionarea greutatii corporale

Laptele de soia este o sursa bogata de vitamine, minerale si compusi bioactivi care pot ajuta la reducerea apetitului. O alimentatie saraca in carbohidrati si consumul de lapte de soia bogat in nutrienti pot fi de mare ajutor pentru persoanele care vor sa-si tina greutatea sub control.

Lapte de soia – beneficii pentru persoanele cu diabet

Laptele de soia contine putini carbohidrati si un nivel mai mare de proteine, ceea ce il face extraordinar pentru persoanele care vor sa-si tina nivelul glicemiei sub control. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a verifica efectul laptelui de soia asupra persoanelor cu diabet.

Utilizarea potentiala a laptelui de soia ca prebiotic

Laptele de soia poate avea efect prebiotic, lucru care poate imbunatati sanatatea intestinului. Oligozaharidele din soia reprezinta o alternativa excelenta la zahar si pot ajuta bacteriile bune din intestine sa se dezvolte. Aceste bacterii benefice care se gasesc in intestin pot sustine metabolismul si pot ajuta la buna functionare a intestinului.

lapte-de-soia-prebiotic

Lapte de soia – beneficii pentru sanatatea inimii

Consumul de produse din soia, cum ar fi laptele de soia, poate reduce riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral si bolile coronariene. Laptele de soia contine fibre, proteine si izoflavone care au diferite mecanisme pentru a imbunatati sanatatea inimii. De exemplu, aceste componente ale laptelui de soia pot contribui la reducerea tensiunii arteriale.

Lapte de soia – beneficii pentru piele

Datorita continutului de vitamina E, laptele de soia ajuta la reinnoirea celulelor moarte ale pielii si hidrateaza pielea. Pentru a beneficia cu adevarat de proprietatile sale, puteti face un tratament facial cu lapte de soia, care trebuie aplicat si lasat pe fata si pe gat timp de 20 de minute. Faceti acest lucru de trei ori pe saptamana pentru rezultate imbatabile.

In plus, laptele de soia contine fitoestrogeni care stimuleaza productia de estrogen in organism, ceea ce ajuta la reducerea aspectului liniilor fine si ridurilor. De asemenea, poate reduce semnele vizibile de imbatranire, cum ar fi decolorarea pielii si petele intunecate.

Boabele de soia contin antioxidanti care promoveaza stralucirea pielii.

Mastrelle Madame 45+ este un gel care contine izoflavone din soia si acid hialuronic ce asigura rehidratarea stratului superior al mucoasei vaginale. Actiunea sa trofica se datoreaza extractului de soia concentrat si standardizat in izoflavone 40% si acidului hialuronic.

Lapte de soia – recomandari de consum

Laptele de soia poate fi adaugat in alimentatie in urmatoarele feluri:

  • Puteti adauga lapte de soia in ceai sau cafea
  • Puteti adauga lapte de soia la smoothie-uri
  • Laptele de soia poate fi adaugat la produsele care pot fi coapte
  • Puteti folosi lapte de soia la prepararea curry-ului

Trebuie sa discutati cu un medic calificat inainte de a consuma lapte de soia in cantitati mari sau orice supliment pe baza de plante.

Lapte de soia - contraindicatii

Exista doar cateva dezavantaje ale laptelui de soia de luat in considerare, cum ar fi costul si continutul de zahar adaugat. Laptele de soia costa mai mult decat laptele de vaca, de exemplu, motiv pentru care unele persoane ar putea avea mici reticente in a cumpara lapte de soia.

lapte-de-soia-contraindicatii

Un alt dezavantaj al variantelor aromate de lapte de soia poate fi continutul de zahar adaugat, care poate varia intre 5 si 15 grame per portie. Specialistii le recomanda femeilor sa nu consume mai mult de 25 de grame de zahar adaugat pe zi, iar barbatilor nu mai mult de 36 de grame. Zaharurile adaugate nu dauneaza neaparat atunci cand sunt consumate ca parte a unei alimentatii echilibrate si bogate in nutrienti. Cu toate acestea, atunci cand sunt consumate in exces, pot creste tensiunea arteriala, nivelul de trigliceride si pot provoca acumularea de kilograme nedorite.

Ca atare, optati pentru variantele de lapte de soia cu cea mai redusa cantitate de zaharuri adaugate. Sau, pur si simplu, consumati lapte de soia neindulcit.

 

Referinte:

https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/pros-cons-soy-milk/

https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-side-effects-of-soy-milk/

https://www.bebeautiful.in/lifestyle/health-and-fitness/amazing-benefits-of-soy-milk-for-skin-hair-and-body

https://www.healthline.com/nutrition/soy-milk-ingredients

https://draxe.com/nutrition/soy-milk/