Atunci cand functioneaza in parametri normali, rinichii joaca un rol esential la buna functionare a intregului organism. In schimb, insuficienta renala poate pune viata in pericol, permitand reziduurilor sa se acumuleze si sa provoace probleme serioase.
Rinichii si rolul lor in organism
Oamenii au, in mod normal, doi rinichi, doua organe in forma de boaba de fasole si de marimea unui pumn. Rinichii sunt localizati in partea posterioara a cavitatii abdominale, deasupra mijlocului, pe fiecare parte a coloanei vertebrale. Rinichii au principalul rol de a filtra si elimina deseurile din organism.
Printre aceste reziduuri pe care rinichii le filtreaza se numara excesul de lichide, particulele ramase in sistemul digestiv, sodiul/sarea sau alti electroliti si diverse alte substante gasite in sange. Pe langa faptul ca elimina deseurile din organism prin urina, rinichii ajuta la eliminarea medicamentelor sau a toxinelor, la reglarea tensiunii arteriale si au rol in procesul de formare a vitaminei D.
Insuficienta renala apare atunci cand rinichii nu mai functioneaza in parametri optimi pentru a mentine organismul sanatos. Insuficienta renala acuta apare atunci cand rinichii inceteaza brusc sa functioneze optim.
Prin urmare, insuficienta renala poate fi o afectiune extrem de grava - care necesita interventia medicala de urgenta, in special dializa, care presupune munca de filtrare pe care rinichii nu mai sunt capabili sa o faca.
Insuficienta renala - generalitati
Rinichii filtreaza sangele si indeparteaza excesul de apa si reziduurile din organism. Insuficienta renala apare atunci cand o anumita situatie medicala afecteaza functionarea rinichilor. Aceste probleme perturba eliminarea deseurilor, iar acest lucru poate duce la insuficienta renala.
Potrivit specialistilor, insuficienta renala apare atunci cand functia renala a scazut sub 15% din capacitate.
Insuficienta renala – cauze
Insuficienta renala poate fi rezultatul mai multor afectiuni sau cauze. Potrivit specialistilor, cele mai frecvente doua cauze sunt hipertensiunea arteriala si diabetul. Persoanele care sunt cele mai expuse riscului de insuficienta renala au de obicei una sau mai multe dintre urmatoarele probleme.
Pierderea fluxului de sange catre rinichi
O pierdere brusca a fluxului sangvin catre rinichi poate provoca insuficienta renala. Printre afectiunile care cauzeaza pierderea fluxului sangvin catre rinichi se numara:
Hipertensiunea arteriala si medicamentele antiinflamatoare pot limita, de asemenea, fluxul sangvin catre rinichi.
La buna functionare a rinichilor poate contribui si Uractiv Litho care, prin compozitia speciala, pe baza de vitamina B6, magneziu si extract de Phyllanthus niruri, mentine sanatatea tractului urinar, impiedica formarea calculilor renali si amelioreaza durerea si spasmul.
Probleme de eliminare a urinii
Daca organismul nu poate elimina urina, toxinele se acumuleaza si supraincarca rinichii. Caile urinare pot fi blocate de unele tipuri de cancer. Urinarea poate fi afectata si de alte probleme de sanatate, cum ar fi:
La tratarea sau prevenirea pietrelor la rinichi (litiaza renala) poate contribui si Lithoren, un aliment dietetic care imbunatateste eficacitatea litrotitiei, datorita citratilor ce previn suprasaturatia urinara cu oxalat de calciu. In acelasi timp, impiedica aderarea cristalelor de oxalat sau fosfat, prevenind astfel cresterea in dimensiune a calculilor reziduali.
Alte cauze
Exista si alti factori care pot provoca insuficienta renala, cum ar fi:
-
un cheag de sange in sau in jurul rinichilor
-
infectie
-
otravire cu metale grele
-
consumul de droguri si alcool
-
vasculita, o inflamatie a vaselor de sange
-
lupus, o boala autoimuna care poate provoca inflamarea mai multor organe ale corpului
-
glomerulonefrita, o inflamatie a vaselor mici de sange ale rinichilor
-
sindromul hemolitic uremic, care implica descompunerea celulelor rosii din sange in urma unei infectii bacteriene, de obicei la nivelul intestinelor
-
mielom multiplu, un cancer al celulelor plasmatice din maduva osoasa
-
sclerodermie, o boala autoimuna care afecteaza pielea
-
purpura trombotica trombocitopenica, o tulburare care provoaca formarea de cheaguri de sange in vasele mici
-
chimioterapia, care trateaza cancerul si unele boli autoimune
-
substantele de contrast utilizate in timpul unor teste imagistice
-
anumite antibiotice
-
diabetul netinut sub control
Simptome
Simptomele variaza foarte mult in functie de tipul afectiunii si de stadiul in care se afla. Insuficienta renala este de doua tipuri: acuta si cronica si poate avea cinci stadii.
