Infectia cu streptococ in gat este cunoscuta sub denumirea de faringita streptococica sau angina pultacee, generand simptome evidente si suparatoare care nu pot fi trecute cu vederea. Unul dintre aceste simptome este aparitia puroiului in gat, care constituie totodata un indiciu important in stabilirea diagnosticului exact. Spunem aceasta intrucat infectia cu streptococ in gat genereaza si alte simptome care sunt specifice si altor afectiuni de natura infectioasa, insa prezenta puroiului la nivelul amigdalelor este specifica infectiilor bacteriene. Din aceasta categorie face parte si infectia cu streptococ in gat, care este si cea mai frecventa.
Pentru ca ne aflam in plin sezon al acestei boli, va prezentam in cele ce urmeaza principalele informatii despre cauze si factori de risc, modul de transmitere simptome, diagnostic si tratament.
Ce este infectia cu streptococ in gat
Infectia cu streptococ in gat este o afectiune destul de frecventa care apare preponderant in sezonul rece si se datoreaza unui anume tip de bacterii. In cazul de fata este vorba de streptococi de tip A care sunt responsabili de infectiile aparute la nivelul gatului, nasului si urechilor. In majoritatea cazurilor, infectia cu streptococ in gat este cauzata de Streptococcus pyogenes numit si streptococ beta hemolitic. Este vorba de un agent patogen foarte contagios, care are capacitatea de a se raspandi rapid in organism. Din acest motiv, infectia cu streptococ in gat poate fi asociata adesea cu scarlatina, afectiune cutanata ce apare ca urmare a raspandirii agentului patogen din tractul respirator in sange.
Cum se transmite infectia cu streptococ in gat
Spuneam despre agentul patogen care cauzeaza infectia cu streptococ in gat ca este foarte contagios, ceea ce inseamna ca se transmite cu mare usurinta de la o persoana la alta. In general, transmiterea se face pe cale aeriana prin intermediul picaturilor de saliva si mucus provenite de la persoanele infectate. Particule microscopice din aceste secretii ajung in aer atunci cand persoanele infectate vorbesc, tusesc sau stranuta, fiind inhalate apoi de cei aflati in apropiere. De asemenea, particulele contaminate ajung si pe diferite suprafete de unde se transmit prin contact persoanelor sanatoase. Spre exemplu, clanta unei usi folosite de o persoana contaminata care si-a dus mana la gura cand a stranutat devine vector de transmitere, fiind contaminata cu streptococ beta hemolitic ce ajunge pe mana urmatoarei persoane care foloseste aceeasi clanta, apoi isi atinge nasul sau gura.
Infectia cu streptococ in gat poate afecta persoanele de orice varsta, insa cel mai frecvent apare in randul copiilor intre 5 si 15 ani. Contactul cu cei contaminati constituie principalul factor de risc iar din acest motiv trebuie evitata apropierea de persoanele care prezinta simptome specifice, despre care vom vorbi imediat.
Riscul este mai crescut in sezonul rece, cand se intensifica circulatia agentilor patogeni care cauzeaza infectii respiratorii iar cei mai expusi sunt copii care merg in colectivitati (cresa, gradinita, scoala) de unde pot contracta usor infectia cu streptococ in gat pe care sa o transmita apoi si parintilor.
Ce simptome genereaza infectia cu streptococ in gat
Infectia cu streptococ in gat se manifesta prin simptome evidente, greu de trecut cu vederea si din cauza disconfortului pe care-l cauzeaza. Asa cum spuneam si in introducere, simptomul distinctiv este prezenta puroiului in gat, care indica o infectie bacteriana, in conditiile in care majoritatea cestor infectii la nivelul gatului sunt cauzate de streptococul beta hemolitic. Puroiul in gat apare ca o consecinta a actiunii enzimelor secretate de bacterii, care distrug tesuturile, si raspunsului imun al organismului, care directioneaza in zona afectata celule imunitare. In acest context, puroiul se formeaza din resturile de tesut distrus, bacterii si celule imunitare moarte.
