Intepaturi abdominale – cauze comune si cand sa consultati medicul

Intepaturi abdominale – cauze comune si cand sa consultati medicul Intepaturi abdominale – cauze comune si cand sa consultati medicul

Ultima actualizare: 14 august 2024

Orice persoana s-a confruntat macar o data cu intepaturi abdominale, deoarece exista deosebit de multe cauze care pot duce la aparitia acestora. Aceste intepaturi abdominale pot fi temporare, de scurta durata sau resimtite constant, la intervale regulate de timp. In cazul celor care dureaza putin si apar rar, nu ar trebui sa existe vreun motiv de ingrijorare, deoarece cel mai probabil se asociaza indigestiei sau unui disconfort abdominal tranzitoriu. Insa, daca acestea apar deseori, ba chiar tind sa fie foarte severe, nu dispar si se agraveaza, ar putea fi semnul unei afectiuni cu potential mai sever. Clinic, acest simptom se asociaza unei game extrem de variate de afectiuni.

Inainte de toate, trebuie sa avem in vedere caracterul unei „intepaturi abdominale”. Deseori, un individ resimte intepaturile sub forma unei dureri surde, care se localizeaza in profunzime. Mai mult decat atat, intepaturile se resimt tranzitoriu, adica la intervale regulate de timp, si dureaza relativ putin. Perioada dintre doua intepaturi consecutive poate fi de ordinul a cateva minute si, in unele cazuri, cateva zeci de secunde. O astfel de durere poate fi si de tip colicativ, caz in care se aseamana cu colicile abdominale, avand un caracter spasmodic. Daca durerea persista si este insotita de alte simptome, nu se amelioreaza si se agraveaza, este necesar consultul de urgenta.


Intepaturi abdominale – cauze comune

Intrucat foarte multe afectiuni de natura gastrointestinala se pot prezenta, printre altele, si cu intepaturi abdominale, exista multe diagnosticuri posibile asociate acestui simptom. In randurile de mai jos vom prezenta cele mai comune cauze care pot duce la intepaturi abdominale, facand totusi mentiunea ca lista nu este nicidecum exhaustiva.

  • Apendicita

Apendicita este o cauza foarte frecventa care duce la intepaturi abdominale. De obicei, acestea se localizeaza in jurul buricului si tind sa migreze spre partea dreapta. Intrucat reprezinta si o urgenta medicala, este foarte importanta cunoasterea altor simptome asociate, cum ar fi senzatia de greata, varsaturi, durere pulsatila, care apare si dispare. De asemenea, daca se apasa in zona de origine a durerii, acestea tinde sa se agraveze.

  • Boala inflamatorie intestinala

Bolile inflamatorii intestinale (boala Crohn, colita ulcerativa, colitele infectioase, ischemice si medicamentoase, de iradiere) se prezinta si cu intepaturi abdominale. Acestea tind sa fie relativ puternice, tranzitorii si insotite de alte simptome, cum ar fi balonare, distensie, flatulenta, meteorism abdominal (indigestie). Aceste intepaturi abdominale tind sa apara mai ales dupa ce s-a luat masa, adica postprandial.

  • Diverticulita

Conform specialistilor, simptomul de intepaturi abdominale poate fi unicul, chiar primul semn al diverticulitei. Diverticulita reprezinta inflamatia, din cauze variate, a diverticulilor de la nivel intestinal (cel mai des din cauza unei infectii asociate). Deseori, apar intepaturi abdominale cu localizare in partea stanga a abdomenului. Diverticulita se mai poate prezenta si cu constipatie si, relativ mai rar, cu diaree.

  • Constipatia

O alta posibila cauza care poate duce la intepaturi abdominale este constipatia. In acest caz, se observa ca, din diferite motive patologice, materialul fecal ramane blocatla nivelul intestinului gros. Ca urmare a fenomenului de presiune mecanica si dereglari in tranzitul intestinal, apar si simptome tipice cum ar fi intepaturi in burta, dureri abdominale. Forma cronica este mai severa.

  • Pielonefrita

Pielonefrita reprezinta inflamatia rinichilor, iar in limbaj popular se mai numeste si „raceala la rinichi”. De cele mai multe ori, este o complicatie a unei infectii urinare: bacteria se raspandeste de la vezica urinara spre rinichi. Pielonefrita este cauzata in mod obisnuit de infectii cu bacteria Escherichia coli. Klebsiella pneumoniae si diferite specii de Proteus sunt, de asemenea, deseori implicate in infectie. Persoanele cu pielonefrita prezinta intepaturi abdominale si senzatia tipica de arsura in timpul urinarii. In cazuri severe, poate aparea si sangele in urina (hematurie).

