Inducerea travaliului are loc cand medicul care monitorizeaza sarcina considera necesar sa se declanseze travaliul in mod artificial, cu medicamente sau prin alte metode. Travaliul indus se recomanda daca termenul sarcinii a fost deja depasit sau in caz de complicatii aparute pe parcursul sarcinii.
Motivul principal pentru inducerea travaliului il constituie preocuparea pentru sanatatea bebelusului sau a mamei. In general, cand obstetricianul sugereaza inducerea travaliului inseamna ca specialistul estimeaza ca beneficiile sunt mai semnificative decat posibilele riscuri.
Daca sunteti insarcinata, va poate fi de ajutor sa cunoasteti mai multe informatii despre travaliul indus, astfel incat sa puteti fi pregatita pentru o astfel de posibilitate.
Cand se recomanda inducerea travaliului
In majoritatea sarcinilor, travaliul se declanseaza firesc dupa un termen cuprins intre 37 si 42 de saptamani de gestatie. Travaliul indus presupune ca medicii si moasele sa incurajeze procesul travaliului astfel incat acesta sa inceapa artificial.
Daca sarcina dumneavoastra a depasit termenul de 42 de saptamani si decideti sa nu vi se induca travaliul, medicul trebuie sa va monitorizeze indeaproape pentru a asigura sanatatea fatului.
Pentru a decide daca aveti nevoie de inducerea travaliului, medicul ia in considerare mai multi factori, cum ar fi starea dumneavoastra de sanatate, dar si varsta gestationala, sanatatea fatului si estimarea greutatii acesuia, dimensiunea si pozitia lui in uter.
In general, se recurge la inducerea travaliului in urmatoarele situatii:
-
diabet – fie ca este vorba despre diabetul aparut pe parcursul sarcinii, numit diabet gestational, sau despre diabetul care era deja prezent in momentul conceptiei fatului. Daca luati medicamente pentru diabet, se recomanda nasterea la 39 de saptamani. Uneori, nasterea se poate petrece mai devreme daca diabetul nu este bine tinut sub control.
-
hipertensiune arteriala;
-
anumite afectiuni, cum ar fi afectiuni renale, boli de inima sau obezitate;
-
infectie a uterului.
Alte situatii in care se recomanda travaliul indus sunt urmatoarele:
-
travaliul nu s-a declansat de unul singur dupa 1-2 saptamani de la data estimata pentru nastere. Daca trec 42 de saptamani din ziua ultimei menstruatii si travaliul nu apare in mod natural, aceasta situatie se numeste sarcina postterminala.
-
travaliul care nu se declanseaza dupa ruperea apei, in astfel de situatii fiind vorba despre o ruptura prematura a membranelor;
-
probleme fetale, cum ar fi dezvoltarea lenta a bebelusului, situatie numita restrictie de crestere fetala;
-
cantitatea insuficienta a lichidului amniotic din jurul copilului, fenomen cunoscut sub numele de oligohidramnios;
-
defecte placentare, cum ar fi exfolierea placentei de pe peretele interior al uterului, inainte de nastere, problema medicala denumita abruptie placentara.
Exista situatii in care pacientele solicita inducerea travaliului fara a fi vorba despre o necesitate medicala. Persoanele care locuiesc departe de spital sau maternitate sau care au un istoric de nasteri rapide ar putea prefera travaliul indus, deoarece printr-o programare pentru inducerea travaliului se poate evita nasterea fara asistenta medicala.
Inainte de inducerea travaliului, medicul se asigura ca varsta gestationala a bebelusului este de cel putin 39 de saptamani. Acest lucru scade riscul ca micutul sa prezinte probleme de sanatate.
Femeile ale caror sarcini prezinta risc scazut pot alege inducerea travaliului dupa 39-40 de saptamani de gestatie. Cercetarile arata ca inducerea travaliului in acest interval scade riscul aparitiei unor probleme, cum ar fi nasterea unui fat mort sau a unui copil de greutate prea mare, precum si riscul cresterii tensiunii arteriale in timpul sarcinii.
Proceduri pentru inducerea travaliului
Obstetricienii pot recomanda una sau mai multe metode pentru inducerea travaliului. Depinde de cat de relaxat este colul uterin si daca acesta este dilatat.
In cazul in care colul uterin nu este dilatat, specialistul poate recurge la una dintre urmatoarele metode pentru a pregati mai intai colul uterin pentru travaliul indus:
-
indepartarea membranelor – pentru inducerea travaliului, obstetricianul isi pune o pereche de manusi chirurgicale si apoi atinge cu degetul membranele care conecteaza sacul amniotic de uter. Astfel se elibereaza anumite substante chimice naturale, numite prostaglandine. Substantele respective relaxeaza colul uterin si ajuta la declansarea contractiilor. Aceasta procedura nu functioneaza la toate pacientele, dar este un mod bun de a se incerca inducerea travaliului.
