Informatii despre cardiomiopatie

Informatii despre cardiomiopatie Informatii despre cardiomiopatie

Ultima actualizare: 2 martie 2023

Cardiomiopatia este o boala a muschiului inimii. Exista mai multe tipuri de cardiomiopatie, cardiomiopatia dilatativa si cardiomiopatia hipertrofica fiind cele mai intalnite. Acestea au multe cauze, semne si simptome, precum si tratamente. In cele mai multe cazuri, cardiomiopatia face ca muschiul inimii sa devina marit, gros sau rigid. In cazuri rare, tesutul muscular al inimii bolnav este inlocuit cu tesut cicatricial, asa cum se intampla in cazul a doua tipuri de cardiomiopatie dilatativa - restrictiva si aritmogena.

Pe masura ce boala se agraveaza, inima devine mai slaba, mai putin capabila sa pompeze sangele in tot corpul si incapabila sa mentina un ritm electric normal. Rezultatul poate fi insuficienta cardiaca sau batai neregulate ale inimii numite aritmii. O inima slabita poate provoca, de asemenea, alte complicatii, cum ar fi probleme ale valvelor cardiace.

Diagnosticul de cardiomiopatie se pune pe baza istoricului dumneavoastra medical, a istoricului familial, a unui examen fizic si a rezultatelor testelor de diagnosticare.

Pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, farmacistii Catena recomanda CardioVita Naturalis. Contribuie la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale; reducerea oboselii; sanatatea sistemelor nervos si muscular (inclusiv a muschiului cardiac). Prin continutul echilibrat de potasiu si magneziu, CardioVita ofera protectie sistemului cardiovascular.


Informatii generale despre cardiomiopatie

Cardiomiopatia este o boala a muschiului inimii care ii afecteaza dimensiunea, forma sau grosimea. Cardiomiopatiile comune includ cardiomiopatie hipertrofica si cardiomiopatie dilatativa.

Nu puteti preveni tipurile de cardiomiopatie mostenite. Dar puteti lua masuri pentru a va reduce riscul pentru afectiuni care pot duce la (sau complica) cardiomiopatie, cum ar fi boala coronariana, hipertensiunea arteriala si atacul de cord.

Cardiomiopatia poate fi precipitata de o boala sau afectiune de baza. Tratarea acestei probleme initiale suficient de devreme poate ajuta la prevenirea complicatiilor prezentate de cardiomiopatie. De exemplu, pentru a controla conditiile de baza ale hipertensiunii arteriale, colesterolului din sange si diabetului este recomandat sa faceti controale medicale regulate; sa faceti schimbarile stilului de viata potrivit recomandarilor medicale primate si sa luati toate medicamentele exact asa cum v-au fost prescrise.

Cardiomiopatia poate fi „dobandita” atunci cand se dezvolta din cauza unei alte boli, afectiuni sau factor. Sau poate fi „mostenita” (cardiomiopatie hipertrofica) atunci cand gena bolii este transmisa de la un parinte.

In multe cazuri, cauza acestei afectiuni nu este cunoscuta. Acesta este, de obicei, cazul cand apare la copii.

Cardiomiopatia afecteaza toate varstele, desi anumite grupe de varsta sunt mai susceptibile de a avea anumite tipuri de cardiomiopatie.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3, datorita acizilor grasi EPA si DHA din compozitie, contribuie la functia normala a inimii. Suplimentul contribuie la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular; producerea energiei celulare; protejarea celulelor de stresul oxidative; reducerea starilor de oboseala si combaterea proceselor de imbatranire premature.

Tipuri de cardiomiopatie

Exista mai multe tipuri de cardiomiopatie:

Cardiomiopatie dilatativa

Este cel mai frecvent tip de cardiomiopatie, care apare mai ales la adultii sub 50 de ani. Afecteaza ventriculii si atriile inimii, camerele inferioare si superioare ale inimii. Frecvent, boala incepe in ventriculul stang, camera principala de pompare a inimii. Muschiul inimii incepe sa se dilate, sa se intinda si sa devina mai subtire. Ca urmare, interiorul camerei se mareste. Problema se extinde adesea la ventriculul drept si apoi la atrii.

Pe masura ce camerele inimii se dilata, muschiul inimii nu se contracta in mod normal si nu poate pompa sangele foarte bine. Pe masura ce inima devine mai slaba, poate aparea insuficienta cardiaca.

Probleme ale valvelor cardiace, aritmii (batai neregulate ale inimii) si cheaguri de sange in inima sunt cateva complicatii ce pot aparea in cardiomiopatie dilatativa.

Farmacistii Catena recomanda Procor Forte pentru sustinerea sistemului cardiovascular. Contine coenzima Q10, resveratrol, magneziu si vitamina B6 ce furnizeaza energia necesara functionarii celulare normale. Inhiba agregarea plachetara si reduce oxidarea LDL.

Cardiomiopatie hipertrofica

Este cel mai adesea cauzata de gene anormale din muschiul inimii. Aceste gene fac ca peretii camerei inimii (ventriculul stang) sa devina mai grosi decat in mod normal.

