Intoxicatie cu monoxid de carbon: simptome, diagnostic, tratament si preventie

Intoxicatie cu monoxid de carbon: simptome, diagnostic, tratament si preventie Intoxicatie cu monoxid de carbon: simptome, diagnostic, tratament si preventie

Ultima actualizare: 10 octombrie 2024

Intoxicatia cu monoxid de carbon este cauza multor accidente domestice care se produc preponderent in sezonul rece si au consecinte fatale pentru victime, daca nu sunt salvate la timp. Aceasta pentru ca monoxidul de carbon este  un gaz toxic imposibil de perceput cu ajutorul simturilor umane intrucat nu are culoare, nu are miros si nici gust. Astfel, persoanele care sufera intoxicatie cu monoxid de carbon nu isi dau seama de pericol si continua sa inhaleze gazul periculos pana cand incep sa se simta rau.

Accidentele de care am amintit se produc in general din cauza monoxidului de carbon generat de sobe sau alte dispozitive de incalzire cu flacara, care prezinta defectiuni la sistemele de evacuare. Astfel, gazul toxic nu mai este eliberat complet in atmosfera ci ajunge in interiorul locuintelor sau altor spatii incalzite, provocand astfel intoxicatie cu monoxid de carbon. Cel mai grav este cand o astfel de intoxicatie cu monoxid de carbon se produce pe timpul noptii cand cei din casa dorm si inhaleaza inconstient gazul toxic, care in astfel de situatii se dovedeste de cele mai multe ori letal.

Pentru ca suntem in prag de sezon rece si vrem sa prevenim cum putem astfel de accidente, readucem in actualitate acest subiect si va prezentam in cele ce urmeaza informatiile esentiale despre intoxicatia cu monoxid de carbon.


Intoxicatie cu monoxid de carbon - mecanism de producere

Monoxidul de carbon este un gaz rezultat in urma arderii incomplete a combustibililor si altor materiale, avand o structura simpla dar stabila formata dintr-un atom de carbon si un atom de oxigen. Se degaja in atmosfera in timpul arderii si poate fi inhalat de persoanele aflate in preajma mai ales daca este vorba de un spatiu inchis. Odata inhalat, acesta intra rapid in reactie cu moleculele de hemoglobina din sange, care au rolul de a transporta oxigenul catre celulele din corp.

Intoxicatia cu monoxid de carbon se declanseaza in momentul in care aceste reactii chimice transforma hemoglobina in carboxihemoglobina. Aceasta nu are  capacitatea de a transporta oxigen in sange astfel ca pe masura ce cantitatea de monoxid de carbon inhalata creste, scade nivelul de hemoglobina, implicit gradul de oxigenare a organelor si tesuturilor. In lipsa oxigenului, organele incep sa cedeze rand pe rand, primele afectate fiind creierul si inima. Acest lucru se intampla destul de rapid, astfel ca o intoxicatie cu monoxid de carbon poate ucide in cateva minute, riscul fiind amplificat si de faptul ca gazul nu poate fi detectat cu ajutorul simturilor iar victimele nu pot sesiza din timp pericolul.

Intoxicatie cu monoxid de carbon – simptome specifice

Simptomele variaza in functie de gradul de intoxicatie cu monoxid de carbon, si avand in vedere potentialul letal al acesteia, primele manifestari trebuie sa constituie un semnal de alarma. Simptomele sunt rezultatul scaderii aportului de oxigen, care se resimte mai intai la nivelul creierului. Astfel, persoanele care sufera o intoxicatie cu monoxid de carbon simt mai intai durere de cap insotita de ameteala si ulterior de o stare de confuzie. Totodata, in caz de intoxicatie cu monoxid de carbon vederea devine incetosata, apare senzatia de greata insotita uneori de varsaturi, slabeste puterea musculara si se instaleaza o stare pronuntata de somnolenta.

Daca victima continua sa inhaleze gazul toxic intoxicatia duce la pierderea constientei. Din acel moment situatia devine critica, intrucat pentru o victima inconstienta care nu este evacuata imediat intr-o zona sigura si nu primeste primul ajutor, sansele de supravietuire sunt aproape nule.

Chiar daca victimele care si-au pierdut constienta sunt salvate, lipsa oxigen isi poate pune serios amprenta asupra crierului si sistemului nervos iar pacientii pot ramane cu sechele pe viata.

Simptomele depind si de concentratia de gaz toxic din aerul respirat, iar daca este vorba de o cantitate mica intoxicatia cu monoxid de carbon se manifesta prin dureri de cap si ameteli, care apar dupa mai mult timp petrecut in spatiile respective.

