Tipuri de dermatita la adulti si copii

Tipuri de dermatita la adulti si copii Tipuri de dermatita la adulti si copii

Ultima actualizare: 24 decembrie 2024

tipuri-dermatita

Dermatita este un termen generic ce face referire la o serie de afectiuni cutanate care au la baza o inflamatie si se manifesta in general prin mancarime sau usturime si modificarea aspectului pielii in zonele afectate.  Exista asadar mai multe tipuri de dermatita care afecteaza in egala masura atat adultii cat si copiii, inflamatia specifica putand avea diferite cauze, de la cele de natura infectioasa pana la contactul cu anumite substante sau actiunea factorilor de mediu. Cauzele sunt unul din criteriul pe baza caruia putem vorbi de mai multe tipuri de dermatita, care se mai clasifica si in functie de modul de manifestare si de localizare.

In cele ce urmeaza va vom prezenta pe rand toate aceste tipuri de dermatita cu particularitatile specifice si alte informatii care sa va ajute sa le recunoasteti cu usurinta.


Tipuri de dermatita in functie de cauze

Cauzele care duc la aparitia unei astfel de probleme sunt variate si de aceea putem vorbi de mai multe tipuri de dermatita care pot fi generate de o infectie bacteriana sau fungica, de expunerea prelungita la frig sau la soare, contactul cu diferite substante iritante sau anumite probleme de sanatate. Pe baza acestui criteriu exista urmatoarele tipuri de dermatita:

Dermatita de contact

Poate aparea la orice varsta si se manifesta in zonele corpului care au intrat in contact cu substante iritante sau cu diferiti alergeni. In functie de factorul declansator exista doua tipuri de dermatita de contact, respectiv cea iritanta si cea alergica.

Dermatita de contact iritanta este unul din cele mai frecvente tipuri de dermatita si apare sub actiunea fizica, mecanica sau chimica a diferite substante sau materiale care intra in contact cu pielea. Cel mai adesea se manifesta prin inrosirea pielii, aparitiea de edeme sau de vezicule cu lichid.

In ceea ce priveste dermatita de contact alergica, aceasta este specifica persoanelor care sufera de alergii si apare atunci cand alergenii ating pielea. In acest caz vorbim de o reactie imunitara anormala si exagerata, declansata de substante inofensive pe care organismul le percepe in mod eronat ca fiind agenti patogeni. Astfel de tipuri de dermatita sunt cauzate cel mai adesea de substante din compozitia produselor cosmetice, materialele din care sunt confectionate bijuteriile si  accesoriile din cauciuc sau latex.

Dermatita atopica

Este unul din acele tipuri de dermatita care apare preponderent la copii iar manifestarile difera in functie de grupa de varsta. Astfel, la sugari si copiii sub doi ani dermatita atopica se manifesta prin leziuni aparute pe trunchi, membre fata sau scalp sub forma de pete de culoare rosiatica,  umede sau solzoase ori cu cruste, insotite de mancarime.

La copiii peste doi ani si adolescenti aceste tipuri de dermatita se manifesta preponderent prin aparitia unor pete inchise la culoare cu o suprafata aspra sau ingrosata, in special in zona incheieturilor si pe gat.

Dermatita atopica se poate manifesta si in cazul adultilor prin aparitia de eczeme la nivelul mainilor sau al fetei.

Predispozitia genetica, imunitatea scazuta la nivelul pielii si alergiile sunt principalele cazuri pentru aceste tipuri de dermatita.

Dermatita seboreica

Este unul din acele tipuri de dermatita specifice adolescentilor, insa poate aparea si in cazul adultilor. Dermatita seboreica are la baza o productie excesiva de sebum, care se acumuleaza la nivelul pielii si creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea de bacterii si fungi care cauzeaza infectii. Se manifesta prin aparitia unor mici cruste care formeaza apoi cojite albicioase si uneori prin inrosirea pielii  in zonele afectate.

Dermatita de staza

Anumite tipuri de dermatita pot fi cauzate de alte probleme de sanatate, iar cel mai cunoscut exemplu este dermatita de staza. Aceasta apare pe fondul insuficientei venoase cronice si se manifesta cu preponderenta la nivelul extremitatilor inferioare, care sunt printre primele afectate  din cauza circulatiei sanguine ingreunate. Dermatita de staza se  manifesta prin aparitia pete rosiatice care formeaza scuame la suprafata, iar in formele severe pot aparea inflamatii, vezicule cu lichid si cruste.

Dermatita asteatotica

Se numara printre acele tipuri de dermatita influentate de factorii de mediu, in acest caz de temperaturile scazute din perioada iernii. Dermatita asteatotica se manifesta preponderent in cazul varstnicilor, fiind favorizata de scaderea eficientei barierei imunitare de la nivelul pielii, care apare odata cu inaintarea in varsta.

Se manifesta la extremitatile inferioare prin descuamarea pielii si aparitia de mici fisuri insotite de mancarime.

