Kiwi: beneficii, metode de consum, valoare nutritionala

Kiwi: beneficii, metode de consum, valoare nutritionala Kiwi: beneficii, metode de consum, valoare nutritionala

Ultima actualizare: 31 octombrie 2024

kiwi

Kiwi este un fruct delicios care ofera o multime de beneficii pentru sanatate. De exemplu, stiati ca este unul dintre cele mai bogate alimente in vitamina C? E adevarat. Mai exact, o singura cana de kiwi asigura o cantitate mare din doza zilnica recomandata de vitamina C.

Fitonutrientii benefici combinati cu gama impresionanta de vitamine si minerale oferite de kiwi creeaza un fruct delicios, bogat in nutrienti, cu o lista extraordinara de beneficii pentru sanatate.

Exista mai multe tipuri de kiwi, soiurile auriu (galben) si verde fiind cele mai intalnite.

Acest fruct poate fi adaugat cu usurinta la salata de fructe, smoothie-uri si alte gustari delicioase. Kiwi-ul poate fi insa consumat si simplu. Pulpa fructului este dulce, cremoasa si delicioasa.

De asemenea, multi oameni se intreaba daca poate fi consumata si coaja de kiwi. Exteriorul acestui fruct este similar cu cel al unei piersici, iar kiwi-ul poate fi savurat cu sau fara coaja.


Informatii generale despre kiwi

Kiwi este un fruct mic, bogat in nutrienti, renumit pentru pulpa sa de culoare verde vibrant si gustul unic. Bogat in vitaminele C, K si E, dar si fibre alimentare, folat si antioxidanti, kiwi ofera numeroase beneficii pentru sanatate.

Profilul sau nutritional puternic sustine functia imunitara, ajuta procesul de digestie si imbunatateste sanatatea pielii si a inimii. In plus, datorita continutului mic de calorii si fibre, kiwi poate ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase.

Valoare nutritionala

Un fruct de kiwi (75 de grame) contine urmatoarele:

  • Calorii: 48
  • Carbohidrati: 10,5 g
  • Fibre alimentare: 2 g
  • Zahar total: 7 g
  • Zahar adaugat: 0g
  • Proteine: 1 g
  • Grasime totala: 0 g
  • Grasimi saturate: 0 g
  • Colesterol: 0 g
  • Sodiu: 3 mg
  • Vitamina C: 56 mg (62% din valoare zilnica)
  • Vitamina K: 30 mcg (25% VZ)
  • Potasiu: 148 mg (3% VZ)

valoare-nutritionala

Kiwi este extrem de bogat in vitamina C, un nutrient excelent pentru sustinerea sistemului imunitar si pentru imbunatatirea sanatatii pielii. Contine si potasiu, un detaliu destul de interesant fiind ca soiul auriu de kiwi este si mai bogat in acest mineral, un singur fruct continand 255 de grame de potasiu.

Beneficii pentru sanatate

Conform cercetarilor, kiwi-ul are urmatoarele beneficii.

  • Poate sprijini sanatatea sistemului digestiv

Kiwi contin fibre solubile si insolubile, sustinand sanatatea pe mai multe paliere, incepand cu sistemul digestiv. Fibrele solubile mentin microbiomul intestinal sanatos, in timp ce fibrele insolubile ajuta la mentinerea miscarilor intestinale regulate. Cercetarile au aratat ca fibrele din kiwi pot influenta consistenta scaunului si durata tranzitului, datorita capacitatii sale de a retine apa, mai mult decat fibrele din alte fructe.

Acest detaliu este important pentru cei care se confrunta cu episoade de constipatie. Fibrele adauga volum scaunului si reduc timpul pe care acesta il petrece in tractul digestiv. In plus, un microbiom intestinal sanatos poate sprijini sanatatea din mai multe puncte de vedere. Cercetarile continua sa exploreze beneficiile kiwi-ului in ameliorarea altor probleme de sanatate, cum ar fi diabetul, sindromul de colon iritabil (SII), bolile cardiovasculare si depresia.

  • Kiwi este o sursa excelenta de vitamina C

Kiwi este bogat in vitamina C, un antioxidant puternic esential pentru un sistem imunitar sanatos. Vitamina C ajuta la protejarea organismului de daunele oxidative cauzate de radicalii liberi, care sunt molecule sau fragmente de molecule cu cel putin un set de electroni nepereche. Stresul oxidativ declansat de radicalii liberi afecteaza celulele sanatoase si se crede ca joaca un rol in aparitia mai multor boli.

beneficii-vitamina-c

Potrivit cercetarilor, consumul a doua fructe de kiwi pe zi, timp de doar patru saptamani, poate imbunatati functia celulelor imune la persoanele cu niveluri serice scazute de vitamina C. Aceste celule imunitare, numite neutrofile, sunt globule albe care ajuta la protejarea organismului impotriva infectiilor.