Simptomele pot aparea in orice stadiu al bolii. Cu toate acestea, ele debuteaza de obicei in fazele ulterioare. Simptomele tipice ale insuficientei renale sunt:
-
umflarea picioarelor din cauza retentiei de lichide
-
pierderea poftei de mancare
-
crampele musculare
-
probleme cu somnul
-
amorteala sau furnicaturi la nivelul degetelor de la maini sau de la picioare
-
gust metalic in gura
In stadiul 5 al bolii pot aparea urmatoarele semne si simptome:
-
durere de cap
-
flux urinar redus
-
probleme de respiratie
-
greata si varsaturi
-
modificari ale culorii pielii
Pentru a va proteja rinichii, puteti opta pentru Struviren, supliment alimentar care induce acidifierea metabolica a urinii, pentru a proteja tractul urinar impotriva infectiilor cu bacterii dependente de uree si a calculilor reno-urinari recurenti.
Diagnosticul de insuficienta renala
Pentru a diagnostica insuficienta renala, medicul poate efectua analize de sange sau de urina.
Analizele de sange masoara nivelul creatininei. Daca nivelul creatininei din sange este mare, este posibil ca rinichii sa nu functioneze bine.
De asemenea, testul de urina verifica nivelul albuminei, o proteina care ajunge in urina daca rinichii sunt afectati.
Tratament insuficienta renala
Dializa
Dializa presupune utilizarea unui aparat de dializa, care inlocuieste functia naturala a rinichilor. Aparatul filtreaza apa si deseurile din sange.
Unul dintre tipurile de dializa, numit dializa peritoneala, implica utilizarea unei parti a peritoneului pe post de dializor. Dupa ce este instruit de catre o asistenta timp de 1-2 saptamani, pacientul poate efectua aceasta dializa oriunde.
Dializa nu vindeca insuficienta renala, dar poate ajuta la imbunatatirea calitatii vietii persoanei in cauza.
Transplant de rinichi
Daca functia renala a unei persoane este de 20% sau mai putin din capacitate, aceasta poate fi eligibila pentru un transplant de rinichi. Rinichii donati pot proveni de la o persoana in viata sau de la un donator decedat.
Dupa transplantarea noului rinichi, pacientul va trebui sa ia medicamente pentru a se asigura ca organismul nu il respinge.
Procesul de compatibilitate a transplantului este lung si nu toata lumea este eligibila pentru un transplant.
Studii clinice
Studiile clinice sunt, de asemenea, o varianta de luat in calcul pentru unele persoane care se confrunta cu insuficienta renala cronica. Sunt disponibile diferite studii care verifica eficienta medicamentelor, tratamentelor si protocoalelor pentru insuficienta renala.
Planuri de tratament
Planul de tratament poate fi cuprinzator si poate include:
-
automonitorizarea atenta pentru a urmari semnele de agravare a functiei renale
-
adoptarea unei alimentatii benefice pentru rinichi, asa cum este recomandata de medic sau nutritionist
-
limitarea sau eliminarea consumului de alcool
-
odihna din plin
-
activitatea fizica
O persoana poate avea nevoie si de tratament pentru complicatiile cauzate de insuficienta renala. De exemplu, pentru a trata anemia, medicul poate prescrie suplimente cu fier, vitamine din complexul B sau acid folic.
Insuficienta renala - complicatii
Daca rinichii nu functioneaza corect, aceasta problema are un impact semnificativ asupra altor organe. Din aceasta cauza, pe masura ce insuficienta renala avanseaza, se pot dezvolta si alte complicatii, cum ar fi:
-
boli de inima
-
anemie
-
tensiune arteriala crescuta (hipertensiune arteriala)
-
pierderea densitatii osoase
Referinte:
https://www.healthline.com/health/kidney-failure
https://www.medicalnewstoday.com/articles/327300
https://draxe.com/health/kidney-failure/