Infectia cu HPV la baieti

Infectia cu HPV la baieti Infectia cu HPV la baieti

Ultima actualizare: 13 martie 2024

Studiile estimeaza ca 80% dintre femei si barbati se vor infecta cu HPV (Human Papilloma Virus – virusul papiloma uman) de-a lungul vietii. De cele mai multe ori, virusul este eliminat din organism cu ajutorul sistemului imunitar in aproximativ 2 ani, inainte ca infectia cu HPV sa cauzeze probleme de sanatate.

La barbati, infectia cu HPV tinde sa se manifeste clinic sub forma de veruci anogenitale (negi sau condiloame genitale), care cresc ratele de transmitere a HPV. Peste 4 din 10 cazuri de cancer cauzat de HPV apar la barbati. Acestia pot dezvolta cancer penian (la nivelul penisului), cancer anal si cancer al cavitatii bucale.

Mult timp rezervat doar fetelor, vaccinul impotriva virusului papiloma uman (vaccin HPV) este acum disponibil si pentru baieti. Acest lucru este necesar atat pentru a-i proteja pe ei de anumite tipuri de cancer, cat si, nu in cele din urma, pentru speranta eliminarii bolilor provocate de acest virus la ambele sexe.


Un virus extrem de transmisibil

Aproape unu din trei barbati cu varsta de peste 15 ani este infectat cu cel putin un tip de papiloma virus uman (HPV) genital, iar unu din cinci este infectat cu unul sau mai multe tipuri de HPV cu risc ridicat sau oncogen (cancerigen), potrivit unui nou studiu publicat in numarul din septembrie 2023 al revistei medicale The Lancet Global Health. Prevalenta HPV a fost ridicata la adultii tineri, atingand un maximum intre 25 de ani si 29 de ani, si s-a stabilizat sau a scazut usor dupa aceea.

Potrivit Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului, citata in The Lancet, in 2018 au fost inregistrate in intreaga lume aproximativ 69.400 de cazuri de cancer la barbati cauzate de infectia cu HPV.

Beneficiile vaccinului anti-HPV pentru baieti

La femei, un test Papanicolau detecteaza stadii incipiente ale cancerului cervical (de col uterin). Insa pentru cancerul penian, anal sau de cap si gat, nu exista un astfel de test. Iar riscul de a face cancer asociat HPV creste odata cu inaintarea in varsta. Baietii se pot vaccina anti-HPV, mai ales ca nu exista un test pentru cancerul asociat HPV pentru ei.

De acceea, vaccinarea protejeaza barbatii de cancerul asociat HPV.

Vaccinarea anti-HPV a baietilor are, asadar, un prim beneficiu evident: ii protejeaza direct impotriva cancerelor si verucilor din sfera anogenitala (penis si anus), pentru care eficacitatea vaccinului a fost deja stabilita.

Un alt beneficiu asteptat: „O protectie probabila impotriva cancerelor ORL induse de HPV, care sunt mai frecvente la barbati”, a declarat pentru AFP Judith Mueller, epidemiolog, profesor la École des Hautes Études en Santé Publique (EHESP) si cercetator la Institutul Pasteur care a adus drept exemplu cazul actorului american Michael Douglas, afectat si el de un cancer ORL cauzat de acest virus.

Vaccinarea baietilor tineri, a viitorilor parteneri sexuali si a sotilor ar trebui sa reduca, de asemenea, riscul de transmitere a acestor virusuri.

Este vaccinul HPV sigur pentru baieti?

DA, vaccinul HPV este la fel de sigur atat pentru baieti, cat si pentru fete.

Vaccinul HPV a trecut printr-un proces riguros de testare a sigurantei inainte de a fi aprobat in 2006 pentru prevenirea cancerului cervical la femei si in 2009 pentru prevenirea cancerului asociat cu infectia HPV la barbati. De atunci, au fost administrate peste 500 de milioane de doze de vaccin HPV in intreaga lume.

Care este schema de administrare?

In functie de varsta la care se administreaza vaccinul, schema de vaccinare poate sa includa doua sau trei doze.

Baietii care primesc vaccinul inainte de a implini 15 ani au nevoie doar de doua doze pentru a fi protejati complet. A doua doza trebuie administrata intr-un interval de 5 pana la 13 luni dupa prima doza. Daca a doua doza de vaccin este administrata mai devreme de 5 luni dupa prima doza, trebuie administrata intotdeauna o a treia doza.

Baietii care sunt vaccinati dupa varsta de 15 ani sau care au anumite afectiuni care slabesc sistemul imunitar au nevoie de trei doze pentru a fi pe deplin protejati. A doua doza trebuie administrata la cel putin o luna dupa prima doza si cea de-a treia doza trebuie administrata la cel putin 3 luni dupa cea de-a doua doza. Toate cele trei doze trebuie administrate in decursul unei perioade de 1 an.

Din luna decembrie 2023, in Romania, vaccinarea impotriva infectiilor cu HPV este gratuita pentru fete si baieti cu varste intre 11 si 18 ani, pe baza unei retete compensate eliberate de medicul de familie sau de medicul specialist.

Consultati medicul de familie sau medicul specialist pentru a va oferi detalii cu privire la vaccinarea anti-HPV.