Majoritatea femeilor se confrunta cel putin o data in viata cu o infectie vaginala, care de obicei este o problema minora de sanatate, insa daca aceasta reapare in mod repetat putem vorbi de infectii vaginale recurente. Chiar daca nici acestea nu au forme grave, femeile care se confrunta cu infectii vaginale recurente au parte de disconfort care ajunge sa le afecteze activitatile zilnice si chiar calitatea vietii.
Aceasta pentru ca infectiile vaginale recurente se manifesta prin senzatie persistenta de mancarime in zona intima, usturime si senzatia de arsura care se accentueaza in timpul actului sexual, precum si prin secretii urat mirositoare.
De asemenea, daca problema se manifesta pe termen lung, femeile cu infectii vaginale recurente pot dezvolta si tulburari de anxietate pe fondul stresului.
Farmacistii Catena recomanda Mastrelle Flora Plus, capsule vaginale ce contine un complex prebiotic biologic activ, vitaminele C si E, hialuronat de sodiu, xilitol, lactoza, hipromeloza si dioxid de titan. Datorita ingredientelor sale, Mastrelle Flora Plus aduce pH-ul vaginal la valoarea optima (<4.5).
In cele ce urmeaza va vom explica de ce reapar in mod repetat infectiile vaginale recurente si cum pot fi tratate eficient.
Infectii vaginale recurente - cauze comune
Infectiile vaginale apar de obicei pe fondul unui dezechilibru creat la nivelul florei vaginale, formata preponderent din bacterii benefice numite lactobacili. Acestea creeaza la nivelul vaginului un mediu usor acid nefavorabil dezvoltarii altor bacterii si microorganisme si consuma majoritatea resurselor de hrana, ceea ce impiedica de asemenea dezvoltarea altor microorganisme. Lactobacilii reprezinta aproximativ 95% din flora vaginala iar cand procentul acestora scade si creste ponderea celorlalte bacterii sau fungi din flora vaginala, acestea duc la aparitia de infectii, care pot fi bacteriene sau fungice in functie de natura agentilor patogeni care le genereaza.
Dupa cum spuneam, atunci cand astfel de probleme apar in mod repetat vorbim de infectii vaginale recurente pentru care exista mai multe explicatii dupa cum urmeaza:
Tratarea incorecta a infectiei initiale
Atunci cand infectia initiala este lasata sa se vindece de la sine sau este tratata necorespunzator, flora bacteriana nu se reface in totalitate, crescand astfel sansele aparitiei de infectii vaginale recurente. Un exemplu des intalnit il constituie tratarea cu antibiotice a unei infectii fungice, in conditiile in care aceste medicamente sunt eficiente doar impotriva bacteriilor. Astfel, antibioticele pot distruge o parte din bacteriile care formeaza bariera naturala impotriva agentilor patogeni, crescand riscul aparitiei de infectii vaginale recurente.
Farmacistii Catena recomanda spuma de curatare Ginexid®, cu pH de 4,5, este indicata pentru igiena intima zilnica, inclusiv in prezenta patologiilor (vulvite bacteriene si micotice) si/sau in asociere cu tratamente specifice.
Microorganismele rezistente la tratament
Unele dintre bacteriile si fungii care provoaca infectii dezvolta rezistenta la substantele medicamentoase folosite impotriva lor, iar astfel scade eficienta tratamentului. Se intampla din cauza expunerii frecvente la aceste substante, folosite de multe ori si in mod neadecvat, asemeni exemplului pe care l-am oferit mai sus, in cazul antibioticelor. Astfel, medicamentele nu mai distrug agentii patogeni in totalitate, ci doar ii slabesc lasand impresia ca infectia s-a vindecat. Dupa o vreme apare insa o noua infectie cauzata de aceleasi microorganisme. Asadar, rezistenta bacteriilor la antibiotice si a fungilor la substantele antifungice este o alta explicatie pentru infectiile vaginale recurente.