Intoxicatie cu monoxid de carbon – diagnosticare

In formele severe, intoxicatia cu monoxid de carbon este urgenta medicala necesitand acordarea primului ajutor si transportul victimei la spital in cel mai scurt timp. In functie de circumstantele in care s-a produs evenimentul, medicul isi poate da usor seama ca este vorba de intoxicatie cu monoxid de carbon, asa cum se intampla de exemplu in cazul victimelor salvate din incendii sau din spatii  in care s-a detectat prezenta gazului toxic. Simptomele specifice sunt un alt indiciu iar confirmarea diagnosticului se face cu ajutorul unui test simplu de sange care masoara nivelul de carboxihemoglobina.

Pentru o evaluare mai amanuntita se pot face si teste pentru determinarea concentratie de gaze in sange precum si teste de respiratie pentru a masura cantitatea de dioxid de carbon expirat, care poate fi un alt indiciu ce indica o intoxicatie cu monoxid de carbon.

De asemenea, este necesara si o evaluare a starii generale a pacientului pentru a se stabili in ce masura intoxicatia cu monoxid de carbon a afectat organele si functiile vitale.  

Intoxicatie cu monoxid de carbon – metode de tratament

Prima masura care se impune in caz de intoxicatie cu monoxid de carbon este indepartarea victimei din mediul toxic, iar in acest scop este indicat ca salvatorii sa poarte echipament de protectie pentru a nu deveni la randul lor victime. Daca este constienta, persoana intoxicata trebuie sa fie calmata si indemnata sa stea linistita pentru a conserva oxigenul de care organismul sau mai dispune, fiind ideal sa existe si o masca de oxigen care sa o ajute sa respire pana la sosirea ambulantei.  De altfel una dintre primele masuri pe care le va aplica echipajul specializat de prim ajutor va fi conectarea pacientului la un tub de oxigen cu ajutorul unei masti.

Scopul principal al tratamentului pentru intoxicatia cu monoxid de carbon consta in furnizarea de oxigen, indepartand totodata gazul toxic din sange. Astfel, datorita aportului de oxigen, organismul va produce o cantate suficienta de hemoglobina care va inlocui carboxihemoglobina si va asigura oxigenarea optima a intregului organism.

In cazurile grave de intoxicatie cu monoxid de carbon, cand pacientii sunt inconstienti si nu pot respira singuri, se apeleaza la intubare, care permite patrunderea aerului direct in plamani.

Intoxicatie cu monoxid de carbon – masuri preventive

Cele mai multe cazuri de intoxicatie cu monoxid de carbon sunt rezultatul unor accidente la originea carora stau dispozitive de incalzire invechite, defecte sau neingrijite corespunzator. Acestea pot cauza atat eliberarea de monoxid de carbon in locuinte sau alte spatii cat si incendii care la randul lor genereaza o cantitate mare de gaz toxic. Asadar, principalele masuri de prevenire se refera la aceste dispozitive, care trebuie verificate periodic, mai ales la debutul sezonului rece inainte de a incepe sa fie folosite. De asemenea cosurile de fum trebuie curatate, la fel si caile de evacuare a fumului, iar daca exista fisuri sau alte defectiuni ce ar putea permite scurgerea de gaze, acestea trebuie reparate fara intarziere.

Avand in vedere ca monoxidul de carbon este un gaz care nu poate fi perceput cu ajutorul simturilor umane, este recomandata instalarea unor detectoare de fum si gaze in spatiile incalzite cu astfel de dispozitive cu flacara. Detectoarele declanseaza o alarma cand simt cea mai mica urma de monoxid de carbon si chiar pot salva viata daca scurgerea de gaz are loc pe timpul noptii iar toate persoanele din incaperea respectiva pot fi intoxicate in somn.

Monoxidul de carbon este prezent si in gazele de esapament, iar din acest motiv nu este recomandat sa lasati masina pornita in garaj si nici in parcarile subterane, cu atat mai putin sa petreceti mult timp in spatiul respectiv plin cu gaze de esapament.

De asemenea este contraindicata folosirea focului in spatii inchise, intrucat monoxidul de carbon se va acumula si poate genera intoxicatii, nemaipunand la socoteala riscul de incendiu.

Daca simiti brusc si inexplicabil durere de cap, ameteala, stari de slabiciune, deschideti larg toate ferestrele, inchideti toate dispozitivele de incalzire si parasiti pentru cateva zeci de minute spatiul respectiv pentru a-i lasa tip sa se aeriseasca. Ulterior, reveniti si verificati posibilele surse care ar putea provoca scurgeri de monoxid de carbon, pastrand geamurile deschise.