Infarctul mezenteric este o afectiune foarte rara si periculoasa care se produce atunci cand alimentarea cu sange a anumitor parti ale sistemului digestiv este intrerupta. Aceasta problema apare de obicei din cauza producerii unui blocaj in vasele de sange care alimenteaza acele zone. Cele mai predispuse persoane la infarct mezenteric sunt cele in varsta, in special cele care au boli cardiovasculare sau tulburari de coagulare a sangelui.
Pierderea brusca a fluxului de sange catre intestinul subtire se numeste infarct mezenteric acut. Aceasta forma este cauzata de cele mai multe ori de un cheag de sange si necesita un tratament imediat, cum ar fi o interventie chirurgicala.
In schimb, infarctul mezenteric care se dezvolta in timp se numeste infarct mezenteric cronic. Forma cronica este de obicei cauzata de acumularea de depozite de grasime in artere. Pentru a trata infarctul mezenteric cronic este nevoie de o interventie chirurgicala deschisa sau de o procedura numita angioplastie.
Fara un aport sanguin adecvat, organele si tesuturile afectate nu primesc suficient oxigen si, drept urmare, nu pot functiona corect. Daca blocajul este suficient de sever, organele si tesuturile afectate pot incepe sa moara. Infarctul mezenteric este de multe ori fatal, motiv pentru care diagnosticul si tratamentul rapid sunt foarte importante.
Infarctul mezenteric este o afectiune care restrictioneaza fluxul de sange catre intestine.
Intestinul gros si subtire sunt alimentate cu sange de trei artere principale, numite artere mezenterice. Ingustarea sau blocarea acestor artere reduce cantitatea de sange care calatoreste catre tractul digestiv.
Atunci cand intestinele nu primesc suficient sange bogat in oxigen, persoana afectata se poate confrunta cu probleme grave de sanatate, cum ar fi pierderea excesiva in greutate si malnutritia. Moartea celulelor intestinale poate provoca leziuni permanente si poate chiar sa puna viata in pericol.
Tipuri de infarct mezenteric
Exista doua tipuri de infarct mezenteric:
Infarct mezenteric acut
Atacul de cord si accidentele vasculare cerebrale apar adesea din cauza blocajelor aparute in arterele vitale, lucru valabil si in cazul infarctului mezenteric acut. Aceste probleme sunt provocate de obicei de cheagurile de sange, care provoaca simptome bruste si foarte severe. Aceasta afectiune este o urgenta medicala care necesita interventie specializata imediata.
Naturalis VenoSuport este un supliment alimentar recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului circulator, prin sustinerea unei bune functionari a vaselor de sange.
Infarct mezenteric cronic
Infarctul mezenteric cronic apare treptat, de obicei pentru ca fluxul de sange prin arterele mezenterice incepe sa se ingusteze. Aceasta afectiune se dezvolta dupa mai mult timp, iar simptomele se agraveaza de obicei in timp.
Cauze si factori de risc
Infarctul mezenteric poate afecta pe oricine, indiferent de varsta sau categoria sociala.
Afectiunea poate avea la baza bolile cardiovasculare. Arterele mezenterice care alimenteaza intestinele cu sange se ramifica din aorta, artera principala a inimii. Acumularea de depozite de grasime, numita ateroscleroza, poate provoca boli de inima, precum si infarct.
Nivelul ridicat de colesterol contribuie la producerea infarctului mezenteric, deoarece provoaca acumularea placii de aterom in artere. Aceasta acumulare de placa provoaca ingustarea vaselor si reduce fluxul de sange catre intestine. Factorii care cresc riscul formarii placilor de aterom sunt:
-
fumatul
-
diabetul
-
tensiune arteriala crescuta
-
nivelul ridicat de colesterol
Naturalis Omega 3 Forte contine o formula concentrata de acizi grasi polinesaturati din ulei de peste si vitamina E, care contribuie la restabilirea echilibrului nervos si la stimularea vitalitatii intelectuale si care are rol in reducerea riscului cardiovascular.
Cheagurile de sange pot bloca, de asemenea, arterele mezenterice si pot reduce fluxul de sange catre tractul digestiv. Cheagul de sange este o aglomerare de celule si proteine si se formeaza, de obicei, cu scopul de a opri sangerarea in urma unei rani deschise. In cazul organismelor sanatoase, acesta dispare sau se dizolva atunci cand rana se vindeca. Atunci cand acest lucru nu se intampla sau atunci cand cheagul apare fara motiv, devine periculos, avand posibilitatea sa blocheze complet vasul de sange. Cele mai frecvente cauze ale cheagurilor de sange care provoaca infarct mezenteric acut sunt bolile cardiace, in special fibrilatia atriala. Un cheag de sange se poate forma in inima si ajunge in intestine.