Eczema dishidrozica

Exista si tipuri de dermatita cu cauze necunoscute, iar unul dintre ele este eczema dishidrozica sau mai pe scurt dishdroza. Se manifesta la nivelul palmelor, talpilor si pe partile laterale ale degetelor prin aparitia recurenta de vezicule adanci insotite de mancarime puternica. De multe ori, aceste vezicule se unesc formand bule care se pot infecta usor. Daca nu se sparg, veziculele persista cateva saptamani, timp  in care lichidul din interior se resoarbe, dupa care pielea afectata se descuameaza iar in final revine la aspectul normal.

Balsamul pre/post biotic antiiritatii si refacere a lipidelor RILASTIL XEROLACT PB calmeaza roseata si mancarimea pielii, avand o actiune rapida si durabila. Reducand frecventa episoadelor de uscaciune severa (piele uscata si foarte uscata, piele atopica), Rilastil XEROLACT PB ajuta la refacerea barierei pielii si a microbiotei si reda elasticitatea si confortul pielii. Balsamul Rilastil Xerolact PB este o emulsie bogata si cremoasa, ce se absoarbe rapid. Se recomanda ca hidratant si restabilizator, in cazul uscarii severe a pielii bebelusilor, copiilor si adultilor, precum si pentru pielea cu tendinta atopica si supusa mancarimii.

Tipuri de dermatita dupa modul de manifestare

Un alt criteriu dupa care se clasifica diferitele tipuri de dermatita tine de aspectul clinic, mai precis de modul in care aceste afectiuni se manifesta.

Principalele tipuri de dermatita din aceasta perspectiva sunt urmatoarele:

Dermatita eczematoasa

Sunt acele tipuri de dermatita caracterizate de aparitia  pe piele a eczemelor, adica a unor pete rosiatice care pot prezenta scurgeri de lichid, cruste sau coji si deseori sunt insotite de mancarime, usturime si evident, inflamarea tesutului cutanat  in zona afectata

Cele mai cunoscute tipuri de dermatita eczematoasa sunt dermatita de contact si dermatita atopica.

Dermatita discoida

Este denumirea data acelor tipuri de dermatita caracterizate de aparitia pe pilele a unor pete circulare de mai mari sau mai mici dimensiuni. Dat fiind faptul ca aceste pete specifice sunt asemanatoare ca forma si dimensiune cu o moneda dermatita discoida se mai numeste si dermatita numulara, cu referire la cuvantul latinesc „numus”, care inseamna „moneda”.

Dermatita hiperkeratotica

Anumite tipuri de dermatita se manifesta prin ingrosarea excesiva a pielii, ce duce la formarea de cruste groase numite si tesut cornos. Vorbim in astfel de situatii de o dermatita hiperkeratonica ce se mai manifesta prin mancarime si uneori aparitia de fisuri  care cauzeaza durere si prezinta un risc sporit de infectare.

Tipuri de dermatita dupa localizare

In acest caz lucrurile sunt ceva mai simple, intrucat clasificarea se face in functie zonele de pe corp pe care apar manifestarile specifice. Teoretic, o astfel de problema poate aparea in orice zona, insa cele mi frecvente tipuri de dermatita dupa localizare sunt:

Demratita faciala

Apare la nivelul fetei, fiind cauzata de obicei de substantele iritante din produsele de ingrijire a pielii sau produsele cosmetice,  expunerea prelungita la temperaturi scazute sau la soare, contactul cu diferiti alergeni sau alte substante iritante.

Dermatita scalpului

Cel mai adesea, dermatita seboreica se manifesta la nivelul scalpului insa si anumite tipuri de dermatita atopica sau dermatita de contact pot afecta in egala masura si pielea capului. Mancarimea si matreata abundenta sunt principalele semne ale unei dermatite la nivelul scalpului.   

Dermatita periorala

Este un tip aparte de dermatita faciala, care se manifesta preponderent in jurul gurii dar poate aparea si in jurul nasului sau al ochilor. Totodata, este o dermatita eczematoasa, caracterizata prin aparitia de mici papule in zonele mentionate mai sus. Papulele sunt rosii sau rozacee iar uneori formeaza pustule sau vezicule cu lichid. Alte simptome posibile pot fi mancarimea si usturimea sau senzatia de arsura.

Dermatita la nivelul mainilor

Mainile sunt expuse unui risc mai crescut de a dezvolta dermatita, avand in vedere faptul ca intra frecvent in contact cu diferite substante si materiale care pot genera o astfel de problema. Detergentii sau sapunurile de proasta calitate, substantele chimice din solutiile de curatare, contactul cu diferite substante iritante sau cu potential alergen, apa rece sau fierbinte precum si expunerea la temperaturi extreme sunt cativa dintre factorii favorizanti pentru astfel de tipuri de dermatita.

Indiferent cu care dintre aceste tipuri de dermatita va confruntati, este recomandat sa va adresati unui medic dermatolog inca de la aparitia primelor semne, mai ales daca acestea persista timp de mai multe zile si devin din ce in ce mai evidente.

 

Farmacistul Catena va recomanda: