Intarziere in dezvoltarea limbajului/vorbirii la copii – cauze si solutii

Intarziere in dezvoltarea limbajului/vorbirii la copii – cauze si solutii Intarziere in dezvoltarea limbajului/vorbirii la copii – cauze si solutii

Ultima actualizare: 28 octombrie 2024

Limbajul este o abilitate pe care parintii o asteapta adesea cu nerabdare, cat fiecare copil se dezvolta in ritmul sau propriu. Daca micutul dumneavoastra nu vorbeste la fel de bine ca alti copii de varsta lui, acest lucru nu inseamna neaparat ca aveti de-a face cu o intarziere in dezvoltarea limbajului la copii. Ce standarde sunt luate in considerare pentru a putea vorbi despre intarzierea vorbirii la copii si cand ar trebui sa va ingrijorati?


Cand vorbim despre intarziere in dezvoltarea limbajului la copii?

Pana la varsta de 3 ani, este greu sa va dati seama daca aveti de-a face cu intarzierea vorbirii la copii, pentru ca este normal ca micutii sa nu se exprime intotdeauna clar. Ei sunt la varsta la care isi construiesc vocabularul, invata sa formeze propozitii si sa pronunte sunetele corect. Cu toate acestea, probabil veti observa o intarziere in dezvoltarea limbajului la copii (cunoscuta anterior sub numele de intarzierea vorbirii la copii) daca micutul are peste 2 ani si nu intelege bine ceea ce i se spune (de exemplu, intrebari si instructiuni) sau daca vorbeste mai putin sau mai putin clar decat marea majoritate a copiilor de aceeasi varsta.

Atentie!

Daca puteti incadra cazul micutului dumneavoastra in categoria de intarziere in dezvoltarea limbajului la copii, aceasta nu inseamna ca acesta este mai putin inteligent decat alti copii de varsta sa.

Intarzierea vorbirii la copii: cand sa ne ingrijoram?

Limbajul este una dintre cele mai asteptate si emotionante etape in dezvoltarea unui copil. Primele cuvinte, primele propozitii si abilitatea de a comunica sunt momente pe care parintii le asteapta cu nerabdare.

Fiecare copil se dezvolta in propriul ritm, asa ca variatiile in debutul limbajului sunt normale. Totusi, ce ar trebui sa facem cand observam intarzierea vorbirii la copii sau ca progresele sunt mai lente decat cele ale altor copii si ca este vorba despre o intarziere in dezvoltarea limbajului la copii? In aceste situatii, este important sa intelegeti care sunt standardele generale de dezvoltare a limbajului, ce semnale ar trebui sa ne ingrijoreze si cum putem sprijini evolutia acestui aspect crucial al dezvoltarii copilului.

Standardele asteptate in dezvoltarea limbajului

Desi exista o variatie normala in ceea ce priveste momentul in care copiii incep sa vorbeasca, specialistii au stabilit cateva repere orientative care pot ghida parintii sa afle daca au de-a face sau nu cu o intarziere in dezvoltarea limbajului la copii.

  • La 6 luni: copilul incepe sa emita sunete de gangurit si silabe simple, cum ar fi „ba-ba” sau „ma-ma”. Daca nu este cazul de intarzierea vorbirii la copii, la aceasta varsta copiii reactioneaza si la sunete si isi intorc capul in directia lor.
  • La 12 luni: copiii ar trebui sa inceapa sa foloseasca unul sau doua cuvinte simple, cum ar fi „mama”, „tata” sau numele unui obiect familiar. De asemenea, incep sa inteleaga cuvinte simple, cum ar fi „nu” sau „vino”.
  • La 18 luni: pentru a sti ca nu este vorba despre intarziere in dezvoltarea limbajului la copii, la 18 luni copilul ar trebui sa aiba deja un vocabular de aproximativ 10-20 de cuvinte si sa foloseasca cuvinte pentru a identifica obiecte familiare. Copiii la aceasta varsta ar trebui, de asemenea, sa poata intelege instructiuni simple, cum ar fi „da-mi mingea”.
  • La 24 de luni: majoritatea copiilor au un vocabular de aproximativ 50 de cuvinte si incep sa combine doua cuvinte pentru a forma propozitii simple, cum ar fi „mai vreau” sau „tata pleaca”. Aceasta este, de obicei, perioada in care limbajul incepe sa se dezvolte rapid, daca nu exista o intarziere in dezvoltarea limbajului la copii.
  • La 3 ani: copiii ar trebui sa poata forma propozitii mai complexe si sa aiba un vocabular mult mai extins. In general, majoritatea copiilor de 3 ani sunt capabili sa se faca intelesi de catre persoanele din afara familiei si sa raspunda la intrebari simple. Daca nu reusesc nici unul dintre aceste lucruri, atunci aveti de-a face cu intarzierea vorbirii la copii.

