Informatii complete despre saptamana 20 de sarcina

Informatii complete despre saptamana 20 de sarcina Informatii complete despre saptamana 20 de sarcina

Ultima actualizare: 25 iunie 2022

saptamana-20-sarcina

Si uite-ne la jumatatea drumului! Ajunsa la saptamana 20 de sarcina, mai ai 5 luni pana la termen si te afli la jumatatea sarcinii. Pe masura ce bebelusul si uterul continua sa creasca si sa se dezvolte, este posibil sa observi ca acumulezi in greutate si ca ombilicul incepe sa-si schimbe aspectul.


Bebelusul tau in saptamana 20 de sarcina

In saptamana 20 de sarcina, fatul este de marimea unei banane mici. Mai exact, bebelusul masoara aproape 17 centimetri de la crestet pana la sezut, in timp ce inaltimea micutului de la crestet pana la calcaie este de aproximativ 25 centimetri. De altfel, incepand cu saptamana 20 de sarcina, masurarea copilului se va face de la crestet la calcai. In aceasta etapa, fatul cantareste aproximativ 330 de grame.

Noutati despre sistemul reproductiv

Pana in saptamana 20 de sarcina, sistemul de reproducere al bebelusului s-a dezvoltat in mod semnificativ.

- Fete: dezvoltarea ovulelor incepe cu mult inainte de nastere. Ba mai mult, numarul de ovule din ovare atinge apogeul in jurul saptamanii 20 de sarcina, fatul de sex feminin avand in aceasta perioada aproximativ 6-7 milioane de ovule. Din acest moment, acest numar incepe sa scada si va continua sa scada pe tot parcursul vietii.

- Baieti: in aceasta etapa, testiculele se afla inca in abdomen, pregatindu-se sa se deplaseze in zona inghinala pentru a incepe coborarea. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, testiculele coboara in scrot abia in al treilea trimestru.

Alte schimbari

- stratul protector produs de vernix caseosa (substanta alb-cenusie care acoperă în straturi mai mult sau mai puţin groase pielea) continua sa se acumuleze pe piele

- foliculii de par devin din ce in ce mai lungi

- incep sa se formeze glandele sudoripare ecrine

 - vezica biliara produce bila, care ajuta la digerarea nutrientilor

Corpul tau in saptamana 20 de sarcina

Simptomele specifice celui de-al doilea trimestru, cum ar fi congestia nazala, arsurile la stomac si poftele alimentare vor continua si in aceasta saptamana. Poti pune cateva kilograme in plus, te poti confrunta cu crampe dureroase la nivelul picioarelor si poti observa ca ombilicul si-a schimbat aspectul.

Crestere in greutate

Cele mai multe mamici, pana in saptamana 20 de sarcina, acumuleaza aproximativ 4-5 kilograme. Potrivit statisticilor, daca in primul trimestru acumulezi intre 1 si 5 kilograme, pana in momentul nasterii te poti astepta sa iei aproximativ 1 kilogram pe saptamana.

In ciuda parerilor generale, ingrasarea nu este cauzata doar de consumul de calorii in exces. De fapt, este o combinatie de factori diferiti, cum ar fi greutatea bebelusului, lichidul amniotic, uterul, placenta si volumul mare al sangelui si tesutului mamar.

Nu este, insa, o regula. Unele femei slabesc in primul trimestru si uneori acumuleaza kilograme suplimentare mai repede decat se asteptau. De aceea, daca ai intrebari sau nelamuriri cu privire la greutate, ar trebui sa discuti cu medicul.

gravida

Ombilicul capata un aspect diferit

Pe masura ce creste si se extinde in abdomen, uterul incepe sa puna presiune pe peretele abdominal. In urma acestei presiuni, ombilicul (buricul) isi poate schimba aspectul. Nu este o regula, insa exista riscul ca un buric interior sa se aplatizeze sau sa iasa in exterior. Nu poti face nimic pentru a preveni acest semn specific de sarcina. Cu toate acestea, aceasta schimbare este, in marea majoritate a cazurilor, temporara si inofensiva.

Crampe la nivelul picioarelor

Potrivit statisticilor, 45% dintre viitoarele mamici se confrunta cu crampe la picioare. De regula, ele apar la nivelul muschilor gambei. Acestea sunt dureroase si apar brusc de obicei noaptea.

Contractiile Braxton-Hicks

Contractiile Braxton-Hicks, cunoscute si sub denumirea de travaliul fals, debuteaza de obicei in aceasta saptamana in urma faptului ca organismul incepe sa se pregateasca din timp pentru travaliu. Dar aceste contractii sunt de cele mai multe ori usoare, imprevizibile si nu trebuie sa provoace ingrijorari.

In unele cazuri, pot aparea cateva contractii din cauza faptului ca ai stat intr-o pozitie ciudata, din cauza mersului pe jos sau a deshidratarii. Pentru a ameliora cele mai puternice contractii, poti sa te intinzi pe canapea si sa bei apa.

Daca resimti durere in timpul contractiilor, ia legatura cu medicul. Acest lucru ar putea indica travaliul prematur, care este o complicatie potential grava.

Sfaturi pentru saptamana 20 de sarcina

Principalele sfaturi raman in picioare: continua sa consumi alimente nutritive, sa iei vitaminele necesare in perioada prenatala, sa bei suficiente lichide si sa faci activitati fizice sigure. In saptamana 20 de sarcina, e recomandat sa gasesti metode prin care sa-ti ameliorezi crampele la picioare si sa incepi sa dormi pe o parte.

Incearca sa nu mai stai pe spate

Incepand cu saptamana 20 de sarcina, ar fi bine sa nu te mai intinzi pe spate. Uterul si bebelusul au crescut destul de mult si pun deja presiune pe organele abdominale, coloana vertebrala si vasele de sange majore din organism. Aceasta presiune poate incetini fluxul sanguin catre inima si poate reduce tensiunea arteriala.

Pentru a preveni scaderea tensiunii arteriale in timp ce stai intinsa:

- dormi pe o parte si aseaza-ti perne in spate pentru a nu te rostogoli

- nu trebuie sa faci sport stand intinsa pe spate

Cum sa tratezi crampele la nivelul picioarelor

Aceste crampe provoaca dureri si pot perturba somnul. Medicii nu cunosc cu exactitate cauza lor, insa poate fi provocata de inactivitate sau de un deficit de anumite vitamine sau minerale. Pentru a ameliora crampele la picioare:

- fa cateva exercitii fizice zilnic

- intinde-ti usor muschii gambei

- fa exercitii si tehnici de relaxare

- apeleaza la masaj

- intreaba-l pe medic ce fel de suplimente poti incerca

- flexeaza-ti piciorul inainte (indreapta degetele spre corp) in timpul unei crampe

 

Referinte:

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-20.aspx

https://www.verywellfamily.com/20-weeks-pregnant-4159017

https://www.healthline.com/health/pregnancy/20-weeks-pregnant