Informatii despre infectia cu citomegalovirus (CMV)

Informatii despre infectia cu citomegalovirus (CMV) Informatii despre infectia cu citomegalovirus (CMV)

Ultima actualizare: 23 februarie 2023

infectia-cu-citomegalovirus

Infectia cu citomegalovirus (CMV) este provocata de un tip virus herpetic (un organism care foloseste celulele corpului pentru a se inmulti). Multi oameni se infecteaza de-a lungul vietii, insa cei mai multi dezvolta simptome usoare sau deloc. In schimb, persoanele cu sistemul imunitar compromis pot dezvolta complicatii grave.

De asemenea, femeile insarcinate pot transmite citomegalovirusul la fat, lucru care poate provoca citomegalovirus congenital. Aceasta afectiune este prezenta inca de la nastere si poate provoca pierderea auzului sau probleme de dezvoltare pentru fat.

Pe cine afecteaza citomegalovirusul?

Desi poate infecta pe oricine, majoritatea oamenilor nu dezvolta simptome de infectie cu citomegalovirus. Afectiunea este periculoasa pentru fat in timpul sarcinii si pentru persoanele cu sistemul imunitar slabit, cum ar fi persoanele infectate cu HIV sau cele care au suferit un transplant de organe sau celule stem.

Infectia cu citomegalovirus in sarcina

Daca o femeie contracteaza citomegalovirus in timpul sarcinii sau cu putin timp inainte de a ramane insarcinata, poate transmite virusul la fat prin placenta. Acest lucru poate duce la pierderea sarcinii (avort spontan) si poate creste riscul ca micutul sa se nasca cu probleme de sanatate.

Infectia cu citomegalovirus la persoanele cu sistemul imunitar compromis

In cazul persoanelor cu HIV sau al celor care iau medicamente imunosupresoare in urma unui transplant de organe sau celule stem, sistemul imunitar nu poate lupta cu usurinta impotriva unei infectii cu citomegalovirus.

 


Infectia cu citomegalovirus (CMV) – informatii importante

Citomegalovirusul este un virus herpetic comun. Deoarece nu dezvolta simptome, multi oameni nici nu stiu ca au acest virus. Cu toate acestea, virusul poate ramane latent in organism si poate cauza complicatii in cazul gravidelor si al celor cu sistemul imunitar slabit.

Virusul se raspandeste prin fluidele corporale, iar femeile insarcinate il pot transmite catre copilul nenascut.

Cunoscut si sub denumirile de HCMV sau CMV, citomegalovirusul este cel mai frecvent virus transmis de la mama la fatul in curs de dezvoltare.

Infectia cu citomegalovirus – simptome

Majoritatea persoanelor sanatoase care sunt infectate cu citomegalovirus nu prezinta niciun simptom, in timp ce unele dezvolta simptome minore. Cu toate acestea, exista persoane care au un risc mai mare de a prezenta semne si simptome ale infectiei cu citomegalovirus si acestea sunt:

  • nou-nascutii care s-au infectat cu citomegalovirus inainte de a se naste (CMV congenital)
  • sugarii care se infecteaza in timpul nasterii sau la scurt timp dupa aceea (CMV perinatal). Acesti bebelusi se infecteaza in urma ingerarii laptelui matern
  • persoanele care au un sistem imunitar slabit, cum ar fi cei care au suferit un transplant de organe, maduva osoasa sau celule stem ori cei care sunt infectati cu HIV

Simptome la adulti

Majoritatea persoanelor infectate cu citomegalovirus care, de altfel, sunt sanatoase, nu dezvolta simptome sau prezinta simptome putine. La prima infectare cu citomegalovirus, unii adulti pot avea simptome similare cu ale mononucleozei infectioase, de exemplu:

  • oboseala
  • febra
  • dureri musculare
  • durere in gat

Pentru a ameliora durerea in gat, aceste persoane pot incerca Naturalis Bronhosuport - 7 plante + miere, un supliment alimentar, fara zahar, cu miere, sub forma de sirop antitusiv, care sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea unui confort respirator.

De asemenea, simptomele respiratorii pot fi abordate si cu ajutorul DACIA PLANT Calmotusin sirop, un produs care calmeaza tusea si decongestioneaza eficient caile respiratorii, datorita extractelor vegetale.

Simptome la copii

Majoritatea bebelusilor care au CMV congenital par sanatosi la nastere. Unii dintre bebelusii care au citomegalovirus congenital si care par sanatosi la nastere dezvolta semne in timp, uneori dupa cateva luni sau ani de la nastere. Cele mai frecvente dintre aceste semne care apar tarziu sunt pierderea auzului si dezvoltarea intarziata. Un numar mic de bebelusi pot dezvolta si probleme de vedere.

