Informatii despre oxitocina - ce este si ce rol are in organism

Informatii despre oxitocina - ce este si ce rol are in organism Informatii despre oxitocina - ce este si ce rol are in organism

Ultima actualizare: 13 iunie 2023

Oxitocina este un hormon natural care stimuleaza contractiile uterine in momentul nasterii si lactatia dupa nastere. De asemenea, nivelul oxitocinei afecteaza anumite aspecte comportamentale, dar si aparatele reproducatoare masculin si feminin. Oxitocina este cunoscuta drept un „hormon al iubirii”. Apropierea umana, comunicarea pozitiva si, in general, emotiile fericite sunt legate de oxitocina. Iata mai multe detalii despre acest hormon.


Ce este oxitocina

Asa cum spuneam mai sus, oxitocina este un hormon care impacteaza aspecte cheie ale sistemelor reproducatoare, incluzand travaliul, nasterea si lactatia, afectand in buna masura si comportamentul (echilibrul psihologic). Chiar daca motivele fiziologice pentru secretia de oxitocina sunt majore, sentimentele de iubire si de conexiune interumana sunt cele mai comune declansatoare ale eliberarii acestui hormon.

Oxitocina este produsa de catre hipotalamus, o parte mica dar foarte importanta a creierului, si este depozitata si eliberata in circuitul sanguin de glanda pituitara.

Hormonii sunt substante care ajuta la coordonarea diverslor functii ale organismului, transportand mesaje catre organe, muschi si alte tesuturi.

Hipotalamusul este o parte a creierului, de dimensiunea unei migdale, care controleaza functii precum presiunea sangvina, pulsul, temperatura corporala si digestia.

Glanda pituitara este localizata la baza creierului, sub hipotalamus.

Ce roluri are oxitocina

Cele doua mari functii fizice ale oxitocinei sunt stimularea contractiilor uterine in timpul travaliului si nasterii si stimularea contractiilor tesutului mamar pentru a ajuta lactatia dupa nastere.

Oxitocina functioneaza si ca neurotransmitator, avand roluri importante in multe comportamente umane si interactiuni sociale:

- excitatia sexuala

- increderea

- atasamentul romantic

- legatura dintre mama si bebelus

Efectele oxitocinei asupra creierului par a fi mult mai complexe. In prezent se studiaza rolul oxitocinei in cazul anumitor afectiuni: dependentele, anorexia, anxietatea, tulburarile de spectru autist, depresia, stresul post-traumatic.

Oxitocina si contractiile uterine

In timpul travaliului, atunci cand corpul fetusului (de obicei capul) atinge cervixul, impulsurile nervoase ajung la creier si stimuleaza glanda pituitara, aceasta eliberand oxitocina in fluxul sangvin. Oxitocina ajunge la uter si stimuleaza contractiile acestuia.

Contractiile uterine la randul lor determina glanda pituitara sa secrete si mai multa oxitocina, ajutand la cresterea intensitatii si frecventei contractiilor. Oxitocina stimuleaza si cresterea producereii de prostaglandine (lipide cu rol de hormoni) care ajuta travaliul si care cresc si mai mult contractiile. Aceste mecanisme fascinante sunt cele care faciliteaza nasterea naturala.

In unele cazuri, atunci cand travaliul este lent, poate fi administrata oxitocina sintetica pentru a se grabi procesul.

Oxitocina si lactatia

Odata ce bebelusul se naste, oxitocina stimuleaza lactatia, determinand contractiile celulelor mioepiteliale din ductele alveolare ale sanilor. Aceste contractii transporta laptele prin tesutul sanului.

Atunci cand sugarul va fi atasat la san, secretia de oxitocina determina eliberarea laptelui. Atat timp cat bebelusul se hraneste, glanda pituitara va continua sa secrete oxitocina. Odata cu oprirea hranirii, se va opri si elibereara de oxitocina, desigur pana cand bebelusul va fi din nou atasat la san pentru a fi hranit.         

Nivel scazut de oxitocina

Situatia in care nivelul de oxitocina este scazut este rara. Nivelurile scazute de oxitocina pot cauza oprirea contractiilor uterine in timpul nasterii si pot preveni secretia lactata dupa nastere. Cea mai frecventa cauza (atentie, extrem de rara) se numeste panhipopituitarism, o afectiune a glandei pituitare care determina un nivel scazut al tuturor hormonilor secretati de aceasta glanda.

Nivelurile scazute de oxitocina au fost puse in legatura cu tulburarile de spectru autist si cu aparitia simptomelor depresiei postpartum. Oamenii de stiinta inca studiaza aceasta conexiune si posibila utilizare a oxitocinei sintetice ca tratament.

Oxitocina la barbati

In cazul barbatilor, oxitocina joaca un rol important in ejaculare. Hormonul stimuleaza contractia cordonului spermatic pentru a evacua lichidul spermatic. Oxitocina are, de asemenea, si un impact asupra secretiei de testosteron (cel mai important hormon masculin).

Nivel crescut de oxitocina

Nivelul crescut de oxitocina este, de asemenea, o raritate. In cazul femeilor acesta se numeste toxicitate la oxitocina. Cauzeaza hiperreactivitatea uterului, determinand cresterea masei musculare de la acest nivel. Astfel posibilitatea unei sarcini va fi limitata, uterul nefiid suficient de spatios pentru ca fatul sa se dezvolte normal.

In cazul barbatilor, un nivel crescut de oxitocina a fost pus in legatura cu hiperplazia benigna de prostata. Aceasta problema de sanatate afecteaza mai mult de jumatate dintre barbatii cu varsta de peste 60 de ani. Principalul simptom este reprezentat de dificultatile la urinare.

Oxitocina, unul dintre hormonii iubirii

Pentru ca oxitocina este asociata cu increderea, emaptia, atractia sexuala si apropierea umana, a fost numita „hormonul iubirii”. Simplul gest de a atinge o alta persoana mareste secretia de oxitocina. Masajul, imbratisarea, activitatea sexuala, socializarea cresc secretia de oxitocina, oferind o stare de bine. Alte metode de a creste nivelul de oxitocina si, implicit, de a creste starea de bine sunt practicarea de exercitii fizice sau ascultatul muzicii, dar si mangaiatul animalelor. Ceilalti doi hormoni responsabili de starea de fericire sunt dopamina si serotonina.