Genunchiul se deosebeste de celelalte articulatii ale corpului prin complexitatea sa, fiind totodata si una din cele mai solicitate structuri din aceasta categorie. Tinand cont de aceste aspecte, genunchiul este mai predispus la uzura si la aparitia unor probleme care genereaza simptome neplacute, afectand deseori si mobilitatea. Printre aceste simptome se numara si intepaturile in genunchi, care pot aparea la orice vrasta, avand cauze mai mult sau mai putin grave.
Daca titlul acestui articol v-a atras atentia, cel mai probabil va confruntati sau v-ati confruntat la un moment dat cu intepaturi in genunchi, asa ca in cele ce urmeaza va vom oferi cateva sugestii in ceea ce priveste eventualele cauze. Cu toate acestea, tineti cont de faptul ca acest material are caracter strict informativ, iar un diagnostic exact pentru intepaturile in genunchi nu poate fi stabilit decat de un medic ortoped, dupa investigatiile de rigoare.
ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.
Cauze frecvente pentru intepaturi in genunchi
Spuneam mai devreme ca intepaturile in genunchi sunt specifice oricarei varste, diferind insa cauzele care le pot genera. In cazul copiilor, intepaturile in genunchi sunt asociate cel mai adesea cu micile accidente la joaca, dat fiind faptul ca cei mici au multa energie, alearga, se catara si de multe ori se intampla sa si cada, pentru ca nu sunt inca obisnuiti sa fie precauti. Traumatismele si leziunile suferite in urma cazaturilor, in special pe suprafete dure, precum asfaltul sau cimentul, pot cauza temporar intepaturi in genunchi.
Acelasi lucru este valabil si in cazul adolescentilor sau adultilor, care pot suferi insa accidentari mai grave fie pe terenul de sport, fie cu ocazia diferitelor activitati fizice. Miscarile bruste sau gresite cauzeaza cel mai adesea astfel de accidentari printre ale caror simptome putem include si intepaturile in genunchi.
Odata cu inaintarea in varsta, articulatiile devin din ce in ce mai rigide si mai uzate, iar acesta este unul dintre motivele pentru care persoanele trecute de 55-60 de ani incep sa se confrunte tot mai des cu intepaturile in genunchi. Acestea pot fi pur si simplu un semn al inaintarii in varsta sau pot fi asociate cu anumite afectiuni specifice varstnicilor.
Farmacistii Catena recomanda Proenzi ArtroStop crema, deoarece este destinata mentinerii unui sistem osos sanatos. Se aplica usor pe zonele articulare dureroase.
Nu in ultimul rand, intepaturile in genunchi pot aparea in urma unei interventii chirurgicale la nivelul articulatiei respective.
Ce afectiuni cauzeaza intepaturi in genunchi
Exista si o serie de afectiuni care au printre simptome intepaturile in genunchi, iar in cele continuare facem o trecere in revista a acestora.
Exista mai multe tipuri de tendinita, toate avand drept caracteristica definitorie inflamarea acelor benzi fibroase care fixeaza muschii pe oase si poarta denumirea de tendoane. Intepaturile in genunchi sunt asociate cu tendinita patelara, care afecteaza tendonul patelar, ce conecteaza rotula cu tibia. Aceasta afectiune se mai numeste si „genunchiul saritorului”, dat fiind faptul ca este specifica practicantilor unor sporturi precum baschetul voleiul sau atletismul – in special saritorii in lungime sau la stacheta. Sariturile in mod repetat suprasolicita tendonul patelar, care se uzeaza si se inflameaza, generand astfel simptome precum intepaturile in genunchi, durerea, inflamarea genunchiului si rigiditate la nivelul articulatiei afectate.
