Viata de parinte seamana foarte mult cu o calatorie intr-un rollercoaster – plina de suisuri, coborasuri, rasuciri si cotituri! Vreti ca micutii sa fie sanatosi si fericiti, dar trebuie sa recunoasteti, mentinerea sistemului lor imunitar puternic poate fi o provocare. In perioada de crestere, copiii sunt in mod natural mai predispusi la stranut, raceala si ocazional gripa. Dar nu va faceti griji! Aveti la indemana metode eficiente de a le imbunatati imunitatea, care sa-i protejeze de acesti invadatori raufacatori. Oferindu-le cei mai buni nutrienti, le puteti intari imunitatea, imbunatatindu-le astfel starea de spirit si de sanatate in timpul zilelor de lupta impotriva germenilor.
Este esential sa aflati care sunt cele mai bune alimente care pot ajuta la o imunitate mai puternica atunci cand planificati mesele copiilor, fie ca este vorba despre masa principala sau de gustarile dintre mese.
De asemenea, avand in vedere ca infectia cu noul coronavirus (COVID-19) inca este prezenta, vaccinarea si respectarea recomandarilor pentru o buna igiena a sanatatii fac parte din strategia de mentinere a imunitatii.
Importanta intaririi imunitatii la copii
Traim intr-o lume in care populatia de microbi si variantele noi ale acestora creste zilnic. Sa nu uitam de numarul variantelor de coronavirus despre care am auzit in ultimii ani!
Corpul uman intra in contact cu mai multi agenti patogeni in fiecare zi. De fiecare data cand corpul intra in contact cu un virus sau o bacterie care provoaca o boala, organismul elibereaza anticorpi care protejeaza organismul impotriva infectiilor. Acest mecanism de aparare poarta denumirea de imunitate – capacitatea corpului de a lupta impotriva germenilor care cauzeaza boli.
Formarea si intarirea imunitatii la copii este vitala din mai multe motive. O imunitate buna este o componenta importanta a bunastarii generale. Imunitatea face ce mecanismele de aparare ale organismului sa functioneze optim, contribuind astfel la imbunatatirea nivelului de energie, a starii de spirit si a calitatii generale a vietii.
O imunitate puternica ajuta la protejarea copiilor de diferite infectii cu virusuri si bacterii care pot provoca afectiuni. Acest lucru este deosebit de important in medii precum scolile, unde copiii se afla in strans contact si pot transmite cu usurinta aceste microorganisme care pot fi daunatoare.
In cazul in care un copil se imbolnaveste, un sistem imunitar robust faciliteaza o recuperare mai rapida. Un sistem imunitar care functioneaza bine poate identifica si combate agentii patogeni mai eficient, reducand severitatea si durata bolilor.
Dezvoltarea unei imunitati puternice in timpul copilariei pune bazele pentru o sanatate mai buna pe termen lung. Copiii cu o imunitate buna au un risc mai mic de a dezvolta boli cronice mai tarziu in viata.
Imunitate... totul incepe cu o alimentatie sanatoasa
O dieta bogata in alimente de diverse culori, care cuprinde o multime de fructe si legume, le poate asigura copiilor majoritatea vitaminelor, mineralelor si alti nutrienti de care au nevoie pentru a avea o imunitate puternica. Se recomanda cinci portii combinate de fructe si legume. Ca ajutor vizual, alimentele verzi si alte alimente colorate ar trebui sa ocupe aproximativ jumatate din farfuria copilului la fiecare masa.
De asemenea, eliminarea alimentelor procesate din dieta poate fi de mare ajutor. Alimentele preparate, gustarile nesanatoase si alte „delicii” vin la pachet cu o cantitate mare de zahar, sare si grasimi animale saturate la dieta copiilor. Este important sa va obisnuiti sa cititi etichetele produselor pentru a intelege mai bine ce contin alimentele procesate.
Poate ca cel mai important „ingredient” de eliminat este insa vinovatia pentru faptul ca nu ati pregatit zilnic mese si gustari acasa. Putini parinti au astazi timp sa gateasca fiecare preparat de la zero.
In schimb, oferiti-le pur si simplu alimente integrale, cum ar fi fructe intregi in loc de fructe pasate si procesate sau morcovi in loc de chipsuri de cartofi. O dieta mai echilibrata care contine extrem de putine alimente procesate si o cantitate substantiala de fructe si legume proaspete va contribui in mare masura la imbunatatirea imunitatii copiilor.
Nutrienti care intaresc imunitatea copiilor
Exista o serie intreaga de nutrienti esentiali extrem de cunoscuti care pot intari imunitatea copiilor.
