Suferinta provocata de durerea cronica poate afecta semnificativ calitatea vietii. Si, cu toate ca ati incercat pana acum anumite analgezice pe baza de reteta care nu au oferit prea multa alinare, fie ca ati indurat pur si simplu durerea, in speranta ca va disparea in timp, aceasta inca persista si va perturba viata de zi cu zi.
Exista, insa, vesti minunate: infiltratiile in coloana pot ameliora durerea si va scapa de necesitatea interventiei chirurgicale. Exista o varietate de tipuri diferite de infiltratii in coloana care sunt specializate in reducerea durerii in anumite zone ale corpului. Asadar, indiferent daca aveti dureri de spate, gat, brat sau picior, aveti la dispozitie infiltratii spinale care va ajuta la obtineti ameliorarea de care aveti nevoie pentru a duce un stil de viata normal.
Inainte de a alege ce tip de infiltratii in coloana sa faceti, este esential sa intelegeti cum functioneaza acestea si cum pot reduce durerea.
Infiltratiile spinale administreaza medicamente in zonele afectate de durere ale coloanei vertebrale. De exemplu, injectiile pot fi efectuate in diferite parti ale coloanei vertebrale cu scopul de a ameliora dureri de spate, gat, picior sau brat, in functie de situatie.
Exista o varietate de motive pentru care o persoana se poate confrunta cu durerea cronica. Daca nu ati descoperit cauza principala a durerii, e important sa mergeti la medic pentru un consult. Specialistul poate administra diferite tipuri de infiltratii in coloana pentru a descoperi cauza specifica si originea durerii si pentru a crea cel mai potrivit plan de tratament pentru a calma durerea.
Infiltratiile in coloana sunt recomandate de medic in momentul in care problemele de spate sau de gat afecteaza calitatea vietii si nu s-au ameliorat dupa administrarea tratamentelor traditionale.
Infiltratiile spinale trateaza problemele care provoaca dureri in zona gatului (zona cervicala), partea superioara si mijlocie a spatelui (zona toracica) si zona spatelui inferior si a coccisului (zona lombosacrala).
Infiltratiile spinale sunt utilizate in doua moduri:
-
pot fi efectuate pentru a diagnostica sursa durerii de spate, picior, gat sau brat (metoda de diagnostic)
-
pot fi folosite ca tratament pentru ameliorarea durerii (metoda terapeutica)
Cu toate acestea, medicii folosesc de cele mai multe ori infiltratii in coloana ca parte a unui program de tratament mai cuprinzator. Tratamentul simultan cuprinde aproape intotdeauna un program de exercitii pentru imbunatatirea sau mentinerea mobilitatii coloanei vertebrale (exercitii de stretching) si a stabilitatii acesteia (exercitii de intarire).
Tipuri de infiltratii in coloana
Exista mai multe tipuri de infiltratii in coloana si fiecare indeplineste o functie diferita. Specialistii evalueaza starea pacientului si sursa durerii pentru a determina daca infiltratiile spinale reprezinta cel mai potrivit tratament.
Infiltratii articulare
Fiecare vertebra are doua fatete articulare pe partea din spate a coloanei vertebrale. Daca medicul crede ca problema care provoaca durerea este la nivelul fatetelor articulare, acesta poate folosi infiltratii articulare pentru a confirma diagnosticul si pentru a ameliora durerea.
Infiltratii epidurale
Infiltratiile epidurale injecteaza un amestec format dintr-un anestezic local si steroizi in spatiul epidural pentru a trata inflamatia radacinilor nervoase.
Injectii articulare sacroiliace
Articulatiile sacroiliace pot deveni instabile si inflamate. Medicii pot recomanda infiltratii localizate cu steroizi intr-o articulatie sacroiliaca sub forma de tratament. Aceste infiltratii pot reduce durerea si inflamatia, astfel incat pacientul sa poata efectua sedintele de fizioterapie.
Cand se recomanda infiltratiile in coloana
Pacientii cu dureri la nivelul gatului, bratului, spatelui sau piciorului (sciatica) pot beneficia de infiltratii in coloana. Mai exact, aceste injectii sunt eficiente pentru cei cu urmatoarele afectiuni:
Stenoza spinala
Stenoza de canal vertebral, numita si stenoza de canal spinal, este o ingustare a unuia sau a mai multor spatii din canalul vertebral. Aceasta afectiune poate provoca dureri de spate si de picioare, in special la mers.
Spondilolisteza
Spondilolisteza constituie o alunecare anterioara a unei vertebre fata de restul vertebrelor. Mai exact, vertebra isi schimba pozitia initiala si iese din aliniamentul celorlaltor vertebre adiacente.
Hernie de disc
Discurile coloanei vertebrale contin un centru moale, asemanator cu gelatina (nucleu), incapsulat intr-un exterior mai dur, cauciucat (inel fibros). O hernie de disc apare atunci cand o parte a nucleului iese printr-o fisura care se produce in inelul fibros.
