Sunteti noua in lumea ingrijirii pielii? Sau poate ca folositi aceleasi produse cosmetice de ani de zile si considerati ca este timpul pentru o schimbare. In orice caz, este important sa stiti ce ingrediente trebuie evitate in ingrijirea pielii.
Dermatologii ne-au avertizat de mult despre pericolele anumitor ingrediente din produsele de ingrijire a pielii. Dar, avand in vedere gama larga de produse de pe piata, poate fi dificil sa tinem evidenta a ce este sigur si ce nu.
Cand cumparam o crema hidratanta, lotiune, toner sau ser, speram la un singur lucru – ca produsul sa ne faca pielea sanatoasa si frumoasa, combatand diferitele probleme ale pielii, cum ar fi uscaciunea, acneea, pigmentarea si ridurile.
Nu ne asteptam, totusi, ca ritualul nostru de ingrijire sa faca de fapt opusul. Din pacate, de multe ori se ajunge fix la astfel de situatii, din cauza diferitelor ingrediente daunatoare folosite in aceste produse.
Multe produse de ingrijire a pielii produse in masa sunt pline de toxine si pot provoaca probleme serioase de sanatate, care sa persiste zeci de ani. Este infricosator, dar, ca intotdeauna, e mai bine sa fim informati.
Odata ce ati aflat mai multe despre ingrijirea pielii fara compusi toxici si despre ingredientele daunatoare pe care ar trebui sa le evitati, puteti face o tranzitie lina catre frumusetea naturala si veti simti ca ati preluat controlul.
Sa vorbim despre ingredientele comune de ingrijire a pielii pe care trebuie sa le eviti, astfel incat sa va puteti asigura intotdeauna ca foloiti produse care sunt bune pentru pielea dumneavoastra! De ce ar trebui sa le evitati?
Este mai usor de inteles de ce nu ar trebui sa manacti ceva toxic decat de ce nu ar trebui sa folositi unele produse pe corp. Utilizarea locala este mult mai sigura, nu? Nu chiar.
Pielea noastra absoarbe pana la 60% din ceea ce punem pe ea. Inseamna ca mai mult de jumatate din toxinele prezente in produsele de ingrijire a pielii tale vor patrunde in corpul dumneavoastra, afectandu-i sanatatea si bunastarea.
Multe ingrediente gasite in astfel de produse de ingrijire a pielii, cum ar fi lotiuni, creme, produse de spalare pentru fata si altele, au fost legate de diverse probleme de sanatate. Printre acestea se numara diferite alergii, tulburari hormonale, probleme de fertilitate, eczeme si chiar cancer.
Efectele nocive ale substantelor chimice in produse cosmetice
1. Sulfati
Sulfatii sunt saruri care se formeaza atunci cand acidul sulfuric (H2SO4) reactioneaza cu o alta substanta chimica. De asemenea, sunt produse din petrol si surse vegetale, cum ar fi uleiul de nuca de cocos si de palmier. Actioneaza ca surfactanti si sunt utilizati pentru spumare.
Sulfatii va pot irita ochii si pielea. Pot indeparta prematur vopseaua de pe par. Exista, de asemenea, o dezbatere in curs despre utilizarea lor din cauza potentialelor amenintari la adresa mediului. Obtinerea lor din surse naturale, cum ar fi uleiul de palmier, provoaca distrugerea padurilor tropicale.
2. Parabeni
Parabenii sunt conservantii folositi pentru a va mentine ingrijirea pielii si machiajul proaspete. Se gasesc intr-o varietate de produse, de la sapunuri la lotiuni si produse de machiaj. Cercetarile arata ca acestia provoaca cresterea productiei de estrogen (hormon sexual feminin) si interfereaza cu functiile reproductiva si cerebrala.
Unele studii explica faptul ca parabenii intra in piele si imita estrogenul, declansand diviziunea celulara excesiva la nivelul sanului. Acest lucru duce in cele din urma la cancer de san.
3. Coloranti sintetici
Colorantii sintetici sunt derivati din petrol sau gudron de carbune. Gudronul de carbune este format din hidrocarburi, carbon si apa. Este un lichid gros, inchis la culoare si vascos, cu un miros caracteristic. Daca ati cautat vreodata rujuri puternic pigmentate, trebuie sa stiti ca cu cat pigmentul este mai accentuat, cu atat creste riscul ca produsele respective sa aiba continut mai mare de gudron de carbune.
Gudronul de carbune este prezent si in multe dintre fardurile de pleoape disponibile in comert. Culorile sintetice pot provoca iritatii ale pielii, cancer, eruptii de acnee si ADHD (tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie).
4. Parfum
Parfumurile se gasesc in produsele de ingrijire a pielii, cum ar fi parfumuri, creme hidratante, sampoane, demachiante si balsamuri. Sunt fabricate cu substante chimice care sunt asociate cu tulburari respiratorii, alergii cutanate, dermatite si efecte secundare la nivelul sistemului reproducator.
5. Triclosan
Triclosanul este o substanta chimica comuna care se gaseste in tuburile de pasta de dinti, sapunuri antibacteriene si deodorante. Este eficient impotriva microbilor (avand efect antibacterian), dar este si un perturbator al functiilor endocrine si un iritant al pielii.