  • Poate aduce beneficii sanatatii inimii

Alimentatia bogata in fructe si legume poate ajuta la sustinerea sanatatii inimii prin mai multe mecanisme. De exemplu, un studiu care a examinat consumul de kiwi si efectul asupra tensiunii arteriale a constatat ca participantii care au mancat trei kiwi zilnic au avut o tensiune arteriala mai scazuta decat cei care au consumat alte fructe. Pe langa exercitiile fizice regulate, adaugarea kiwi-ului la o alimentatie echilibrata poate ajuta la mentinerea tensiunii arteriale la un nivel sanatos.

De asemenea, kiwi poate influenta pozitiv nivelul de colesterol. Cercetarile au aratat o legatura intre consumul zilnic de kiwi si reducerea nivelurilor de colesterol total si trigliceride. In plus, studiul a indicat ca fructul de kiwi poate imbunatati nivelului colesterolului HDL, colesterolul „bun”.

  • Poate sustine procesul de slabire

Kiwi poate fi un plus nutritiv pentru cei care urmeaza o dieta echilibrata si in special pentru cei care isi propun sa slabeasca. Kiwi este dulce si gustos, insa contine putine calorii, ceea ce inseamna ca poate satisface pofta de dulce fara sa adauge kilograme in plus.

In plus, kiwi contine fibre care contribuie la senzatia de satietate, ceea ce poate ajuta la prevenirea supraalimentarii.

Totusi, este important sa retineti ca pentru a mentine greutatea corporala la un nivel sanatos pentru cat mai mult timp este esential sa urmati o alimentatie echilibrata bazata pe fructe, legume, proteine ​​din surse cu continut scazut de grasimi, cereale integrale si grasimi sanatoase.

  • Poate ajuta la imbunatatirea sanatatii ochilor

Interesant este ca acest fruct poate fi benefic si pentru sanatatea ochilor. Datorita profilului impresionant de nutrienti, kiwi poate ajuta la mentinerea vederii optime si la reducerea riscului de probleme oculare legate de inaintarea in varsta, cum ar fi degenerescenta maculara si cataracta. Luteina si zeaxantina, doi carotenoizi care se gasesc in kiwi, pot ajuta la reducerea proceselor oxidative de la nivelul ochiului, care poate duce in cele din urma la cataracta.

beneficii-ochi

Vitamina C din kiwi joaca, de asemenea, un rol in mentinerea sanatatii ochilor. Vitamina C este un antioxidant care poate ajuta la reducerea inflamatiei si a riscului rezultat de probleme oculare frecvente, cum ar fi degenerescenta maculara. Cu toate acestea, sunt necesare cercetari suplimentare pentru a intelege mai bine relatia dintre vitamina C si sanatatea ochilor.

  • Kiwi este un aliment cu indice glicemic scazut

Glucidele (carbohidratii) sunt esentiale pentru o alimentatie sanatoasa, insa nu toate glucidele sunt identice. Unele ofera mai multa valoare nutritiva, in timp ce altele cresc semnificativ nivelul zaharului din sange. Indicele glicemic arata capacitatea unui aliment consumat de a creste glicemia cu o anumita valoare, la scurt timp dupa consumul unei cantitati de 100 g. Alimentele sunt clasate pe o scara de la 0 la 100, in functie de cat de repede ridica nivelul glicemiei. Cu cat efectele lor sunt mai rapide, cu atat indicele lor glicemic este mai mare.

Kiwi-ul are un continut ridicat de apa si este considerat un aliment cu indice glicemic scazut. Kiwi-ul verde are un indice glicemic de aproximativ 39, in timp ce kiwi-ul galben are in jur de 48. Deoarece are un efect limitat asupra nivelului de zahar din sange in comparatie cu alte fructe, kiwi poate fi consumat in siguranta de persoanele care au diabet.

Recomandari de consum

Cei mai multi oameni prefera sa manance kiwi crud. Cu toate acestea, poate fi incorporat intr-o serie de preparate.

Cele mai multe soiuri de kiwi trebuie curatate inainte de a le manca. Cu toate acestea, anumite tipuri pot fi consumate intregi, cu tot cu coaja exterioara.

Iata cateva moduri de a manca un kiwi:

  • amestecati kiwi feliat cu fructe de padure si banane pentru a crea o salata de fructe bogata in nutrienti;
  • folositi kiwi taiat cubulete pentru a face salsa;
  • adaugati felii de kiwi la un iaurt grecesc;
  • adaugati kiwi proaspat in smoothie-uri si shake-uri de proteine.

recomandari-de-consum

Posibile reactii adverse si contraindicatii

In general, kiwi-urile pot fi consumate in siguranta de majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, exista anumite persoane care au alergie la kiwi, aceste fructe continand multi alergeni, cum ar fi actinidina, un alergen major.

Semnele si simptomele alergiei la kiwi sunt:

  • durerea abdominala;
  • varsaturile;
  • respiratia suieratoare;
  • dificultatea la inghitire;
  • urticaria generalizata;
  • mancarimea in gat si gura;
  • umflarea fetei.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/kiwi-benefits

https://www.health.com/kiwi-benefits-8404555

https://www.eatingwell.com/health-benefits-of-kiwi-8650515

https://www.sakraworldhospital.com/blogs/10-benefits-of-kiwi-fruit/375

https://draxe.com/nutrition/kiwi-nutrition/