Cel mai probabil, vitamina C este adesea primul nutrient care va vine in minte atunci cand va ganditi la intarirea imunitatii si din motive intemeiate. Aceasta vitamina solubila in apa este esentiala pentru producerea de celule albe din sange, care sunt esentiale pentru combaterea infectiilor. Vitamina C nu numai ca mareste productia acestor celule care lupta impotriva infectiilor, dar le sporeste si eficacitatea, protejandu-le de deteriorarea provocata de radicalii liberi. Alimentele bogate in vitamina C sunt citricele precum portocalele, lamaile, grepfrutul, dar si capsunile, ardeiul gras si broccoli.
Cunoscuta si sub denumirea de „vitamina soarelui”, vitamina D este vitala pentru imunitate. Imbunatateste efectele de combatere a agentilor patogeni ale monocitelor si macrofagelor (globulele albe esentiale pentru apararea imunitara) si, in plus, scade inflamatia. Cu toate ca organismul poate produce vitamina D cand este expus la lumina soarelui, poate fi dificil sa obtineti un nivel suficient doar prin expunerea la soare, mai ales in lunile de iarna. De asemenea, copiii care petrec mult timp in interior pot sa nu aiba un nivel adecvat de vitamina D. Aceasta vitamina poate fi gasita si in alimentele fortificate, cum ar fi laptele, sucul de portocale si cerealele.
Zincul este un mineral vital pentru imunitate, deoarece ajuta la dezvoltarea si activarea limfocitelor T (un tip de globule albe care protejeaza organismul de infectii). Deficienta de zinc poate slabi imunitatea, facandu-i pe copii mai susceptibili la boli. Alimente precum carnea de vita, carnea de pasare, fasolea si nucile sunt bogate in zinc, dar copiii mofturosi la mancare s-ar putea sa nu-si indeplineasca aportul de zinc doar din alimente.
Fierul este esential nu numai pentru nivelul de energie, ci si pentru mentinerea unui sistem imunitar puternic. Lipsa de fier ii poate face pe copii sa se simta obositi si mai vulnerabili la afectiuni. Carnea rosie, lintea, spanacul si cerealele imbogatite sunt surse excelente de fier, dar unii copii pot avea dificultati in a-si indeplini cerintele zilnice doar prin dieta, mai ales daca nu sunt mari fani ai acestor alimente.
Vitamina A este esentiala pentru sanatatea membranelor mucoase care captusesc caile respiratorii si digestive, formand o bariera care capteaza si elimina bacteriile si virusurile daunatoare. De asemenea, sustine imunitarea prin cresterea productiei de celule albe din sange. Printre alimentele bogate in vitamina A se numara morcovii, cartofii dulci, spanacul si ouale.
Vitamina E este un antioxidant puternic care protejeaza celulele de daunele cauzate de radicalii liberi. De asemenea, imbunatateste raspunsul imunitar al organismului, in special la copiii care nu primesc destui antioxidanti din alimentatie. Nucile si semintele sunt surse naturale excelente de vitamina E, dar acestea nu se numara intotdeauna printre alimentele preferate ale copiilor.
Aproximativ 70% din sistemul imunitar rezida in intestin, ceea ce face din probiotice o componenta esentiala a unui sistem imunitar sanatos. Probioticele sunt bacterii benefice care ajuta la mentinerea echilibrului bacteriilor din tractul digestiv, care, in mod automat, sustine functia imunitara generala. Alimente precum iaurtul, kefirul si varza murata sunt surse bune de probiotice, dar suplimentele pot oferi si o doza mai concentrata. Includerea alimentelor sau suplimentelor bogate in probiotice in rutina copilului ajuta la formarea si intarirea imunitatii acestuia din interior spre exterior.
Acizii grasi omega-3, care se gasesc in principal in carnea de peste gras, cum ar fi somonul, si in surse vegetale precum semintele de in si nucile, sunt cunoscuti pentru proprietatile lor antiinflamatorii. Inflamatia cronica poate slabi sistemul imunitar, astfel incat includerea alimentelor care contin omega-3 in dieta copilului poate ajuta la reducerea inflamatiei si la promovarea functiei imunitare. Cu toate acestea, unii copii nu sunt fani ai carnii de peste. In acest caz, le puteti oferi alte alimente bogate in omega-3, cum ar fi semintele de chia, sau le puteti da suplimente care contin aceste grasimi benefice.
Desi este necesar in cantitati mici, seleniul joaca un rol important in functionarea corecta a imunitatii copilului. Seleniul actioneaza ca un antioxidant, protejand organismul de stresul oxidativ si ajutand la reglarea sistemului imunitar. Alimente precum nucile braziliene, ouale si spanacul sunt surse excelente de seleniu. Cu toate acestea, daca aceste alimente nu fac parte in mod obisnuit din dieta copilului, luati in considerare un supliment care contine seleniu.
Referinte: