Kinesiologie: ce este, cum functioneaza si cand se recomanda

Kinesiologie: ce este, cum functioneaza si cand se recomanda Kinesiologie: ce este, cum functioneaza si cand se recomanda

Ultima actualizare: 16 ianuarie 2025

Termenul de kinesiologie este unul mai putin cunoscut publicului larg si de aceea se intampla sa genereze uneori confuzie, cum se intampla cand este asociat cu kinetoterapia, care pentru multi suna mai familiar. Intre kinesiologie si kinetoterapie exista totusi o stransa legatura, ambele discipline avand ca principal obiect de activitate miscarea umana, pe care o abordeaza insa din perspective diferite si avand totodata obiective care difera.

De asemenea, putem spune despre kinetoterapie – care este o practica terapeutica ce foloseste miscarea si exercitiul fizic pentru a trata diferite probleme ale aparatului locomotor – ca se bazeaza si pe principii de kinesiologie, pe care le pune in practica pentru a ajunge la rezultatele dorite.

Daca doriti sa aflati mai multe despre kinesiologie, cu ce se ocupa si cand se recomanda, puteti gasi in cuprinsul acestui articol toate informatiile care va intereseaza.


Ce inseamna kinesiologie

Denumirea de „kinesiologie” este compusa din doi termeni de origine greceasca, respectiv „kinesis”, care inseamna „miscare” si „lgos”, care inseamna „studiu”. Asadar, cand vorbim de kinesiologie ne referim la o disciplina axata pe studiul miscarii. Mai exact, kinesiologia este o disciplina holistica ce analizeaza miscarea si functionarea corpului, precum si legatura dintre aceste doua elemente.

Principalul concept care sta la baza acestei discipline este acela ca organismul uman dispune de un mecanism natural de autoreglare si vindecare, iar prin tehnici specifice de kinesiologie pot fi identificare si remediate dezechilibrele care afecteaza acest mecanism.

Astfel, prin kinesiologie pot fi gestionate atat probleme de ordin fizic, cat si probleme emotionale care tin de latura psihica, dar si dezechilibre energetice. De asemenea, la tehnici de kinesiologie se poate apela si in scop preventiv sau pentru imbunatatirea performantelor sportive.

Pentru a ajunge la rezultatele dorite, procedurile care tin de kinesiologie au mai multe obiective, dupa cum urmeaza:

  • restabilirea echilibrului fizic prin corectarea posturii, a mersului si a miscarilor incorecte, prevenindu-se astfel si uzura prematura a articulatiilor;
  • imbunatatirea performantei prin intarirea fortei musculare, dezvoltarea mobilitatii, a coordonarii miscarilor si a reflexelor;
  • restabilirea si mentinerea echilibrului emotional prin reducerea stresului si inducerea unei stari de bine benefice pentru psihic;
  • echilibrarea fluxurilor energetice din corp pentru a trata si a preveni problemele de sanatate generate de eventuale tulburari ale acestor fluxuri.

Cate tipuri de kinesiologie exista

Intrucat gama de probleme pe care le trateaza este una diversa, la fel si tehnicile puse in aplicare in acest scop, exista trei tipuri distincte de kinesiologie, pe care vi le prezentam in continuare.

1. Kinesiologie aplicata

Este cel mai des utilizat si totodata cel mai cunoscut tip de kinesiologie, folosit preponderent pentru reducerea tensiunii musculare, tratarea durerilor articulare si musculare, corectarea posturii si restabilirea echilibrului hormonal. Kinesiologia aplicata se bazeaza pe testarea musculara manuala, ce presupune aplicarea unei presiuni usoare asupra muschilor, pentru ca pe baza reactiei generate sa poata fi identificate anumite probleme. Cand un muschi cedeaza presiunii, acest fapt poate fi urmarea unor probleme subadiacente, in functie de care se stabilieste tratamentul ulterior.

2. Kinesiologie clinica

Este tipul de kinesiologie care se aseamana cel mai mult cu kinetoterapia, intrucat foloseste miscarea si diferite exercitii fizice in scopul tratarii pacientilor cu probleme ortopedice si neurologice. Asadar, de aceasta data accentul se pune pe activitatea fizica, prin programe controlate si cat mai multa miscare, in scopul de a reda si imbunatati functionalitatea sistemului locomotor.

Terapia prin kinesiologie clinica se face pe baza unui program personalizat pentru fiecare pacient, care poate include, dupa caz, exerciti de intindere, tehnici de stabilizare a articulatiilor si fortifiere a muschilor pentru imbunatatirea mobilitatii, in paralel cu reducerea durerii.

