Orice articulatie are drept parte componenta si ligamentele, care sunt structuri de legatura intre oasele componente. Spre deosebire de tendoanele articulare, care indeplinesc si rol de sustinere, ligamentele au o grosime mai redusa si sunt mai putin elastice. Tocmai din aceste motive, este relativ comun ca o persoana sa dezvolte intindere de ligamente. De asemenea, sportivii sau cei care merg frecvent la sala si se antreneaza sunt mult mai predispusi spre a dezvolta o intindere de ligamente. In general, afectiunea se gestioneaza si trateaza relativ usor, deseori la domiciliu. La baza acestui fenomen patologic stau, in principal, suprasolicitarea, miscarile fortate si socul.
Intindere de ligamente – cauze si factori de risc
Cel mai frecvent, o intindere de ligamente apare la nivelul articulatiilor gleznelor si genunchilor ca urmare a faptului ca acestea sunt solicitate si folosite aproape constant in cadrul activitatilor. Cu toate acestea, o intindere de ligamente poate aparea si la nivelul articulatiilor umerilor, insa si a coatelor sau degetelor, frecvent ca urmare a unei cazaturi sau a antrenamentelor cu greutati. In randul populatiei care nu practica sporturi de performanta sau antrenamente fizice regulate, nu este obisnuit sa se ajunga la intindere de ligamente. Totusi, astfel de conditii pot aparea dintr-o serie de cauze, cum ar fi urmatoarele:
-
miscari fortate si bruste;
-
ridicarea obiectelor grele, fara sprijin eficient sau din pozitii neadecvate;
-
suprasolicitarea, cum ar fi incercarea de a impinge sau ridica un obiect foarte greu;
-
cazaturi;
-
alergatul pe o suprafata neuniforma, calcatul intr-o groapa, coboratul pe scari si ratarea din greseala a unei trepte;
-
practicarea (la nivel profesional sau de agrement) a tenisului, badmintonului;
-
practicarea sporturilor de contact;
-
practicarea sporturilor care implica rasuciri, accelerari si decelerari bruste (fotbal, alergatul, rugby);
-
sporturile si activitatile care implica sarituri, cum ar fi saritul corzii;
-
traumatisme directe la nivelul articulatiilor (contondente, cazaturi, lovituri puternice);
-
obezitatea;
-
exercitiile efectuate gresit si adoptarea unei posturi necorespunzatoare in timpul acestora;
-
lipsa incalzirii si stretchingului inainte de antrenamente si activitati fizice.
O intindere de ligamente apare in momentul in care formatiunile respective sunt suprasolicitate si se intind peste formatiunile articulare ale caror sustinere o asigura. In unele cazuri, o intindere de ligament va duce la ruptura acestuia. Se considera ca intinderea de peste 15% din lungimea normala a unui ligament va duce cel mai adesea la ruperea acestuia. Cu toate acestea, deseori o intindere de ligamente nu va necesita interventii medicale de urgenta, iar alternativele conservatoare de tratament (gheata, repaus la pat, imobilizare) sunt suficiente pentru a asigura recuperarea si, in timp, ameliorarea simptomelor asociate cu o intindere de ligamente.
Intindere de ligamente – simptome si manifestari clinice
Dupa o intindere de ligamente, simptomele sunt de cele mai multe ori imediate. Durerea brusca, senzatia de contractura la nivelul articulatiei, sunt cateva dintre principalele semne care anunta o intindere de ligamente. Uneori, durerea initiala poate fi relativ discreta, dar va deveni cu mult mai pronuntata odata cu trecerea timpului. Tumefierea articulatiei, echimoza (vanataile) poate sa apara la scurt timp dupa evenimentul cauzator. In caz de intindere de ligamente, miscarile sunt reduse, iar amplitudinea este deficitara. Incercarea de a initia miscarea provoaca deseori durere. Spre exemplu, daca are loc o intindere de ligamente la genunchi, piciorul nu poate fi indoit.
