Informatii complete despre saptamana 14 de sarcina

Informatii complete despre saptamana 14 de sarcina Informatii complete despre saptamana 14 de sarcina

Ultima actualizare: 17 iunie 2021

saptamana-14-de-sarcina

Saptamana 14 de sarcina reprezinta prima saptamana din al doilea trimestru de sarcina. Bebelusul este dezvoltat aproape complet si incepand de acum va creste mai ales in greutate si in dimensiuni. In saptamana 14 de sarcina bebelusul este de marimea unei nectarine.

Cuprins:

 

Bebelusul tau in saptamana 14 de sarcina

In saptamana 14 de sarcina bebelusul masoara intre 8,5 - 11 cm si cantareste intre 30 – 40 de  grame. Incepe sa aiba grimase si sa faca diferite gesturi: se incrunta, zambeste, isi deschide si inchide gura si capata reflexul suptului, avand capacitatea de a-si duce degetul la gura. De asemenea, isi deschide si inchide pumnul si se misca mai mult, insa este posibil ca miscarile sale sa nu fie inca resimtite de mamica.

Gatul bebelusului incepe sa creasca astfel ca incepe sa-si poata tine capul. Parul ii creste pe tot corpul acum ca o metoda de protectie, insa cat de curand aceasta functie va fi preluata de grasimea pe care o va produce corpul sau. Exista posibilitatea ca bebelusii care se nasc prematur sa aiba mai mult par pe corp decat ceilalti, procesul nefiid incheiat in cazul lor, insa acesta va cadea in mod natural.

Incepand cu saptamana 14 de sarcina, sexul bebelusului devine vizibil, in aproximativ 70% dintre cazuri deja stabilindu-se daca este fetita sau baietel.

Corpul tau in saptamana 14 de sarcina

Din saptamana 14 de sarcina simptomele suparatoare de sarcina incep sa dispara. Nici sanii nu mai dor, nici urinarile nu mai sunt la fel de frecvente, greata dispare si senzatia de oboseala se diminueaza. Femeile care nu au avut pana acum parte de modificari la nivelul sanilor, de exemplu de aparitia colostrului sau a petelor mai inchise la culoare, le pot experimenta acum.

Deja din saptamana 14 de sarcina viitoarea mamica incepe sa ia in greutate si talia sa creasca. Partea superioara a uterului este asezata putin peste osul pubian, ceea ce face ca burtica sa devina vizibila. Odata cu cresterea uterului, ligamentele de sustinere din zona bazinului intra in tensiune si se dilata, insa procesul este treptat si nu este dureros. Incepand din saptamana 14 de sarcina multe femei sunt nevoite sa-si schimbe garderoba.

Sfaturi pentru saptamana 14 de sarcina

S-ar putea ca incepand cu saptamana 14 de sarcina unele femei sa treaca prin stari emotionale mai intense. Daca simti ca se instaleaza starile de anxietate, ia legatura cu medicul tau pentru a te linisti. De asemenea, stai de vorba cu partenerul de viata, cu parintii, cu prietenii si incearca sa te linistesti. Sunt normale aceste schimbari si chiar temeri. Multe viitoare mamici, mai ales daca se afla la prima sarcina, isi fac griji legate de acest rol, de capacitatea lor de a avea grija de bebelusi, de aceea este foarte important sa ai sprijinul celor din jur. O varianta buna pentru a evita starile anxioase este sa te inscrii la cursuri prenatale. Pe langa faptul ca vei intalni si alte femei ca tine, vei invata lucruri utile despre cresterea bebelusului.

saptamana-14-de-sarcina

In saptamana 14 de sarcina, dat fiind ca incepi sa iei in greutate, te-ai putea gandi la dieta, insa nu este cazul. Bebelusul are nevoie de toti nutrientii pentru a creste sanatos si o restrictionare a alimentatiei tale il poate afecta. Exceptie pot face femeile care sunt supraponderale si carora sarcina le-ar putea dauna.

Este important sa ai o dieta echilibrata, bazata pe alimente sanatoase, cat mai naturale si gatite in mod sanatos, fierte, la aburi, la cuptor si mai putin prajite. Poti face miscare in continuare, insa evita sa ridici greutati sau sa faci efort prelungit. Exista clase care se adreseaza strict femeilor insarcinate, in functie de trimestrul in care se afla, si astfel ai putea face sport sub supravegherea unui antrenor pentru a te asigura de corectitudinea exercitiilor. De asemenea, exercitiile Kegel pot ramana pe lista ta de preferinte si in saptamana 14 de sarcina, acestea ajutandu-te sa ai o nastere mai usoara.

Este important, totodata, sa-i asiguri organismului tau proteine, fier, calciu, acid folic si alti nutrienti necesari dezvoltarii sanatoase a bebelusului. Aceste suplimente alimentare trebuie sa fie prescrise doar de medic. Automedicatia nu este recomandata in timpul sarcinii, chiar daca te confrunti cu o banala raceala.