Disfunctia erectila, asa cum mai este numita impotenta, reprezinta una dintre cele mai mari probleme pentru barbati. Unii dintre acestia se pot confrunta cu incapacitatea de a obtine sau mentine erectia pe parcursul actului sexual, implicit si cu imposibiliatea de a procrea.
Cei mai expusi in fata acestei disfunctii sunt barbatii de varsta a treia
Un sondaj efectuat in Romania a ajuns la concluzia ca aproximativ 76% dintre barbati considera capacitatea de a-si satisface sexual partenera ca fiind cea mai importanta componenta a increderii in propria sexualitate, disfunctiile erectile reprezentand un aspect pe care acestia incearca sa-l evite. Numai 20-30% dintre subiecti au recunoscut totusi ca ar avea acest tip de probleme. Cei mai expusi in fata acestei disfunctii sunt barbatii de varsta a treia, dar asta nu inseamna ca adolescentii, adultii tineri sau cei de varsta mijlocie nu pot fi afectati.
Exista cercetari stiintifice care confirma ca, dupa varsta de 46 de ani, unul din doi barbati sufera de impotenta. Chiar si disfunctia erectila ocazionala reprezinta o problema atunci cand devine un episod care se repeta intr-o perioada mai lunga de timp; din cauza ei se poate ajunge la un nivel alarmant al stresului emotional, caracterizat de izolare sociala, depresie si lipsa increderii in propria persoana.
Pentru ca acest tip de problema sa se poata trata, trebuie cunoscuta in primul rand cauza, de aceea va expunem cel mai des intalnite motive care duc la disfunctii erectile.
8 cel mai des intalnite cauze de disfunctii erectile:
-
La adolescenti si la tineri, principala cauza este anxietatea. Aceasta se instaleaza din cauza nervozitatii privind actul sexual, a fricii de o posibila sarcina sau utilizarea prezervativului.
-
La grupa de varsta mijlocie, factorii care conduc la impotenta sunt reprezentati de stres (griji, furie, depresii).
-
Diabetul sau afectiunile renale pot genera, de asemenea, impotenta.
-
Un alt factor foarte important il poate reprezenta lipsa de interes sexual fata de partenera.
-
Nivelul redus de testosteron este alta cauza a disfunctiilor erectile si poate fi tratat prin terapii hormonale.
-
Consumul exagerat de tutun, alcool sau substante psihotrope reprezinta, de asemenea, factori importanti care pot duce la probleme de erectie.
-
Antidepresivele, antihipertensivele si antiepilepticele, dar si alte medicamente pot avea ca efect secundar scaderea capacitatii sexuale a barbatului.
-
Odata cu inaintarea in varsta, are loc o reducere a presiunii sangvine la nivelul penisului, ca urmare a ingrosarii arterelor.
„Un barbat care dezvolta o disfunctie erectila trebuie sa consulte medicul”
Mai mult de 60% dintre adultii romani vad in lipsa increderii in propria sexualitate obstacolul major in calea unei relatii fericite de cuplu. Media in Europa la acest capitol este de 45%. Profesorul doctor Nicolae Calomfirescu, seful Sectiei de Urologie a Spitalului „Dimitrie Gerota” si presedinte al Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania (AMSR), spune ca „in lumea civilizata, preocuparea pentru normalizarea sexualitatii individului si a cuplului face parte din ameliorarea calitatii vietii. Patologia sexualitatii nu omoara direct, dar face viata extrem de amara pe termen mediu, lung sau foarte lung. De aceea, un barbat care dezvolta o disfunctie erectila trebuie sa consulte medicul, mai ales ca, in ultimii ani, au fost inregistrate progrese majore in tratarea acestei patologii.” Ca in cazul oricarui tratament, medicamentele necesare se elibereaza pe baza prescriptiei specialistului. Obtinerea acestora din surse imposibil de controlat sau ilegale (site-uri sau email-uri de tip spam) nu este recomandata. Medicii avertizeaza ca toate aceste „solutii” pot avea un impact negativ major asupra sanatatii individului.