Tulburarile functionale gastrointestinale afecteaza mai des femeile decat barbatii, aceste tulburari neavand, aparent, nicio cauza fizica – cum sunt infectiile sau cancerul – insa, cu toate acestea, apar durerile, balonarea, disconfortul si nu numai. Exista mai multi factori de natura biologica, psihologica, sociala ce contribuie la dezvoltarea problemelor gastrointestinale. Numeroase studii sugereaza ca stresul este un factor important in ce priveste aparitia tulburarilor digestive. Relatia intre stresul de mediu sau psihologic si suferinta gastrointestinala este complexa si bidirectionala: stresul poate declansa si agrava durerea gastrointestinala si alte simptome, precum si viceversa.
Intre emotii si functiile digestive exista o legatura stransa, iar in momentul in care o persoana este stresata, organismul este „inundat” de hormoni, acestia afectand comunicarea directa intre creier si tractul digestiv, pe care oamenii de stiinta o numesc axa creier-intestin. Astfel, pentru a face fata avalansei hormonale, activitatea stomacului este incetinita. In plus, intestinul este populat de bacterii prietenoase, ce joaca un rol important in ce priveste sustinerea sistemului imunitar. In momentul in care acest echilibru este afectat pot aparea tot felul de probleme.
Lista tulburarilor digestive cauzate de stres
Cand apare o situatie potential amenintatoare, sistemul nervos simpatic, parte a sistemului nervos autonom, care regleaza functiile organismului cum sunt bataile inimii, respiratia si tensiunea arteriala – raspunde prin declansarea unui „raspuns de lupta sau de fugi”, eliberand cortizol (hormonul stresului), alertand organismul pentru a face fata amenintarii.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis Gastrocalmin, supliment alimentar ce amelioreaza hiperaciditatea gastrica, mentinand confortul digestiv. Contine carbonati de calciu si magneziu, extract din flori de musetel si flavone.
Stresul provoaca modificari fiziologice: stare de tensiune, respiratie si ritm cardiac mai rapide, tensiune arteriala crescuta, o crestere a nivelului de colesterol din sange si tensiune musculara. Odata ce stresul activeaza „raspunsul de lupta sau fugi” la nivelul sistemului nervos central, sistemul digestiv este afectat. Apar spasme ale esofagului, creste nivelul de acid din stomac – rezultand indigestia, apar greata si diareea sau constipatia.
In cazuri mai grave, stresul poate provoca o scadere a fluxului sangvin si a oxigenului catre stomac, ceea ce poate duce la aparitia crampelor, inflamatiilor sau la dezechilibre ale microbiotei (bacteriile din intestin). De asemenea, stresul poate exacerba tulburarile gastrointestinale, inclusiv sindromul de intestin iritabil, boala inflamatorie intestinala, ulcerul peptic, boala de reflux gastroesofagian.
Specialistii sustin ca stresul resimtit la inceputul vietii poate schimba permanent modul in care se dezvolta sistemul nervos, ceea ce, la randul sau, poate provoca o disfunctie intestinala si aparitia unor afectiuni mai tarziu in viata.
Efi-Digest de la Naturalis este recomandarea farmacistilor Catena pentru imbunatatirea digestiei si ameliorarea tulburarilor digestive cauzate de excesele culinare. Are la baza pancreatina de origine animala ce contine proteaze, lipaza, amilaza, enzime care sustin procesul natural de digestie.
Dureri de stomac, balonare, disconfort
Durerile de stomac, balonarea si disconfortul se declanseaza mai usor cand organismul este stresat. Schimbarile extreme in ce priveste apetitul alimentar sunt tot un efect negativ al stresului. Ulcerele pot fi agravate de stres, insa este un mit ca acestea sunt cauzate de stres.
Reflux gastroesofagian
Esofagul poate fi si el afectat de stres. Refluxul gastroesofagian poate aparea din cauza administarii medicamentelor si a consumului de alcool, iar arsurile sunt intensificate de stres, aparand chiar spasme ce pot fi asemanatoare unui atac de cord.
Farmacistii Catena recomanda BilActiv Anghinare de la Naturalis, ce contribuie la sanatatea si buna functionare a ficatului, mentinand confortul digestiv si sustinand digestia. Contine extract standardizat de anghinare, cu rol in buna functionare a intregului sistem digestiv.
Constipatie si diaree
Gandurile si emotiile declansate de stres pot avea un efect asupra stomacului si intestinelor, dar se poate intampla si viceversa, problemele intestinale provocand stres pe termen lung. Constipatia cronica, diareea si alte tipuri de probleme intestinale pot declansa anxietate, aparand astfel un cerc vicios al stresului.
De asemenea, capacitatea de a absorbi nutrientii poate fi diminuata de stres. Daca este incetinita, atunci poate aparea constipatia, iar daca este accelerata – apare diareea.
Asadar, stresul poate inrautati arsurile gastrice, poate cauza balonare, constipatie, diaree, crampe abdominale, indigestie, inflamatie, greata, disconfort abdominal.
Benesio Strescalm contine un mix de 7 ingrediente active, ce ajuta organismul in lupta cu stresul, restabilind echilibrul functiilor fizice si psihice si inducand o stare de bine. Contine L-teanina, acid gama-aminobutiric, L-5-hidroxitriptofan, extract de radacina de rhodiola, schisandra, vitamin B6, acid folic.
Reducerea stresului
Organismul este o masinarie eficienta, insa sensibila la factorii de stres, tocmai de aceea este important sa invatati sa manageriati stresul. Exercitiile fizice amelioreaza tensiunea si stimuleaza eliberera endorfinelor, imbunatatind starea psihica si somnul.
Se recomanda terapia cognitiv-comportamentala ce reduce anxietatea si stresul. Yoga si meditatia va pot ajuta sa va mutati concentrarea asupra altor lucruri si activitati. Este important sa aveti o dieta care sa contina acizi grasi Omega-3, magneziu si vitamina C si, nu in ultimul rand, sa aveti activitati care sa va faca placere si sa va relaxeze.