Ce trebuie sa faceti atunci cand exista o intarziere in dezvoltarea limbajului la copii?

Daca observati ca limbajul micutului dumneavoastra nu se dezvolta conform acestor repere generale, nu inseamna neaparat ca exista o problema de tipul intarziere in dezvoltarea limbajului la copii. Fiecare copil este unic, iar factorii care contribuie la intarzierea vorbirii la copii pot fi multipli si variati. Cu toate acestea, exista cativa pasi pe care ii puteti urma pentru a sprijini dezvoltarea limbajului copilului si pentru a evalua daca este necesara interventia unui specialist.

  • Incurajarea comunicarii

Una dintre cele mai bune modalitati de a stimula limbajul micutului ca sa poata depasi etapa de intarziere in dezvoltarea limbajului la copii este sa il expuneti constant la vorbire. Vorbiti cu el cat mai mult posibil, chiar daca initial pare ca nu intelege, pentru ca s-ar putea sa nu fie un caz de intarzierea vorbirii la copii. Denumiti obiectele din jur, explicati ce faceti, puneti intrebari si raspundeti-i chiar daca foloseste doar sunete sau gesturi. Copiii invata limbajul prin expunere repetata la cuvinte si propozitii. Jocurile interactive, cum ar fi jocurile de rol sau citirea cartilor cu imagini, sunt excelente pentru a dezvolta vocabularul.

  • Folosirea limbajului semnelor

In unele cazuri de intarziere in dezvoltarea limbajului la copii, limbajul semnelor poate ajuta copilul sa comunice inainte ca vorbirea sa se dezvolte complet. Invatarea semnelor pentru cuvinte simple, cum ar fi „apa”, „mancare” sau „somn”, poate reduce frustrarea copilului care nu reuseste inca sa verbalizeze.

  • Implicarea unui logoped

Daca observati ca la 18-24 de luni copilul nu emite cuvinte sau nu incepe sa combine cuvintele in propozitii simple, atunci aveti de-a face intarziere in dezvoltarea limbajului la copii si ar putea fi utila evaluarea unui logoped. Un specialist in tulburari de limbaj poate identifica daca intarzierea vorbirii la copii este legata de o problema mai profunda, cum ar fi tulburarile de dezvoltare sau deficientele auditive, si poate propune un plan personalizat de terapie.

  • Verificarea auzului

Uneori, o intarziere in dezvoltarea limbajului la copii poate fi legata de probleme auditive. Este important sa va asigurati ca copilul poate auzi corect, deoarece dificultatile de auz pot impiedica perceptia sunetelor si a cuvintelor. Daca suspectati probleme de auz, discutati cu medicul pediatru despre testele necesare.

  • Nu comparati cu alti copii

Fiecare copil este unic, asa ca o intarziere in dezvoltarea limbajului la copii poate varia semnificativ de la un copil la altul. Este normal ca unii copii sa vorbeasca mai devreme, iar altii sa fie mai lenti in dezvoltarea limbajului, fara ca acest lucru sa indice o problema pe care o puteti incadra ca intarzierea vorbirii la copii. Insa, daca intarzierea este vizibila si copilul pare sa nu progreseze deloc, atunci este important sa cereti ajutor.

Cand ar trebui sa va ingrijorati?

