Infectiile streptococice la nivelul pielii sunt cauzate in mod uzual de streptococul β-hemolitic de grup A, numit si Streptococcus pyogenes. In cazuri rare, se observa infectie cu streptococ de alt grup. Exista oameni care prezinta, in mod normal, streptococ pe piele. In acest context, insa, sistemul imunitar este indeajuns de puternic pentru ca bacteria sa nu provoace infectii. Bariera cutanata a pielii joaca un rol foarte important in protejarea organismului impotriva infectiei. In momentul in care aceasta este alterata – arsuri, leziuni deschise, zgarieturi –, se creeaza „porti” de intrare pentru bacterii care, in cele din urma, vor produce infectii si simptome specifice.
Infectie cu streptococ la nivelul pielii – cauze si factori de risc
Streptococul β-hemolitic de grup A, Streptococcus pyogenes, este responsabil in cele mai multe cazuri de infectie cu streptococ pe piele. Dupa cum s-a mentionat, un numar limitat de persoane prezinta bacteria la nivelul pielii si mucoaselor (in special in nas), insa fara a provoca boala. In acest caz, vorbim despre un „colonizator” normal al pielii si mucoaselor. Insa, in momentul in care bariera cutanata este compromisa – leziuni deschise, ulceratii, arsuri, zgarieturi – se ajunge la o infectie cu streptococ pe piele si la simptome specifice. Principalele mecanisme prin care Streptococcus pyogenes provoaca infectie la nivelul pielii includ:
-
aderenta maxima de keratinocite (celulele pielii) si tesuturile subcutanate, care faciliteaza invazia bacteriana;
-
producerea de toxine si enzime, cum ar fi streptolizinele si exotoxinele pirogene, faciliteaza infectia cu streptococ pe piele, prin distrugerea tesutului si favorizarea inflamatiei severe;
-
evitarea raspunsului imun prin producerea de proteine M si alte mecanisme de „camuflaj” bacterian.
Mai multi factori cresc riscul de infectie cu streptococ pe piele, cum ar fi:
-
leziunile la nivelul pielii: taieturi, muscaturi de insecte, arsuri, interventii chirurgicale, dar si ulcerele varicoase deschise;
-
afectiuni dermatologice preexistente: eczeme, psoriazis, dermatita, infectii fungice care nu doar ca deterioreaza bariera cutanata, dar promoveaza aparitia excoriatiilor (printr-un ciclu de prurit – scarpinat);
-
sistemul imunitar redus: diabet, HIV/SIDA, tratament cu corticosteroizi, cancer;
-
igiena deficitara, contactul apropiat cu persoane infectate;
-
temperatura si umiditatea crescute, care favorizeaza proliferarea bacteriana;
-
pielea uscata, mult mai predispusa la microleziuni prin care bacteriile pot patrunde in piele.
In general, persoanele cu sistem imunitar scazut si cu conditii dermatologice preexistente, insa si cele cu rani deschise (fie rezultate in urma unor traumatisme, fie secundare ulcerului varicos necorespunzator tratat) sunt mult mai predispuse sa aiba o infectie cu streptococ pe piele.
Streptococ pe piele – simptome si manifestari
O infectie cu streptococ pe piele poate lua diferite forme clinice, fiecare cu caracteristici relativ distincte. Totusi, cele mai frecvente afectiuni care au la baza infectia cu Streptococcus pyogenes la nivelul pielii includ urmatoarele:
Impetigo (bube dulci)
Impetigo este o infectie superficiala a pielii, frecvent intalnita la copii, cauzata de doua bacterii: Streptococcus pyogenes si, uneori, Staphylococcus aureus. Se poate prezenta sub doua forme:
1. Impetigo non-bulos
-
Este cea mai frecventa forma.
-
Se manifesta prin papule sau vezicule care progreseaza spre pustule si ulceratii.
-
Se prezinta cu formarea de cruste groase, de culoarea mierii, in special pe fata, maini, gat si in jurul buzelor.
