Ingrijirea tenului cu acnee in vacanta – sfaturi si solutii

Ingrijirea tenului cu acnee in vacanta – sfaturi si solutii Ingrijirea tenului cu acnee in vacanta – sfaturi si solutii

Ultima actualizare: 28 august 2024

ingrijirea-tenului-cu-acnee-in-vacanta

Chiar daca urmeaza sa plecati in concediu, tineti cont de faptul ca tenul nu ia niciodata vacanta. Ritualul de ingrijire trebuie sa fie respectat, zi de zi, iar orice exceptie este vizibila! De aceea, indiferent ca va deplasati cu masina personala, cu trenul sau cu avionul, bagajul dumneavoastra trebuie sa contina produsele esentiale de skincare. Din pacate, utilizarea dermato-cosmeticelor nu este suficienta pentru a ingriji tenul cu acnee atunci cand sunteti in vacanta. Exista si o multime de alti factori care pot agrava cosurile si imperfectiunile de pe ten. Stresul, clima, lipsa hidratarii, alimentatia haotica si insusi soarele sunt cauzele care pot duce la inrautatirea acneei.

Daca va confruntati cu acnee, poate fi o adevarata provocare sa plecati in vacanta. Fiti fara grija, e mai simplu ca oricand sa fiti increzatoare cu privire la tenul dumneavoastra cand aveti strategia potrivita!

Respectati ritualul obisnuit de ingrijire a tenului

Nicio doamna sau domnisoara nu ar trebui sa plece in vacanta fara un portfard in care sa-si puna toate produsele necesare pentru a-si respecta ritualul de ingrijire a tenului. Iata care sunt articolele care nu trebuie sa va lipseasca in nicio deplasare:

  • lotiune micelara;
  • dischete demachiante;
  • spuma/gel de curatare;
  • toner;
  • acid salicilic (se aplica de doua ori pe saptamana pentru exfolierea tenului);
  • ser cu vitamina C;
  • spray cu apa termala;
  • crema hidratanta de zi/noapte;
  • crema antiiritatii pentru ten;
  • crema pentru eruptiile cutanate;
  • crema hidratanta pentru ochi;
  • produse pentru protectie solara;
  • balsam hidratant pentru buze;
  • balsam cu SPF pentru buze.

Oricat de obosita ati fi la finalul zilei, nu omiteti niciodata regula dublei curatari. Chiar daca ati folosit produse de machiaj sau doar produse de skincare in timpul zilei, nu va culcati fara a folosi lotiune micelara si gel de curatare. Ideal ar fi ca dupa folosirea acestor doua produse sa va acordati timpul necesar pentru a urma si ceilalti pasi din rutina de ingrijire.

Farmacistii Catena recomanda Rilastil Sun System Acnestil crema seboreglatoare cu SPF 50+. Produsul este destinat tenului cu tendinta acneica. Datorita ingredientelor sale, Rilastil Sun System Acnestil crema seboreglatoare cu SPF 50+ hidrateaza pielea si o protejeaza de actiunea nociva a razelor de soare.

Pe durata vacantei evitati sa folositi uleiurile pentru fata si scruburile cu textura granuloasa. Daca primul produs poate bloca porii, cel de-al doilea poate duce la uscarea pielii, putand cauza chiar lezarea acesteia, mai ales daca va aflati intr-o destinatie insorita de vacanta.

Oricat v-ati bucura de micile atentii din partea hotelului, incercati sa nu folositi cremele, lotiunile si sapunurile pe care le gasiti in camera. De multe ori, astfel de produse contin parfum si alte ingrediente care pot dauna pielii.

In masura in care este posibil, incercati sa nu va atingeti fata in timpul zilei. Amestecul de transpiratie si impuritati de pe maini va poate afecta tenul.

gestionarea-acneei-in-vacanta

Luati cu dumneavoastra doar produsele esentiale de machiaj

In vacanta, mai ales daca mergeti intr-o destinatie cu mult soare, este indicat sa aveti un machiaj cat mai natural. Incercati sa va limitati trusa de machiaje la urmatoarele produse:

  • primer;
  • BB cream sau CC cream (in functie de preferintele dumneavoastra);
  • concealer;
  • blush;
  • iluminator lichid sau pudra;
  • mascara;
  • fard de pleoape;
  • eyeliner;
  • ruj sau gloss de buze.

No-makeup makeup este recomandarea specialistilor in materie de machiaj pe timpul verii. Un aspect cat mai natural ajuta pielea sa faca fata schimbarii de clima, prafului, soarelui arzator si transpiratiei excesive, care pot aparea in vacanta. Totodata, aceasta tehnica de machiaj pune accentul pe naturalete si confera un look proaspat.

ingrijire-ten-cu-acnee-in-vacanta

Folositi produse de protectie solara!

Cand vine vorba despre frumusete si ingrijire, articolele cu protectie solara sunt, poate, cele mai necesare pielii! In vacanta va puteti lipsi de fond de ten sau ruj, insa daca nu aplicati o lotiune cu SPF, nu este indicat sa parasiti camera de hotel. Unii specialisti sugereaza inclusiv ca expunerea la lumina albastra a telefonului, laptopului si a televizorului, fara aplicarea in prealabil a protectiei solare, poate dauna tenului.

Daca va expuneti la soare fara protectie solara, chiar daca pe moment leziunile cauzate de acnee par ameliorate, ulterior ele vor deveni mai vizibile decat la inceput. S-ar putea chiar sa va confruntati cu eruptii cutanate, uscaciune severa, pete pigmentare si imbatranire prematura. In unele cazuri grave, pacientii se pot confrunta chiar si cu melanom.

Asadar, pentru siguranta dumneavoastra, aplicati si reaplicati produse cu SPF si alegeti sa nu va expuneti la soare in intervalul orar 11:00 – 16:00. De asemenea, dupa expunerea la soare, aplicati o lotiune care sa calmeze si sa hidrateze pielea.

stresul-si-acneea-in-vacanta

Invatati sa gestionati stresul!

Sa alergati dupa tren, sa va cofruntati cu peripetii in timpul calatoriei cu masina, sa constatati ca ati uitat ceva important acasa sau sa stati la coada in vama sunt doar cateva dintre aspectele care va pot creste nivelul de stres. In asfel de momente, creste productia de cortizol.

Desi inca nu au fost realizate suficiente studii in acest sens, unii specialisti sugereaza ca productia excesiva de cortizol poate determina glandele sebacee sa produca mai mult sebum decat in mod obisnuit si sa infunde porii si, in cele din urma, sa duca la eruptii.

mancare-pentru-ten-acneic

Faceti alegeri alimentare sanatoase!

Chiar daca sunteti in vacanta, nu uitati de bunele obiceiuri alimentare de acasa!

Dieta mediteraneana si dieta paleo sunt ideale pentru organism si pentru piele atunci cand mergeti in vacanta. Alegeti, asadar, sa consumati alimente precum fructe, legume, ulei de masline, lactate slabe, cereale integrale, peste si carne slaba.

Oricat de tentante ar fi preparatele pe care le descoperiti in concediu, limitati sau chiar evitati consumul urmatoarelor alimente:

  • cofeina, zahar si carbohidrati rafinati (cresc nivelul de cortizol);
  • pizza (amestecul de aluat si lactate creste nivelul de glucoza in organism, declanseaza inflamatia si, ulterior, duce la aparitia acneei);
  • produse de tip fast-food (cresc nivelul zaharului din sange, ceea ce duce la inflamatie si, in cele din urma, la cresterea productiei de sebum);
  • produse de patiserie (contin grasimi trans care pot agrava acneea);
  • prajituri (cand organismul produce insulina pentru a reduce glicemia, aceasta poate afecta hormonii care pot stimula productia de sebum a glandelor sebacee);
  • fructe deshidratate/confiate (au continut mare de zahar);
  • cartofi prajiti si prajeli de orice fel (contin grasimi trans care pot duce la blocaje in vasele pielii, declansand astfel inflamatia si favorizand aparitia acneei);
  • lapte degresat (hormonii vacilor gestante ar favoriza aparitia acneei)
  • paine alba si orez alb;
  • cocktailuri (amestecul de alcool si sirop pe baza de zahar provoaca deshidratarea excesiva a pielii);
  • sucuri carbogazoase.

tenul-cu-acnee-in-vacanta

Hidratati-va!

Orice ritual de ingrijie a tenului este inutil daca nu consumati suficienta apa. Deshidratarea duce la linii fine pronuntate, riduri adancite si un aspect neuniform. Totodata, pierderea de apa din tesut poate afecta functia de bariera cutanata si in cele din urma poate agrava acneea.

somnul-si-acneea

Nu uitati sa va odihniti!

Stim ca vacanta e scurta si ca v-ati propus sa faceti multe lucruri in timpul sejurului. V-ati propus, oare, si sa dormiti mai mult decat de obicei?

Unii cercetatori sugereaza ca lipsa somnului poate provoca acnee. Persoanele care se confrunta cu un somn de calitate slaba sunt mai susceptibile de a avea acnee, comparativ cu persoanele care dorm bine. De asemenea, senzatia de oboseala la trezire este adesea asociata cu acneea.

ingrijirea-tenului-cu-tendinta-acneica

Chiar daca tineti cont de toate aspectele de mai sus, sa nu pierdeti din vedere ca acneea mai poate fi favorizata si de duritatea apei de la hotel/pensiune. De asemenea, si suprafetele pe care puneti capul s-ar putea sa va afecteze tenul. Uneori, acest lucru se poate intampla chiar si la dumneavoastra acasa, nu doar in vacanta! Incercati, spre exemplu, sa folositi doar fete de perne din matase!

Totodata, de mare ajutor ar putea fi curatarea frecventa a telefonului inainte de a-l pune la ureche. Impuritatile adunate pe acesta, impreuna cu transpiratia din timpul zilei, va pot bloca porii.

 

surse:
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/ss/slideshow-acne-best-worst-foods
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/ss/slideshow-acne-best-worst-foods
https://www.byrdie.com/foods-that-cause-acne-4845578
https://www.everydayhealth.com/smart-skin/how-dermatologists-keep-their-skin-healthy-during-travel/
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/acne-prone-skin#causes

 

 

 

Farmacistul Catena va recomanda: