Lacrimare excesiva: cauze, factori de risc, solutii

Lacrimare excesiva: cauze, factori de risc, solutii Lacrimare excesiva: cauze, factori de risc, solutii

Ultima actualizare: 18 februarie 2025

Lacrimarea excesiva se mai numeste epifora sau hiperlacrimare si este o problema frecvent intalnita, mai ales in randul copiilor sub un an si al varstnicilor, de obicei dupa pragul de 60 de ani. Desi la prima vedere denumirea de lacrimare excesiva da de inteles ca se refera la o productie excesiva de lacrimi, acest fapt este doar pe jumatate adevarat. Mai exact, putem vorbi de lacrimare excesiva cand glandele lacrimale secreta lacrimi in exces insa acelasi termen este valabil si in cazul in care glandele lacrimale functioneaza normal insa exista o problema in ceea ce priveste drenajul lacrimilor la nivelul ochilor. De asemenea, un cumul intre cei doi factori, respectiv secretia lacrimala si drenajul lacrimilor duce inevitabil la lacrimare excesiva.

In acest articol va vom arata care sunt cauzele care genereaza lacrimare excesiva, ce factori le favorizeaza, ce alte simptome mai sunt posibile si care sunt solutiile de tratament.


Lacrimare excesiva – mecanism de producere

Lacrimile sunt secretate de glandele lacrimale pentru a mentine hidratata suprafata globilor oculari si totodata a indeparta particulele de praf si alte impuritati care ar putea leza corneea. Glandele lacrimale sunt situate in coltul exterior al fiecarui ochi, sub pleoapa, iar lacrimile secretate se scurg din partea superioara pe suprafata globului ocular, formand filmul lacrimal la fiecare clipire a pleoapelor. Odata ajunse la baza ochilor, lacrimile se scurg catre colturile interioare, situate de o parte  si de cealalta la baza nasului. Aici lacrimile sunt drenate prin doua orificii si ajung in canalul lacrimal apoi in sacul lacrimal, de unde se scurg in cavitatea nazala prin canalul nazo-lacrimal.

Asa cum spuneam, lacrimarea excesiva isi poate avea originile la nivelul glandelor lacrimale sau al sistemului de drenaj, iar in functie de acest criteriu poate fi de doua tipuri, dupa cum urmeaza:

  • Lacrimare excesiva functionala – este acel tip de lacrimare excesiva datorat unei disfunctii la nivelul mecanismului explicat mai sus. Poate fi vorba de hipersecretia glandelor lacrimale sau de alte probleme in functionarea sistemului de drenaj, care fac ca lacrimile sa se acumuleze la nivelul ochilor.
  • Lacrimare excesiva nefunctionala – in acest caz, lacrimarea excesiva este rezultatul infundarii punctelor lacrimale prin care lacrimile se scurg din ochi sau al canalelor lacrimale prin care sunt evacuate in cavitatea nazala. Astfel, mecanismul lacrimal functioneaza la parametri normali, iar lacrimarea excesiva se datoreaza obstructiei cailor de drenaj.

Oftapic Allergy este o solutie oftalmica, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare si reconfortanta, izotona, biocompatibila. Aceasta solutie tampon pentru ochi rosii si iritati contine extract fluid de Helichrysum (Helichrysum italicum. Picaturile de ochi Oftapic Allergy contin conservanti. Picaturi de ochi potrivite si pentru lentile de contact, compatibile cu toate lentilele de contact.

 

Lacrimare excesiva – cauze si factori de risc

Mecanismele explicate mai sus sunt declansate in anumite conjuncturi care determina diferite disfunctii la nivelul ochilor sau duc la obstructionarea cailor de drenaj al lacrimilor. Conjuncturile respective sunt considerate cauze generatoare de lacrimare excesiva, iar cele mai des intalnite exemple sunt:

  • Expunerea la alergeni – reactiile alergice duc la inflamarea tesuturilor oculare, ceea ce cauzeaza disfunctii ale mecanismului lacrimal sau obstructii ale cailor de drenare.
  • Prezenta corpurilor straine – particulele de praf si alte impuritati pot infunda canalele lacrimale si totodata cauzeaza hipersecretia glandelor lacrimale in incercarea de a elimina corpul strain din ochi.
  • Leziunile si traumatismele oculare – chiar si leziunile sau traumatismele minore pot provoca disfunctii temporare care duc la lacrimare excesiva.
  • Factorii de mediu – aerul poluat, anumite substante chimice, fumul de tigara, vantul puternic, pot irita ochii cauzand astfel si lacrimare excesiva.
  • Afectiunile oculare si de alta natura – ulcerul cornean, diferite forme de blefarita si keratita, glaucomul si tumorile care preseaza canalele lacrimale sunt afectiuni oculare care cauzeaza lacrimare excesiva, la fel anumite boli inflamatorii sau autoimune.
  • Anomaliile congenitale – este vorba de malformatii care afecteaza sistemul de drenaj de la nivelul ochilor si sunt prezente inca de la nastere.

In ceea ce priveste factorii de risc, trebuie supus ca nou-nascutii sub un an se confrunta cel mai des cu lacrimare excesiva nefunctionala intrucat canalul lacrimal este obstructionat la nastere si se desfunda pe parcurs, iar adultii peste 60 de ani sufera le lacrimare excesiva functionala pe fondul disfunctiilor ce apar odata cu inaintarea in varsta.

In afara de varsta, alti factori de risc frecventi sunt:

  • Igiena necorespunzatoare;
  • Purtarea lentilelor de contact;
  • Alergiile oculare;
  • Activitatile care predispun la traumatisme faciale sau oculare;
  • Folosirea indelungata a ecranelor cu lumina albastra (telefoane, tablete, laptopuri, monitoare);
  • Expunerea la poluare sau substante iritante;
  • Expunerea prelungita la soare sau la vant;
  • Interventiile chirurgicale la nivelul ochilor.

Lacrimare excesiva – simptome

Lacrimarea excesiva se poate manifesta la unul sau la ambii ochi si de regula este o problema temporara, de mai scurta sau mai lunga durata, dar care se poate repeta frecvent. Evident ca principala caracteristica este lacrimarea abundenta despre care am aratat ca nu intotdeauna se datoreaza unei secretii excesive de lacrimi. Acestea se scurg in mod constant pe obraz iar in functie de cauza pot fi insotite de usturime sau durere la nivelul ochiului afectat. De asemenea, ochiul se inroseste iar  in multe cazuri apare si mancarimea persistenta. Vasele de sange de la nivelul globului ocular se dilata si devin vizibile pe suprafata acestuia, in timp ce pleoapele pot deveni inflamate.

Lacrimarea excesiva poate afecta si vederea, care devine incetosata pe fondul secretiei lacrimale abundente dar si al celorlalte simptome mentionate mai sus.

Lacrimare excesiva – diagnostic si tratament

Daca lacrimarea excesiva persista mai multe zile la rand sau daca simptomele sunt atat de puternice incat ajung sa afecteze activitatile de zi cu zi, se recomanda un consult oftalmologic pentru stabilirea cauzelor si a tratamentului adecvat. Diagnosticarea presupune o serie de investigatii specifice care se realizeaza la cabinetul oftalmologic. Testul de rupere a filmului lacrimal, testul cu  fluoresceina, evaluarea meniscului lacrimal sunt principalele investigatii care ajuta la stabilirea unui diagnostic iar in unele cazuri poate fi nevoie si de investigatii imagistice sau de o endoscopie a sinusurilor.

In functie de cauze, se stabileste formula potrivita de tratament, care poate fi medicamentos, semiinvaziv nechirurgical sau poate necesita o interventie chirurgicala. Astfel, in cazurile asociate cu alergiile se recomanda tratament cu antihistaminice, pentru inhibarea actiunii histaminei care declanseaza reactiile alergice, implicit lacrimarea excesiva. Impotriva infectiilor se administreaza antibiotice iar pentru reducerea procesului inflamator si a durerii medicul poate prescrie antiinflamatoare.

Tratamentul semiinvaziv nechirurgical se impune pentru indepartarea corpurilor straine din ochi sau pentru desfundarea cailor de drenaj lacrimal si este insotit de masarea sacului lacrimal.

Interventiile chirurgicale sunt necesare in general pentru corectarea anomaliilor congenitale sau cand celelalte metode nu au dat rezultatele dorite. 

Lacrimare excesiva – complicatii

Dincolo de disconfortul pe care il genereaza daca se manifesta chiar si pe termen scurt, lacrimarea excesiva poate duce la aparitia unor complicatii din cele mai grave.

Daca este cauzata de o infectie, lacrimarea excesiva netratata poate duce la suprainfectarea ochiului. Apare astfel celulita orbitala, care este o infectie ce afecteaza pleoapele, muschii oculari si toate celelalte tesuturi moi din jurul ochiului putand duce la pierderea totala a vederii.

Prezenta prelungita a unui corp strain poate cauza leziuni la nivelul corneei si totodata poate cauza o infectie cu consecintele pe care tocmai le-am enumerat.  

Lacrimare excesiva – sfaturi pentru prevenire

Igiena oculara este un element esential pentru prevenirea oricaror probleme ce pot genera lacrimare excesiva. Aceasta presupune evitarea atingerii ochilor cu mainile murdare precum si folosirea de prosoape pentru fata permanent curate. Ochii trebuie protejati cat mai mult de praf, razele ultraviolete, vant si diferite substante, iritante, iar acest lucru ii puteti face purtand ochelari de soare cand va expuneti unor astfel de factori. Persoanele cu alergii trebuie sa evite pe cat posibil contactul cu alergenii si sa isi administreze tratamentul recomandat de medic pentru a preveni reactiile nedorite.   

Evitarea folosirii excesive a telefonului sau tabletei protejeaza ochii de lumina albastra a ecranelor, iar persoanele care lucreaza pe calculator trebuie sa foloseasca ochelari speciali de protectie si sa ia pauze la intervale regulate pentru a-si odihni ochii.