Peretii ingrosati pot deveni rigizi, ceea ce poate reduce cantitatea de sange preluata si pompata in organism cu fiecare bataie a inimii.

Cardiomiopatia hipertrofica a fost considerata drept cea mai frecventa cauza a mortii subite cardiace la tineri si la sportivii de performanta din America de Nord.

Cel mai adesea, aceasta afectiune se mosteneste, fiind cea mai frecventa forma de boala genetica a inimii. Poate aparea la orice varsta, dar majoritatea primesc diagnosticul de cardiomiopatie hipertrofica la varsta mijlocie.

Cardiomiopatie restrictiva

Este un tip de cardiomiopatie dilatativa si tinde sa afecteze adultii in varsta. Ventriculii inimii devin rigizi deoarece un tesut anormal, cum ar fi tesutul cicatricial, inlocuieste muschiul normal al inimii. Ca urmare, ventriculii nu se pot relaxa normal si nu se pot umple cu sange, iar atriile devin marite. In timp, fluxul de sange in inima este redus. Acest lucru poate duce la probleme precum insuficienta cardiaca sau aritmii.

Alte denumiri pentru cardiomiopatia restrictiva sunt cardiomiopatie restrictiva idiopatica si cardiomiopatie infiltrativa.

MaxiMag Cardio este un supliment alimentar recomandat pentru protejarea sistemului cardiovascular. Paducelul si talpa-gastei sustin buna functionare a aparatului cardiovascular. Combinatia celor doua plante mentine sanatatea inimii. Magneziul si vitamina B6 contribuie la reducerea oboselii si extenuarii, la functionarea normala a sistemului nervos si la mentinerea sanatatii psihice.

Cardiomiopatie aritmogena

Displazia aritmogena de ventricul drept este un tip rar de cardiomiopatie (dilatativa). Apare atunci cand tesutul muscular din ventriculul drept moare si este inlocuit cu tesut cicatricial. Acest lucru perturba semnalele electrice ale inimii si provoaca aritmii. Simptomele includ palpitatii si lesin dupa activitatea fizica.

Displazia aritmogena de ventricul drept (cardiomiopatie aritmogena) afecteaza de obicei adolescentii sau adultii tineri. Poate provoca stop cardiac subit la sportivii tineri.

Alte nume pentru acesta boala sunt cardiomiopatie ventriculara dreapta aritmogena, cardiomiopatie ventriculara dreapta si displazia ventriculara dreapta.

Cardiomiopatie ischemica

Este cel mai frecvent tip de cardiomiopatie dilatativa. In cardiomiopatia ischemica, capacitatea inimii de a pompa sange este scazuta deoarece camera principala de pompare a inimii, ventriculul stang, este marita, dilatata si slaba. Aceasta este cauzata de ischemie - o lipsa de alimentare cu sange a muschiului inimii produsa de boala coronariana si atacurile de cord.

Cardiomiopatie peripartum (postpartum)

Este un tip de cardiomiopatie dilatativa care apare la femei cu putin timp inainte sau dupa nastere. Mai exact, cardiomiopatia peripartum poate aparea in ultima luna de sarcina sau in decurs de cinci luni de la nastere.

Cardiomiopatie alcoolica

Este un tip de cardiomiopatie dilatativa provocata de consumul mare de alcool, mai ales daca alimentatia nu acopera nevoile nutritionale.

Simptomele cardiomiopatiei

Cardiomiopatia poate fi asimptomatica. De aceea, este important ca, daca va stiti cu risc de a dezvolta cardiomiopatie, sa faceti controale medicale periodice. Cu cat este inceput mai repede tratamentul (intr-o faza incipienta a vbolii) cu atat are rezultate mai bune. De asemenea, cardiomiopatia poate da simptome usoare sau simptome usoare, dar care se agraveaza pe masura ce trece timpul.

Simptomele cardiomiopatiei pot include:

  • senzatie de lipsa de aer;
  • dificultati de respiratie, in special la efort fizic;
  • oboseala;
  • ameteala;
  • senzatie de lesin sau chiar lesin in timpul unor activitati;
  • umflarea gleznelor, talpilor, picioarelor, abdomenului si venelor gatului;
  • un ritm cardiac anormal (aritmie);
  • senzatie de greutate/apasare in piept;
  • durere in piept mai ales dupa efort sau mese grele;
  • murmur cardiac (sunete neobisnuite asociate cu bataile inimii).

Semnele si simptomele insuficientei cardiace apar de obicei in stadiile avansate ale cardiomiopatiei, pe masura ce inima slabeste.

Cauzele cardiomiopatiei

Poate fi cauzata de alte afectiuni cardiace si circulatorii (cardiomiopatie dobandita), dar poate fi si mostenita. Aceasta inseamna ca o gena defectuoasa poate fi transmisa prin familii. Unii membri ai familiei pot fi afectati mai mult decat altii.

Cardiomiopatie - factori de risc

Principalii factori de risc sunt:

  • tensiune arteriala crescuta;
  • leziuni de la un atac de cord;
  • ritm cardiac anormal;
  • boala valvelor cardiace;
  • endocardita;
  • prea mult fier in inima (hemocromatoza);
  • amiloidoza (cand se acumuleaza prea multe proteine in organe)
  • consumul excesiv de alcool.