Infarctul mezenteric cronic este cauzat de ingustarea a mai mult de una dintre arterele intestinale. Infarctul mezenteric cronic se poate acutiza atunci cand un cheag de sange se formeaza acolo unde exista deja o placa de aterom in interiorul arterelor mezenterice, lucru care duce la blocarea completa a acestora.
Consumul de cocaina si metamfetamina poate duce, de asemenea, in unele cazuri, la infarct mezenteric. Aceste substante provoaca ingustarea vaselor de sange.
O interventie chirurgicala anterioara la nivelul vaselor de sange este o alta cauza posibila a unui infarct mezenteric. Operatiile pot crea cicatrizarea tesuturilor, lucru care ingusteaza arterele. Persoanele care au suferit o interventie chirurgicala la nivelul vaselor de sange sunt tinute sub observatie de catre specialisti pentru a fi detectate eventualele reingustari inainte ca acestea sa devina periculoase.
Naturalis Diolex este un supliment alimentar cu diosmina si hesperidina care contribuie la mentinerea unei circulatii adecvate si sustine sanatatea venelor si a capilarelor.
Cum se manifesta infarctul mezenteric
Dupa cum am mentionat, exista doua tipuri de infarct mezenteric: acut si cronic.
Forma acuta a bolii apare brusc si provoaca simptome severe. In cele mai multe cazuri, infarctul mezenteric acut este provocat de cheagurile de sange.
Varianta cronica a infarctului mezenteric are un debut mai gradual, iar la baza sa se afla ateroscleroza.
Simptomele infarctului mezenteric acut sunt:
-
durerile abdominale severe
-
diareea (care poate fi insotita de sange)
-
febra
-
lesinul
-
greata
-
varsaturile
-
ameteala
Simptomele infarctului mezenteric cronic sunt:
-
durerea constanta care apare dupa masa
-
balonarea
-
pierderea in greutate neintentionata
-
malnutritia
-
greata
De asemenea, multi oameni simt o nevoie brusca de a defeca in timpul unui episod acut de infarct mezenteric. Prezenta sangelui in scaun este un simptom comun.
Durerea de stomac dupa masa este, de asemenea, un simptom al infarctului mezenteric cronic. Din aceasta cauza, pentru ca vor sa evite durerile abdominale de dupa masa, multi ajung sa manance mai putin si incep sa piarda neintentionat in greutate.
Diagnosticul de infarct mezenteric
Medicul va pune intrebari despre istoricul medical al pacientului si va efectua un examen fizic pentru a diagnostica infarctul mezenteric. Testele imagistice pot confirma daca una sau mai multe artere mezenterice sunt ingustate. Aceste teste sunt:
Tomografia computerizata (CT)
Tomografia computerizata produce imagini in sectiune transversala ale structurilor corpului si organelor.
Ecografia
Acest tip de scanare foloseste unde sonore de inalta frecventa pentru a crea imagini ale organelor corpului.
Angiografia prin rezonanta magnetica
Angiografia prin rezonanta magnetica (MRA) este un examen RMN al vaselor de sange.
Arteriografia
Aceasta procedura invaziva implica folosirea razelor X si a unei substante de contrast speciale pentru a observa interiorul vaselor de sange.
Tratament pentru infarct mezenteric
Blocajele acute care se produc la nivelul arterelor intestinale necesita tratament imediat pentru a preveni moartea tesuturilor.
De obicei, in cazul unui infarct mezenteric acut, interventia chirurgicala indeparteaza cheagurile de sange, tesutul cicatricial si tesuturile intestinelor care au murit deja. Medicul poate prescrie anticoagulante pentru a preveni formarea unor noi cheaguri de sange.
Angioplastia este o alta optiune de tratament pentru ingustarea arterelor. In timpul angioplastiei, medicul introduce un tub numit stent in artera ingustata pentru a o mentine deschisa.
Infarctul mezenteric cronic poate fi tratat cu ajutorul chirurgiei, daca este necesar. Chirurgia nu este intotdeauna necesara daca infarctul mezenteric progreseaza lent. Schimbarea stilului de viata poate ajuta la inversarea aterosclerozei in mod natural. Mai exact, este recomandat sa:
-
consumati alimente cu foarte putine grasimi si sodiu pentru a reduce tensiunea arteriala si nivelul colesterolului
-
faceti exercitii zilnice pentru a reduce colesterolul, pentru a regla tensiunea arteriala si pentru a imbunatati sanatatea inimii
-
renuntati la fumat
De asemenea, la tratarea infarctului mezenteric pot contribui si urmatoarele medicamente:
-
antibioticele, daca blocajul din arterele intestinale a fost provocat de o infectie
-
anticoagulantele, cum ar fi heparina sau warfarina, pentru a preveni viitoarele cheaguri de sange
-
medicamentele vasodilatatoare, cum ar fi hidralazina sau nitroglicerina, pentru a preveni spasmul vaselor de sange
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23246-mesenteric-ischemia
https://www.healthline.com/health/mesenteric-artery-ischemia
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mesenteric-ischemia/symptoms-causes/syc-20374989