Informatii despre alergia la proteina din laptele de vaca (APLV)

Informatii despre alergia la proteina din laptele de vaca (APLV) Informatii despre alergia la proteina din laptele de vaca (APLV)

Ultima actualizare: 17 iunie 2024

alergie-lapte

Trebuie sa precizam de la bun inceput ca alergia la laptele de vaca nu este unul si acelasi lucru cu intoleranta la lactoza, dat fiind faptul ca o astfel de o confuzie este facuta frecvent. Alergia la laptele de vaca este declansata de una sau mai multe proteine din compozitia acestui produs, in timp ce simptomele intolerantei la lactoza sunt datorate unui compus organic din categoria glucidelor prezent in toate tipurile de lapte.

De asemenea, o alta diferenta majora consta in faptul ca alergia la laptele de vaca are la baza o reactia anormala a sistemului imunitar, in timp ce intoleranta la lactoza se datoreaza unei probleme la nivelul sistemului digestiv, care nu poate digera si absorbi aceasta substanta.

Acum, ca am lamurit aceste aspecte, ne vom  concentra atentia pe alergia la laptele de vaca urmand sa va prezentam cum se manifesta aceasta alergie, cat de grava este si cum trebuie sa procedati pentru a preveni complicatiile.


Cum se explica alergia la laptele de vaca

Laptele de vaca are in compozitia sa trei proteine numite cazeina, lactalbumina si beta-lactoglobulina. In mod normal, aceste proteine sunt inofensive si chiar benefice pentru organism, insa in cazul persoanelor cu alergie la laptele de vaca sistemul imunitar le percepe in mod eronat ca fiind agenti patogeni. Se poate intampla cu una sau mai multe proteine, insa efectul este acelasi. Atunci cand detecteaza prezenta acestor proteine in corp, sistemul imunitar declanseaza mecanismul de aparare producand anticorpii care ataca presupusii „agenti patogeni”. Reactia imunitara nefireasca determina si eliberarea de histamina, care este un mediator chimic produs de o categorie de globule albe numite mastocite.

In momentul in care histamina ajunge in tesuturi provoaca o serie de reactii care dau simptomele asociate cu alergia la laptele de vaca, despre care vom vorbi ulterior.

Alergie la laptele de vaca – de ce si cand si apare?

Alergia la laptele de vaca este cea mai frecventa forma de alergie alimentara in randul sugarilor si copiilor de varste fragede, astfel ca aceasta apare si se manifesta de obicei in primele lui de viata. De obicei, primele manifestari apar atunci cand in alimentatia sugarului este introdus pentru prima data laptele de vaca, la cateva ore sau chiar zile dupa ingerarea acestuia. De asemenea, daca mama consuma acest aliment in cantitati mari, alergia la laptele de vaca poate aparea si in cazul copiilor alaptati exclusiv la san, intrucat proteinele respective ajung si in laptele matern.

Cauzele exacte care determin raspunsul anormal al sistemului imunitar nu sunt cunoscute cu exactitate, insa introducerea precoce a laptelui de vaca in alimentatia copiilor pare a fi un factor determinant. De asemenea, daca unul sau ambii parinti au avut o astfel de problema, riscul ca cel mic sa dezvolte alergie la laptele de vaca este mai crescut, la fel si in cazul in care acesta are un frate sau o sora care s-a confruntat cu acelasi tip de alergie.

Care sunt simptomele asociate cu alergia la laptele de vaca

Exista doua tipuri de alergie la laptele de vaca, unul mediat de imunoglobulina E (IgE – un anticorp specific reactiilor alergice) iar celalalt non-mediat de acest anticorp.

Alergia la laptele de vaca mediata de IgE este cea mai frecventa si are un debut rapid, ceea ce inseamna ca simptomele apr in decurs de aproximativ 60 de minute dupa ingestia proteinelor cu rol de alergeni. Eruptiile cutanate, aparitia de edeme la nivelul ochilor, gurii sau al fetei, rinoreea, mancarimile, stranutul si tusea seaca sunt principalele simptome ale acestui tip de alergie la laptele de vaca.

Aceleasi manifestari apar si in cazul alergiei non-mediate de IgE, doar ca pot trece cateva zile pana cand se intampla acest lucru. In plus fata de aceste simptome, alergia la laptele de vaca non-mediata IgE se mai poate manifesta si prin diaree, varsaturi, reflux gastroesofagian, colici abdominale, constipatie si scadere in greutate.

alergie-la-lapte

Cum se diagnosticheaza alergia la laptele de vaca

Aparitia primelor simptome descrise mai sus trebuie sa constituie pentru parinti un motiv de ingrijorare si sa fie urmata fara intarziere de o vizita la un medic pediatru sau alergolog. In general, anamneza si examenul fizic sunt investigatii suficiente pentru ca medicul sa poata stabili un diagnostic, tinand cont si de varsta copilului precum si de informatiile oferite de parinti in legatura cu alimentatia acestuia.

Cu toate acestea, simptomele asociate cu alergia la laptele de vaca sunt caracteristice si altor alergii precum si altor probleme de sanatate printre care se numara chiar si intoleranta la lactoza, despre care am aminti mai devreme. De aceea pot fi necesare si anumite investigatii suplimentare pentru a exclude celelalte boli sau alergii cu simptome asemanatoare.

Optiuni de tratament pentru alergia la laptele de vaca

Din fericire, alergia la laptele de vaca este doar o problema temporara ce dispare pe masura ce copiii cresc. Astfel, aproximativ jumatate dintre copiii cu o astfel de alergie scapa de ea pana la varsta de un an, pentru ca organismul invata singur sa tolereze proteinele din laptele de vaca. Pana la varsta de 3 ani, 75% dintre copiii cu alergie la laptele de vaca dezvolta toleranta iar procentul creste la 90% pana la varsta de 6 ani.

Nu se impune neaparat un tratament anume, insa este obligatoriu sa se elimine din alimentatie laptele de vaca si orice alte produse care il contin ca ingredient.

Totusi, in cazul in care copilul consuma lapte sau produse lactate ce contin proteinele care ii declanseaza reactiile alergice, se poate recurge la administrarea de tratament cu antihistaminice, insa doar la recomandarea medicului. Acestea sunt medicamente create special pentru tratarea alergiilor, care actioneaza prin inhibarea productiei de histamina, ameliorand si prevenind astfel reactiile alergice.

Posibile complicatii

La fel ca in cazul tuturor alergiilor, cea mai grava complicatie posibila este socul anafilactic, care este o reactie alergica extrem de severa ce pune viata in pericol. Acesta se manifesta prin inflamarea gatului, ceea ce duce constrictia cailor respiratorii si ingreunarea respiratiei, scaderea tensiunii arteriale, modificarea ritmului cardiac si uneori chiar pierderea cunostintei.  O astfel de situatie constituie urgenta medicala iar daca nu se intervine in cel mai scurt timp, socul anafilactic poate fi fatal.

De asemenea, daca cel mic continua sa primeasca lapte de vaca si dupa aparitia reactiilor alergice, acestea se pot agrava ducand la deshidratare din cauza diareei si varsaturilor, pierderea semnificativa in greutate, extinderea pe suprafete intinse a edemelor si eruptiilor aparute la nivel cutanat si probleme digestive.

Mai trebuie retinut faptul ca, desi alergia la laptele de vaca dispare in primele luni sau primii ani de viata, copiii care au avut o astfel de problema sunt mai predispusi sa dezvolte alte alergii alimentare. Se intampla in cazul a aproximativ 50% dintre ei, la fel de mare fiind si riscul de a dezvolta alergii respiratori, declansate de alergenii din aer.