Atunci cand acest material intra in contact cu un nerv spinal, apar iritatia, durerea si inflamatia.
Boala degenerativa a discului
Aceasta afectiune apare in urma degradarii sau imbatranirii discului intervertebral, o problema care cauzeaza colapsul spatiului discal, ruperea inelului si cresterea pintenilor ososi (osteofite).
Sciatica
Sciatica este o afectiune caracterizata de dureri care pleaca din zona lombara si fese si care cuprind coapsele pana la genunchi, fiind insotite de o senzatie de arsura. Nervul sciatic este alcatuit din nervii spinali amplasati in regiunea lombara, dar si in zona osului sacral, deci senzatia de durere sau arsura pot aparea chiar si in acea zona.
Infiltratiile in coloana sunt eficiente pentru pacientii care sunt in plin proces de tratare a afectiunilor inflamatorii dureroase. De asemenea, medicii folosesc infiltratii in coloana pentru a afla daca interventia chirurgicala ar putea ameliora durerea cauzata de hernia de disc. Atunci cand simptomele va impiedica sa faceti exercitii de recuperare, infiltratiile in coloana pot ameliora durerea suficient incat sa va puteti continua kinetoterapia.
Infiltratiile spinale nu trebuie efectuate persoanelor care au o infectie sau probleme de coagulare. Injectia poate creste usor nivelul zaharului din sange la pacientii cu diabet. De asemenea, poate creste temporar tensiunea arteriala si presiunea oculara la pacientii cu glaucom. Ar trebui sa discutati despre acest lucru cu un medic.
Pregatirea pentru infiltratii in coloana
Cel mai probabil, medicul va va recomanda sa nu luati medicamente antiinflamatoare cu cel putin cinci zile inainte de infiltratiile in coloana. Printre aceste medicamente antiinflamatoare se numara ibuprofenul si aspirina. Nu exista restrictii alimentare necesare inaintea unor infiltratii in coloana.
Cum se desfasoara procedura
Vi se va cere sa va intindeti cu fata in jos pe masa din cabinet. Pentru a va asigura confortul, specialistul va aplica in spate un anestezic local. Acest lucru poate provoca o usoara senzatie de usturime. Apoi, medicul plaseaza acul la locul in care se afla durerea. In plus, specialistul va folosi fluoroscopia pentru a ghida acul in spatiul epidural al coloanei vertebrale.
In timpul procedurii de injectare a medicamentului in coloana, o asistenta va va monitoriza pulsul si tensiunea arteriala. Dupa procedura, veti merge intr-o zona de recuperare si veti fi observat timp de 15 pana la 30 de minute.
Ce se intampla dupa procedura
Daca simtiti disconfort dupa ce ajungeti acasa in ziua procedurii, puteti aplica gheata in zona de injectare timp de 10 pana la 15 minute pe ora, timp de trei pana la patru ore. Daca simtiti o usoara durere timp de una sau mai multe zile, nu trebuie sa va ingrijorati pentru ca acest lucru se intampla des.
In schimb, daca simtiti o durere severa, roseata, caldura sau inflamatie in jurul locului de injectare sau chiar tremur, frisoane sau febra mai mare de 38 de grade Celsius, contactati echipa medicala.
Este recomandat ca activitatea pe care o faceti in ziua injectarii sa fie cat mai limitata. Exercitiile de fizioterapie si miscare fizica ar trebui amanate timp de trei zile dupa efectuarea unor infiltratii in coloana. A doua zi dupa injectare, va puteti intoarce la activitatile zilnice obisnuite, inclusiv la munca.
In cazul in care este nevoie, puteti lua medicamente antiinflamatoare pentru durere dupa infiltratii. Adresati-va medicului inainte de a lua orice alte medicamente.
Infiltratii in coloana – eventuale riscuri
Infiltratiile in coloana sunt in general proceduri sigure. Daca apar complicatii, acestea sunt de obicei usoare. Riscurile asociate infiltratiilor in coloana sunt, dar nu se limiteaza la:
-
sangerare
-
infectie
-
leziuni nervoase
-
arahnoidita (o tulburare cauzata de inflamatia arahnoidei, una dintre membranele care constituie meningele si care inconjoara nervii maduvei spinarii)
-
paralizie
-
necroza avasculara (moartea tesutului osos din cauza unei pierderi temporare sau permanente a aportului de sange; aceasta apare rar la nivelul coloanei vertebrale)
-
cefalee
-
slabiciune musculara
-
durere care creste in intensitate
Referinte:
https://mayfieldclinic.com/pe-esi.htm
https://painandspinespecialists.com/10-types-of-spinal-injections-for-pain-relief/
https://orthoinfo.aaos.org/en/treatment/spinal-injections/
https://www.apmconline.org/services/spinal-injections
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/epidural-corticosteroid-injections