In saptamana 35 te pregatesti, practic, pentru ultima etapa a sarcinii. Mai este foarte putin pana cand iti vei cunoaste copilul in persoana. In saptamana 35 de sarcina, fatul este in cea mai mare parte dezvoltat, cu mici exceptii. Intre timp, cel mai probabil, vei face tot posibilul sa-ti ameliorezi disconforturile obisnuite si sa dormi putin mai mult inainte de prima intalnire cu bebelusul tau.
Bebelusul tau in saptamana 35 de sarcina
In saptamana 35 de sarcina, bebelusii masoara, in medie, aproape 46 centimetri de la crestet pana la calcaie, fiind de marimea unui pepene galben de marime medie. In plus, in aceasta saptamana, fatul cantareste in jur de 2,4 kilograme.
Creierul se dezvolta mai rapid
Cu toate ca bebelusii par dezvoltati in totalitate in saptamana 35 de sarcina, exista in continuare lucruri care urmeaza sa mai apara si care nu se vad pe ecografie. Sfarsitul sarcinii reprezinta un alt moment in care creierul bebelusului urmeaza sa se dezvolte extrem de repede. Mai precis, creierul bebelusului creste cu o treime din greutate in ultimele 4-5 saptamani inainte de termenul complet.
Craniul bebelusului ramane moale
In aceasta perioada se petrece un alt lucru minunat: capacitatea cerebrala a bebelusului tau se dezvolta intr-un ritm uimitor. Un alt aspect interesant este ca partea care inconjoara acel uimitor creier, craniul, ramane moale si flexibila. Si motivele sunt foarte intemeiate: un craniu moale ii va permite bebelusului sa treaca mai usor prin canalul de nastere.
Greutatea corporala a micutului
Fatul continua sa ia in greutate in mod constant, acumuland aproximativ jumatate de kilogram in fiecare saptamana.
Sanse de supravietuire in caz de nastere
Considerat “putin prematur” sau aproape de termen, un bebelus nascut in saptamana 35 de sarcina este aproape gata de nastere. Cu toate acestea, ar putea avea nevoie de putin oxigen imediat dupa nastere. Sansele de supravietuire sunt de peste 99%, iar riscul de invaliditate pe tot parcursul vietii din cauza prematuritatii este mult mai mic.
Corpul tau in saptamana 35 de sarcina
In aceste ultime saptamani, pe langa simptomele specifice celui de-al treilea trimestru, cum ar fi contractiile Braxton Hicks, oboseala, umflarea si urinarea frecventa, ai putea sa te confrunti cu unele dureri de cap si probleme de somn.
Dureri de cap
Durerile de cap pot aparea in orice moment al sarcinii, dar sunt mai frecvente in primul si ultimul trimestru. Exista insa o diferenta intre durerile de cap, in functie de perioada in care apar. Mai exact, durerile de cap de la inceputul sarcinii apar de cele mai multe ori in urma cresterii volumului de sange si a hormonilor, in timp ce durerile de cap din ultimul trimestru de sarcina este cauzat de postura corporala precara, problemele de somn si stresul.
Continua problemele de somn
Cand te confrunti cu dificultati in a gasi o pozitie confortabila, arsuri la stomac, transpiratii nocturne, urinari frecvente pe toata durata noptii si anxietatea / entuziasmul legat de venirea pe lume a celui mic, nu este de mirare ca nu dormi deloc bine. Potrivit studiilor, aproximativ 78% dintre femeile insarcinate sustin ca au probleme de somn, iar 98% spun ca se trezesc in timpul noptii.
Sfaturi pentru saptamana 35 de sarcina
Tratarea durerilor de cap
Daca te confrunti cu dureri de cap chiar acum, poti urma aceste sfaturi pentru a-ti imbunatati situatia:
- Aplica o compresa calda langa ochi si nas pentru a ameliora durerea de cap sinusala sau infasoara o punga cu gheata intr-un prosop si aseaz-o la baza gatului pentru a reduce tensiunea.
- Mergi la masaj. Terapia prin masaj prenatal poate ameliora tensiunea care cauzeaza dureri de cap.
- Controleaza-ti glicemia. Opteaza pentru mese mici, dar frecvente, pe tot parcursul zilei pentru a evita durerile de cap cauzate de senzatia de foame.
- Formeaza o rutina de somn. Cand stai pe o parte in pat, asaza o perna intre genunchi. Astfel, iti distribui mai bine greutatea corporala si ameliorezi tensiunea arteriala care poate cauza de dureri de cap.
- Evita unele alimente. Durerile de cap pot fi declansate de ciocolata, iaurt, branza mucegaita, alune, drojdia de paine, mezeluri si smantana.
- Odihneste-te. Incearca sa te odihnesti intr-un loc intunecat si linistit.
- Afla cand trebuie sa apelezi medicul. Ia legatura cu medicul daca ai o durere de cap care nu dispare sau care se inrautateste, antecedente de hipertensiune arteriala sau alte simptome, cum ar fi umflarea mainilor si a fetei, dificultati de respiratie sau vedere incetosata.
Sfaturi pentru un somn mai bun
In mod clar, somnul reprezinta o adevarata provocare in ultimele saptamani de sarcina. Iar problemele de somn vor continua, cel mai probabil, pana cel putin in primele cateva saptamani dupa nastere, cand trebuie sa ai grija permanenta de cel mic. Va fi dificil sa dormi o noapte intreaga pentru o vreme, de aceea, poti urma aceste sfaturi pentru a reusi sa dormi cat de mult poti:
- Bea multe lichide in timpul zilei pentru a ramane hidratata, insa limiteaza consumul seara pentru a merge cat mai putin la baie pe timpul noptii.
- Evita alimentele care pot provoca arsuri la stomac si nu manca nimic inainte de culcare.
- Fa sport in timpul zilei.
- Daca vrei sa dormi, fa-o devreme in timpul zilei.
- Regleaza o temperatura confortabila in camera. Multi experti recomanda sa setezi o temperatura mai joasa pentru a avea parte de un somn bun.
- Evita aparatele electronice si televizorul inainte de culcare. In schimb, poti sa citesti.
- Formeaza-ti o rutina privind somnul. Mai precis, mergi la culcare si trezeste-te in acelasi timp in fiecare zi.
- Incearca tehnici de relaxare sau meditatie seara pentru a te pregati pentru somn sau pentru a adormi la loc dupa ce te trezesti.
Referinte:
https://www.verywellfamily.com/35-weeks-pregnant-4159237
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-35.aspx
https://www.healthline.com/health/pregnancy/35-weeks-pregnant