Infectia urinara este una dintre cele mai comune tipuri de infectii ale tractului urinar. Aceasta poate implica orice parte a sistemului urinar. Bacteriile, in special E.coli, sunt cele mai comune cauze care pot conduce la aceasta situatie. Simptomele pe care le puteti avea includ nevoia de a urina frecvent, durere la urinare, dar si in zona lombara. Femeile au o mai mare predispozitie la a dezvolta infectie urinara comparativ cu barbatii. Prin urmare, este important sa aveti grija de tractul urinar si sa cunoasteti cauzele si factorii de risc ce pot conduce la aparitia infectiei urinare.
Infectie urinara – cauze, factori de risc
Infectia urinara este o afectiune care apare la nivelul sistemului urinar. Acesta poate implica oricare parte din acest sistem, respectiv uretra, rinichii si vezica. Anumite persoane au un risc mai crescut de a dezvolta infectie urinara. Acest tip de afectiune este mai frecventa in cazul femeilor din cauza faptului ca uretrele lor sunt mai scurte si mai aproape de rect. Prin urmare, bacteriile pot ajunge mai usor in tractul urinar.
In afara acestei predispozitii a femeilor, alti factori de risc ce pot conduce la infectie urinara sunt:
· istoric de infectie urinara
· activitate sexuala neprotejata
· schimbari a florei vaginale din diferite motive (de exemplu, menopauza sau folosirea anumitor spermicide pot cauza aceste modificari)
· sarcina
· varsta, persoanele adulte sunt mai predispuse la a dezvolta infectie urinara
· probleme structurale ale tractului urinar, cum ar fi largirea prostatei
· igiena precara.
Farmacistii Catena recomanda UroSuport FORTE, un supliment alimentare sub forma de capsule, care contine extracte de Afin american/Merisor canadian (Vaccinium macrocarpon) si de Hibiscus (Hibiscus sabdariffa), in combinatie cu albastru de metilen si D-manoza, care contribuie la mentinerea sanatatii tractului urinal.
Infectie urinara – simptome si manifestari
Infectia urinara produce o inflamatie la nivelul tractului urinar. Aceasta inflamatie poate conduce la aparitia urmatoarelor simptome si manifestari:
· durere la nivelul coastelor, abdomenului, zonei pelvine sau lombar;
· presiune in zona inferioara a pelvisului;
· urina tulbure, cu miros intepator;
· incontinenta urinara;
· urinare frecventa;
· senzatie de a merge des si urgent la toaleta;
· durere in timpul urinarii, cunoscuta drept disurie;
· aparitia sangelui in urina, cunoscuta drept hematurie.
Alte probleme asociate cu infectia urinara includ:
· durere la nivelul penisului;
· stare de oboseala intensiva;
· febra;
· frisoane;
· senzatie de voma sau greata.
Diagnosticul timpuriu al infectiei urinare
Atunci cand manifestati una dintre manifestarile de mai sus, este recomandat sa discutati cat mai rapid cu un medic. Acesta va va adresa intrebari legate de simptomele specifice pentru infectie urinara si va va revizui istoricul medical. De asemenea, va va face o examinare fizica pentru a depista orice semne fizice care pot indica o infectie urinara.
Medicul va propune si alte teste care il vor ajuta sa confirme ca aveti infectie urinara:
· Examen de urina - pentru acest test, este nevoie sa va colectati urina intr-un recipient special, pe care il puteti primi de la laborator sau il puteti achizitiona de la farmacie. In cadrul acestui examen, medicul va putea depista daca aveti infectie urinara in functie de variabile multiple, cum ar fi nivelul de nitriti, leucocite sau celule albe.
· Urocultura - prin intermediul acestui test, medicul va putea depista existenta oricaror bacterii in urina. Culturile din urina sunt importante intrucat il vor ajuta pe medic sa recomande un tratament tintit. Si acest test presupune acumularea urinei intr-un recipient special.
· Ecografie - medicul poate solicita o ecografie pentru a examina organele interne, mai ales tractul urinar.
