Interventia chirurgicala pentru monturi: ce trebuie sa stiti inainte de operatie

Interventia chirurgicala pentru monturi: ce trebuie sa stiti inainte de operatie Interventia chirurgicala pentru monturi: ce trebuie sa stiti inainte de operatie

Ultima actualizare: 25 iulie 2024

Monturile (hallux valgus) nu sunt, de fapt, excrescente aparute la nivelul piciorului, formatiuni osoase care apar de la sine, ci sunt deformari ale fetei anterioare a piciorului. Hallux valgus se traduce printr-o diformitate care face ca primul metatarsian (osul care se afla la baza degetului mare) sa devieze spre interior. In cele din urma, cu cat deviatia progreseaza, acesta devine mult mai proeminent sub piele, ducand la aparitia asa-zisului mont. Pe masura ce primul metatarsian deviaza spre interior (spre axul corpului), restul degetului mare este deviat catre lateral (in afara corpului), spre degetele mici, pe care le impinge progresiv si, in final, acesta „se incaleca”.

Farmacistii Catena recomanda orteza hallux valgus pentru noapte. Orteza de noapte este ideala pentru prevenirea si tratamentul hallux valgus, a degetelor incalecate si suprapuse. Este recomandata si in cazul pacientilor care au fost supusi interventiilor chirurgicale.

Singura modalitate eficienta si cu rezultate foarte bune de corectare este interventia chirurgicala de operatie pentru monturi, adica chirurgia antepiciorului. Alternativele de operatie monturi prin abord chirurgical sunt variate si, de obicei, se individualizeaza in functie de gradul deviatiei. Pentru rezultate cat mai bune dupa o operatie de monturi, se recomanda ca interventia sa aiba loc in timp util, inca de la primele simptome ale afectiunii. Deplasarea mediala a primului metatarsian are loc progresiv si lent, ceea ce inseamna ca, in lipsa tratamentului si gestionarii eficiente, deviatia se va agrava. In cele ce urmeaza, vom oferi mai multe detalii despre alternativele de operatie pentru monturi.


Operatie monturi – cand este recomandata?

In caz de hallux valgus, in prima instanta se opteaza pentru tratament conservator, care implica:

  • purtarea incaltamintei corespunzatoare, lejere, fara toc;
  • purtarea ortezelor, care imbunatatesc alinierea si confera sprijin suplimentar;
  • analgezice pentru reducerea durerii;
  • comprese cu gheata, pentru a reduce inflamatia;
  • stretching, care ajuta la mentinerea mobilitatii articulare;
  • kinetoterapie si fizioterapie;
  • injectii cu corticosteroizi.

Cu toate acestea, alternativele de tratament conservator nu sunt curative, ci pot fi eficiente doar in a limita progresia deformarii. Interventia chirurgicala de operatie monturi se recomanda mai ales in urmatoarele cazuri:

  • durerea resimtita interfereaza semnificativ cu activitatile zilnice;
  • apar dificultati in deplasare;
  • exista deformari severe ale piciorului (degete suprapuse, unghi mare de deviatie);
  • tratamentul conservator nu are rezultatele dorite;
  • exista dificultati in a gasi incaltaminte adecvata si confortabila.

Exista peste 150 de alternative chirurgicale pentru operatie monturi, insa majoritatea urmeaza, in sens extins, aceleasi principii. Interventia chirurgicala de operatie monturi reprezinta cea mai eficienta alternativa pentru a trata, deseori in totalitate, aceasta deformatie. Cu cat se intervine mai rapid, inca de la grade relativ mici de deviatie ale primului metatarsian, cu atat rezultatele sunt mai bune si recuperarea ulterioara mai usoara. Specialistul care se poate ocupa de o astfel de patologie este chirurgul ortoped.

Operatie monturi – ce trebuie sa stiti inainte de operatie

Singurul mod prin care se poate corecta diformitatea deja existenta este interventia chirurgicala de operatie monturi. In general, interventia nu este una dureroasa, insa exista posibilitatea si ca piciorul afectat sa se umfle, iar umflatura sa persiste aproximativ 2-3 luni. Operatia dureaza in jur de 45-90 de minute, dar durata variaza in functie de necesitatile fiecarei persoane si de tipul interventiei de operatie monturi pentru care se opteaza. Internarea se face doar in ziua in care are loc interventia, iar pacientii pot pleca acasa chiar a doua zi, daca nu apar complicatii. Nu este necesara niciun fel de pregatire speciala inainte de acest tip de interventie chirurgicala.