Imunitatea scazuta
Slabirea sistemului imunitar pe fondul altor afectiuni sau ca urmare a unui aport scazut de vitamine si minerale poate contribui la aparitia de infectii vaginale recurente, dat fiind faptul ca vorbim de principalul scut al organismului impotriva agentilor patogeni. In afara de bariera naturala reprezentata de lactobacilii care alcatuiesc flora vaginala, un rol important in prevenirea infectiilor revine si sistemului imunitar care identifica si neutralizeaza agentii patogeni. Astfel, un sistem imunitar slabit asigura o protectie mai scazuta, care favorizeaza aparitia de infectii vaginele recurente.
Diabetul
Femeile care sufera de diabet sunt expuse unui risc mai mare de a se confrunta cu infectii vaginale recurente, iar explicatia sta in nivelul crescut al glicemiei, care este una din caracteristicile acestei boli. Glucoza din sange este principala sursa de energie a organismului si totodata o sursa importanta de hrana pentru microorganismele din corp, inclusiv cele de la nivelul florei vaginale. O glicemie crescuta inseamna mai multa hrana pentru bacterii si fungi, care astfel se dezvolta mai usor si provoaca infectii vaginale recurente.
Infectii vaginale recurente – tratament si prevenire
O prima masura importanta pentru a preveni infectiile vaginale recurente consta in tratarea fara intarziere a infectiei initiale. In primul rand se impune stabilirea unui diagnostic, mai exact identificarea tipului de infectie si a agentului patogen responsabil. In functie de aceste detalii se stabileste si diagnosticul care in cazul infectiilor bacteriene consta in administrarea de antibiotice, iar in cazul infectiilor cauzate de ciuperci parazite, in medicamente antifungice.
Ulterior, chiar daca tratamentul a dat rezultate, prevenirea aparitiei de infectii vaginale recurente mai presupune si o serie de masuri, dupa cum urmeaza:
Dieta echilibrata
O dieta echilibrata bazata in special pe alimente cu un aport nutritional sporit si un continut mai scazut de calorii asigura vitaminele si mineralele necesare sistemului imunitar si previne excesul ponderal asociat de cele mai multe ori si cu cresterea glicemiei. Astfel, o alimentatie bazata pe fructe, legume, carne slaba, cereale integrale, peste, uleiuri vegetale nuci si seminte poate preveni aparitia de infectii vaginale recurente prin intarirea sistemului imunitar si mentinerea glicemiei la un nivel normal. In acelasi timp, consumul de iaurt, muraturi si alte alimente care contin probiotice contribuie la mentinerea echilibrului florei vaginale, favorizand dezvoltarea lactobacililor.
Igiena intima
Vaginul are capacitatea de a se curata singur, astfel ca nu este nevoie de dusuri vaginale, care nu fac decat sa strice echilibrul florei bacteriene si sa reduca nivelul de aciditate, ceea ce favorizeaza aparitia de infectii vaginale recurente. In schimb, zona intima necesita spalare zilnica iar pentru aceasta se foloseste apa calduta si un sapun cu un pH neutru. De asemenea, este recomandat ca sapunul sa nu fie foarte parfumat si nici colorat pentru ca aceste proprietati sunt date de substante chimice care pot irita pielea sensibila si totodata pot distruge o parte din bacteriile benefice care formeaza flora vaginala.
Purtarea de lenjerie din materiale naturale
Lenjeria intima poate contribui la aparitia de infectii vaginale recurente daca este purtata mai mult timp si mai ales daca este foarte mulata sau confectionata din materiale sintetice. O astfel de lenjerie nu lasa pielea sa respire si retine transpiratia creand un mediu umed favorabil dezvoltarii de bacterii si fungi care provoaca infectii. Pentru a preveni astfel de probleme se recomanda purtarea de lenjerie confortabila, din materiale naturale precum bumbacul sau matasea. Chiar si in aceste conditii lenjeria intima trebuie schimbata zilnic pentru a preveni dezvoltarea de microorganisme ce pot cauza infectii vaginale recurente.
Dincolo de aceste recomandari, de o mare importanta este si efectuarea cu regularitate a controalelor ginecologice, cu ocazia carora infectiile vaginale pot fi depistate in formele incipiente prevenindu-se astfel si recurenta acestora cu ajutorul tratamentului si a sfaturilor oferite de medic.