Informatii complete despre saptamana 28 de sarcina

Informatii complete despre saptamana 28 de sarcina Informatii complete despre saptamana 28 de sarcina

Ultima actualizare: 27 iunie 2022

saptamana-28-sarcina

Ai ajuns in a 28-a saptamana de sarcina iar numaratoarea continua! De acum te afli in mod oficial in al treilea trimestru de sarcina si, cel mai probabil, simti cum bebelusul tau “danseaza” in pantece, dar si unele dureri specifice perioadei.

In saptamana 28 de sarcina poate ca o sa dormi mai putin decat de obicei (daca nu se intampla deja acest lucru de ceva vreme), deoarece depui mare efort pentru a transporta bebelusul. De aceea, incearca sa te odihnesti cat poti de mult si sa faci miscare in siguranta pentru a-ti pastra energia la un nivel ridicat.


Bebelusul tau in saptamana 28 de sarcina

Incepand cu saptamana 28 de sarcina si implicit cu trimestrul 3, bebelusul masoara in medie aproximativ 36,1 centimetri de la crestet pana la calcaie si cantareste aproximativ 1.189 de grame. In aceasta saptamana, fatul este de marimea unei vinete.

Bebelusul se aseaza in pozitia de nastere

Bebelusul tau se pregateste deja pentru marele moment, asezandu-se in pozitia ideala pentru nastere. Mai precis, se va aseza cu capul orientat in jos, spre iesire!

In aceste zile, fatul incepe sa clipeasca. Dupa nastere, acest gest este necesar pentru a evita patrunderea obiectelor straine din ochi. Aceasta abilitate este doar una dintr-un intreg repertoriu de aptitudini si trucuri interesante la care copilul lucreaza deja, cum ar fi tusea, suptul degetului, sughitul si, poate cel mai important, o respiratie mai buna.

Creierul fatului in saptamana 28 de sarcina

In aceasta saptamana, creierul copilului se dezvolta extrem de repede. Tesutul cerebral creeaza acele creste care ii ofera creierului aspectul bine cunoscut canelat si pliat.

Miscari ale ochilor

Bebelusii incep sa-si miste ochii inca din saptamana 14 de sarcina, insa aceste miscari se intensifica in jurul saptamanii 28. Motivul pentru care bebelusii isi misca mai repede ochii se pare ca are legatura cu somnul REM si dezvoltarea sanatoasa a creierului.

Cordonul ombilical

Cordonul ombilical este canalul prin care sangele este transportat catre bebelus. Acesta alimenteaza fatul cu nutrienti si oxigen si, in plus, ajuta la eliminarea reziduurilor. Cordonul ombilical s-a format complet in preajma saptamanii 12 de sarcina, insa a continuat sa creasca atat in ​​diametru cat si in lungime. Pana la nasterea la termen a copilului, cordonul ombilical va masura intre 30 si 100 de centimetri lungime si peste 16 milimetri latime.

Supravietuirea in afara uterului in saptamana 28 de sarcina

Odata cu trecerea saptamanilor, sansele de supravietuire in afara uterului cresc, in timp ce riscurile de aparitie a problemelor de sanatate care sa se intinda pe tot parcursul vietii scad. Cu ingrijire specializata, un copil nascut prematur in saptamana 28 de sarcina are 94% sanse de supravietuire.

Corpul tau in saptamana 28 de sarcina

Sciatica (furnicaturi si dureri la nivelul piciorului)

In saptamana 28 de sarcina te afli la un trimestru distanta de cel mai important moment din viata ta. Si ce diferenta poate face un trimestru!

Cel mai probabil, zilele in care sarcina a fost “confortabila” (daca au existat vreodata) s-au terminat. In aceasta etapa, loviturile bebelusului te tin treaza noaptea si te streseaza in timpul zilei, picioarele sunt umflate, oboseala este tot mai pregnanta, iar durerea de spate nu vrea sa inceteze.

Si, cu toate ca nu a inceput inca sa planga, bebelusul a inceput sa puna presiune pe nervii tai deja... la propriu. Cel mic s-a asezat in pozitia specifica pentru nastere, iar, in urma acestui lucru, capul si uterul marit pot pune presiune pe nervul sciatic aflat in partea inferioara a coloanei vertebrale.

sarcina-28

Din aceasta cauza, ai putea simti dureri, furnicaturi sau amorteli care pornesc din fese si radiaza pe partea din spate a picioarelor, problema cunoscuta sub numele de sciatica. Unele mamici se pot confrunta cu dureri intense cauzate de sciatica. Acestea se pot ameliora daca bebelusul se aseaza intr-o alta pozitie sau pot persista chiar pana la nastere.

Ai pielea sensibila?

Sensibilitatea pielii este o problema frecventa in timpul sarcinii, chiar si in cazul mamicilor care nu au mai avut o astfel de conditie pana atunci. Unele zone ale corpului devin sensibile din cauza uscaciunii, altele din cauza eruptiilor cauzate de temperatura sau a substantelor iritante din exterior, cum ar fi lotiunea pe care o folosesti de 10 ani.

In majoritatea cazurilor, cea mai sensibila zona este burta, iar motivul este lesne de inteles. Alte zone care pot fi afectate sunt soldurile si coapsele.

Sfaturi pentru saptamana 28 de sarcina

Testul pentru diagnosticul incompatibilitatii Rh

Daca esti Rh negativa, va trebui sa faci un test screening pentru anticorpi anti-Rh, in primul trimestru si apoi in saptamana 28 de sarcina. Daca nu s-au produs inca anticorpi anti-Rh, vei face mai mult ca sigur un tratament injectabil cu imunoglobuline Rh. Acestea au rolul de a preveni formarea anticorpilor in timpul sarcinii. Daca nou-nascutul este Rh negativ, nu vei avea nevoie de tratament suplimentar dupa nastere. Insa, daca bebelusul este Rh pozitiv, vei avea nevoie de inca o doza imediat dupa nastere.

Creste-ti aportul de fier

Bebelusul absoarbe majoritatea depozitelor de fier pe parcursul celui de-al treilea trimestru, asa ca este recomandat sa dai iama in alimentele bogate in acest mineral, cum ar fi carnea de pui, carne de vita, fasolea, spanacul, tofu si cerealele fortificate.

Vitamina C este cel mai bun “prieten” al fierului, deoarece poate imbunatati absorbtia acestuia de catre organism.

Ia suplimente care contin ulei de peste

Daca iei vitamine prenatale, iti recomandam sa verifici daca au acid docosahexaenoic (DHA), care este un acid gras omega-3. Acest acid esential contribuie la cresterea si dezvoltarea fetala. Specialistii sugereaza ca suplimentele cu DHA scad riscul de nastere prematura.

DHA nu este util doar pentru bebelusi, ci si pentru mama! Cercetarile au demonstrat ca DHA poate ameliora starile depresive in perioada perinatala.

Cu toate ca se gaseste in unele alimente, cum ar fi pestele gras, multi oameni, in special femeile insarcinate, nu consuma suficiente cantitati de DHA. De aceea, medicii recomanda suplimente cu DHA inainte, in timpul si dupa sarcina.

 

Referinte:

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-28.aspx#section-baby

https://www.verywellfamily.com/28-weeks-pregnant-4159110

https://www.healthline.com/health/pregnancy/28-weeks-pregnant