Dupa interventia de operatie monturi, persoana in cauza va trebui sa poarte sandale ortopedice, de obicei pe parcursul primei luni dupa operatie. Incaltamintea larga, comoda, cu toc jos sau fara toc, poate fi purtata dupa prima luna. Se recomanda trecerea la articole de incaltaminte uzuale, casual si mai elegante, abia dupa 3 luni de la interventia de operatie monturi. Riscul de recidiva dupa o astfel de operatie este destul de mic. Totusi, daca persoana in cauza poarta, dupa operatie, incaltaminte cu toc, varf ingust si incomoda, care strange piciorul, riscul de recidiva creste. Se recomanda respectarea sfaturilor de igiena oferite de catre medicul ortoped.

Operatie monturi – alternative

Exista mai multe tipuri chirurgicale pentru operatie monturi. Alegerile ar trebui individualizate in functie de nevoile fiecarui pacient in parte, de severitatea deformarii si de eventualele afectiuni, cum ar fi artrita. Abordul chirurgical pentru operatie monturi poate presupune urmatoarele:

  • osteotomie: sectionarea primului os metatarsian, urmata de repozitionarea acestuia si, dupa caz, realinierea celorlalte degete (rata de reusita de 80%, dar este o tehnica care devine treptat mai putin folosita);
  • artroplastie: hemiartroplastie si artroplastie articulara totala, caz in care articulatia este, in functie de tipul de artroplastie, inlocuita total sau partial cu un implant;
  • artrodeza: fuziunea articulatiei metatarsofalangiene in pozitia corecta, insa tipul acesta de interventie pentru operatie monturi este recomandat doar atunci cand articulatia este foarte sever degenerata si este putin probabil sa-si recapete functionalitatea (interventie rezervata in general persoanelor in varsta).

De obicei, inainte de interventia de operatie monturi vor fi necesare investigatii imagistice, mai ales pentru a se identifica gradul de deviatie. In functie de acestea, medicul ortoped decide care este abordarea terapeutica cea mai eficienta pentru operatie monturi.

Operatie monturi – sfaturi pentru recuperare

Dupa interventie, este foarte important sa se respecte indicatiile medicului ortoped. De obicei, timpul de recuperare dupa operatie monturi depinde de procedura aleasa. In cazul osteotomiei, vindecarea dureaza 6-7 saptamani. Daca pacientul este fumator, vindecarea va dura mai mult. De obicei, indiferent de procedura pentru care s-a optat, sunt necesare in jur de 6-12 saptamani pentru redobandirea capacitatii functionale. Bineinteles, pot fi inca prezente, dar mai redus, simptome de durere, jena in timpul mersului. Pot exista si complicatii, dar destul de rare, dupa interventia chirurgicala de operatie monturi, acestea constand in:

  • consolidare osoasa deficitara;
  • hematom;
  • osteomielita, celulita, necroza avasculara;
  • scaderea amplitudinii miscarilor.

Dupa o operatie de monturi, exista si riscul de recurenta. Rata de recurenta difera in functie de procedura aleasa, variind intre 10 si 47%. Cauzele eventualei reaparitii a montului sunt variate si multifactoriale, de obicei incluzand predispozitia anatomica, nerespectarea sfaturilor medicului si comorbiditatile medicale. De asemenea, este foarte importanta si pregatirea chirurgului, fiind necesar ca acesta sa dispuna de o tehnica chirurgicala cat mai precisa. Pentru a va recupera cat mai bine si usor dupa interventia de operatie monturi, se recomanda atat respectarea cu strictete a sfaturilor medicului, cat si urmatoarele:

  • ridicarea piciorului si aplicarea compreselor cu gheata pentru a reduce umflatura;
  • mobilizarea usoara, dar conform indicatiilor medicului;
  • igiena corespunzatoare a plagii, schimbarea pansamentelor conform instructiunilor;
  • fizioterapie si kinetoterapie, pentru a redobandi functionalitatea completa a articulatiei.

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553092/
  2. https://radiopaedia.org/articles/hallux-valgus
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3528062/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10426298/
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8105189/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9965975/
  7. https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/hallux-valgus