-
prostaglandine – acestea sunt substante care au rol de hormoni in organism, ajutand la relaxarea si pregatirea colului uterin pentru nastere. Cand se incearca inducerea travaliului, medicul va poate administra prostaglandine sub forma de pastila sau supozitor vaginal. Cele mai frecvent folosite prostaglandine pentru inducerea travaliului sunt misoprostolul si dinoprostona.
-
cateter cu balon – obstetricianul plaseaza in colul uterin un tub mic care are atasat un balon in partea de sus. Balonul respectiv se umple apoi cu solutie salina, astfel incat sa se extinda si sa exercite presiune asupra colului uterin. Acest lucru ajuta colul uterin sa se dilate si il pregateste pentru nastere.
Cand colul uterin este pregatit, medicul va poate recomanda urmatoarele metode pentru a creste intensitatea contractiilor uterine. Contractiile ajuta la impingerea bebelusului inspre canalul de nastere.
-
amniotomie – obstetricianul introduce un carlig mic de plastic prin colul uterin pentru a sparge sacul amniotic. Colul uterin trebuie sa fie partial dilatat pentru aceasta procedura. Nu va faceti griji, procedura nu este dureroasa.
-
oxitocina – aceasta este hormonul din corpul dumneavoastra care in mod normal determina contractiile uterine. Medicul va poate administra oxitocina sintetica pentru a declansa sau intensifica contractiile travaliului. Pentru inducerea travaliului, oxitocina se administreaza intravenos.
Cat dureaza inducerea travaliului
Dupa ce se foloseste medicamentul pentru inducerea travaliului, se poate declansa oricand travaliul activ, dar depinde de fiecare pacienta in parte si de modul in care organismul ei raspunde la procedura aleasa. In unele cazuri, travaliul incepe rapid, pe cand la alte mame travaliul activ se poate declansa dupa cateva ore sau chiar dupa cateva zile. Majoritatea pacientelor ajung insa in travaliu „activ” in decurs de 24 de ore de la procedura. Vorbim despre travaliu activ cand colul uterin se dilata pana ajunge la diametrul de aproximativ 6 cm.
In general, inducerea travaliului ajuta la nasterea vaginala. Uneori, daca procesul de inducere a travaliului nu se transforma in travaliu activ in decurs de cel putin 24 de ore, poate fi necesara o nastere prin cezariana.
Cum se simte travaliul indus
Travaliul indus este de obicei mai dureros decat cel care se declanseaza de la sine. Din fericire, nu exista restrictii in ce priveste analgezicele care vi se pot administra. Ar trebui sa aveti acces la toate optiunile de ameliorare a durerii disponibile de obicei, cum ar fi anestezia epidurala sau nasterea in apa.
In cazul inducerii travaliului, e insa mai probabil sa aveti o nastere asistata, in care se folosesc forcepsul sau aspiratia pentru a ajuta copilul sa iasa din canalul de nastere.
Ce riscuri implica inducerea travaliului
Travaliul indus implica unele riscuri, cum ar fi:
-
frecventa cardiaca fetala scazuta – medicamentele folosite pentru travaliul indus pot provoca contractii excesive sau neobisnuite. Acest lucru poate reduce aportul de oxigen al bebelusului, putand scadea sau modifica ritmul cardiac al copilului.
-
aparitia unei infectii – unele metode de inducere a travaliului, cum ar fi ruperea membranelor, ar putea creste riscul de infectie atat pentru mama, cat si pentru copil;
-
ruptura uterina – este o complicatie rara, dar grava. Uterul se poate rupe de-a lungul liniei cicatricii ramase de la o cezariana anterioara sau de la o interventie chirurgicala majora asupra uterului. In cazul rupturii uterine, este necesara o cezariana de urgenta, pentru a preveni complicatiile care pot pune viata in pericol. In astfel de situatii poate fi necesara indepartarea uterului, procedura numita histerectomie.
-
sangerari dupa nastere – inducerea travaliului creste riscul ca muschii uterini sa nu se contracte corespunzator dupa nastere. Aceasta afectiune, numita atonie uterina, poate duce la hemoragii grave dupa nasterea copilului.
Inducerea travaliului este totusi contraindicata in anumite situatii. De exemplu, s-ar putea sa nu fie o optiune daca:
-
ati avut o cezariana cu taietura verticala, numita incizie clasica, sau ati trecut printr-o interventie chirurgicala majora la nivelul uterului;
-
placenta blocheaza colul uterin, situatie numita placenta previa;
-
cordonul ombilical cade in vagin, inaintea copilului, fenomen numit prolapsul cordonului ombilical;
-
bebelusul sta intins pe fese sau pe lateral;
-
aveti o infectie activa cu herpes genital.
Surse:
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17698-labor-induction
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/labor-induction/about/pac-20385141
https://www.nhs.uk/pregnancy/labour-and-birth/signs-of-labour/inducing-labour/