  • Pietre la rinichi (colelitiaza renala)

O alta cauza comuna pentru intepaturi abdominale o reprezinta colelitiaza renala. De cele mai multe ori, durerea apare in partile laterale ale abdomenului inferior. In unele cazuri, persoanele acuza dureri in regiunea inferioara a spatelui. Exista situatii in care pietrele migreaza, iar acest lucru duce la obstructionarea tranzitorie a ureterului si intepaturi abdominale foarte puternice.

  • Boala inflamatorie pelvina

Defineste inflamatia tractului genital superior, deseori din cauze infectioase. Inflamatia ar putea aparea la nivelul uterului, trompelor uterine sau ovarelor. Se asociaza de cele mai multe ori cu infectiile cu transmitere sexuala, cauzate de bacterii precum:

  • Neisseria gonorrhoeae (cel mai frecvent);
  • Chlamydia trachomatis.

Pe langa simptomul de intepaturi abdominale, pot aparea durerile pelvine si dureri care apar in timpul actului sexual (dispareunie), scurgeri sau sangerari vaginale anormale.

  • Sindromul premenstrual si menstruatia

Foarte multe femei se confrunta cu intepaturi abdominale inainte sau in timpul menstruatiei, ca urmare a modificarilor hormonale din timpul acestei perioade. Crampele, durerea de cap, starea de iritabilitate si nervozitate sunt, de asemenea, simptome comune. Durerea nu ar trebui sa fie foarte severa si, in egala masura, nu ar trebui sa apara modificari privitoare la volumul de sange eliminat. De asemenea, durerea ar trebui sa dispara dupa ce trece aceasta perioada.

  • Patologii la nivelul ovarelor

Torsiunea ovariana, prezenta sau ruptura unui chist ovarian poate duce la intepaturi abdominale cu debut brusc (mai ales in cazul torsiunii, care reprezinta o urgenta medicala). Este important sa se identifice in timp util semnele torsiunii ovariene: intepaturi la nivelul abdomenului inferior, dureri pelvine puternice, in unele cazuri putand aparea greata si varsaturile. Intepaturile tind sa aiba un caracter foarte sever, resimtite sub forma unei injunghieri. La femeile aflate in perioada de menopauza, apar intepaturi abdominale mai usor de gestionat, surde, resimtite constant.

  • Afectiuni ale endometrului

Endometrita (inflamatia endometrului) si endometrioza (prezenta de tesut endometrial in afara cavitatii uterine) se pot prezenta cu intepaturi abdominale. Endometrita apare, in mod obisnuit, ca urmare a infectiei ascendente (de la nivelul colului uterin si boltei vaginale) cu bacterii cum ar fi Chlamydia trachomatis si Neisseria gonorrhoeae, care ajung in cavitatea endometriala.

  • Infectii gastrointestinale, toxiinfectii si intoxicatii alimentare

Cele mai multe infectii gastrointestinale, inclusiv toxiinfectiile si intoxicatiile alimentare, tind sa se prezinte si cu intepaturi abdominale. De asemenea, apare si diareea, precedata deseori de crampe abdominale puternice. Varsaturile sunt relativ mai rare, insa pot sa apara.

Intepaturi abdominale – cand ar trebui sa consultati medicul

Persoanele care prezinta intepaturi abdominale ar trebui sa consulte medicul specialist in cazul in care:

  • se confrunta cu intepaturi abdominale foarte severe, care nu cedeaza in cateva minute, iar durerea este foarte intensa si greu de suportat;
  • apar intepaturi abdominale care, desi sunt relativ usoare si tranzitorii, persista de mai mult de 24 de ore;
  • intepaturile sunt insotite si de alte simptome, cum ar fi varsaturile si greata, diareea, febra;
  • apar varsaturi repetate sau severe, insotite de durere abdominala, ceea ce ar putea fi semnul unei probleme grave, cum ar fi obstructia intestinala;
  • apar urme de sange in scaun sau voma;
  • prezinta dificultati de respiratie, ceea ce ar putea indica o problema grava (insa in cazuri rare), cum ar fi embolia pulmonara;
  • se confrunta cu dificultati in timpul urinarii sau sunt prezente urme de sange in urina eliminata;
  • observa scurgeri vaginale anormale si dureri pelvine severe insotite de intepaturi abdominale.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK412/

https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1007/s11916-020-00933-0

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553124/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7123654/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560675/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519537/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459316/