Ca in cazul oricarei infectii, se declanseaza si procesul inflamator care genereaza simptome precum durerea in gat, dificultatile de inghitire, febra peste 38 de grade Celsius. De asemenea, pacientii cu o astfel de infectie au gatul si amigdalele umflate tot din cauza inflamatiei.
Alte simptome caracteristice infectiei cu streptococ in gat sunt frisoanele, durerea de cap si o stare persistenta de oboseala si slabiciune.
Reamintim faptul ca stafilococul beta hemolitic are capacitatea de a se raspandi rapid in organism, iar cand acest lucru se intampla, infectia in gat este insotita de eruptii cutanate sub forma unor pete rosiatice cu mici papule aspre – simptome asociate scarlatinei.
Cum se diagnosticheaza infectia cu streptococ in gat
Aparitia primelor manifestari ale infectiei cu streptococ in gat trebuie sa fie urmata de o vizita la medicul ORL-ist care mai intai va face o anamneza interesandu-se de simptome si de istoricul medical. Urmeaza apoi consultul clinic ce se axeaza pe examinarea gatului, prilej cu care indiciile specifice pot fi observate cu usurinta. Pentru confirmare este nevoie insa de o analiza in laborator a secretiilor purulente din gat, astfel ca medicul va preleva o proba cu ajutorul unui tampon steril. Analiza se numeste exsudat faringian si este cea mai des folosita procedura pentru diagnosticarea infectiei cu streptococ in gat.
De asemenea, se mai poate face un test rapid care semnaleaza prezenta agentului patogen pe baza unor proteine specifice prezente in secretiile din gat insa rezultatul negativ poate fi fals, astfel ca necesita o confirmare prin exsudat faringian.
In cazurile mai complexe poate fi necesara si o analiza de sange, precum si anumite investigatii suplimentare.
Optiuni de tratament pentru infectia cu streptococ in gat
Odata stabilit diagnosticul, scopul principal al tratamentului este prevenirea extinderii infectiei si neutralizarea agentului patogen care a cauzat-o. Fiind vorba de o infectie bacteriana, prima optiune terapeutica o constituie administrare de antibiotice. Este vorba de o clasa de medicamente eficiente doar impotriva bacteriilor, motiv pentru care se recomanda exclusiv pentru tratarea infectiilor bacteriene. Acestea se elibereaza pe baza de prescriptie medicala si actioneaza fie prin distrugerea efectiva a bacteriilor, fie prin afectarea proceselor metabolice, impiedicandu-le sa se inmulteasca sau sa se hraneasca si facandu-le astfel mai vulnerabile in fata celulelor imunitare ale organismului.
In general, impotriva infectiei cu streptococ in gat se prescrie tratament cu penicilina – un antibiotic puternic ce distruge agentii patogeni.
In acelasi timp, tratamentul cu antibiotic poate fi sustinut si cu tratament simptomatic, in functie de manifestarile neplacute specifice fiecarui caz. Tratamentul simptomatic include administrarea de antitermice pentru scaderea febrei, antiinflamatoare si analgezice pentru calmarea durerii in gat. De asemenea pot fi recomandate si suplimentele alimentare cu vitamine pentru sustinerea imunitatii, care ajuta organismul sa invinga mai usor infectia si grabesc recuperarea.
Este foarte important ca administrarea tratamentului sa inceapa in fazele incipiente ale bolii pentru a preveni raspandirea infectiei si aparitia complicatiilor. Cea mai frecventa dintre ele este scarlatina insa extinderea infectiei in organism poate cauza si aparitia de abcese in alte zone ale corpului sau inflamatie la nivelul rinichilor urmata chiar si de insuficienta renala. Cea mai severa complicatie este febra reumatica manifestata printr-un proces infamator generalizat, inclusiv la nivelul inimii.