Cardiomiopatie – complicatii

Asa cum unele afectiuni de baza pot provoca cardiomiopatie, cardiomiopatia poate provoca, la randul sau, alte complicatii. De exemplu, cardiomiopatia poate creste riscul de stop cardiac subit.

Diagnosticul de cardiomiopatie

Pentru diagnosticare, medicul specialist va dori sa afle despre istoricul dumneavoastra medical, precum si despre orice semne si simptome pe care le puteti avea. De asemenea, va dori sa stie daca cineva din familia dumneavoastra a fost diagnosticat cu cardiomiopatie, insuficienta cardiaca sau stop cardiac.

In cadrul examenului fizic, cardiologul va va asculta inima si plamanii pentru sunete care ar putea sugera cardiomiopatie. Sunetele particulare pot chiar sugera un anumit tip de boala. De exemplu, volumul, momentul si localizarea unui suflu cardiac pot sugera cardiomiopatie hipertrofica obstructiva. Un sunet „trosnet”, „pocnitura” in plamani poate fi un semn de insuficienta cardiaca.

Daca medicul suspecteaza cardiomiopatie, dilatativa sau hipertrofica, poate recomanda unul sau mai multe dintre urmatoarele teste:

  • teste de sange;
  • radiografie toracica, care poate arata daca inima este marita sau daca exista lichid ce se acumuleaza in plamani;
  • electrocardiograma (EKG sau ECG) - inregistreaza activitatea electrica a inimii, aratand cat de repede bate inima si daca ritmul ei este constant sau neregulat. Un EKG poate detecta cardiomiopatie, precum si alte probleme, inclusiv atacuri de cord, aritmii si insuficienta cardiaca.
  • holter si monitoare de evenimente - ambele sunt dispozitive portabile care inregistreaza activitatea electrica a inimii in timpul activitatilor zilnice normale.
  • ecocardiograma - arata cat de bine functioneaza inima, precum si dimensiunea si forma ei. Tipurile de ecocardiografie includ „ecografie de stres”, care este administrat ca parte a unui test de stres si ecocardiografie transesofagiana (sau ETE), care ofera o vedere a spatelui inimii.
  • test de stres la efort – scopul este ca inima sa lucreze „din greu” (si sa bata repede) in timp ce se efectueaza testele. Aceste teste pot include imagistica nucleara, ecocardiograma si tomografie cu emisie de pozitroni (PET).

Confirmarea unui diagnostic poate implica si una sau mai multe proceduri medicale: cateterismul cardiac, angiografia coronariana (PDF), biopsie miocardicasi testare genetica.

Tratamentul cardiomiopatiei

Tratamentul poate include schimbari ale stilului de viata, medicatie si diverse proceduri medicale.

I. Schimbarile stilului de viata pot ajuta la gestionarea unei afectiuni care va cauzeaza cardiomiopatia.

  • Alimentatie sanatoasa si activitate fizica

O dieta sanatoasa include o varietate de fructe, legume si cereale (jumatate din cantitatea consumata sa recomanda sa provina din cereal integrale); alimente sarace in grasimi saturate si trans: carne slaba, peste, fasole, produse lactate fara grasimi sau cu continut scazut de grasimi.

Alegeti si pregatiti alimente cu putina sare (sodiu).

Alegeti alimente si bauturi cu continut scazut de zahar adaugat.

Evitati consumul de alcool.

  • Fiti cat mai activ din punct de vedere fizic.

Dar discutati cu medicul inainte de a va creste activitatea fizica daca: luati medicamente; aveti o problema cronica de sanatate; experimentati simptome precum durere in piept, dificultati de respiratie sau ameteli.

  • Alte schimbari ale stilului de viata: renuntati la fumat; scapati de excesu de greutate; evitati consumului de alcool si droguri; odihniti-va suficient; reduceti stresului si tratati afectiunile subiacente, cum ar fi diabetul si hipertensiunea arteriala.

II. Medicatie

Medicul va poate prescrie medicamente pentru:

  • scaderea tensiunii arteriale;
  • incetinirea ritmul cardiac;
  • prevenirea aritmiilor (medicamente antiaritmice);
  • echilibrarea electrolitilor;
  • eliminarea excesul de lichid si sodiu din organism;
  • prevenirea formarii cheagurilor de sange (anticoagulante);
  • reducerea inflamatiei.

III. Proceduri pentru cardiomiopatie

O serie de proceduri chirurgicale si nechirurgicale pot fi utilizate pentru a trata cardiomiopatia:

  • miectomie septala;
  • implantarea unor dispozitive, inclusiv: stimulator cardiac, dispozitiv de terapie de resincronizare cardiaca (CRT), dispozitiv de asistenta ventriculara stanga (LVAD), defibrilator cardioverter implantabil (ICD).
  • transplant de cord cand toate celelalte optiuni de tratament au fost explorate, fara succes.
  • ablatia septala cu alcool (procedura nechirurgicala).