In acest caz intepaturile in genunchi sunt un simptom care marcheaza debutul bolii, pe masura ce aceasta progreseaza, aparand durerea si inflamatia. Gonartroza este o forma specifica de artrita care se manifesta la nivelul unuia sau a ambilor genunchi, pe fondul suprasolicitarii articulatiei si al inaintarii in varsta. Cu timpul, cartilajele care protejeaza oasele genunchiului si impiedica frecarea intre ele se uzeaza, ceea ce duce mai devreme sau mai tarziu la aparitia gonartrozei. Cand gradul de uzura nu este inca foarte avansat, apar intepaturi in genunchi, resimtite in timpul mersului, iar cu timpul acestea se transforma in durere. De asemenea, genunchiul devine inflamat, treptat instalandu-se si rigiditatea, ceea ce determina mersul schiopatat si reducerea mobilitatii.
Zdrovit Dolorgiet gel analgezic este un gel racoritor pentru uz extern, recomandat in tratamentul de sustinere a durerilor musculare si articulare acute, in special in cazul contuziilor, intinderilor, entorselor si suprasolicitarii musculare.
Meniscul este o structura cartilaginoasa ce actioneaza ca un amortizor la nivelul genunchiului, fiind plasat intre femur si tibie. Cea mai frecventa problema ce poate afecta aceasta structura anatomica este ruptura de menisc, ce se produce de obicei ca urmare a unei rasuciri bruste a genunchiului. Totodata, ruptura de menisc poate fi si degenerativa, ca rezultat al uzurii in timp a tesutului.
Si in astfel de cazuri, intepaturile in genunchi sunt un simptom comun, insotit de durere, inflamatie, senzatia de instabilitate la nivelul articulatiei afectate si, uneori, blocarea genunchiului.
Rotula este un os rotund si turtit, situat in partea anterioara a genunchiului, in interiorul santului femural. Este bine fixata datorita tendoanelor care o inconjoara, insa in cazul unui traumatism violent sau al unei contractii musculare puternice se poate disloca, iesind in afara santului femural.
Astfel se produce luxatia de rotula, care nu este o problema atat de grava pe cat pare la prima vedere, dar poate genera simptome foarte neplacute. In astfel de situatii, intepaturile in genunchi nu se simt foarte intens, fiind estompate de durerea care este mult mai puternica.
Pacientii cu luxatie de rotula nu isi pot indrepta genunchiul, acesta devine inflamat, iar persoanele in cauza nu se pot deplasa. In general, nu este nevoie de o interventie complicata sau de un tratament complex, intrucat rotula revine singura la locul sau, insa este recomandat ca pacientul sa fie asistat de un ortoped, iar ulterior sa faca niste investigatii, pentru a se asigura ca nu exista si alte leziuni.
Desi guta se manifesta in general la nivelul altor articulatii, poate fi considerata o cauza pentru intepaturile in genunchi. Guta este o afectiune aparuta din cauza acumularii unei cantitati mari de acid uric in organism, pe fondul unei alimentatii bogate in alimente care contin purine – niste compusi care contin azot – sau al unor probleme renale.
Acidul uric se formeaza in urma sintezei purinelor, cea mai mare parte din el fiind eliminata prin urina. Cand se consuma frecvent alimente care contin purine sau cand rinichii nu functioneaza la capacitatea optima, acidul uric se acumuleaza in organism si formeaza cristale, care se depun la nivelul articulatiilor. Astfel apare guta, o afectiune caracterizata prin episoade dureroase, care se manifesta periodic la intervale mai lungi sau mai scurte. In timpul acestor episoade, numite atacuri de guta, pot aparea si intepaturi in genunchi, daca la nivelul articulatiilor respective exista depuneri de cristale de acid uric.
De obicei, intepaturile in genunchi apar in fazele incipiente ale afectiunilor enumerate mai sus, asa ca un astfel de simptom nu trebuie ignorat, mai ales daca se manifesta in mod constant. Daca va confruntati cu intepaturi in genunchi, este recomandat sa va programati cat mai curand la un consult ortopedic, pentru a diagnostica o eventuala afectiune in stadiul incipient si a preveni astfel o serie de complicatii ce pot aparea pe parcurs, pe masura ce boala progreseaza.