-
De obicei, nu exista semne de febra sau alte simptome sistemice asociate acestei infectii.
2. Impetigo bulos
-
Apare mai rar si se asociaza frecvent cu eliberarea toxinei exfoliative stafilococice pe piele.
-
Se manifesta prin aparitia unor vezicule mari, fragile, pline cu lichid clar sau uneori tulbure, care se rup cu usurinta.
Erizipel
Reprezinta o infectie acuta a dermului superficial (al doilea strat al pielii), cauzata tot de infectia cu Streptococcus pyogenes. Manifestarile clinice includ:
-
zone de eritem intens (de culoare rosu-aprins) extinse la nivelul pielii, delimitate de pielea neafectata, cu margini conturate si usor iesite in relief, ce apar frecvent pe fata sau membrele inferioare;
-
zonele afectate sunt calde sau fierbinti, sensibile la palpare;
-
simptomele sistemice includ febra, frisoane, stare generala alterata.
Acest tip de infectie cu streptococ pe piele se asociaza frecvent cu limfedemul sau insuficienta venoasa cronica (in special in cazul ulcerului varicos).
Celulita infectioasa
Celulita afecteaza straturile mai profunde ale pielii si tesutul subcutanat. Spre exemplu, fata de erizipel, apar leziuni cu margini mai putin definite. Simptomele includ:
-
roseata difuza, edem, caldura locala;
-
umflaturi, pete rosii, eritem;
-
durere intensa, adesea asociata cu inflamarea ganglionilor limfatici regionali;
-
in cazuri mai severe, pot aparea simptome de febra sau semne de sepsis.
Desi este provocata de o bacterie cu potential contagios, celulita nu este contagioasa. De obicei, apare prin infectarea arsurilor, ranilor sau leziunilor chirurgicale cu Streptococcus pyogenes, in unele cazuri fiind implicat Staphylococcus aureus.
Fasceita necrozanta
Un alt tip de infectie cu streptococ pe piele este fasceita necrozanta. Aceasta reprezinta, de fapt, o infectie grava, rapid progresiva, care implica fasciile din profunzimea pielii si poate duce, in cazuri grave, chiar la necroza (moartea) tesuturilor. Este provocata de Streptococcus pyogenes, dar poate implica si alti agenti patogeni. Simptomele includ:
-
durere severa, disproportionala fata de aspectul clinic al leziunii;
-
eritem localizat, care se extinde cu rapiditate;
-
simptomele bolii avansate includ formarea de vezicule hemoragice, necroza (zona afectata se innegreste), febra mare, tahicardie, hipotensiune arteriala.
Netratata, acest tip de infectie cu streptococ pe piele, care progreseaza in profunzimea acesteia, poate duce la sindromul de soc toxic streptococic (STSS), care reprezinta o urgenta medicala.
Gangrena streptococica
Intr-un fel, reprezinta o complicatie a fasceitei necrozante, caracterizata prin necroza extinsa si frecvent se asociaza cu STSS. Necesita interventie chirurgicala imediata pentru a se preveni si alte complicatii, cum ar fi diseminarea sanguina a bacteriei. Totusi, gangrena streptococica mai poate fi intalnita si in cazul unui ulcer varicos infectat si necorespunzator tratat.
Scarlatina
Un alt tip de infectie cu streptococ pe piele il reprezinta scarlatina. In acest caz, vorbim despre eliberarea unor toxine eritrogenice la nivelul pielii. De obicei, scarlatina este precedata, mai ales la copii, de faringita streptococica. Se manifesta printr-o eruptie cutanata eritematoasa, fina, cu aspect de „hartie abraziva”. Un semn distinctiv il reprezinta semnul Pastia – prezenta unor linii eritematoase asezate transversal la nivelul pliurilor cutanate ale membrelor.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK333408/
https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1080/00325481.1982.11716223
https://sci-hub.se/10.1056/NEJM199601253340407
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK587091/