Triclosanul se descompune lent si, prin urmare, este considerat o potentiala amenintare pentru mediu. Ca si sulfatii, triclosanul este periculos pentru mediul acvatic.
6. Toluen
Toluenul este un solvent petrochimic care se gaseste in majoritatea vopselelor de par si a lacurilor de unghii. Acestea pot fi periculoase pentru sistemul imunitar si pot prezenta riscul de malformatii congenitale si cancer de sange. Evitati sa folositi vopsele de par si lac de unghii daca sunteti insarcinata, deoarece aceasta poate provoca daune fatului in curs de dezvoltare. Toluenul poate afecta sistemul nervos central uman si poate duce la oboseala, dureri de cap, greata si somnolenta.
7. Talc
Va amintiti cat de fina este pudra de talc? Acest lucru se datoreaza faptului ca talcul este cel mai moale mineral care se produce in mod natural. Talcul este folosit pentru a absorbi umezeala si se gaseste in principal in pudrele pentru copii, fardurile de ochi, fardul de obraz, deodorante si unele sapunuri. Cu toate acestea, talcul este direct asociat cu cancerul ovarian.
8. Plumb
Plumbul se gaseste in rujuri, creioane de ochi, fond de ten si paste de dinti pentru albire. Plumbul nu este adaugat direct in rujuri, dar este un contaminant major in colorantii utilizati in rujuri. Plumbul este un metal greu care se gaseste in mod natural in scoarta terestra. Suntem deja expusi la suficient plumb in aer, alimente si apa.
9. Produse chimice din cremele de protectie solara
Produse chimice precum PABA, benzofenona, oxibenzona, etoxicinmatul si homosalatul sunt utilizate in cremele de protectie solara. Se crede ca absorb lumina, dar provoaca mai multe daune corpului in loc sa il protejeze. Aceste substante chimice de protectie solara sunt perturbatori ai sistemului endocrin.
10. Polietilen glicol (PEG)
PEG este folosit ca agent de ingrosare in produsele de ingrijire a pielii, cum ar fi lotiuni, creme cu protectie solara si sampoane. Poate provoca cancer si tulburari respiratorii. De asemenea, poate elimina uleiurile naturale (sebumul) de pe piele si stimuleaza glandele sebacee (glandele producatoare de ulei) sa produca mai mult sebum, care poate face tenul gras.
11. Formaldehida
Formaldehida este adesea folosita drept conservant in produsele de ingrijire a pielii. Este un gaz incolor, folosit pentru a preveni proliferarea bacteriilor. Formaldehida poate fi gasita in lacuri de unghii, tratamente pentru indreptarea parului, geluri pentru par, intaritori de unghii, sampoane, deodorante, lotiuni si produse de machiaj. Este asociat cu caderea parului, arsuri ale scalpului, astm si neurotoxicitate. Cand este inhalata, formaldehida poate provoca ameteli si sufocare.
12. Dietanolamina
Ne plac demachiantele cu spuma, gelurile de spalat pentru corp si sampoanele, nu-i asa? Dar sunteti informati despre ingredientul care ajuta la spumare? Este dietanolamina, un agent de spumare care se gaseste in mod obisnuit in produse de spalat pentru corp, sampoane, demachiante si spumele de baie. Este un agent care poate sa provoace cancer.
13. Alcool
Alcoolul este un solvent comun in produsele de ingrijire a pielii. Este util in absorbtia mai buna a produselor si, prin urmare, este potrivit pentru anumite creme si lotiuni. Dar alcoolul este un ingredient toxic pentru piele, putand provoca uscarea si descuamarea pielii, deoarece perturba procesul de reinnoire a celulelor cutanate. Cu toate acestea, nu toate alcoolurile sunt daunatoare pentru piele. Alcoolii grasi sunt derivati din grasimi si uleiuri naturale si sunt agenti de hidratare grozavi.
14. Hidrochinona
Hidrochinona este folosita in ingrijirea pielii, avand scop iluminator. Este folosita pentru tratarea pigmentarii asociate cu cicatricile de acnee, pistrui, melasma, petele de varsta si hiperpigmentarea postinflamatoare. Hidrochinona actioneaza prin reducerea celulelor producatoare de pigment de melanina (melanocite).
Cu toate acestea, hidrochinona este un cancerigen cunoscut. Utilizarea prelungita poate duce la albirea pielii, deoarece reduce melanocitele intr-o mare masura.
15. Petrolatum sau vaselina
Petrolatum are efect de catifelare si este recomandat pentru pielea uscata. Balsamurile de buze si cremele hidratante contin vaselina. Desi creeaza o bariera pentru a impiedica evaporarea apei, impiedica si absorbtia umiditatii din aer. Pielea se usuca in cele din urma si acesta este motivul pentru care sunteti tentati sa reaplicati balsamul de buze. De asemenea, daca nu sunt rafinate bine, substantele chimice daunatoare, cum ar fi hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) pot fi retinute in el.
Surse:
https://skinkraft.com/blogs/articles/toxic-chemicals-in-cosmetics
https://www.scoutactivebeauty.com.au/blogs/blog/chemical-free-skincare-what-harmful-ingredients-should-you-avoid
https://unityskincare.com/blogs/expert-tips/10-ingredients-to-avoid-in-skincare-dermatologist-what-to-look-for-on-the-label