Se foloseste frecvent pentru recuperarea pacientilor care au suferit o interventie chirurgicala, un accident vascular cerebral, fracturi, rupturi musculare sau diferite accidente care le-au afectat mobilitatea. De asemenea, pacientii cu afectiuni din sfera neurologica pot sa apeleze la sedinte de kinesiologie clinica pentru mentinerea si imbunatatirea mobilitatii.

3. Kinesiologie energetica

De aceasta data vorbim de un tip de kinesiologie mai apropiat de medicina traditionala chinezeasca, intrucat se bazeaza pe acelasi concept conform caruia functionarea corpului uman este influentata de fluxuri energetice care il strabat. Tot in baza aceluiasi concept, cele mai multe probleme de sanatate fizica si psihica sunt urmarea unor dezechilibre energetice sau blocaje aparute pe acele fluxuri energie din corp. In consecinta, solutia consta in restabilirea echilibrului energetic sau deblocarea fluxurilor prin tehnici specifice, care tin de kinesiologia energetica.

Acestea presupun manipularea usoara a corpului in zonele in care se afla punctele energetice asociate problemelor care necesita tratament, precum si folosirea unor tehnici de relaxare

Kinesiologia energetica se foloseste preponderent pentru tratarea durerilor cronice, a insomniilor, a stresului cronic, starilor de anxietate, dar si ca metoda pentru imbunatatirea starii generale de bine.

Cand se recomanda sedintele de kinesiologie

Dupa cum spuneam si mai devreme, prin cele trei tipuri de kinesiologie pot fi tratate o gama variata de afectiuni, insa intotdeauna este necesar un consult prealabil, facut de un medic specialist, in functie de natura problemei de sanatate. Spunem aceasta pentru ca este important ca mai intai sa fie stabilit un diagnostic si un tratament adecvat de catre medic, iar daca acesta considera necesar, poate recomanda si cateva sedinte de kinesiologie. Acestea nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul medicamentos sau interventional necesar in cazul afectiunilor diagnosticate, fiind doar o terapie complementara, menita sa amelioreze simptomele neplacute si sa grabeasca vindecarea.

Principalele tipuri de afectiuni care pot fi tratate si cu ajutorul unor tehnici de kinesiologie sunt urmatoarele:

  • Afectiuni neurologice

In aceasta categorie intra boli neurodegenerative precum scleroza multipla si maladia Parkinson, care afecteaza mobilitatea si coordonarea miscarilor, pe fondul distrugerii iremediabile a celulelor nervoase din creier. De asemenea, pacientii cu diferite forme de neuropatie sau cei care au trecut printr-un accident vascular cerebral isi pot redobandi si imbunatati mobilitatea cu ajutorul kinesiologiei.

  • Afectiuni musculoscheletale

Cei mai multi pacienti care apeleaza la kinesiologie au probleme cu articulatiile, muschii sau oasele, fiind vorba de probleme cu o incidenta ridicata, mai ales in randul adultilor si varstnicilor. Spre exemplu, artrita care apare odata cu inaintarea in varsta, pe fondul uzurii articulatiilor, durerile de spate asociate unei posturi incorecte in timpul mersului sau al lucrului la calculator, dar si micile accidentari precum tendinitele sau intinderile musculare, ce apar in urma activitatilor fizice intense, pot fi tratate prin sedinte de kinesiologie. De asemenea, pacientii care au suferit fracturi sau alte probleme ortopedice mai grave pot sa apeleze la kinesiologie pentru o recuperare mai rapida.

  • Boli cronice

Nu doar problemele care afecteaza mobilitatea pot fi tratate cu succes prin astfel de proceduri, ci si unele boli cronice care afecteaza in diferite moduri calitatea vietii. Cele mai frecvente exemple sunt sindromul colonului iritabil, boala de reflux gastroesofagian, bolile autoimune si dezechilibrele hormonale.

  • Afectiuni de ordin psihic

Kinesiologia s-a dovedit eficienta si in tratarea problemelor in plan psihic, a caror incidenta a crescut pe fondul stilului de viata tot mai agitat si a expunerii prelungite la stres. Astfel, tot mai multe persoane se confrunta in zilele noastre cu stresul cronic, ce poate genera tulburari de anxietate si depresie. Totodata, pe fondul suprasolicitarii fizice si psihice, sindromul epuizarii aparute pe fond profesional, sindrom numit pe scurt „burnout”, este o problema pentru care tot mai multi oameni se adreseaza psihologilor.

Kinesiologia include si tehnici care actioneaza asupra sistemului nervos autonom, inducand o stare de relaxare si imbunatatind starea psihica.