![kamut](/assets/uploads/files/images/Kamut.jpg)
Ati auzit de kamut? Aceasta cereala straveche nu este foarte cunoscuta, dar merita absolut atentia oamenilor.
Kamut este denumirea comerciala a unei cereale antice, pe numele sau khorasan (Triticum turanicum). Khorasan este denumirea unei regiuni istorice care a ocupat un teritoriu mare care acum se afla in nord-estul Iranului, sudul Turkmenistanului si nordul Afganistanului.
„Kamut” inseamna grau in limba egipteana antica. Unii cred ca aceste cereale provin din Mesopotamia si ca au fost gasite in mormintele egiptene antice.
Kamut este o cereala integrala, asemanatoare cu graul. Cu toate acestea, boabele de kamut sunt de aproximativ trei ori mai mari si au o forma curbata si o culoare cafenie. Kamut are un gust de nuca si o textura ferma.
Aceasta cereala bogata in proteine si fibre este adesea preferata in locul orezului la prepararea multor feluri de mancare precum pilaf sau alte preparate la cuptor si poate fi, de asemenea, macinata si transformata in faina. Kamut contine mai multe vitamine si minerale, cum ar fi seleniu, zinc, fosfor, magneziu si vitaminele B.
Kamut este stramosul graului dur, fiind cunoscut si sub denumirile de grau oriental sau grau Khorasan.
Acest tip de grau care creste anual produce boabe similare ca aspect, dar de doua ori mai mari decat boabele de grau moderne. Boabele de kamut au o aroma bogata de nuca, untoasa. Sunt mai bogate in grasimi sanatoase, proteine, vitamine si minerale decat graul standard.
Valoare nutritionala
Compozitia chimica a graului kamut are un avantaj clar in comparatie cu graul modern, deoarece contine pana la 40 la suta mai multe proteine. Kamut este, de asemenea, mai bogat in zinc, magneziu si seleniu, precum si in multi polifenoli si acizi grasi.
O cana (aproximativ 172 de grame) de kamut gatit contine aproximativ:
-
251 de calorii
-
52,4 grame carbohidrati
-
11,1 grame proteine
-
1,6 grame de grasime
-
7 grame de fibre alimentare
-
2 miligrame de mangan (104% valoare zilnica)
-
304 miligrame de fosfor (30% VZ)
-
4,7 miligrame de niacina (24% VZ)
-
96 miligrame de magneziu (24% VZ)
-
0,4 miligrame de cupru (21% VZ)
-
3 miligrame de zinc (20% VZ)
-
3 miligrame de fier (19% VZ)
-
0,2 miligrame de tiamina (14% VZ)
-
0,14 miligrame de vitamina B6 (7 procente VZ)
-
20 micrograme de folat (5% VZ)
-
0,05 miligrame de riboflavina sau vitamina B2 (3% VZ)
-
17 miligrame de calciu (2% VZ)
![valoare-nutritionala](/assets/uploads/files/images/Kamut-nutritie.jpg)
Beneficii pentru sanatate
Kamut a capatat popularitate datorita beneficiilor sale impresionante pentru sanatate. Aceasta cereala veche de mii de ani este cunoscuta pentru aroma sa de nuca. Kamut este o sursa excelenta de nutrienti si este extrem de benefic pentru sanatatea generala. Mai jos sunt enumerate cateva dintre beneficiile pentru sanatate ale graului kamut:
Este bogat in proteine si fibre
Kamut este o sursa excelenta de proteine si fibre. Datorita continutului ridicat de proteine, kamut este un aliment ideal pentru vegetarieni si vegani. Proteinele sunt esentiale pentru formarea si repararea tesuturilor din organism si, de asemenea, ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, muschilor si pielii. Datorita continutului mare de fibre, kamut mentine sanatatea digestiei si creste senzatia de satietate. Fibrele ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de afectiuni cronice, cum ar fi bolile de inima, diabetul si cancerul.
Sustine sanatatea inimii
Kamut este extrem de benefic pentru sanatatea cardiovasculara datorita nivelului ridicat de magneziu pe care il contine. Magneziul ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la reducerea riscului de boli de inima. De asemenea, ajuta la mentinerea functiei nervoase si musculare sanatoase si este esentiala pentru sanatatea oaselor. Kamut este, de asemenea, o sursa buna de potasiu, un mineral esential pentru mentinerea nivelurilor sanatoase ale tensiunii arteriale.
Sprijina digestia
Continutul ridicat de fibre din kamut ajuta la mentinerea functiei intestinale sanatoase si reduce riscul de constipatie si alte probleme digestive. Fibrele ajuta, de asemenea, la hranirea bacteriilor bune din intestin, microorganisme esentiale pentru sanatatea digestiva generala. Kamut este, de asemenea, bogat in prebiotice, un tip de fibre care ajuta la promovarea cresterii bacteriilor benefice in intestin.
![beneficii-digestie](/assets/uploads/files/images/Kamut-beneficii-digestie.jpg)
Poate intari sistemul imunitar
Kamut contine si zinc, un mineral esential pentru un sistem imunitar puternic. Se stie ca zincul scade inflamatia, reduce riscul de infectii si imbunatateste procesele de vindecare a ranilor. De asemenea, ajuta la mentinerea sanatatii pielii, parului si unghiilor. Kamut este, de asemenea, o sursa buna de vitamina E, un antioxidant care ajuta la protejarea organismului de daunele pe care le pot provoca radicalii liberi.
Are proprietati antioxidante
Kamut are proprietati antioxidante puternice datorita prezentei acizilor fenolici. Acesti antioxidanti ajuta la prevenirea bolilor cronice precum cancerul si bolile de inima. Antioxidantii ajuta, de asemenea, la protejarea organismului de daunele cauzate de radicalii liberi, care pot provoca imbatranirea prematura si alte probleme de sanatate.
Sustine sanatatea oaselor
O cana de kamut ofera aproximativ 80 mg de magneziu, un mineral esential pentru mentinerea oaselor puternice si prevenirea aparitiei precoce a osteoporozei.
Poate ajuta la combaterea racelii comune
Kamut contine zinc, un mineral esential care poate ajuta la prevenirea racelii comune si a simptomelor altor boli. Cercetarile arata ca zincul poate interfera cu procesul molecular care face ca mucusul si bacteriile sa se formeze in caile nazale.
Zincul ionic, pe baza incarcaturii sale electrice, are capacitatea de a exercita un efect antiviral prin atasarea la receptorii din celulele epiteliale nazale si blocarea infectiei virale.
Sustine sanatatea creierului
Manganul din kamut sustine sanatatea cognitiva si ajuta la transformarea graului khorasan intr-un aliment sanatos pentru creier. Stiati ca un procent din aportul de mangan al organismului exista in creier? Din acest motiv, manganul este strans legat de functia cognitiva.
![beneficii-creier](/assets/uploads/files/images/Kamut-beneficii-creier.jpg)
Manganul este eliberat in fanta sinaptica a creierului si afecteaza neurotransmisia sinaptica, asa ca este posibil ca deficitul de mangan sa ii predispuna pe oameni la afectiuni mintale, schimbari de dispozitie, probleme de invatare si chiar epilepsie.
Poate contribui la reducerea nivelului de colesterol
Fiind o sursa excelenta de proteine, kamut poate ajuta la mentinerea unui nivel scazut de colesterol si la ridicarea nivelului de energie al organismului mai eficient decat carbohidratii simpli.
Sprijina echilibrul hormonal
Seleniul si manganul sunt, de asemenea, jucatori cheie in productia de hormoni a organismului. Seleniul ajuta la producerea hormonilor tiroidieni, iar manganul este vital in procesarea hormonilor sexuali.
Cum poate fi consumat kamut?
Este destul de simplu sa gatiti kamut. Majoritatea oamenilor prefera sa tina la inmuiat boabele de kamut peste noapte pentru a reduce timpul de gatire.
Umpleti o oala cu aproximativ doua litri de apa si puneti-o la fiert. Adaugati kamut si lasati sa fiarba in continuare. Reduceti focul la nivel mediu spre mare si mentineti oala neacoperita pana cand boabele se inmoaie, timp de aproximativ 40-60 de minute. Kamut poate fi gatit si intr-o oala sub presiune sau intr-o oala pentru gatire lenta (oala slow cooker).
Folositi kamut pentru a face pilaf, salate, supe sau paste din acest grau. Boabele fierte sunt delicioase calde sau reci.
![recomandari-de-consum](/assets/uploads/files/images/Kamut-consum.jpg)
Posibile riscuri si reactii adverse
Graul kamut poate fi consumat fara riscuri de cei mai multi oameni.
Cu toate acestea, trebuie mentionat ca acest grau contine gluten. Are, insa, mai putin gluten decat produsele din grau integral si este mai usor de digerat, insa daca aveti o intoleranta severa la gluten, cum ar fi boala celiaca, ar fi recomandat sa evitati consumul de kamut.
Daca nu ati mai mancat niciodata kamut, consumati la inceput cantitati mici si vedeti cum va simtiti. Daca incepeti sa aveti greata sau dureri de cap si iritatii ale pielii, acesta este un semn ca ati putea fi alergic la kamut.
Daca reactiile adverse sunt grave, contactati medicul.
Referinte:
https://draxe.com/nutrition/kamut/
https://nutrimill.com/blogs/life-in-healthy-balance/the-benefits-of-kamut-grain-and-flour
https://www.mindbodygreen.com/articles/kamut
https://www.verywellfit.com/kamut-nutrition-facts-and-health-benefits-5093617