· Cistocopie - in acest caz, medicul va folosi un cistoscop pentru a examina vezica prin uretra. De obicei, acest tip de investigatie este recomandat atunci cand in urma tratamentul prescris in baza rezultatelor de la urocultura si examenul de urina, infectia urinara persista.
Complicatiile unei infectii urinare netratate
Atunci cand nu este tratata corespunzator, infectia urinara poate conduce la aparitia complicatiilor si a unor probleme serioase de sanatate, cum ar fi:
· infectii urinare repetate, insemnand ca este posibil sa aveti cel putin doua infectii urinare in decurs de 6 luni sau un an. Femeile sunt mai predispuse la a avea infectii repetate;
· afectiuni permanente ale rinchiilor;
· nastere prematura sau riscul de a naste un bebelus cu o greutate mai mica atunci cand infectia urinara apare in timpul sarcinii;
· ingustarea uretrei la barbatii care au infectii repetate;
· sepsis, o complicatie care va poate pune in pericol viata atunci cand nu este tratata corespunzator. Aceasta complicatie poate aparea mai ales atunci cand infectia urca de la tractul urinar catre rinichi.
Sfaturi pentru preventie
Pentru a preveni infectia urinara este important sa faceti schimbari ale stilului de viata, rutinei zilnice de igiena, dar si a rutinei sexuale. Astfel, veti reusi sa va protejati tractul urinar si sa evitati complicatiile asociate acestei afectiuni.
Dezvoltati o igiena riguroasa
Cea mai eficienta metoda de a preveni infectia urinara este printr-o igiena riguroasa. In primul rand, modul in care va stergeti dupa ce ati fost la toaleta poate face diferenta. Recomandarea specialistilor este sa va stergeti din fata in fata pentru a evita ca microbii din fecale sa ajunga in zona vaginala. De asemenea, in timpul ciclului menstrual, este important sa schimbati absorbantele sau tampoanele la cateva ore.
Consumati cat mai multe lichide
Consumul ridicat de lichide, in special apa, va contribui la imbunatatirea fluxului urinar. Prin urmare, cu cat urinati mai des ca urmare a consumului de lichide, cu atat veti elimina mai multe bacterii din tractul urinar si veti putea preveni aparitia infectiilor urinare. Specialistii recomanda consumul de 6 pana la 8 pahare de apa pe zi.
De asemenea, avand in vedere ca prin urina veti elimina bacteriile din organism, este recomandat sa urinati inainte si dupa ce ati avut contact sexual. In timpul sexului, exista riscul ca bacteriile sa ajunga mai usor in uretra. Prin urmare, daca reusiti sa urinati inainte si dupa sex, veti putea sa le eliminati si sa reduceti riscul de infectie urinara. Daca nu puteti urina, puteti spala zona cu apa calda.
Folositi anumite suplimente si creme recomandate de medic
Daca sunteti in perioada de post-menopauza, medicul va poate recomanda sa folositi o crema care contine estrogeni. Aceste creme va pot ajuta sa reduceti riscul de a dezvolta infectie urinara datorita schimbarilor de pH pe care le produce la nivelul vaginului. In plus, suplimentele pe baza de extract de merisor si probioticele va pot ajuta sa preveniti aparitia acestei afectiuni. In cazul in care va aflati in aceasta perioada, este recomandat sa discutati cu medicul asupra tipul de produse pe care sa le folositi.
Infectiile urinare reprezinta o problema des intalnita in cazul femeilor. Prin adoptarea unei igiene riguroase si prin consumul de lichide veti putea sa preveniti in mod eficient dezvoltarea bacteriilor care sa afecteze tractul urinar. Consultati medicul specialist de indata ce incepeti sa aveti primele simptome ale acestui tip de infectie si urmati recomandarile acestuia pentru un tratament eficient.
Surse:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9135-urinary-tract-infections#prevention
https://www.nhs.uk/conditions/urinary-tract-infections-utis/
https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/kidneys-bladder-and-prostate/urinary-tract-infection-uti/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/symptoms-causes/syc-20353447
https://www.cdc.gov/antibiotic-use/uti.html#:~:text=UTIs%20are%20common%20infections%20that,is%20another%20type%20of%20UTI.