Printre semnele si simptomele mai frecvente la copiii care au citomegalovirus congenital si care sunt bolnavi la nastere se numara:

  • nastere prematura
  • greutate mica la nastere
  • piele si ochi de culoare galbuie (icter)
  • ficat marit si slab functional
  • pete violete pe piele sau o eruptie cutanata; in unele cazuri, ambele
  • cap anormal de mic (microencefalie)
  • splina marita
  • convulsii
  • pneumonie

Simptome la persoanele cu sistemul imunitar slabit

Persoanele care au imunitatea scazuta se pot alege cu probleme grave care afecteaza:

  • ochii
  • ficatul
  • esofagul
  • stomacul
  • intestinele
  • creierul
  • plamanii

Persoanele cu probleme ale tractului respirator pot opta pentru Sirop Plantusin Forte FARES, un produs care ajuta la inlaturarea disconfortului de la nivelul cailor respiratorii superioare.

Infectia cu citomegalovirus – cai de transmitere

Citomegalovirusul este un virus care face parte din familia Herpesviridae (aceeasi familie cu virusul herpes simplex si virusul varicelo-zosterian). CMV poate sta latent pentru perioade lungi de timp si apoi se poate reactiva. In cazul persoanelor sanatoase, citomegalovirusul ramane de obicei inactiv.

Atunci cand este activ in organism, virusul poate fi transmis catre alte persoane. Virusul se raspandeste prin fluidele corporale – cum ar fi sange, urina, saliva, lapte matern, lacrimi, sperma si fluide vaginale. Cu toate acestea, citomegalovirusul nu se transmite in urma contactului ocazional cu o persoana infectata.

Virusul se transmite prin:

  • Atingerea ochilor sau a interiorului nasului sau gurii dupa contactul cu fluidele corporale ale unei persoane infectate.
  • Contact sexual cu o persoana infectata.
  • Laptele matern infectat.
  • Transplant de organe, maduva osoasa sau celule stem sau transfuzii de sange.
  • Nastere. O mama infectata cu citomegalovirus poate transmite virusul copilului inainte sau in timpul nasterii. Riscul de transmitere a virusului catre copil este mai mare daca va infectati pentru prima data in timpul sarcinii.

Infectia cu CMV – diagnostic

Analizele de sange pot detecta anticorpii pe care organismul ii creeaza atunci cand sistemul imunitar raspunde la prezenta CMV.

O persoana insarcinata are un risc minim ca un citomegalovirus reactivat sa ii afecteze copilul in curs de dezvoltare. Daca medicul suspecteaza ca o femeie insarcinata are o infectie cu citomegalovirus, acesta poate propune efectuarea unei amniocenteze. Acest test presupune recoltarea unei probe de lichid amniotic pentru a afla daca virusul este prezent.

infectia-cu-citomegalovirus-diagnostic

De asemenea, daca medicul suspecteaza ca bebelusul ar putea avea citomegalovirus congenital, acesta va testa copilul in primele 3 saptamani de viata. Depasirea acestui termen nu va fi concludenta pentru diagnosticarea citomegalovirusului congenital, deoarece este posibil ca bebelusul sa fi contractat virusul dupa nastere.

Persoanele care au sistemul imunitar slabit ar trebui sa faca un test, chiar daca virusul nu este activ.

Tratamentul infectiei cu citomegalovirus

Oamenii de stiinta au incercat sa descopere un vaccin impotriva citomegalovirusului, insa pana in prezent nu exista niciun tratament.

Persoanele cu o infectie dobandita cu citomegalovirus care contracteaza virusul pentru prima data pot lua analgezice fara prescriptie medicala (OTC), cum ar fi ibuprofen sau acid acetilsalicilic, pentru a ameliora simptomele. In plus, este recomandat sa bea multe lichide.

Persoanele diagnosticate cu citomegalovirus congenital sau recurent pot folosi medicamente antivirale, pentru a incetini raspandirea virusului. Aceste medicamente pot avea efecte adverse. Daca exista leziuni extinse la nivelul organelor, poate fi necesara spitalizarea.

infectia-cu-citomegalovirus-tratament

Nou-nascutii ar putea avea nevoie sa ramana in spital pana cand functiile organelor lor revin la normal.

Infectia cu citomegalovirus – sfaturi pentru preventie

Urmatoarele masuri de precautie pot ajuta la reducerea riscului de a contracta citomegalovirus:

  • Spalati-va pe maini in mod regulat cu apa si sapun.
  • Evitati sa impartiti pahare, ustensile de bucatarie sau bauturi cu alte persoane.
  • Aruncati cu grija scutecele, batistele de hartie si articolele similare.
  • Utilizati prezervative pentru a preveni raspandirea CMV prin lichide vaginale si sperma.

Specialistii indeamna parintii si ingrijitorii copiilor cu citomegalovirus sa solicite tratament cat mai devreme posibil. Poate fi nevoie de administrarea de medicamente sau de prezentarea la medic pentru diverse teste, cum ar fi cel de verificare a auzului.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cmv/symptoms-causes/syc-20355358

https://www.medicalnewstoday.com/articles/173811

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21166-cytomegalovirus