Intindere de ligamente – tratament si recuperare
De cele mai multe ori, o intindere de ligamente nu va necesita ajutor de specialitate. Indiferent de articulatia afectata, se recomanda ca, odata cu aparitia simptomelor, sa se urmeze protocolul indicat de metoda RICE, adica: rest (odihna), ice (gheata), compression (compresie), elevation (ridicarea zonei afectate, in cazul in care vorbim despre o intindere de ligamente la o articulatie inferioara – genunchi, glezna). Metoda RICE se initiaza la domiciliu. In cazul in care o persoana prezinta simptome mai severe, cum ar fi dureri intense, tumefieri, incapacitate functionala mare si instabilitate articulara, ar putea fi vorba despre ruptura ligamentara, nu intindere ligamentara.
Presupune repaus total la pat sau incercarea de a limita mobilizarea articulatiei afectate. Durata repausului ar trebui sa fie de 24-48 de ore, iar membrul afectat ar trebui sa nu fie folosit, decat in conditii de maxima necesitate. De exemplu, daca se suspecteaza o intindere de ligamente la nivelul unei articulatii ale membrului inferior, piciorul ar trebui intins mereu la orizontala.
La nivelul articulatiei unde s-a produs o intindere de ligamente se recomanda aplicarea de gheata, timp de 15-20 de minute, de 4-6 ori pe zi. Punga cu gheata nu se aplica direct pe piele, ci se impatureste intr-un material textil.
Pentru a trata o intindere de ligamente, compresiile sunt deosebit de importante. Membrul care a fost afectat trebuie invelit intr-o fasa elastica, compresiva, pentru a sustine articulatia afectata. Insa, nu ar trebui ca bandajul elastic sa fie prea strans, pentru a nu se afecta circulatia normala. In functie de articulatie, se pot recomanda diferite dispozitive medicale de compresie, care trebuie purtate de-a lungul intregii perioade indicate de catre medicul specialist.
In cazul in care s-a produs o intindere de ligamente la nivelul genunchiului sau gleznei, frecvent se recomanda ridicarea membrului afectat, pentru ameliorarea durerii si inflamatiei. Acest lucru se recomanda si pentru a reduce incarcatura mecanica a articulatiei afectate, respectiv presiunea exercitata asupra acesteia.
Pentru a reduce durerea, inflamatia si edemul, se recomanda si aplicarea locala, la nivel articular, a gelurilor sau unguentelor antiinflamatoare. Acestea sunt eficiente in a reduce durerea si starea inflamatorie, sustinand recuperarea mult mai rapida dupa o intindere de ligamente.
-
Recuperare completa cu ajutorul kinetoterapiei
Deseori, se recomanda sedinte de kinetoterapie, mai ales la sportivii de performanta, deoarece este necesara recuperarea completa si redobandirea integritatii biomecanice a articulatiei. Toate programele de kinetoterapie sunt elaborate de catre specialisti in domeniu, care vor prescrie un program specific de exercitii ce au in vedere redobandirea flexibilitatii si capacitatii de a efectua miscari corecte. Uzual, kinetoterapia se recomanda dupa ameliorarea simptomelor acute in caz de intindere de ligamente (edem, durere), specifice articulatiei afectate si tipului de accidentare. Scopul final este revenirea pacientului la domeniul sau de activitate.
Intindere de ligamente – complicatii si riscuri asociate
Nu exista nicio complicatie asociata intinderii ligamentare. De obicei, majoritatea cazurilor se vor rezolva prin aplicarea metodei RICE, repaus si odihna, cu purtarea unui dispozitiv care va asigura compresie (dar nu in exces) in perioada de recuperare. Pentru a redobandi in totalitate capacitatea functionala, se recomanda sedinte de kinetoterapie, indeosebi daca a fost vorba despre o accidentare mai severa, cu intinderi puternice ale ligamentelor articulare.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459212/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560619/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7745493/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3874994/
https://diag.vn/en/medical-information/ligament-stretching/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sprains/symptoms-causes/syc-20377938