Este firesc ca parintii sa fie preocupati de intarzierea in dezvoltarea limbajului la copii, dar este esential sa stim cand este cazul sa ne adresam unui specialist. Unele semnale care ar putea indica o problema mai serioasa, ca intarzierea vorbirii la copii, includ:

  • La 12 luni: cand copilul nu foloseste niciun cuvant si nu raspunde la nume sau la sunetele din jur;
  • La 18 luni: daca nu foloseste cuvinte simple, nu intelege instructiuni simple si nu imita sunete sau gesturi;
  • La 24 de luni: cand copilul nu foloseste cuvinte pentru a cere lucruri sau nu combina doua cuvinte pentru a exprima dorinte sau nevoi;
  • La 3 ani: daca limbajul copilului este inca foarte limitat si dificil de inteles, sau daca nu incearca sa formeze propozitii mai lungi de doua cuvinte.

De asemenea, daca intarzierea limbajului la copii este insotita de alte semne de dezvoltare anormala, cum ar fi lipsa contactului vizual, dificultati de interactiune sociala sau comportamente repetitive, poate fi indicatorul unei tulburari mai complexe, cum ar fi tulburarile din spectrul autismului.

Cum puteti ajuta un copil cu dificultati de limbaj?

Cateva atitudini simple si eficiente va pot ajuta sa comunicati mai usor cu copilul care are dificultati de limbaj.

  • Pozitionati-va la nivelul copilului cand vorbiti cu el. In acest fel, va poate vedea gura si poate fi atent la ceea ce spuneti.
  • Evitati sa anticipati nevoile copilului mic si dati-i ocazia sa ceara ceea ce doreste. Puteti, de exemplu, sa ii dati bolul de cereale fara lingura sau sa ii puneti la indemana o jucarie care ii place. De asemenea, puteti opri o activitate distractiva, cum ar fi sa-l impingeti in leagan, astfel incat sa va ceara sa continuati.
  • Ascultati-va copilul mic si nu puneti mai multe intrebari deodata. Dati-i timp sa faca un comentariu. Asteptati cel putin 5 secunde dupa ce puneti o intrebare inainte de a o repeta sau de a adresa alta.
  • Puneti in cuvinte ceea ce incearca sa spuna, incurajandu-l in acelasi timp. De exemplu, daca cel mic intoarce capul de la cartea la care va uitati impreuna, puteti spune: „Nu mai vrei sa te uiti la carte? Nici eu nu mai vreau sa ma uit la carte”.
  • Numiti adesea obiecte din mediul lor, care le pot fi utile, si descrieti-va actiunile (de exemplu, „Pun laptele in frigider” sau „Inchid fereastra pentru ca este frig”).
  • Dati-le instructiuni scurte si simple. Puteti folosi gesturi si demonstratii pentru a-i ajuta sa inteleaga instructiunile.
  • Cand copilul pronunta gresit un cuvant sau face greseli intr-o propozitie, nu il fortati sa repete. Mai bine reformulati, vorbind mai incet si mai clar, subliniind corectia prin intonatie. De exemplu, daca spune: „Da”, puteti spune: „Vrei papusa?”.
  • Daca nu va puteti intelege copilul, spuneti-i acest lucru, incurajandu-l in acelasi timp in incercarea sa de a se face inteles. Oferiti-i o alegere sau rugati-l sa clarifice ce vrea sa spuna cand nu il puteti intelege.
  • Cititi carti in mod regulat cu copilul, chiar si doar 5 minute pe zi. Cititul este o modalitate excelenta de a-si dezvolta vocabularul si de a-si imbunatati structura propozitiilor.
  • Limitati timpul petrecut pe care copilul il petrece pe ecranele dispozitivelor. Potrivit Societatii canadiene de pediatrie, cel mai bine este sa evitati ecranele inainte de varsta de 2 ani si sa nu depasiti o ora pe zi intre varsta de 2 si 5 ani.

Concluzie

Intarzierea vorbirii la copii poate fi o sursa de anxietate pentru parinti, dar este important sa retinem ca fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare. Comunicarea constanta, incurajarea limbajului prin joc si expunerea la cuvinte noi sunt esentiale pentru a sprijini aceasta dezvoltare. In cazul in care copilul nu atinge reperele importante de limbaj la varstele corespunzatoare, este recomandat sa consultati un specialist, pentru a exclude eventuale probleme, precum intarzierea vorbirii la copii, si pentru a primi indrumari cu privire la pasii urmatori. Dezvoltarea limbajului este un proces fascinant, iar rabdarea, sprijinul si implicarea activa a parintilor joaca un rol vital in acest proces.

Surse: